Nieuwsberichten uit de binnenstad

Klik op een link om naar het betreffende bericht te gaan. Alle evenementen onder voorbehoud in verband met de coronacrisis.

SCC-activiteiten in de maand mei 2021: Kerk-zijn, nu en straks

Amersfoort uit je raam - Lockdown Challenge

De Vensterbank van Jasper Hagenaar

Expo Elleboog 14 t/m 22 augustus

Buurhosts en buurchefs gezocht!

38e keer Grafiek & Multiples bij LKG de Ploegh in Amersfoort

Shaping Blocks – fotografe Marlou Pulles in de Volmolen

Uniek theatercollege over Amersfoort in de Tweede Wereldoorlog

Mondriaan 150: Feest van de Verbeelding

Kunstenaars zoeken balans in het Mondriaanhuis

Brief BBN aan burgemeester en wethouders over plannen rond de Zonnehof

Tentoonstelling Mirror | Mirror. Reflect Yourself! in Kunsthal KAdE

Notitie BBN over plannen rond de Zonnehof

Wijkwinkel Kruiskamp (ook voor de binnenstad)

Buurtkamer Binnenstad, Appelmarkt 9 achter

Activiteiten in Zorgresidence Het Seminarie, Muurhuizen 102

Overlast van graffiti in de binnenstad

SCC-activiteiten in de maand mei 2021: Kerk-zijn, nu en straks

Download hier het document met de activiteiten van het Spiritueel Cultureel Centrum Amersfoort in mei.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 30 april 2021


Amersfoort uit je raam - Lockdown Challenge

Meedoen kan nog t/m 9 mei: Verbeeld je uitzicht op de stad!

Veel Amersfoorters hebben tijdens de lockdown op verzoek van Museum Flehite hun uitzicht op een creatieve manier vastgelegd. Voor de succesvolle stadsactie 'Amersfoort uit je raam’ stroomden de foto's, tekeningen, schilderijen binnen. Uit alle wijken van de stad en van jong tot oud. Aangezien de lockdown nog niet is afgelopen en Museum Flehite dagelijks inzendingen ontvangt, wordt de uiterste inzenddatum verschoven naar 9 mei.

Amersfoortse uitzichten
Museum Flehite heeft prachtige stadsgezichten in zijn collectie: de stad Amersfoort door de jaren heen op allerlei manieren verbeeld. Veel stadsgezichten zijn gemaakt in de buitenlucht op bekende plekken in Amersfoort. Regelmatig zijn die stadsgezichten voor iedereen te zien in het museum. Maar nu we vanwege Covid-19 met zijn allen zoveel binnen zitten, was het museum ook benieuwd hoe de stad er uit ziet vanuit huis. Daarom daagde Museum Flehite Amersfoorters uit om hun uitzicht vast te leggen in een kunstwerk.

De opdracht en inspiratie: Verbeeld je uitzicht op de stad Amersfoort vanuit je eigen raam. Het uitzicht mag getekend, gefotografeerd, geschilderd, gedrukt, geplakt, geboetseerd, geborduurd zijn, of. In welke andere techniek dan ook. Het mag abstact, precies of juist ruig zijn, rustig of druk. De keuze is vrij. De enige voorwaarde: zorg dat het raam ook weergegeven wordt, zodat er in je werk een binnen-buitenrelatie ontstaat.

Jury
De jury, een aantal medewerkers van het museum, bepaalt welke werken geëxposeerd worden. Ze letten daarbij niet alleen op de manier van verbeelden en op de aanwezigheid van de binnen-buitenrelatie, maar ook op een mooie verdeling op de expositie van leeftijden van de makers, de afgebeelde plekken in de stad en de gebruikte technieken.

Museum Flehite
Westsingel 50
3811 BC Amersfoort

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 15 april 2021


De Vensterbank van Jasper Hagenaar

In De Vensterbank toont beeldend kunstenaar Jasper Hagenaar (1977) t/m 29 augustus 2021 twee schilderijen uit zijn omvangrijke oeuvre, waarbij meerdere thema’s samenkomen; de figuur met gespreide armen en de vaas.

Tegelijkertijd met De Vensterbank is zijn werk ook te zien in Mirror | Mirror. Reflect yourself! in Kunsthal KAdE. Voor deze tentoonstelling maakte Hagenaar een anamorfose: een schilderij met een vertekende afbeelding, die er alleen met behulp van een spiegel realistisch uitziet. Ook hierin speelt deze figuur een hoofdrol.

“De figuur met open armen is een terugkerend thema binnen mijn werk”, aldus Hagenaar (1977). “Het is een pose met ontzettend veel associaties, o.a de mens van Vitruvius en de zonnegroet. Ook in de werken voor Kunsthal KAdE komt het thema terug en vormt zo een mooie verbinding naar die werken." "Het beeld van de man voor de geschoten berenhuid is ontleend aan het allereerste werk(je) dat ik binnen dit thema heb gemaakt. Dit was een klein inkttekeningetje op de Rijksakademie in 2004. Door het te schilderen op een vaas, een thema dat pas veel later in mijn werk zijn intrede doet, voelde het alsof er een cirkel rond was.”

De Vensterbank van Jasper Hagenaar
Te zien t/m 29 augustus 2021 op de stoep van Bergstraat 32, Amersfoort
Zeven dagen per week verlicht van 8 tot 23 uur

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 15 april 2021


Buurhosts en buurchefs gezocht!

In tijden van Corona heeft Stichting de Bühne (de organisatie achter Gluren bij de buren en Struinen in de Tuinen) niet stilgezeten. In samenwerking met projectgroep 75 jaar vrijheid kunnen we toch iets organiseren in alle wijken van Amersfoort. Op Bevrijdingsdag organiseren we Bordje Vrijheid.

In een jaar waar vrijheid een nieuwe betekenis kreeg, vieren we op 5 mei 2021 vrijheid van het verleden en heden. Voldoende voer voor een goed gesprek en een mooie maaltijd!

Met Bordje Vrijheid prikken we sociale bubbels door en regelen we de ingrediënten voor een barmhartige dag. Ook met de beperkingen waarmee we te maken hebben, blijft er genoeg ruimte om er te zijn voor een ander, brood te breken en vrijheidsverhalen te delen. Dat laten we op 5 mei 2021 zien door met vele Amersfoorters een Bordje Vrijheid te bereiden voor een buurtgenoot. De maaltijden worden samen genuttigd bij een buurtgenoot die zich heeft aangemeld als host.

Meld je aan https://bordjevrijheid.nl/aanmelden.

Wil jij een maaltijd delen of jouw huis openstellen? Aanmelden kan tot 25 april, hierna wordt je gekoppeld aan een buurtgenoot.

Wil je meer weten?
Bordje Vrijheid is er voor heel Amersfoort. We werken daarin graag met jullie samen. Heb jij ideeën of vragen? Mail ons!

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 5 april 2021


38e keer Grafiek & Multiples bij LKG de Ploegh in Amersfoort

Jaarlijks is de 'Grafiekmanifestatie' van LKG de Ploegh iets waar de vereniging en de klanten naar uitkijken. Ook dit jaar is dit werk te zien en te koop in onze galeriewinkel op afspraak t/m 18 april.

Een bezoek op afspraak is een verandering en past bij de huidige maatregelen rond Covid-19, zie daarvoor onze website. Een andere, niet tijdelijke, verandering dit jaar bij LKG de Ploegh is de naam van de manifestatie in: Grafiek & Multiples. In 2021 organiseert LKG de Ploegh voor de 38e keer de expositie Grafiek & Multiples. Op deze expositie wordt grafisch werk van uiteenlopende technieken getoond, die in een beperkte oplage wordt gemaakt. Ook multiples, dat is ruimtelijk werk uitgebracht in kleine series of limited editions, krijgt de laatste jaren meer aandacht. Een oplage of limited edition maakt kunst betaalbaar en toegankelijk, of je nu verzamelaar bent of voor het eerst iets koopt.

Tijdens de expositie Grafiek & Multiples, bieden deelnemende kunstenaars één van hun werken aan tegen de speciale prijs van € 133,- (exclusief eventuele lijst). Dit jaar wordt het werk van 53 kunstenaars getoond.

Reserveren om de expositie Grafiek & Multiples live te zien kan via onze site: www.deploegh.nl.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 5 april 2021


Shaping Blocks – fotografe Marlou Pulles in de Volmolen

Fotografe Marlou Pulles is gegrepen door de puurheid van houten handgemaakte stempels (ook wel blockprints genoemd) waarmee in de werkplaats van De Katoendrukkerij op textiel en papier wordt afgedrukt.

Dat inspireerde haar tot een unieke fotoserie van stillevens met geometrische stempels uit de collectie. De blokken lijken te zweven boven een verstilde achtergrond. De geometrische motieven inspireerden haar tot een prachtige serie stillevens waarbij ze de blokken zwevend boven een verstilde achtergrond fotografeert en ze zo in een geheel nieuw daglicht plaatst. De schoonheid van de handgemaakte stempels komt volledig tot zijn recht. Blockprints zijn nooit eerder op deze kunstzinnige wijze in beeld gebracht. Het authentieke houtsnijwerk, de gekozen composities en eenvoud en rijkheid van de vormen zijn echt uniek te noemen.

De ontwerpen van de gebruikte geometrische motieven zijn van blockprintster Nathalie Cassee. De blokken zijn met de hand gemaakt door houtsnijders in het atelier in India waar zij vast mee samenwerkt.

Geschoold als kunsthistoricus heeft Marlou haar fascinatie voor beeld omgezet in stilleven fotografie. Met haar fotografie legt ze verstilling, elegantie en pure vormen vast, verpakt in composities die verwondering oproepen en een traagheid uitstralen. Door de toeschouwer te prikkelen middels het spel van kleur, vorm en een minimum aan beeldtaal, vestigt ze de aandacht op het met andere ogen kijken naar alledaagse voorwerpen. Haar werk werd eerder al ontdekt door Chief Curator Rebecca Wilson van Saatchi Art.

Met deze expositie bijt Marlou Pulles de spits af in de voorgenomen driemaandelijkse (kleine) exposities in de Katoendrukkerij, hoofdzakelijk in het thema katoendrukken, weef- en viltkunst en de - historie van de - textielnijverheid in Amersfoort.

Foto-expositie Shaping Blocks vanaf 13 april – 27 juni 2021 op afspraak te bezichtigen in de Katoendrukkerij: info@dekatoendrukkerij.nl
De Katoendrukkerij in de Volmolen, Plantsoen Noord 2, 3811 GH Amersfoort
Periode: 17 april – 27 juni 2021, woensdag t/m zondag tussen 10-17 uur op afspraak

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 5 april 2021


Uniek theatercollege over Amersfoort in de Tweede Wereldoorlog

Wat betekende de Tweede Wereldoorlog voor de Amersfoorters? Hoor en zie het tijdens een 40-minuten durende video-installatie documentaire vol archiefmateriaal. Tijdens dit unieke theatercollege zien bezoekers de grootste verzameling origineel Amersfoort beeldmateriaal uit de Tweede Wereldoorlog ooit verzameld. Van 3 t/m 9 mei in Het Eemhuis.

In deze 40-minuten durende video-installatie documentaire vol archiefmateriaal neemt doorgewinterde verteller Hans Goedkoop je als voice-over mee naar het Amersfoort van de vroege jaren '40.

Was de stad voorbereid op de naderende Duitse inval? Wat betekende de Tweede Wereldoorlog voor de Amersfoorters? En waarom mogen we van geluk spreken dat het Amersfoort zoals wij dat nu nog steeds kennen zowel de bezetting als de bevrijding heeft overleefd?

Het theatercollege is geproduceerd door het Medialab van de Bibliotheek Eemland. Eerder al maakte het Medialab de de succesvolle en meermalen uitverkochte producties 'Buitenaards' met Govert Schilling en 'Van Staatsman tot Schavot' over het leven van Johan van Oldenbarnevelt, met Hans Goedkoop. Het theatercollege Amersfoort '40-'45 is ontstaan ter ere van 75-jaar bevrijding en sluit aan op de tijdlijn van www.amersfoort4045.nl.

Het theatercollege is ontwikkeld als video-installatie die meermalen per dag te zien zal zijn in een speciaal mini-theater in Het Eemhuis. Mochten de corona-maatregelen ook vertoningen met minimale bezetting niet toestaan dan komt er een online alternatief. In welke vorm en met welke capaciteit de vertoningen zullen plaatsvinden is helaas pas eind april bekend i.v.m. de dan geldende corona-maatregelen. Bezoekers die zeker willen zijn van een ticket kunnen zich opgeven op www.bibliotheekeemland.nl om direct bericht te krijgen als de definitieve vorm bekend is.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 5 april 2021


Mondriaan 150: Feest van de Verbeelding

Op zondag 7 maart a.s. zijn we precies een jaar verwijderd van de 150e geboortedag van Piet Mondriaan in 2022. Het Mondriaanhuis in Amersfoort - geboortehuis van de kunstenaar, die aan het begin van de vorige eeuw een ware revolutie ontketende - wil het 150e geboortejaar van Mondriaan vieren met een ‘Feest van de Verbeelding’.

Er zijn niet veel kunstenaars die zichzelf zo vaak opnieuw hebben uitgevonden als Mondriaan. Tot aan het einde van zijn leven bleef hij zich vernieuwen. Hij was leergierig en bezat een grenzeloze nieuwsgierigheid naar nieuwe ontwikkelingen, ook buiten de beeldende kunst. Zijn uitzonderlijke eigenschappen en kwaliteiten hebben hem tot grote hoogte gebracht. Het Mondriaanhuis wil in 2022 Piet Mondriaan eren met een manifestatie die de vernieuwingsdrang en de verbeeldingskracht van de kunstenaar centraal stelt. Onder de titel 'Feest van Verbeelding' wordt iedereen uitgenodigd om mee te werken aan een innovatief, inspirerend en inclusief programma.

Maatschappelijk programma
Het Mondriaanhuis heeft de gemeente Amersfoort gevraagd om een aantal vraagstukken te benoemen waar de samenleving mee worstelt en waarvoor nog geen goede oplossing voor is gevonden. Te denken valt aan vraagstukken op het gebied van duurzaamheid, energietransitie of mobiliteit, maar ook burgerparticipatie of welzijn.

Het idee is om vervolgens bedrijfsleven, overheid, onderwijs en/of maatschappelijke en culturele instellingen te koppelen aan kunstenaars en de creatieve industrie. Gezamenlijk denken zij over de stedelijke opgaven van deze tijd en gaan op zoek naar (nieuwe) oplossingen en ontwerpen. De gedachte is dat de verbeeldingskracht en creativiteit van kunstenaars een essentiële bijdrage kan leveren aan toekomstige oplossingsrichtingen.

De uitwerking van de vraagstukken
kan veel vormen aannemen. Denk aan stadsdebatten, ronde-tafel-gesprekken, scrums, ontwerpwedstrijden, scriptie- en stageprijzen, festivals, boardroom-interventies, hacketons, ted-talks, conferenties, exposities, pamfletten, wijkontbijten, theatercollege, fotografieopdrachten, etc.

De eindresultaten worden in het najaar in stadsmuseum Flehite getoond in de vorm van een veelvormige, manifestatie onder de noemer Panorama Amersfoort. Er worden daarnaast tentoonstellingen rond Mondriaan voorbereid door Kunsthal KAdE en natuurlijk door het Mondriaanhuis zelf.

Cultuur
Kunsthal KAdE zal in 2022 een tentoonstelling organiseren over Mondriaan en zijn tijdgenoten: zijn voorbeelden en navolgers. Het Mondriaanhuis heeft twee jubileumtentoonstellingen gepland. De eerste expositie is in samenwerking met MOAM uit Amsterdam. Dit creatieve platform zal jonge kunstenaars van diverse kunstdisciplines selecteren en samenbrengen voor een tentoonstelling waarbij Mondriaan de inspiratiebron is. In de tweede tentoonstelling, getiteld ‘Onbegrensd’ koppelt het Mondriaanhuis zeven hedendaagse beeldend kunstenaars aan zeven componisten en een dichter. De eindproducten van dit project worden enerzijds een tentoonstelling waarin beeldende kunst en composities tot een geheel worden gesmeed en anderzijds een muzikale performance waarbij beeldende kunst een belangrijke rol krijgt.

Het Feest van de Verbeelding krijgt uiteraard ook een cultureel programma. Culturele instellingen in Amersfoort, zowel amateur als professioneel, worden uitgenodigd speciaal ter gelegenheid van het 150-jubileum te programmeren en een programmaonderdeel in te brengen in een stadsprogramma dat start op 7 maart 2022.

Het idee is om rond 1 juni 2022 voor de stad een culturele climax te organiseren op het Eemplein in het centrum van de stad. Een groot concert met optredens van Amersfoortse artiesten met landelijke faam, zoals Miss Montreal en Diggy Dex, maar ook met medewerking van het Amersfoorts Jeugdorkest en Holland Opera.

Mondriaanhuis
Kortegracht 11
3811 KG Amersfoort

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 21 maart 2021


Expo Elleboog 14 t/m 22 augustus

Vanaf 14 augustus 2021 kun je dwalen door het voormalig Armando Museum in Amersfoort, langs 11 eilanden van elf beeldenmakers en keramisten. Expo Elleboog verwijst naar de Elleboogkerk waarin het Armando Museum ooit gehuisvest was. Dertien jaar geleden brandde het Armando Museum af. Na een schitterende wederopbouw, staat het pand nu al weer jarenlang leeg, wachtend op nieuw leven.

Deelnemende kunstenaars: Hannah Blom, Theo van Delft, Eveline van Duyl, Michiel Jansen, Emile van der Kruk, ,Jolanda Meulendijks, Frans Ottink, Marisja Smit, Gertjan van der Stelt, Emilio Timp, Anders Wolhar.

Expo Elleboog, Langegracht 36
14 t/m 22 augustus 2021
11.00 - 17.00 uur
Toegang vrij

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 21 maart 2021


Kunstenaars zoeken balans in het Mondriaanhuis

De Deventer kunstenaar Elise van der Linden en de uit Amsterdam afkomstige Henriëtte van ‘t Hoog, exposeren in het Mondriaanhuis in Amersfoort. Het Mondriaanhuis is het geboortehuis van Piet Mondriaan. Hier kwam de pionier van de abstracte kunst in 1872 ter wereld. Voor deze speciale plek hebben Van der Linden en Van ‘t Hoog nieuw werk gemaakt rond het thema 'evenwicht'.

Piet Mondriaan leefde in een turbulente tijd waarin twee wereldoorlogen plaatsvonden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de kunstenaar in zijn composities steeds op zoek was naar harmonie en evenwicht. Het Mondriaanhuis heeft Elise van der Linden en Henriëtte van ’t Hoog uitgenodigd om te onderzoeken wat evenwicht (equilibrium) voor hen betekent. In de roerige tijden waarin we nu leven, is het zoeken en vinden van balans opnieuw een relevant issue. Van der Linden en Van ‘t Hoog onderzochten het thema ieder op geheel eigen wijze en maakten speciaal voor de tentoonstelling ieder twee nieuwe werken die nu in het Mondriaanhuis te zien zijn. Daarnaast wordt van hen een selectie van eerder werk getoond.

Vanwege de coronamaatregelen werd de opening van de tentoonstelling uitgesteld, maar inmiddels is de expositie open voor publiek.

Mens en natuur
Elise van der Linden, in 2017 uitgeroepen tot talent van het jaar, exposeerde eerder o.a. in het Voerman museum in Hattem en in Museum de Fundatie in Zwolle. Ook werkte zij mee aan festivals zoals Lowlands. Van der Linden maakte speciaal voor de tentoonstelling in het Mondriaanhuis twee sculpturen. De kunstenaar is gefascineerd door de voortdurende wisselwerking tussen mens en natuur. Zij haalt daarbij inspiratie uit het verval van in onbruik geraakte gebouwen. Van der Linden: ‘De eeuwige zoektocht van de mens naar een balans tussen het kunstmatige en het natuurlijke, het najagen en het loslaten, het verstand en het gevoel zie ik als processen waarin groei en verval de basis vormen.’ Voor Equilibrium zocht de kunstenaar naar een evenwicht tussen orde en (ogenschijnlijke) chaos, tussen geometrische structuren en natuurkrachten. Het resulteerde o.a. in een imposant wandsculptuur van zeven meter breed, getiteld Continuüm.

Muurschildering
Henriëtte van ’t Hoog is als abstract werkend kunstenaar bekend en vertrouwd met de beeldtaal van Mondriaan en kunststroming De Stijl. Haar werk en vormentaal zijn daar ook op geïnspireerd, maar zij heeft daarin haar eigen uitdrukkingswijze ontwikkeld. Van ‘t Hoog heeft gedurende haar lange loopbaan geëxposeerd in steden in binnen- en buitenland, zoals Amsterdam, Istanbul, Kiev en Wuhan. Evenwicht is een terugkerend thema in haar werk. Zij speelt met kleur en vorm en de gelijkwaardigheid van beide elementen. Van ’t Hoog: ‘De kleuren hebben invloed op de vorm en vice versa. Wat daaruit ontstaat zet je als kijker regelmatig op het verkeerde been, haalt je even uit balans.’ Speciaal voor de tentoonstelling in het Mondriaanhuis ontwierp Van ’t Hoog twee muurschilderingen: Spandrel XV en Equilibrium IV. Deze laatste schildering beslaat de gehele wand in de entree van het museum en zal niemand ontgaan. Naast het nieuwe werk is ook een selectie te zien van voornamelijk wandsculpturen in ongebruikelijke, verrassende kleurcombinaties, die Van ’t Hoog eerder maakte.

Tentoonstelling Equilibrium is te zien t/m 18 april 2021

Mondriaanhuis
Kortegracht 11
3811 KG Amersfoort

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 30 november 2020


Brief BBN aan burgemeester en wethouders over plannen rond de Zonnehof

Een kongsi van projectontwikkelaars willen hun braakliggende grond dan wel leeglopende kantoorkolossen herontwikkelen: Boeddha-terrein, Suncourt (Runmolen), voormalig SNS gebouw, Life City. Zie AD-Amersfoortse Courant dd. 13 mei 2020. Het BBN heeft over deze plannen een notite gemaakt die ook naar burgemeester en wethouders van Amersfoort gestuurd wordt met het verzoek om tot overleg te komen om te zien hoe bewoners van de binnenstad bij de ontwikkeling van deze plannen betrokken kunnen worden.

Download hier de brief van het BBN aan de burgemeester en wethouders.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 23 november 2020


Tentoonstelling Mirror | Mirror. Reflect Yourself! in Kunsthal KAdE

23 jan 2021 t/m 29 augustus 2021

De tentoonstelling Mirror | Mirror laat de bezoeker verwonderen over de veelzijdigheid van het fenomeen spiegeling. Met de spiegel worden we dagelijks geconfronteerd. Op sociale media spiegelen we voortdurend onze identiteit. De huidige tijd vraagt meer dan ooit om (zelf)reflectie. Aan de hand van kunsthistorische, verhalende en wetenschappelijke invalshoeken worden bezoekers uitgenodigd deze reflectie te onderzoeken. Er is werk te zien van een dertigtal kunstenaars en designers uit binnen- en buitenland die zich op verschillende wijzen tot het fenomeen spiegels verhouden. De tentoonstelling begint met een glimlach. Amerikaans designer Berk Ilhan heeft een ‘mürror’ bedacht, een smart mirror: een spiegel die alleen weerkaatst als je lacht.

De grote zaal wordt ingericht met installaties van de Deense kunstenaar Jeppe Hein. Zijn levensgrote werk 'Mobile Mobile' is voor het eerst in een museale omgeving te zien. Zijn mobile van spiegels komt in beweging door een hometrainer, waardoor de ervaring van de ruimte continu verandert. Hein: ‘Ik wil mensen inspireren om naar zichzelf te kijken en zich af te vragen ‘Wie ben ik?’ en ‘Waar ga ik heen?’

Kunstgeschiedenis en cultuurhistorische verhalen
In het eerste kabinet is een kunsthistorische en culturele selectie werken te zien. Verhalen uit de bijbel en de mythologie (Narcissus, Amaterasu en Venus) worden afgewisseld met literatuur (zoals Sneeuwwitje, Alice in Wonderland en Tijl Uilenspiegel). Daarnaast is er aandacht voor het gebruik van de spiegel in de praktijk van het schilderen. De spiegel als onmisbaar gereedschap bij het maken van een zelfportret en de Claudespiegel (of zwarte spiegel) komen aan bod. In opdracht van Kunsthal KAdE maakt kunstenaar Jasper Hagenaar een werk met een anamorfose: een schilderij met een vertekende afbeelding, die er alleen met behulp van de spiegel realistisch uitziet. Kunstschrift geeft extra verdieping in hun themanummer dat begin december verschijnt.

Wetenschap en design
De spiegel kent bijzondere toepassingen. Kunsthal KAdE toont eerste experimenten zoals de zonnespiegels van Archimedes tot meer recente designoplossingen als spiegels in de bergen van Rjukan om in de winter een dorp van ‘licht’ te voorzien. Actueel is de James Webb-telescoop bestaande uit spiegels van zes-en-een-halve vierkante meter, die opklapbaar in een raket de ruimte ingaan. De Amsterdamse ontwerpstudio DRIFT maakte een spiegel van synthetisch glas, een bijproduct dat is ontstaan tijdens de recycling van chemisch afval. Ook zijn er designoplossingen in de zorg bedacht, zoals bijvoorbeeld de Alzheimerspiegel door Gerjanne van Gink.

Reflect Yourself / Reflect Reality
In het derde en vierde kabinet zijn kunstwerken te zien die zelfreflectie en reflectie van de omgeving tonen, zoals Yoko Ono’s 'Mirror Piece' en de onderzoekende performances van Joan Jonas. Irina Birger maakt speciaal voor de tentoonstelling een nieuw werk waarin ze spiegels betekent met lijnen waardoor een netwerk ontstaat dat de beschouwer een gedeconstrueerde reflectie teruggeeft. Een bijzondere documentaire is 'Svyato' van regisseur Victor Kossakovsky. Hij bedekte na de geboorte van zijn zoon twee jaar lang alle spiegels in zijn huis en filmde de confrontatie van zijn zoon met de spiegel; een film over zelfkennis en eenzaamheid. Het videowerk 'Mirror' van de Iraaks-Koerdische kunstenaar Hiwa K verkent sentimenten van vervreemding: een antenne-achtig object vol achteruitkijkspiegels fungeert als navigatieapparaat. Het werk van de Amerikaans-Koreaanse kunstenaar Michael Joo bestaat uit twee spiegelende politieschilden. De aanvaller wordt met zichzelf geconfronteerd. Theatermaker Carolien Arnold laat tenslotte bezoekers in verschillende opdrachten kennismaken met hun ware gezicht.

Natuurspiegelingen
In de achterzalen boven en beneden is de spiegeling gerelateerd aan de natuur. Spiegeling is een natuurkundig fenomeen dat we kennen via het water en de lucht. De natuurspiegeling spreekt tot de verbeelding van veel kunstenaars, fotografen en dichters. Voor deze sectie maakt Suzan Drummen een nieuw werk en bewerkt Kathrin Schlegel haar werk 'Echo': een bronzen kroonluchter die onder de spoorbrug naast Kunsthal KAdE boven het water hangt.

Experimenteer zelf met spiegels
Ook in de KAdEStudio kunnen bezoekers met het thema aan de slag. Wat voor effect heeft een bolle spiegel? Hoe schrijf je in spiegelschrift? En hoe maak je eigenlijk een anamorfose? Speciaal voor jonge kinderen wordt een spiegel labyrint ingericht. Voor families is er een Spiegelexpeditie gemaakt in de stad Amersfoort i.s.m. FASadE.

In samenwerking met de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) hebben studenten in een seminar zich laten inspireren door het fenomeen spiegeling. Het beste werk krijgt een plaats in de tentoonstelling.

De tentoonstelling Mirror | Mirror. Reflect Yourself! is samengesteld door curator Judith van Meeuwen. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt dankzij de bijdragen van K.F. Hein Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en Gemeente Amersfoort.

KAdE, Kunsthal in Amersfoort
Eemplein 77 (Eemhuis), 3812 EA Amersfoort, T 033 422 50 30

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 23 november 2020


Wijkwinkel Kruiskamp (ook voor de binnenstad)


Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 27 april 2020


Buurtkamer Binnenstad, Appelmarkt 9 achter

De buurtkamer is te bereiken via de steeg tussen de Appelmarkt nr. 9 en 10, open elke woensdag van 10.00 tot 15.00 uur. Het poortje staat dan open. De buurtkamer Binnenstad wordt gerund door vrijwilligers en is mede mogelijk gemaakt door Zorgresidence Het Seminarie en Indebuurt033. De buurtkamer is opgezet voor bewoners (senioren) in de oude stadskern van Amersfoort. Welkom voor kopje koffie, thee, een kop soep, een babbeltje of een spelletje of wat dan ook. Telefoon: 033 33 202 33.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 12 november 2018


Activiteiten in Zorgresidence Het Seminarie, Muurhuizen 102

Buurtkamer: Iedere donderdagmiddag van 14.00-17.00 uur
Senioren die gezelligheid buitenshuis zoeken, kunnen terecht in de “De Buurtkamer”. Voor oudere binnenstadbewoners met een klein netwerk, mensen met lichte geheugenproblemen en voor mensen met een beperkte mobiliteit is er iedere donderdagmiddag plek in De Buurtkamer in de Muurhuizen. Toegang, koffie en thee zijn gratis. U kunt zich aanmelden door te mailen naar kantoor@hetseminarie.nl

Buurtdiner: Iedere donderdagavond vanaf 17.30 uur
Elke donderdagavond verzorgt de kok van Het Seminarie een warme maaltijd voor senioren uit de buurt. Een leuk moment om elkaar te ontmoeten en gezellig bij te praten onder genot van een hapje en een drankje.
Kosten € 7,50 per persoon, consumpties en wijn € 1,50 per glas. U kunt zich aanmelden door te mailen naar kantoor@hetseminarie.nl

Thee-Matinee: Iedere vierde zondag van de maand, van 15.00 tot 16.30 uur
Iedere vierde zondag van de maand kunt u genieten van een muzikaal optreden in de kapel van Het Seminarie onder het genot van zelfgemaakte lekkernijen en verse thee.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 19 maart 2018


Overlast van graffiti in de binnenstad

De graffiti-overlast in de binnenstad is gelukkig beperkt. Dat is wel eens anders geweest. Een aantal jaren geleden heeft de gemeente Amersfoort de graffiti in de binnenstad nauwkeurig laten vaststellen. Het gaat dan om het gebied wat begrensd wordt door de Stadsring, Singelbeek en Plantsoen Noord.
Op 210 panden van de 1150 panden zat toen ruim 500 m² graffiti. De gemeente heeft destijds een grote schoonmaakactie uitgevoerd. De pandeigenaren van de 210 panden zijn benaderd en de meeste eigenaren hebben de gemeente toestemming gegeven graffiti van hun panden te verwijderen. Deze service van de gemeente is begonnen in de jaren tachtig. Zo wordt het beschermde stadsgezicht van de binnenstad zo schoon mogelijk gehouden in het belang van bewoners en ondernemers en ter bevordering van het toerisme.

Werkwijze verwijderen graffiti
Elke maandagochtend rijdt de schoonmaakbus van Eemfors de binnenstad in om te reinigen. Eerst gaan zij aan de slag in de winkelstraten en de pleinen. Vervolgens worden de klachten afgehandeld van de meldingen die bij het Meldpunt Woonomgeving zijn binnengekomen. Alleen de panden waarvan de gemeente toestemming van de eigenaar heeft, worden schoongemaakt. Niet alle (huidige) pandeigenaren zijn bekend met deze service van de gemeente en daarom is het goed dit weer eens onder de aandacht te brengen.

Meld graffiti bij de gemeente!
Het gebied waarbinnen de gemeente Amersfoort de graffiti verwijdert ligt binnen de 1ste grachtengordel: Weversingel,`t Zand, Westsingel en Zuidsingel. Ook de toegangsstraten naar dit gebied toe worden meegenomen, bijvoorbeeld: de Kamp, Bloemendalsestraat, Andriesstraat, Molenstraat, Grote en Kleine Spui, Kleine Haag, Arnhemsestraat en Utrechtsestraat.

Is er op uw pand binnen dit gebied graffiti aangebracht? Dan verwijdert de gemeente Amersfoort dit kosteloos voor u. U kunt dit melden bij het Meldpunt Woonomgeving van de gemeente Amersfoort. Is het de eerste keer dat u graffiti meldt, dan zal u gevraagd worden een verklaring te ondertekeningen waarin u de gemeente toestemming verleent om te verwijderen en de gemeente vrijwaart van eventuele gevolgschade. Is de verklaring eenmaal getekend, dan wordt u pand, als dit op de route ligt, automatisch meegenomen. Als dit niet het geval is, kunt u de bekladding doorgeven bij het Meldpunt Woonomgeving.
U kunt het Meldpunt Woonomgeving bereiken via telefoonnummer 14 033. Ook kunt u online uw melding doorgeven op www.amersfoort.nl/meldpunt.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 21 december 2012, laatste wijziging 17 april 2015


Klik hier om terug te gaan naar de startpagina.