Nieuwsberichten uit de binnenstad

Klik op een link om naar het betreffende bericht te gaan. Alle evenementen onder voorbehoud in verband met de coronacrisis.

'Avond van het Boek': het Eemhuis ontvangt Marieke Lucas Rijneveld en Tim den Besten

Radicale liefde in kerk en samenleving

Het nieuwe jaar gaat in het Rietveldpaviljoen van start met de expositie IMPACT – photos that matter

Kunstenaars zoeken balans in het Mondriaanhuis

Brief BBN aan burgemeester en wethouders over plannen rond de Zonnehof

Tentoonstelling Mirror | Mirror. Reflect Yourself! in Kunsthal KAdE

75 jaar De Ploegh: Toen – nu – straks

Notitie BBN over plannen rond de Zonnehof

Wijkwinkel Kruiskamp (ook voor de binnenstad)

Buurtkamer Binnenstad, Appelmarkt 9 achter

Activiteiten in Zorgresidence Het Seminarie, Muurhuizen 102

Overlast van graffiti in de binnenstad

'Avond van het Boek': het Eemhuis ontvangt Marieke Lucas Rijneveld en Tim den Besten

De Bibliotheek Eemland en de Nacht van de Literatuur organiseren op zaterdag 13 maart deze bijzondere literaire avond.

Op 13 maart 2021 vindt online via livestream én in de Bibliotheek Eemland de 'Avond van het Boek' plaats. Schrijfster Marieke Lucas Rijneveld zal in het Eemhuis worden bevraagd door programmamaker Tim den Besten over haar boeken, haar schrijverschap, de gewonnen prijzen en alles wat nog meer ter sprake komt. Voor deze avond hebben de Bibliotheek Eemland en de organisatie van de Nacht van de Literatuur de handen ineengeslagen. Deze avond was eerst gekoppeld aan de Boekenweek, maar die wordt helaas in verband met de Corona-perikelen uitgesteld. Toch laten we deze literaire avond graag doorgaan voor alle literatuurliefhebbers in Amersfoort!

Live en online tickets
De aanvang is 20.00 uur. In verband met coronarichtlijnen zijn er vooralsnog 30 kaartjes à € 25,00 te koop voor fysieke aanwezigheid tijdens de avond in het Eemhuis. Daarnaast zal de gehele avond in hoge kwaliteit live worden gestreamd. Online livestream tickets zijn verkrijgbaar voor €7,50. Kaarten zijn te krijgen via de website van de Bibliotheek Eemland: https://www.bibliotheekeemland.nl/Actueel/agenda/avond-van-het-boek.html

Proloog van De Nacht
In september 2020 moest de Nacht van de Literatuur vanwege de Corona-perikelen worden verplaatst naar maart 2021. Omdat de situatie rondom het virus nog onvoldoende is verbeterd, heeft de organisatie ervoor gekozen om van 13 maart 2021 een proloog te maken voor de echte Nacht van de Literatuur, die nu zal plaatsvinden op 18 september 2021. Op deze manier wil de organisatie toch de literatuur in Amersfoort vieren en lezers de kans geven, live in het Eemhuis of comfortabel vanuit hun luie stoel, te genieten van een goed gesprek met een gerenommeerde schrijver.

Over de schrijvers en interviewer
Marieke Lucas Rijneveld won in 2020, samen met vertaalster Michele Hutchison, als eerste Nederlandse schrijver ooit de Booker International Prize met de roman 'De avond is ongemak' (vertaald als 'The Discomfort of Evening'). In november 2020 verscheen het eveneens lovend ontvangen 'Mijn lieve gunsteling'. De auteur is geen onbekende voor Amersfoort: in 2017 was Rijneveld al eens te gast bij de Nacht van de Literatuur.

Tim den Besten is bekend als presentator, documentairemaker en interviewer. In het programma 'Tim's Tent' interviewde hij in 2018 ook Marieke Lucas Rijneveld. Verder schreef hij de bundel 'Zou er wifi in de hemel zijn?'. In dat verband was hij in 2019 al eens gast van de Nacht van de Literatuur.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 15 februari 2021


Radicale liefde in kerk en samenleving

De vorige Theoloog des Vaderlands Samuel Lee zal spreken over de noodzaak van een radicale liefde in kerk en samenleving, het verlangen naar een nieuw christendom en het migrant-zijn in de bijbel en in zijn eigen leven.

Dr. Gerard de Korte, bisschop van 's-Hertogenbosch is het met Samuel Lee ééns dat 'alle mensen in principe migranten zijn. Wij hebben immers op deze aarde geen blijvende woonplaats. …. Naar schatting wonen 1 miljoen migranten christenen in ons land. Mensen die vaak leven in moeilijke omstandigheden en in hun geloof een bron van troost en inspiratie vinden. Juist de verhalen uit de Bijbel kunnen migranten bemoedigen. De auteur zelf is een migrant uit het Midden-Oosten. Enkele keren mocht ik hem ontmoeten als een evangelisch christen met een grote oecumenische openheid'.

Samuel Lee werd geboren in het Midden-Oosten, kwam op 14-jarige leeftijd naar Nederland, en trouwde met een Zuid-Koreaanse christelijke vrouw. Tijdens hun huwelijksreis ervoer hij dat hij door Jezus werd geroepen; hij werd christen en nam de naam Samuel aan. In 1995 stichtte hij in de Bijlmer de Jesus Christ Foundation Church. In 2017 werd hij benoemd tot hoofd van het Center for Theology of Migration aan de VU, en in 2019 benoemd tot Theoloog des Vaderlands. In zijn preken en spreken pleit hij voor sociale gerechtigheid, een radicale liefde in kerk en samenleving, en een verlangen naar een nieuw christendom. Aan het eind van zijn tijd als Theoloog des Vaderlands deed hij een oproep aan de kerken om lhbt-ers te accepteren, en excuses aan te bieden voor het hen aangedane leed.

Zaterdag 20 februari 10.30- 12.30 uur via Zoom
Lezing van Dr. Samuel Lee, voormalig Theoloog des Vaderlands
Bijdrage: 5 € op NL31 RABO 0357 4808 72 t.n.v. PMM Jacobs en/of CP Scholten
Informatie en opgave: secretariaatscc@gmail.com

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 15 februari 2021


Het nieuwe jaar gaat in het Rietveldpaviljoen van start met de expositie IMPACT – photos that matter

Van donderdag 21 januari tot en met zondag 28 maart 2021 vindt de expositie IMPACT – photos that matter plaats in het Rietveldpaviljoen in Amersfoort. De expositie gaat over het werk van fotografen en beeldende kunstenaars die op een indringende manier aandacht vragen voor bepaalde maatschappelijke situaties en die vaak ook hopen dat er door hun bijdrage verandering in gang wordt gebracht.

Wat is het verhaal achter de foto die we op de voorpagina van een nieuwssite of krant zien? En wat is de invloed van de maker ervan op onze beeldvorming? Hoe kan een foto ons zo raken dat we het beeld vele jaren later nog helder op ons netvlies hebben?

IMPACT
In het Rietveldpaviljoen laten fotografen en beeldend kunstenaars beelden zien die zij met nadruk (‘this matters!’) willen laten zien. Vaak met de bedoeling om schrijnende situaties onder de aandacht te brengen. Soms om de geportretteerde een hart onder de riem te steken of om geld te genereren voor het oplossen van een probleemsituatie. Maar altijd om te voorkomen dat de gefotografeerde situatie of mens in de vergetelheid verdwijnt. Altijd om ‘impact’ te weeg te brengen.

Prijswinnende fotografen
Er is werk te zien van prijswinnende fotografen als Cynthia Boll, llvy Njiokiktjien en Sandra Minten. Ook zijn er fotoseries te zien van bevlogen Amersfoortse fotografen Pauli Gerritsen, Jaco Klamer en Annemiek van der Kuil. En van de Balinese Rudi Waisnawa.

Cynthia Boll wil met haar fotoserie over de zinkende stad Jakarta mensen bewust maken van bodemdaling. Zonder actie zal over 20 tot 30 jaar een derde van Jakarta onder water komen te staan, waardoor miljoenen levens worden bedreigd.

llvy Njiokiktjien volgt al 12 jaar Zuid-Afrikaanse jongeren die zijn geboren in de periode rondom de afschaffing van de apartheid, de zogenaamde Born Free generatie. Zij vraagt zich af hoe het leven van jongeren die geboren zijn in ‘vrijheid’ eruit ziet. Vrijheid op papier, want de sporen van apartheid zijn nog lang niet uitgewist.

Nederlands-Indië
Ook Nederlands-Indië heeft een plaats in deze expositie. Met impactvolle foto’s over de oorlog en de emigratie van Nederlands-Indië naar Nederland. Er wordt een diversiteit aan familiefoto’s met ‘poesaka’s’ (tastbare herinneringen) en de derde generatie in Nederland geboren mensen met Indische roots getoond.

Nevenprogramma
De expositie nodigt uit tot gesprek, tot het uitdiepen van de vraag hoe de kracht van een foto kan worden vergroot. Dit gebeurt in een goed gevuld nevenprogramma op de donderdagavonden en in de weekenden. Meer informatie hierover is te vinden op de website 033fotostad.com. Tot slot haakt Theater De Lieve Vrouw aan met Movies that matter op de maandagavonden.

Het Rietveldpaviljoen, Zonnehof 8 te Amersfoort, is geopend op donderdag van 12.00 uur tot 21.00 uur en van vrijdag tot en met zondag van 12.00 uur tot 17.00 uur. De entree bedraagt € 3,50. In verband met de corona-maatregelen moeten bezoekers via de website 033fotostad.com vooraf een tijdslot reserveren.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 15 januari 2021


Kunstenaars zoeken balans in het Mondriaanhuis

De Deventer kunstenaar Elise van der Linden en de uit Amsterdam afkomstige Henriëtte van ‘t Hoog, exposeren in het Mondriaanhuis in Amersfoort. Het Mondriaanhuis is het geboortehuis van Piet Mondriaan. Hier kwam de pionier van de abstracte kunst in 1872 ter wereld. Voor deze speciale plek hebben Van der Linden en Van ‘t Hoog nieuw werk gemaakt rond het thema 'evenwicht'.

Piet Mondriaan leefde in een turbulente tijd waarin twee wereldoorlogen plaatsvonden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de kunstenaar in zijn composities steeds op zoek was naar harmonie en evenwicht. Het Mondriaanhuis heeft Elise van der Linden en Henriëtte van ’t Hoog uitgenodigd om te onderzoeken wat evenwicht (equilibrium) voor hen betekent. In de roerige tijden waarin we nu leven, is het zoeken en vinden van balans opnieuw een relevant issue. Van der Linden en Van ‘t Hoog onderzochten het thema ieder op geheel eigen wijze en maakten speciaal voor de tentoonstelling ieder twee nieuwe werken die nu in het Mondriaanhuis te zien zijn. Daarnaast wordt van hen een selectie van eerder werk getoond.

Vanwege de coronamaatregelen werd de opening van de tentoonstelling uitgesteld, maar inmiddels is de expositie open voor publiek.

Mens en natuur
Elise van der Linden, in 2017 uitgeroepen tot talent van het jaar, exposeerde eerder o.a. in het Voerman museum in Hattem en in Museum de Fundatie in Zwolle. Ook werkte zij mee aan festivals zoals Lowlands. Van der Linden maakte speciaal voor de tentoonstelling in het Mondriaanhuis twee sculpturen. De kunstenaar is gefascineerd door de voortdurende wisselwerking tussen mens en natuur. Zij haalt daarbij inspiratie uit het verval van in onbruik geraakte gebouwen. Van der Linden: ‘De eeuwige zoektocht van de mens naar een balans tussen het kunstmatige en het natuurlijke, het najagen en het loslaten, het verstand en het gevoel zie ik als processen waarin groei en verval de basis vormen.’ Voor Equilibrium zocht de kunstenaar naar een evenwicht tussen orde en (ogenschijnlijke) chaos, tussen geometrische structuren en natuurkrachten. Het resulteerde o.a. in een imposant wandsculptuur van zeven meter breed, getiteld Continuüm.

Muurschildering
Henriëtte van ’t Hoog is als abstract werkend kunstenaar bekend en vertrouwd met de beeldtaal van Mondriaan en kunststroming De Stijl. Haar werk en vormentaal zijn daar ook op geïnspireerd, maar zij heeft daarin haar eigen uitdrukkingswijze ontwikkeld. Van ‘t Hoog heeft gedurende haar lange loopbaan geëxposeerd in steden in binnen- en buitenland, zoals Amsterdam, Istanbul, Kiev en Wuhan. Evenwicht is een terugkerend thema in haar werk. Zij speelt met kleur en vorm en de gelijkwaardigheid van beide elementen. Van ’t Hoog: ‘De kleuren hebben invloed op de vorm en vice versa. Wat daaruit ontstaat zet je als kijker regelmatig op het verkeerde been, haalt je even uit balans.’ Speciaal voor de tentoonstelling in het Mondriaanhuis ontwierp Van ’t Hoog twee muurschilderingen: Spandrel XV en Equilibrium IV. Deze laatste schildering beslaat de gehele wand in de entree van het museum en zal niemand ontgaan. Naast het nieuwe werk is ook een selectie te zien van voornamelijk wandsculpturen in ongebruikelijke, verrassende kleurcombinaties, die Van ’t Hoog eerder maakte.

Tentoonstelling Equilibrium is te zien t/m 18 april 2021

Mondriaanhuis
Kortegracht 11
3811 KG Amersfoort

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 30 november 2020


Brief BBN aan burgemeester en wethouders over plannen rond de Zonnehof

Een kongsi van projectontwikkelaars willen hun braakliggende grond dan wel leeglopende kantoorkolossen herontwikkelen: Boeddha-terrein, Suncourt (Runmolen), voormalig SNS gebouw, Life City. Zie AD-Amersfoortse Courant dd. 13 mei 2020. Het BBN heeft over deze plannen een notite gemaakt die ook naar burgemeester en wethouders van Amersfoort gestuurd wordt met het verzoek om tot overleg te komen om te zien hoe bewoners van de binnenstad bij de ontwikkeling van deze plannen betrokken kunnen worden.

Download hier de brief van het BBN aan de burgemeester en wethouders.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 23 november 2020


Tentoonstelling Mirror | Mirror. Reflect Yourself! in Kunsthal KAdE

23 jan 2021 t/m 9 mei 2021

De tentoonstelling Mirror | Mirror laat de bezoeker verwonderen over de veelzijdigheid van het fenomeen spiegeling. Met de spiegel worden we dagelijks geconfronteerd. Op sociale media spiegelen we voortdurend onze identiteit. De huidige tijd vraagt meer dan ooit om (zelf)reflectie. Aan de hand van kunsthistorische, verhalende en wetenschappelijke invalshoeken worden bezoekers uitgenodigd deze reflectie te onderzoeken. Er is werk te zien van een dertigtal kunstenaars en designers uit binnen- en buitenland die zich op verschillende wijzen tot het fenomeen spiegels verhouden. De tentoonstelling begint met een glimlach. Amerikaans designer Berk Ilhan heeft een ‘mürror’ bedacht, een smart mirror: een spiegel die alleen weerkaatst als je lacht.

De grote zaal wordt ingericht met installaties van de Deense kunstenaar Jeppe Hein. Zijn levensgrote werk 'Mobile Mobile' is voor het eerst in een museale omgeving te zien. Zijn mobile van spiegels komt in beweging door een hometrainer, waardoor de ervaring van de ruimte continu verandert. Hein: ‘Ik wil mensen inspireren om naar zichzelf te kijken en zich af te vragen ‘Wie ben ik?’ en ‘Waar ga ik heen?’

Kunstgeschiedenis en cultuurhistorische verhalen
In het eerste kabinet is een kunsthistorische en culturele selectie werken te zien. Verhalen uit de bijbel en de mythologie (Narcissus, Amaterasu en Venus) worden afgewisseld met literatuur (zoals Sneeuwwitje, Alice in Wonderland en Tijl Uilenspiegel). Daarnaast is er aandacht voor het gebruik van de spiegel in de praktijk van het schilderen. De spiegel als onmisbaar gereedschap bij het maken van een zelfportret en de Claudespiegel (of zwarte spiegel) komen aan bod. In opdracht van Kunsthal KAdE maakt kunstenaar Jasper Hagenaar een werk met een anamorfose: een schilderij met een vertekende afbeelding, die er alleen met behulp van de spiegel realistisch uitziet. Kunstschrift geeft extra verdieping in hun themanummer dat begin december verschijnt.

Wetenschap en design
De spiegel kent bijzondere toepassingen. Kunsthal KAdE toont eerste experimenten zoals de zonnespiegels van Archimedes tot meer recente designoplossingen als spiegels in de bergen van Rjukan om in de winter een dorp van ‘licht’ te voorzien. Actueel is de James Webb-telescoop bestaande uit spiegels van zes-en-een-halve vierkante meter, die opklapbaar in een raket de ruimte ingaan. De Amsterdamse ontwerpstudio DRIFT maakte een spiegel van synthetisch glas, een bijproduct dat is ontstaan tijdens de recycling van chemisch afval. Ook zijn er designoplossingen in de zorg bedacht, zoals bijvoorbeeld de Alzheimerspiegel door Gerjanne van Gink.

Reflect Yourself / Reflect Reality
In het derde en vierde kabinet zijn kunstwerken te zien die zelfreflectie en reflectie van de omgeving tonen, zoals Yoko Ono’s 'Mirror Piece' en de onderzoekende performances van Joan Jonas. Irina Birger maakt speciaal voor de tentoonstelling een nieuw werk waarin ze spiegels betekent met lijnen waardoor een netwerk ontstaat dat de beschouwer een gedeconstrueerde reflectie teruggeeft. Een bijzondere documentaire is 'Svyato' van regisseur Victor Kossakovsky. Hij bedekte na de geboorte van zijn zoon twee jaar lang alle spiegels in zijn huis en filmde de confrontatie van zijn zoon met de spiegel; een film over zelfkennis en eenzaamheid. Het videowerk 'Mirror' van de Iraaks-Koerdische kunstenaar Hiwa K verkent sentimenten van vervreemding: een antenne-achtig object vol achteruitkijkspiegels fungeert als navigatieapparaat. Het werk van de Amerikaans-Koreaanse kunstenaar Michael Joo bestaat uit twee spiegelende politieschilden. De aanvaller wordt met zichzelf geconfronteerd. Theatermaker Carolien Arnold laat tenslotte bezoekers in verschillende opdrachten kennismaken met hun ware gezicht.

Natuurspiegelingen
In de achterzalen boven en beneden is de spiegeling gerelateerd aan de natuur. Spiegeling is een natuurkundig fenomeen dat we kennen via het water en de lucht. De natuurspiegeling spreekt tot de verbeelding van veel kunstenaars, fotografen en dichters. Voor deze sectie maakt Suzan Drummen een nieuw werk en bewerkt Kathrin Schlegel haar werk 'Echo': een bronzen kroonluchter die onder de spoorbrug naast Kunsthal KAdE boven het water hangt.

Experimenteer zelf met spiegels
Ook in de KAdEStudio kunnen bezoekers met het thema aan de slag. Wat voor effect heeft een bolle spiegel? Hoe schrijf je in spiegelschrift? En hoe maak je eigenlijk een anamorfose? Speciaal voor jonge kinderen wordt een spiegel labyrint ingericht. Voor families is er een Spiegelexpeditie gemaakt in de stad Amersfoort i.s.m. FASadE.

In samenwerking met de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) hebben studenten in een seminar zich laten inspireren door het fenomeen spiegeling. Het beste werk krijgt een plaats in de tentoonstelling.

De tentoonstelling Mirror | Mirror. Reflect Yourself! is samengesteld door curator Judith van Meeuwen. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt dankzij de bijdragen van K.F. Hein Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en Gemeente Amersfoort.

KAdE, Kunsthal in Amersfoort
Eemplein 77 (Eemhuis), 3812 EA Amersfoort, T 033 422 50 30

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 23 november 2020


75 jaar De Ploegh: Toen – nu – straks

LKG de Ploegh viert haar 75-jarig jubileum met 4 exposities op 4 locaties in Amersfoort. We kijken terug naar ons ontstaan in 1945 aan het eind van de Tweede Wereldoorlog en blikken vooruit naar onze toekomst. De Ploegh is uitgegroeid tot een actieve vereniging van kunstenaars met uiteenlopende disciplines, die elkaar onderling inspireren en uitdagen.

Archief Eemland in het Eemhuis: ‘Nou gaan we ploegen!’
De Ploegh is opgericht door 3 jonge Amersfoorters (Toon Tieland, Max Keuris en Joop Traarbach) die elkaar vonden in de oorlog in het illegale bestaan als kunstenaar en na mei 1945 de kunstakker wilden gaan ‘omploegen’. Meerdere plekken in Amersfoort vertellen hun eigen historie en die van De Ploegh. Deze zijn o.a. door Martin Brink en zijn school in beeld gebracht. Drie fotografen, leden van de Ploegh nu bezochten diezelfde plekken en maakten daar fotografische impressies anno 2020 van.
Geopend van 16 oktober 2020 t/m 31 maart 2021.
Archief Eemland – Eemplein 73 – 3812 EA Amersfoort

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 17 september 2020


Zonnehof het nieuwe Manhattan van Amersfoort? Een notitie van het BBN

Een kongsi van projectontwikkelaars willen hun braakliggende grond dan wel leeglopende kantoorkolossen herontwikkelen: Boeddha-terrein, Suncourt (Runmolen), voormalig SNS gebouw, Life City. Zie AD-Amersfoortse Courant dd. 13 mei 2020. Het BBN heeft over deze plannen een notite gemaakt die ook naar burgemeester en wethouders van Amersfoort gestuurd wordt met het verzoek om tot overleg te komen om te zien hoe bewoners van de binnenstad bij de ontwikkeling van deze plannen betrokken kunnen worden.

Download hier de notitie.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 30 juni 2020


Wijkwinkel Kruiskamp (ook voor de binnenstad)


Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 27 april 2020


Buurtkamer Binnenstad, Appelmarkt 9 achter

De buurtkamer is te bereiken via de steeg tussen de Appelmarkt nr. 9 en 10, open elke woensdag van 10.00 tot 15.00 uur. Het poortje staat dan open. De buurtkamer Binnenstad wordt gerund door vrijwilligers en is mede mogelijk gemaakt door Zorgresidence Het Seminarie en Indebuurt033. De buurtkamer is opgezet voor bewoners (senioren) in de oude stadskern van Amersfoort. Welkom voor kopje koffie, thee, een kop soep, een babbeltje of een spelletje of wat dan ook. Telefoon: 033 33 202 33.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 12 november 2018


Activiteiten in Zorgresidence Het Seminarie, Muurhuizen 102

Buurtkamer: Iedere donderdagmiddag van 14.00-17.00 uur
Senioren die gezelligheid buitenshuis zoeken, kunnen terecht in de “De Buurtkamer”. Voor oudere binnenstadbewoners met een klein netwerk, mensen met lichte geheugenproblemen en voor mensen met een beperkte mobiliteit is er iedere donderdagmiddag plek in De Buurtkamer in de Muurhuizen. Toegang, koffie en thee zijn gratis. U kunt zich aanmelden door te mailen naar kantoor@hetseminarie.nl

Buurtdiner: Iedere donderdagavond vanaf 17.30 uur
Elke donderdagavond verzorgt de kok van Het Seminarie een warme maaltijd voor senioren uit de buurt. Een leuk moment om elkaar te ontmoeten en gezellig bij te praten onder genot van een hapje en een drankje.
Kosten € 7,50 per persoon, consumpties en wijn € 1,50 per glas. U kunt zich aanmelden door te mailen naar kantoor@hetseminarie.nl

Thee-Matinee: Iedere vierde zondag van de maand, van 15.00 tot 16.30 uur
Iedere vierde zondag van de maand kunt u genieten van een muzikaal optreden in de kapel van Het Seminarie onder het genot van zelfgemaakte lekkernijen en verse thee.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 19 maart 2018


Overlast van graffiti in de binnenstad

De graffiti-overlast in de binnenstad is gelukkig beperkt. Dat is wel eens anders geweest. Een aantal jaren geleden heeft de gemeente Amersfoort de graffiti in de binnenstad nauwkeurig laten vaststellen. Het gaat dan om het gebied wat begrensd wordt door de Stadsring, Singelbeek en Plantsoen Noord.
Op 210 panden van de 1150 panden zat toen ruim 500 m² graffiti. De gemeente heeft destijds een grote schoonmaakactie uitgevoerd. De pandeigenaren van de 210 panden zijn benaderd en de meeste eigenaren hebben de gemeente toestemming gegeven graffiti van hun panden te verwijderen. Deze service van de gemeente is begonnen in de jaren tachtig. Zo wordt het beschermde stadsgezicht van de binnenstad zo schoon mogelijk gehouden in het belang van bewoners en ondernemers en ter bevordering van het toerisme.

Werkwijze verwijderen graffiti
Elke maandagochtend rijdt de schoonmaakbus van Eemfors de binnenstad in om te reinigen. Eerst gaan zij aan de slag in de winkelstraten en de pleinen. Vervolgens worden de klachten afgehandeld van de meldingen die bij het Meldpunt Woonomgeving zijn binnengekomen. Alleen de panden waarvan de gemeente toestemming van de eigenaar heeft, worden schoongemaakt. Niet alle (huidige) pandeigenaren zijn bekend met deze service van de gemeente en daarom is het goed dit weer eens onder de aandacht te brengen.

Meld graffiti bij de gemeente!
Het gebied waarbinnen de gemeente Amersfoort de graffiti verwijdert ligt binnen de 1ste grachtengordel: Weversingel,`t Zand, Westsingel en Zuidsingel. Ook de toegangsstraten naar dit gebied toe worden meegenomen, bijvoorbeeld: de Kamp, Bloemendalsestraat, Andriesstraat, Molenstraat, Grote en Kleine Spui, Kleine Haag, Arnhemsestraat en Utrechtsestraat.

Is er op uw pand binnen dit gebied graffiti aangebracht? Dan verwijdert de gemeente Amersfoort dit kosteloos voor u. U kunt dit melden bij het Meldpunt Woonomgeving van de gemeente Amersfoort. Is het de eerste keer dat u graffiti meldt, dan zal u gevraagd worden een verklaring te ondertekeningen waarin u de gemeente toestemming verleent om te verwijderen en de gemeente vrijwaart van eventuele gevolgschade. Is de verklaring eenmaal getekend, dan wordt u pand, als dit op de route ligt, automatisch meegenomen. Als dit niet het geval is, kunt u de bekladding doorgeven bij het Meldpunt Woonomgeving.
U kunt het Meldpunt Woonomgeving bereiken via telefoonnummer 14 033. Ook kunt u online uw melding doorgeven op www.amersfoort.nl/meldpunt.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 21 december 2012, laatste wijziging 17 april 2015


Klik hier om terug te gaan naar de startpagina.