Nieuwsberichten uit de binnenstad

Klik op een link om naar het betreffende bericht te gaan.

Cursus Kunstgeschiedenis in het Mondriaanhuis

Salon '18 / Amersfoort – Utrecht

Tijd en eeuwigheid, expositie in de Joriskerk in Amersfoort

Fantasiedieren schilderen of een selfie zonder telefoon bij Museum Flehite

Nieuw vraagt Oud

Object Space in De Vensterbank, Bergstraat 32

Start voorverkoop Poppentheaterfestival ‘Poppen in het Park’

Museum Flehite verhuist tijdelijk naar Rietveldpaviljoen Amersfoort

Stark in kunst - Gast expositie 'Unieke Wood prints van Amersfoort'

Tentoonstelling 'Puur natuur' in Mondriaanhuis

Pleidooi 'Verkeerscirculatieplan Amersfoort'

Heb jij luistertalent? Zet het in voor een ander en maak het verschil!

Kunsthal KAdE: tentoonstelling KRIJT

Activiteiten in Zorgresidence Het Seminarie, Muurhuizen 102

Heemschut Utrecht en het Forum Ruimtelijk Erfgoed Flehite luiden noodklok over de bedreigingen van de skyline historisch Amersfoort

Zwerfafval

Vind subsidies in Amersfoort

Comfortabel wonen in een energieneutraal monument

Overlast van graffiti in de binnenstad

Cursus Kunstgeschiedenis in het Mondriaanhuis

In samenwerking met KLU Cursussen Kunstgeschiedenis biedt het Mondriaanhuis vanaf 29 oktober een cursus Inleiding Kunstgeschiedenis aan. In 8 lezingen op maandagmiddag maken deelnemers kennis met de hoogtepunten uit de kunstgeschiedenis vanaf de klassieke oudheid tot aan moderne kunst.

De cursus vindt plaats in het doe-het-zelfatelier van het Mondriaanhuis en wordt gegeven door kunsthistorica Muriel de Beer. Na afloop van de serie hebben deelnemers de belangrijkste stijlen en periodes leren kennen en geleerd waarom bepaalde kunstwerken zo belangrijk zijn. Muriel de Beer is als docent verbonden aan KLU. Plezier in kunstbeleving, inhoudelijke kwaliteit en een heldere uitleg heeft zij hoog in het vaandel staan. Haar interesse is breed en gaat van de Romeinen tot Hedendaagse kunst. Over al deze onderwerpen vertelt ze graag en enthousiast.

Vroegboekkorting
Deelname aan de cursus Inleiding Kunstgeschiedenis kost €150,- Wie zich inschrijft voor 31 augustus, profiteert van € 10,- vroegboekkorting. Inschrijven kan via www.klu.nl/cursus. Het is mogelijk om een proefles te volgen. Mail voor informatie hierover naar info@klu.nl of bel 020-2301183.

Data:
maandag 29 okt. 2018
maandag 5 nov. 2018
maandag 12 nov. 2018
maandag 19 nov. 2018
maandag 26 nov. 2018
maandag 3 dec. 2018
maandag 10 dec. 2018
maandag 17 dec. 2018
Tijd: 13:30 tot 15:30 uur
Plaats: Mondriaanhuis, Kortegracht 11 Amersfoort

KLU organiseert in Utrecht en omgeving cursussen, lezingen, excursies en reizen op het gebied van de kunstgeschiedenis. Voor de cursus in Amersfoort werkt KLU samen met het Mondriaanhuis.

Mondriaanhuis
Kortegracht 11
3811 KG Amersfoort
T 033 46 00 170
E info@mondriaanhuis.nl
W https://www.mondriaanhuis.nl

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 31 juli 2018


Salon '18 / Amersfoort – Utrecht

Overzicht van Amersfoortse en Utrechtse beeldende kunst in het Rietveldpaviljoen.

Museum Flehite en Kunsthal KAdE slaan de handen in een voor Salon '18 / Amersfoort - Utrecht. Van 13 oktober t/m 6 januari is in het Rietveldpaviljoen een selectie van hedendaagse kunst uit Utrecht, Amersfoort en omgeving te zien. Zowel kunstenaars met een gevestigde reputatie als aanstormend talent zijn na een selectie door het curatorenteam uitgenodigd hun werk te exposeren dit najaar.

Onno Maurer, conservator Flehite: "... de kunstproductie in de provincie Utrecht is van hoge kwaliteit..."

Met de aftrap van deze eerste Salon in 2018 willen Museum Flehite en Kunsthal KAdE elke drie jaar de Amersfoortse en Utrechtse kunstenaars een podium geven. In deze editie staat de autonome beeldende kunst centraal, in een volgende editie wordt het onderwerp Architectuur, Mode, Toegepaste kunst en Design.

Tweetrapsselectieprocedure
Het curatorenteam (Robbert Roos en Judith van Meeuwen, curatoren van kunsthal KAdE, Onno Maurer, conservator Museum Flehite en gastcurator Carolien de Boer, beleidsadviseur Beeldende Kunst gemeente Utrecht), nodigde de eerste 25 kunstenaars uit. De geselecteerde kunstenaars werd gevraagd om collega's voor te dragen voor de tweede uitverkiezing. Uit deze voordrachten is de definitieve selectie samengesteld.

In totaal zal er werk van een vijftigtal kunstenaars gepresenteerd worden, waaronder ook werk van drie HKU-eindexamenkandidaten.

Over het Rietveldpaviljoen
Het Rietveldpaviljoen uit 1959 is een van de belangrijkste latere werken van architect Gerrit Rietveld. Met zijn sobere, bijna Spartaanse trekken, onderscheidt het Rietveldpaviljoen zich internationaal om zijn ruimtelijke kwaliteiten. Rietveld ontwierp het gebouw destijds als tentoonstellingsruimte ter gelegenheid van het zevenhonderdjarig bestaan van de stad Amersfoort. Meer dan vijftig jaar was het Rietveldpaviljoen hét centrum voor moderne kunst in Amersfoort. Van 13 oktober t/m 6 januari keert het Rietveldpaviljoen weer terug naar zijn oorspronkelijke functie voor Salon 18.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 31 juli 2018


Tijd en eeuwigheid, expositie in de Joriskerk in Amersfoort

Waar tijd en eeuwigheid elkaar raken,
het mysterie overweldigend
of heel vanzelfsprekend is,
zijn de vier kunstenaars van Diep
aan het werk gegaan.

Kunstenaars van DIEP:
Barbara Bläsing, sculpturen in keramiek en hout
Jan Hinfelaar, sculpturen in steen
Maarten van der Laag, schilderijen en tekeningen
Dineke Groenhof Blaauw, inkt op papier

U bent van harte uitgenodigd de expositie in de Joriskerk te bezoeken. Van 31 juli tot en met 6 september van dinsdag t/m zaterdag is de kerk open van 11.00 tot 17.00 uur, zondag van 14.30 tot 17.00 uur.

Feestelijke opening zaterdag 4 augustus om 16.00 uur in het koor van de Joriskerk, m.m.v. Frans Moussault, basklarinet

Bijzonder slotakkoord: zaterdag 1 september, ook in het koor, met een lezing over het thema ‘tijd en eeuwigheid’ door filosoof Onno Zijlstra

Als de kerk verhuurd is, kan de tentoonstelling niet bekeken worden, zie: www.verhuurjoriskerk.nl

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 18 juli 2018


Fantasiedieren schilderen of een selfie zonder telefoon bij Museum Flehite

Creatieve kinderworkshops in de zomervakantie

Deze zomervakantie kunnen de kids creatief aan de slag bij Museum Flehite in het Rietveldpaviljoen aan de Zonnehof. Op donderdag 23 augustus laten ze zich net als veel kunstenaars inspireren door de natuur. Begeleid door kunstenares Anna Skubisz maken ze een aquarel van een zelfverzonnen fantasiedier. Op dinsdag 14 of 21 augustus bekijken de kinderen eens goed de portretten in de tentoonstelling. Hoe zijn ze gemaakt? Welk portret spreekt aan? Daarna gaan ze aan de slag met een levensgrote selfie.

Museum Flehite tijdelijk in het Rietveldpaviljoen
Museum Flehite wordt grondig gerenoveerd. Het Rietveldpaviljoen is deze zomer gastlocatie voor de tentoonstelling Armando tot Mondriaan tot Wolter. De beroemde kunstschilders brachten alle drie hun jeugd door in Amersfoort en lieten zich alle drie inspireren door de natuur.

Praktische informatie
Locatie: Rietveldpaviljoen, Zonnehof 8, Tijd: 14.00 - 15.30 uur, Kosten: € 8,- (inclusief limonade en iets lekkers). Opgeven tot een dag van te voren om 17.00 uur via educatie@museumflehite.nl onder vermelding van naam, aantal personen en telefoonnummer.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 18 juli 2018


Nieuw vraagt Oud

22 juli t/m 26 augustus

We vragen de nieuwe leden om een geestverwant – of juist tegenpool – uit te nodigen uit de overige Ploeghleden. Een tentoonstelling met de nieuwe leden in de hoofdrol. Van 22 juli t/m 26 augustus vindt in Galerie De Ploegh een expositie plaats van nieuwe leden. Dorette Giling, Monique Sleegers, Janine Eshuis, Jan van Dijk en Henriëtte Coppes zijn allen in het voorjaar van 2018 toegelaten tot kunstenaarsvereniging De Ploegh en krijgen nu de gelegenheid om hun werk te presenteren.
Aan deze 5 kunstenaars is gevraagd of zij zich voor deze expositie zouden willen verbinden aan een bestaand lid van De Ploegh. Dat leverde de keuze op voor Maartje Strik, Karen Vennik, Bernadette Goossens, Marjan Jaspers, Ans Tellegen.

De opening van de expositie zal plaatsvinden op zondag 22 juli om 15.00 uur en wordt verricht door Ploegh-voorzitter Lideke Willenborg. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door De Anjo's; accordeon en sopraansaxofoon.

Op zondag 29 juli om 15.00 uur zal, onder leiding van Frits Nolte, een kunstenaarsgesprek plaatsvinden twee van de nieuwe leden en hun gast-exposanten: Dorette Giling en Maartje Strik; Monique Sleegers en Karen Vennik. Tijdens de afsluiting van de expositie, op zondag 26 augustus om 15.00 uur zullen twee duo-gesprekken plaatsvinden van een nieuw lid met een oud lid. Henriëtte Coppes gaat in dialoog met Bernadette Goossens en Janine Eshuis gaat in dialoog met Marjan Jaspers.

Galerie De Ploegh
Cultuurhuis bij Flint
Coninckstraat 58
3811 WK Amersfoort
(033) 475 0770
www.deploegh.nl

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 11 juli 2018


Object Space in De Vensterbank, Bergstraat 32

De Vensterbank is t/m 14 oktober van Lenneke van der Goot. Zij vulde de ruimtes achter glas met gestapelde krijtobjecten, krijtgruis en elkaar eeuwig doorkruisende lijnen van tape en krijt.

Van der Goots Object Space is de zus van Object Field, een krijtinstallatie die zij maakte voor de tentoonstelling KRIJT, momenteel bij kunsthal KAdE in Amersfoort. Het idee voor de werken kreeg Van der Goot bij de anekdote dat er onder de rivieren in NL met gipsen (kerkelijke) beelden werd gekrijt. Tekenen met brokken gips werd het uitgangspunt voor beide installaties: "Ik deed het vroeger ook, dat je steentjes vond, waar je mee kon tekenen. Dan maak je iets, door iets anders te vernietigen, dat vind ik fascinerend."

Op het grote stoeptegelveld bij KAdE ging Van der Goot de lucht in door de afgesleten krijtobjecten te stapelen en rangschikken. Bij De Vensterbank deed zij dat ook en verkende de ruimtes verder in verticale, horizontale en diagonale richting. Door de tekeningen op achterwand, raam en tussengelegen delen, ontstaat een wisselwerking tussen de verschillende ruimtelagen die zich steeds op een andere manier tot elkaar verhouden op het moment dat een voorbijganger De Vensterbank passeert.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 12 juni 2018


Start voorverkoop Poppentheaterfestival ‘Poppen in het Park’

De 15e editie van het unieke, kleinschalige Poppentheaterfestival ‘Poppen in het Park’ is op 1 en 2 september 2018 in Park Randenbroek in Amersfoort, en de kaartvoorverkoop start op 6 juni via www.poppeninhetpark.nl

We openen het festival weer gratis, op beide festivaldagen om 11 uur, met ‘Jan Klaassen en de dino’, ouderwetse poppenkast die alle kinderen nog altijd prachtig vinden.

Verder zijn er weer zeer wisselende en verrassende voorstellingen geprogrammeerd:
Mannetje Piet gaat op reis door Trollemor (3+), Olleke Bolleke door Valentijn (2+), De Sprookjessprokkelaar door Theater Tieret (6+), De kleine vuurtorenwachter door Valentijn (4+), Dunia Tubuh door Smoespot Theater (4+), Er ligt een krokodil onder mijn bed door Theatergroep De Jonge Honden (4+) (naar het gelijknamige prentenboek van Ingrid & Dieter Schubert) en Hands Up door Lejo (2+) (bekend van Sesamstraat).

Humor, spanning, en ontroering voor de kinderen en met thema’s als jezelf durven zijn, afscheid nemen, vriendschap, moed, kracht, en liefde!

Het complete programma is v.a. 6 juni te vinden op www.poppeninhetpark.nl en daar is ook de mogelijkheid alvast kaartjes te bestellen. De toegangsprijs voor een voorstelling is €3,00 voor een kind en €4,50 voor een volwassene. Gezien de grote belangstelling de afgelopen jaren is het verstandig om gebruik te maken van de voorverkoop.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 11 juni 2018


Museum Flehite verhuist tijdelijk naar Rietveldpaviljoen Amersfoort

Armando tot Mondriaan tot Wolter

Vanwege een grondige renovatie van het eigen pand verhuist Museum Flehite tot begin 2019 naar het Rietveldpaviljoen in Amersfoort. De stijlvolle ambiance van dit markante gebouw staat vanaf 19 mei decor voor tentoonstelling Armando tot Mondriaan tot Wolter. De bezoeker ziet het werk van kunstenaars die een bijzondere band hebben met Amersfoort. Tijdens het Pinksterweekend (19 t/m 21 mei) is de entree gratis.

Zowel Armando, Mondriaan als Wolter brachten hun jeugd door in de stad. Hendrik Jan Wolter (1873-1952) liet rond 1900 van zich spreken met imposante impressies van de Amersfoortse binnenstad. Een aantal van deze stadstaferelen zijn in bezit van Museum Flehite en vanaf 19 mei te zien in het Rietveldpaviljoen. Op zijn latere reizen naar o.a. Frankrijk en Italië, maakte Wolter veel landschappen waarin water en de reflectie van licht op het water, terugkerende elementen zijn. Ook hiervan wordt een selectie getoond.
Piet Mondriaan (1872-1944) woonde tot zijn achtste jaar aan de Kortegracht in Amersfoort. Van Mondriaan worden enkele werken getoond uit het begin van zijn loopbaan, toen hij nog figuratief werkte. Multitalent Armando (1929) bracht niet alleen zijn jeugd door in Amersfoort, maar was ook jarenlang verbonden aan de stad door het Armando Museum. Zijn ervaringen in de Tweede Wereldoorlog rond Kamp Amersfoort vormen een belangrijk thema in zijn werk.
De tentoonstelling is merendeels samengesteld uit de eigen collectie van het museum. Naast Armando, Mondriaan en Wolter omvat de tentoonstelling werken van onder anderen Engelbert L'hoëst, Jakob Nieweg en Albert Fiks. Ook zij hebben in Amersfoort gewoond.

Over het Rietveldpaviljoen
Het uit 1959 daterende Rietveldpaviljoen in Amersfoort is een van de belangrijkste latere werken van architect Gerrit Rietveld (1888-1964), evenals Piet Mondriaan een invloedrijk lid van kunststroming De Stijl. Tijdens hun leven hebben zij elkaar nooit ontmoet, maar in deze tentoonstelling zijn ze alsnog bij elkaar gebracht. Het Rietveldpaviljoen werd ontworpen als tentoonstellingsruimte ter gelegenheid van het zevenhonderdjarig bestaan van de stad Amersfoort. Het is een fraai voorbeeld van het functioneel, zakelijk bouwen van na de Tweede Wereldoorlog. Met zijn sobere, bijna Spartaanse trekken, onderscheidt het Rietveldpaviljoen zich internationaal om zijn ruimtelijke kwaliteiten. Het was destijds de eerste moderne kunsthal van Nederland. Het komende halfjaar is Museum Flehite er te gast met twee tentoonstellingen. De museumcollectie is daarmee in een totaal andere ambiance te zien. Een mooie gelegenheid voor een hernieuwde kennismaking met de topstukken daaruit.

De eerste drie dagen (tijdens het Pinksterweekend van 19 t/m 21 mei) is tentoonstelling Armando tot Mondriaan tot Wolter voor iedereen gratis te bezoeken. Daarna gelden de reguliere tarieven en openingstijden.

Armando tot Mondriaan tot Wolter: te zien van 19 mei t/m 23 september 2018.

Rietveldpaviljoen
Zonnehof 8
3811 ND Amersfoort

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 14 mei 2018


Stark in kunst - Gast expositie 'Unieke Wood prints van Amersfoort'

Op 20 mei wordt een nieuwe expositie geopend in winkelgalerie Stark in kunst. De galerie biedt elke drie maanden een podium aan ontwerpers en kunstenaars om hun werk en inspiratie te delen. De nieuwe expositie is van gastcurators Margo Weijer en Sonja Cabalt die samen hun bijzondere werk tentoonstellen. Gastcuratoren krijgen in Stark in kunst volledig de vrije hand om hun bijzondere werk te tonen. Stark in kunst bevindt zich in het historische en culturele hart van Amersfoort en biedt naast kunst ook een prachtige en unieke collectie damestassen van Nederlandse en buitenlandse ontwerpers.

Op zondag 20 mei, tevens ook de Kunst Kijk Route van Amersfoort, zal de ontwerpster Margo Weijer aanwezig zijn.

Margo Weijer is ontwerper, stylist en verzamelaar van oude foto's en objecten. Zij maakt collages van zelfgemaakte foto’s gemixed met oud beeldmateriaal. Op het moment is Margo veel bezig met het fotograferen van steden. Met dit beeld gemixed met vintage beeld maakt zij collages in photoshop en laat dit printen op hout. Op verzoek van Amerfsoort maakt zij woodprints van Amersfoort.

Een ander project van Margo zijn de vintage cubes. Margo verzamelt houten blokjes en vintage (vergeten) boeken die liggen te verstoffen. Van de blokjes maakt ze mini collages met details van het vintage beeld en zo worden de oude foto’s en blokjes gerecycled (recycling art). Tijdens de expositie bij Stark in Kunst zal Margo haar woodprints van Amersfoort tonen, vrij werk en een kleine collectie vintage cubes.

Sonja Cabalt haar werk is gebaseerd op het vinden van schoonheid in imperfectie, vergankelijkheid en onvolledigheid. Door een breed scala aan materialen, technieken en processen in haar werk te onderzoeken, vaak gecombineerd met traditionele ambachten, probeer ik nieuwe poëtische werelden te creëren.

Stark in kunst
Bloemendalse Binnenpoort 12
3811 GD Amersfoort
033-4613230

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 14 mei 2018


Tentoonstelling 'Puur natuur' in Mondriaanhuis

Piet Mondriaan (1872 – 1944) is vooral bekend geworden als pionier van de abstracte kunst. Hij begon echter pas rond zijn veertigste levensjaar, na zijn vertrek naar Parijs, te experimenteren in deze stijl. Voor die tijd schilderde hij realistische taferelen waarin de natuur een hoofdrol speelde. Op vrijdag 18 mei a.s. opent in het Mondriaanhuis een tentoonstelling die focust op de figuratieve periode van Mondriaan.

Tentoonstelling 'Puur natuur' in Mondriaanhuis
Tentoonstelling PUUR NATUUR toont een selectie van werken uit de periode 1895 -1910. De expositie laat een grote variëteit in onderwerpen zien en toont o.a. landschappen, portretten, bloemen en stillevens. Daarmee wordt zichtbaar hoe verrassend veelzijdig Mondriaan was, ook in deze fase van zijn leven.

Landschappen
Mondriaan woonde in zijn Nederlandse periode veel in Amsterdam, maar verbleef ook in diverse dorpen in Nederland. De schilder had de gewoonte om er met de fiets op uit te trekken en in de buitenlucht te tekenen of te schilderen wat hij daar aantrof: weidse landschappen, boerderijen, koeien in de stal of molens met de kenmerkende Hollandse wolkenpartijen. Hoewel de onderwerpen van zijn werken in deze periode figuratief zijn, zie je in de loop van de tijd dat compositie en lijnen belangrijk worden voor Mondriaan. Ook zijn kleurgebruik verandert: van donkere, bruine tinten, naar meer heldere kleuren.

Portretten
In zijn Nederlandse periode heeft Mondriaan ook veel portretten gemaakt. Een deel daarvan werd in opdracht geschilderd en brachten zo geld in het laatje. Vaak schilderde hij ook mensen uit zijn kennissenkring. Eén van de geportretteerden in de tentoonstelling isFrits Mondriaan, de oom van Piet. Oom Frits was naast kapper ook schilder van voornamelijk landschappen in de stijl van de Haagse School. Van hem leerde Piet de eerste kneepjes van het vak.

Amaryllis
Topstuk in de tentoonstelling is de rode amaryllis met blauwe achtergrond. Aan het begin van zijn carrière, maar ook nog in zijn abstracte periode, schilderde Mondriaan regelmatig bloemen. Meestal een enkele bloem, zoals een chrysant of een amaryllis, centraal in de compositie. De algemene opvatting is dat Mondriaan de bloemen maakte omdat er markt voor was, maar gezien de grote kwaliteit van deze werken, heeft hij vast ook plezier beleefd aan het vervaardigen ervan.

Over het Mondriaanhuis
Het Mondriaanhuis in Amersfoort is het geboortehuis van Piet Mondriaan. Hier werd hij in 1872 geboren. In het Mondriaanhuis kunnen bezoekers de kunstenaar beter leren kennen als mens en als schilder en ontdekken hoe zijn werk geleidelijk veranderde van realistische landschappen tot abstracte composities met de karakteristieke lijnen en vlakken. Het Mondriaanhuis is in 2017 ingrijpend verbouwd en heeft o.a. een tweetal aansprekende video-installaties toegevoegd aan de permanente tentoonstelling die bezoekers meenemen in de wereld van Mondriaan.

Mondriaanhuis
Kortegracht 11
3811 KG Amersfoort

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 14 mei 2018


Pleidooi 'Verkeerscirculatieplan Amersfoort'

In de jaren 50 van de vorige eeuw zijn in veel steden in Nederland veel vernielingen aangericht om ruim baan te kunnen geven aan het autoverkeer. Ook Amersfoort ontkwam daar niet aan. De historische plantsoengordel werd gedeeltelijk gesloopt. De laatste jaren is langzamerhand een kentering gekomen in het denken over de plaats van het auto in de binnenstad.

Om te beginnen met Groningen. Daar werd in 1977 het verkeerscirculatieplan ingevoerd. De binnenstad werd onderverdeeld in kwadranten. Direct autoverkeer van het ene kwadrant naar het andere was niet meer mogelijk. Men moest altijd eerst terug naar de 'Diepe Ring' die om de stad loopt. Het plan bleek te slagen.

Daarna hebben meer steden Groningen na gevolgd met het terugbrengen van autoverkeer in de stad. Bijvoorbeeld een stad als Zutphen. Maar ook Utrecht. De Catharijnesingel werd hier weer uitgegraven. Ook in het buitenland werd het Groninger plan als voorbeeld genomen, bijvoorbeeld in het Belgische Gent.

Naar mijn mening is het mogelijk de schade die is aangericht aan het stadsaanzicht van Amersfoort te herstellen. Daarom pleit ik voor een verkeerscirculatieplan Amersfoort naar Gronings voorbeeld.

Uitgangspunt hiervoor zou moeten zijn het afsluiten voor doorgaand autoverkeer van de Stadsring. Verkeer van oost naar west en andersom kan ook bijvoorbeeld over de Ringweg Kruiskamp en Ringweg Koppel; ook de nieuwe aan te leggen Westelijke ontsluiting kan een rol spelen. De exacte uitwerking moet natuurlijk aan verkeersdeskundigen worden overgelaten.

Door het verdwijnen van het doorgaand verkeer kan de Stadsring aanzienlijk versmald worden. Dan komt veel ruimte vrij, bijvoorbeeld voor aanleg van groenvoorziening. Verder kunnen door het verdwijnen van de barrière die de ring nu vormt mooie straten die nu verpieteren, zoals Arnhemsestraat, Zonnehof en Snoukaertlaan bij de stad betrokken worden.

In samenhang hiermee kan ook het probleem van de Nieuwe Poort worden opgelost en de toegankelijkheid van het stationsgebied worden verbeterd. Het uitvoeren van dit plan moet natuurlijk niet leiden tot een verminderd aantal bezoekers in de binnenstad. Parkeervoorzieningen moeten worden uitgebreid als dat nodig is.

Ik denk dat met de uitvoering van het plan Amersfoort een veel mooiere stad kan worden en op die manier een aantrekkelijker centrum kan bieden voor de groeiende bevolking.

Bert van Beek

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 12 april 2018


Heb jij luistertalent? Zet het in voor een ander en maak het verschil!

Eenzaamheid, zorgen, verdriet, en dan geen schouder hebben om op uit te huilen of je verhaal kwijt te kunnen. Raakt dat jou ook? Wil jij echt een verschil maken, en mensen een luisterend oor bieden? Dan is vrijwilligerswerk bij Sensoor, de landelijke luisterlijn misschien iets voor jou. In mei/juni start er een nieuwe training in Amersfoort.

Anna is ruim twee jaar vrijwilliger bij Sensoor. "Naast mijn werk wilde ik graag iets betekenen voor mensen die zich alleen voelen, maar dan wel op tijdstippen dat het voor mij uitkomt. De telefoongesprekken zijn soms intens, mensen willen hun hart luchten over uiteenlopende problemen. Als vrijwilliger bied je een luisterend oor en een virtuele arm om de schouder. Het geeft veel voldoening als iemand na zo'n gesprek weer verder kan."

Als vrijwilliger van Sensoor bied jij een luisterend oor aan mensen met zorgen, verdriet of pijn, die even hun verhaal kwijt willen, via de telefoon of chat. Uiteraard word je goed begeleid, en bieden we je eerst een gedegen training. Daarin helpen beroepskrachten je om je luister- en gespreksvaardigheden verder te ontwikkelen. Zo kun je met een goede basis van start. Ook na de training blijven we je professioneel ondersteunen. Bovendien houd je contact met een hecht team van vrijwilligers.

Danny belde met Sensoor toen hij in een angstfase zat en hij niet bij zijn hulpverleenster terecht kon. Danny: "Bij Sensoor werd wél naar me geluisterd. Ik voelde me heel goed begrepen en het gesprek luchtte enorm op. Dankzij Sensoor stapte ik naar de huisarts voor een doorverwijzing naar een psycholoog. Inmiddels ben ik helemaal van mijn angststoornis verlost."

Het werk bij Sensoor is anoniem en vertrouwelijk. Als vrijwilliger werk je op een tijd en plaats die voor jou goed uitkomen. Thuis of op locatie. Wil jij iets kunnen betekenen voor een ander, heb je tijd, zoek je zingeving, en wil je bovendien zelf leren? Dan is dit misschien iets voor jou! Wil je meer weten over het vrijwilligerswerk bij Sensoor? Kijk dan op onze website www.sensoor.nl/vrijwilligerswerk. Daar kun je je ook aanmelden.

Over Sensoor
De 1.200 vrijwilligers van Sensoor bieden in het hele land anonieme hulp op afstand. Via telefoon, chat en e-mail. Vanuit huis, of vanuit een van de 26 locaties. Sensoor, de landelijke luisterlijn wordt betaald door de overheid.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 9 april 2018


Kunsthal KAdE: tentoonstelling KRIJT

Op 26 mei opent de tentoonstelling KRIJT. Het nostalgie oproepende teken- en schrijfmateriaal op een schoolbordenondergrond staat centraal in een groepstentoonstelling met werk van 17 Nederlandse kunstenaars en een aantal bijzondere internationale bruiklenen van onder meer Joseph Beuys en Rudolf Steiner. Het Amersfoortse Blauwdruk 033 richt de bovenzaal in, met Amersfoortse kunstenaars die reageren op het thema krijt. De tentoonstelling loopt t/m 19 augustus.

Krijt roept bij jong en oud herinneringen en nostalgische gevoelens op. Sinds de uitvinding van het zwarte en soms groene schoolbord in de 18e eeuw zijn hele generaties ermee opgegroeid. Op het meerluikige schoolbord worden talloze letters, cijfers, teksten, tekeningen en formules getekend en ook weer uitgeveegd. In wit- of kleurenkrijt, al dan niet met behulp van grote linialen, passers en hulplijntjes. Al deze materialen en handelingen zijn inmiddels bijna historisch te noemen, omdat ze in de schoolgebouwen zijn vervangen door markers op white board of digitale middelen.

Kunsthal KAdE heeft 17 Nederlandse kunstenaars uitgenodigd om met krijt op een schoolbordenondergrond te werken. Er zijn zowel abstract als figuratief werkende kunstenaars geselecteerd, zodat een gevarieerd beeld ontstaat in verschillende stijlen en vormen. Zo maakt Arno Kramer een grote muurtekening, Roland Sohier verdiept zich in het groene drieluik als altaarstuk en Lenneke van der Goot vervaardigt op een vlak stoeptegels een stoepkrijttekening; een uitstapje naar het schoolplein. Daarnaast toont KAdE een aantal bruiklenen van Joseph Beuys, Rudolf Steiner, Juan Munoz en een geheel in krijt vervaardigde animatiefilm uit 2016 van de Servische Nemanja Nikolic.

Bezoekadres:
Eemplein 77
3812 EA Amersfoort
T 033 422 50 30
Toegang: € 12,-
Museumkaart: gratis
CJP: € 6,-
Studenten: € 6,- (op vertoon van geldige legitimatie)
Tot 18 jaar gratis

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 3 april 2018


Activiteiten in Zorgresidence Het Seminarie, Muurhuizen 102

Buurtkamer: Iedere donderdagmiddag van 14.00-17.00 uur
Senioren die gezelligheid buitenshuis zoeken, kunnen terecht in de “De Buurtkamer”. Voor oudere binnenstadbewoners met een klein netwerk, mensen met lichte geheugenproblemen en voor mensen met een beperkte mobiliteit is er iedere donderdagmiddag plek in De Buurtkamer in de Muurhuizen. Toegang, koffie en thee zijn gratis. U kunt zich aanmelden door te mailen naar kantoor@hetseminarie.nl

Buurtdiner: Iedere donderdagavond vanaf 17.30 uur
Elke donderdagavond verzorgt de kok van Het Seminarie een warme maaltijd voor senioren uit de buurt. Een leuk moment om elkaar te ontmoeten en gezellig bij te praten onder genot van een hapje en een drankje.
Kosten € 7,50 per persoon, consumpties en wijn € 1,50 per glas. U kunt zich aanmelden door te mailen naar kantoor@hetseminarie.nl

Thee-Matinee: Iedere vierde zondag van de maand, van 15.00 tot 16.30 uur
Iedere vierde zondag van de maand kunt u genieten van een muzikaal optreden in de kapel van Het Seminarie onder het genot van zelfgemaakte lekkernijen en verse thee.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 19 maart 2018


Heemschut Utrecht en het Forum Ruimtelijk Erfgoed Flehite luiden noodklok over de bedreigingen van de skyline historisch Amersfoort

De geplande wolkenkrabber The Spot aan de rand van het historisch centrum van Amersfoort, gelegen op de hoek van de Stadsring en de Utrechtseweg, is te hoog en bedreigt de skyline. Wie straks in de Langstraat ter hoogte van de Krankeledenstraat staat en uitkijkt over de Varkensmarkt ziet The Spot metershoog boven de historische bebouwing uitsteken.

Stedenbouwkundige Nico Vink van de commissie Utrecht van Erfgoedvereniging Bond Heemschut en lid van het Forum Ruimtelijk Erfgoed Flehite waarschuwt voor de gevolgen van het ontbreken van een hoogbouwbeleid rond de beschermde historische binnenstad van Amersfoort. “Bij veel historische steden zien wij de druk op de ruimte en de wens om hoogbouw toe te staan in de directe omgeving. Zowel internationaal als bij steden zoals Amsterdam en Den Haag leidde dit tot forse discussies. De algemene tendens is nu dat gemeentebesturen hoogbouwvisies ontwikkelen en beleidskaders vaststellen. Daarmee wordt richting gegeven aan de plekken waar ontwikkeling mogelijk is en waar schade aan het historisch stedelijk landschap moet worden voorkomen.”

Het gebouw The Spot is een incident dat zonder duidelijk gemeentelijk beleid op deze locatie tot stand lijkt te zijn gekomen. Het 45 metershoge gebouw aan de stadsring heeft volgens de Erfgoedvereniging Bond Heemschut en volgens het Forum Ruimtelijk Erfgoed Flehite ook een vernietigend effect op de beleving van de historische binnenstad met het hoogste landmark daarvan, Onze Lieve Vrouwe Toren (voorheen het meetpunt van de Rijksdriehoekmetingen). Het gebouw The Spot is, komend vanaf de Utrechtseweg richting de historische binnenstad, direct gepland in de zichtlijn op de Onze Lieve Vrouwe Toren. Maar ook de ligging direct naast een bestaande een monumentale villa aan de Stadsring toont aan dat het gebouw The Spot zich bruut opdringt en in hoogte en schaal totaal niet aansluit op het karakter van de historische singel met zijn veelal oude stadsvilla’s die de binnenstad omsluit.

Heemschut en het Forum Ruimtelijk Erfgoed Flehite vinden (hebben duidelijk gemaakt) dat dit gebouw op deze plek onwenselijk is. Heemschut en het Forum dringen er bij het College van B.en W. en de Gemeenteraad van Amersfoort op aan dat zij zich eerst duidelijk uitspreken over de ontwikkeling van een hoogbouwvisie voor het gebied rondom de historische binnenstad.Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 5 februari 2018


Zwerfafval

www.033zwerfafvalzat.nl is een initiatief van Milieudefensie, in samenwerking met een aantal organisaties, waaronder de gemeente Amersfoort.

Via de website kan je je aanmelden als zwerfafvalverzamelaar, waarbij je een (stukje) straat/ plantsoen/plein adopteert om dat vrij te houden van zwerfafval. Je kunt gratis een grijpstok ophalen bij Het Groene Huis, Schothorsterlaan 21, of De Nieuwe Graanschuur, Bloemendalsestraat 19. Op dit moment zijn ca. 120 personen actief in Amersfoort. De gemeente Amersfoort constateert dat er door de gemeentemedewerkers nu inderdaad minder zwerfafval wordt opgehaald.

Mijn ervaringen
Ik ben ermee begonnen na een oproep in een van de plaatselijke bladen en sindsdien houd ik, vaak samen met Pieter, de Herenstraat vrij van zwerfafval. Omdat dat zo’n opgeruimde straat is, waar zelden meer dan een kleine hoeveelheid afval te vinden is, ga ik vaak verder met de grijpstok. Het fietspad langs de Stadsring is een plaats waar altijd veel zwerfafval ligt, net als bij de PLUS-supermarkt. Onlangs is een gedeelte van de oever Heiligenbergerbeek gesaneerd. Daar verwijderen we nu oud plastic afval. Ik probeer het plastic afval zoveel mogelijk weg te halen. Anders belandt het onherroepelijk in het water en via de binnenwateren gaat het uiteindelijk deel uitmaken van de beruchte plastic soep. Het plastic uit de oceanen is nu al in ons voedsel en drankwater aangetoond, in de vorm van micro-plastics. Wat het effect daarvan is op de gezondheid is nog niet bekend, maar het lijkt me niet gezond. We proberen daarom zoveel als mogelijk is ook sigarettenpeuken op te ruimen. Er moeten er miljoenen op straat belanden. De filters aan die peuken zitten vol klein plastic materiaal, om over de rest van de stoffen die zich daar hebben opgehoopt nog maar te zwijgen. Het is moeilijk rokers, die nu bijna nergens meer binnen mogen roken, te motiveren de peuken in de afvalbak te gooien. Dat brengt me op het volgende. Plastic flesjes en blikjes nemen de meeste ruimte in de afvalzakken in. Energydrankjes zijn hierbij koploper, gevolgd door bierblikjes, al zijn dat er minder nu het winter is. Opvallend: we treffen vaak blikjes van energydrankjes aan NAAST een van de prullenbakken in de plantsoenen. Kennelijk zijn die energydrankjes waardeloos, want als je het eenmaal hebt gedronken, ben je zo futloos dat je de gang naar prullenbak niet meer kunt maken. Overigens liggen er naast die bankjes ook vaak peuken, wietzakjes en ander klein afval.

Het is leuk werk! Bijna iedereen kan het doen. Je kunt zelf je werktijden bepalen; heb je een halfuurtje per week: prima. Wil je er meer tijd aan besteden uitstekend, het kan alle uren van de dag. Is het erg warm, koud, winderig, glad of nat, dan stel je het uit. Je bent buiten, in beweging en terwijl je afval verzamelt, ‘val je zelf af’. In toenemende mate krijgen we complimentjes, een opgestoken duim, mensen maken een praatje en soms word je zelfs bedankt. De mensen zijn erg, erg aardig. Ik kan het iedereen aanraden. Enne... we kunnen hier nog veel afvalverzamelaars gebruiken. Er zijn nog flink wat ‘witte plekken’ op de plattegrond van Amersfoort.

Recycling Netwerk
Een aantal weken geleden publiceerde Recycling Netwerk een lijst van antwoordnummers op internet. Sindsdien stuur ik regelmatig flesjes en blikjes terug naar de fabrikanten en supermarkten. Goed gewassen, netjes ingepakt, in gebruikt verpakkingsmateriaal en voorzien van een brief gaat het spul terug naar een van de adressen met antwoordnummer. Het lijkt me heel vervelend voor de geadresseerde om telkens te moeten betálen voor afval. In Duitsland is er al jaren een statiegeldsysteem voor blikjes en kleine plastic flesjes. Dat functioneert uitstekend. Meer dan 95% wordt ingeleverd. Dat scheelt qua volume enorm veel zwerfafval. Tot nu toe heeft alleen supermarkt Aldi (met Duitse wortels) laten weten dat ze statiegeld willen gaan invoeren. Coca-Cola België gaat erover nadenken. Het is een eerste stap.

Marjan Zander

Door hier te klikken kunt u de lijst opvragen. De bijbehorende brief vindt u hier.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 12 januari 2018


Vind subsidies in Amersfoort

De gemeente Amersfoort is de gelukkige winnaar geworden van een prijsvraag en daarom stelt het bedrijf Vindsubsidies een jaar lang het subsidieloket www.vindsubsidiesinamersfoort.nl beschikbaar voor inwoners en organisaties binnen de gemeente Amersfoort. Tot en met 21 augustus 2018 kunnen alle Amersfoorters gratis gebruik maken van deze database om inzicht te krijgen in vrijwel alle provinciale, nationale en Europese subsidiemogelijkheden.

Wellicht kunt u uw voordeel doen met dit subsidieloket, en is het ook interessant voor bewoners en organisaties in de binnenstad van Amersfoort.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 12 oktober 2017


Comfortabel wonen in een energieneutraal monument

Amersfoort maakt werk van het terugdringen van het energiegebruik in monumentale panden. Een voorbeeld van het energieneutraal maken van een pand vindt plaats in de Krommestraat 32-34. Het is het eerste monument in de binnenstad dat deze aanpak ten deel valt, maar zeker niet het laatste als het aan initiatiefnemer 033Energie ligt.
"Als je in een monument woont weet je van tevoren dat er iets te wensen over blijft op het gebied van comfort", vertelt Bernard van Hemert, bewoner van de Muurhuizen. Toch zou hij graag in een monument willen wonen zonder hoge energierekening en zonder geluidsoverlast van het uitgaanspubliek.
Andere monumenten moeten binnenkort volgen in het kader van het project 'Nul-op-de-Meter-Monumenten'.

Tweeduizend woningen
Wellicht zijn er binnenkort mogelijkheden voor Van Hemert. 033Energie, een gezamenlijk initiatief van bedrijfsleven en overheid, zet zich in voor het energieneutraal maken van tweeduizend woningen in Amersfoort in de komende vier jaar. 033Energie doet dat deels zelf en stimuleert daarnaast andere partijen zoals woningcorporaties. Ook voor historische panden wordt naar oplossingen gezocht, die uiteraard geen afbreuk mogen doen aan het monumentale karakter.

Hulp binnenstadbewoners
033Energie wil samen met Monumentenzorg en de bewoners van monumentale panden de mogelijkheden in kaart brengen. Yvonne Feuerhahn van 033Energie: "Wij zijn op zoek naar bewoners in de binnenstad die willen meedenken over concrete en comfortabele energieoplossingen voor monumenten ". Feuerhahn benadrukt dat een monumentenstatus geen vereiste is, alle panden van ten minste honderd jaar oud komen in aanmerking.

Win-win-situatie
Muurhuizen-bewoner Bernard van Hemert heeft hier wel oren naar: "Energie besparen doen wij niet alleen voor de portemonnee maar ook vanuit de wil om met een ‘schone’ levensstijl een leefbare aarde achter te laten."

Meer info op de website van 033energie.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 24 februari 2016, gewijzigd op 9 maart 2016.


Overlast van graffiti in de binnenstad

De graffiti-overlast in de binnenstad is gelukkig beperkt. Dat is wel eens anders geweest. Een aantal jaren geleden heeft de gemeente Amersfoort de graffiti in de binnenstad nauwkeurig laten vaststellen. Het gaat dan om het gebied wat begrensd wordt door de Stadsring, Singelbeek en Plantsoen Noord.
Op 210 panden van de 1150 panden zat toen ruim 500 m² graffiti. De gemeente heeft destijds een grote schoonmaakactie uitgevoerd. De pandeigenaren van de 210 panden zijn benaderd en de meeste eigenaren hebben de gemeente toestemming gegeven graffiti van hun panden te verwijderen. Deze service van de gemeente is begonnen in de jaren tachtig. Zo wordt het beschermde stadsgezicht van de binnenstad zo schoon mogelijk gehouden in het belang van bewoners en ondernemers en ter bevordering van het toerisme.

Werkwijze verwijderen graffiti
Elke maandagochtend rijdt de schoonmaakbus van Eemfors de binnenstad in om te reinigen. Eerst gaan zij aan de slag in de winkelstraten en de pleinen. Vervolgens worden de klachten afgehandeld van de meldingen die bij het Meldpunt Woonomgeving zijn binnengekomen. Alleen de panden waarvan de gemeente toestemming van de eigenaar heeft, worden schoongemaakt. Niet alle (huidige) pandeigenaren zijn bekend met deze service van de gemeente en daarom is het goed dit weer eens onder de aandacht te brengen.

Meld graffiti bij de gemeente!
Het gebied waarbinnen de gemeente Amersfoort de graffiti verwijdert ligt binnen de 1ste grachtengordel: Weversingel,`t Zand, Westsingel en Zuidsingel. Ook de toegangsstraten naar dit gebied toe worden meegenomen, bijvoorbeeld: de Kamp, Bloemendalsestraat, Andriesstraat, Molenstraat, Grote en Kleine Spui, Kleine Haag, Arnhemsestraat en Utrechtsestraat.

Is er op uw pand binnen dit gebied graffiti aangebracht? Dan verwijdert de gemeente Amersfoort dit kosteloos voor u. U kunt dit melden bij het Meldpunt Woonomgeving van de gemeente Amersfoort. Is het de eerste keer dat u graffiti meldt, dan zal u gevraagd worden een verklaring te ondertekeningen waarin u de gemeente toestemming verleent om te verwijderen en de gemeente vrijwaart van eventuele gevolgschade. Is de verklaring eenmaal getekend, dan wordt u pand, als dit op de route ligt, automatisch meegenomen. Als dit niet het geval is, kunt u de bekladding doorgeven bij het Meldpunt Woonomgeving.
U kunt het Meldpunt Woonomgeving bereiken via telefoonnummer 14 033. Ook kunt u online uw melding doorgeven op www.amersfoort.nl/meldpunt.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 21 december 2012, laatste wijziging 17 april 2015


Klik hier om terug te gaan naar de startpagina.