Nieuwsberichten uit de binnenstad

Klik op een link om naar het betreffende bericht te gaan.

Muziek na de markt 20 mei in de Amersfoortse Zwaan

Wonderbaarlijke Wezens

Kunst & Zoo in Museum Flehite

Gekant tegen bouwplan Sam en Sophie

Stichting Per Expressie presenteert de culturele kroegentocht "Kultjurloop neemt op" op vrijdag 19 mei

Rietveldpaviljoen: Ontmoeting of Uitsluiting - Het stadsplein onder de loep

Galerie take-over door kunstenaars van De Ploegh

Frans en Hilde Hof: workshop betrokken verduurzamen op 9 mei

Gluren bij de Buren zomereditie 2023

Wijkwinkel Kruiskamp (ook voor de binnenstad)

Buurtkamer Binnenstad, Appelmarkt 9 achter

Activiteiten in Zorgresidence Het Seminarie, Muurhuizen 102

Overlast van graffiti in de binnenstad

Muziek na de markt 20 mei in de Amersfoortse Zwaan

Geestklank en aardtoon
Het hoge en het lage komen prachtig bij elkaar in dit concert van vocaal kwartet Joli Cuer. Zij zingen over hoe de geest al sinds eeuwen naar boven reikt om dichter bij het goddelijke te komen. Dit doen zij met polyfoon (meerstemmig) getoonzette verhalen over het heilige en de heiligen, en de troost die zij brengen in bange tijden. Op het programma staat hemelse muziek van Dufay, Agricola, Févin, Festa en De Mantua, allen actief in de 15de en begin 16de eeuw. Daarbij voegt Joli Cuer de troost van de natuur en het aardse, in de vorm van korte poëtische teksten uit de roman Foon (2018) van Marente de Moor. In dit contrast gaan vroege renaissance en de huidige tijd een verbluffende verbinding aan. De donkere grondtoon van de aarde waarover De Moor schrijft ligt immers ten grondslag aan alle hemelse boventonen. Joli Cuer bestaat uit Monique Janssens (mezzosopraan), Ed Mos (alt en tenor), Wim Sangster (alt en tenor), Raphaël Rijntjes (bariton en bas).

Monique Janssens (superius) studeerde één jaar zang aan het conservatorium van Zwolle, nam daarna privézanglessen bij diverse gerenommeerde zangdocenten en volgde workshops bij allerlei specialisten in oude muziek. Zij zingt in enkele kamerkoren, maar legt zich vooral toe op het brengen van polyfonie in kleine bezetting met een licht theatrale toets. Zij werkt als zelfstandig ethicus.

Ed Mos (contratenor en tenor) is na zijn loopbaan als innovatieadviseur in de ICT, opnieuw opgeleid als Shiatsutherapeut en heeft een Shiatsupraktijk in Delft. Hij is een ervaren zanger en heeft ook nu nog zangles. Hij zingt in diverse vaste en projectkoren, bij voorkeur in kleine bezettingen. Zijn hart ligt bij de laatmiddeleeuwse en renaissancemuziek van de 14de tot midden 16de eeuw. Ed stelt nieuwe programma’s voor Joli Cuer voor.

Wim Sangster (contratenor en tenor) heeft veel ervaring als koorzanger. Hij zong in diverse, vooral kleinere koren, waarbij hij vaak kleine solopartijen voor zijn rekening nam. De laatste tijd zingt hij met name in zeer kleine bezetting muziek van diverse genres. Zijn hart ligt vooral bij muziek van de vroege renaissance. Wim werkt als specialist groenterassen.

Raphael Rijntjes (bassus) heeft aan talloze koorprojecten deelgenomen met zowel oude als nieuwe muziek. Recent zingt hij vooral muziek uit de vroege en late renaissance in kleine ensembles, afgewisseld met solistische projecten. Hij werkt als architectuurhistoricus, stadsgids, reisleider en fotograaf.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 16 mei 2023


Wonderbaarlijke Wezens

Al eeuwen is de mens geïnteresseerd in de bijzondere dieren die op aarde rondstruinen. Naar aanleiding van het 75-jarige bestaan van DierenPark Amersfoort komt Kunsthal KAdE van 3 juni t/m 3 september met de tentoonstelling ‘Wonderbaarlijke Wezens’.

On Marvellous Things: Jordan Herregraven, Paul van der Eerden en Romy Muijrers Sinds de oudheid wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar dieren vanuit de behoefte deze mysterieuze schepsels te kunnen duiden. Zo schreef de Griekse filosoof Aristoteles vol verwondering over de natuurlijke wereld en besteedde veel tijd aan het observeren, bestuderen en rangschikken van dieren. On Marvellous Things is een verzameling anekdotes over de natuurlijke wereld, traditioneel toegeschreven aan Aristoteles, maar waarschijnlijk opgeschreven door navolgers. Sommige van deze teksten zijn gebaseerd op rationele waarnemingen, anderen komen voort uit mythische verhalen en geruchten over het nog mysterieuze, magische dierenrijk.

Kunstenaars Jordan Herregraven, Paul van der Eerden en Romy Muijrers reageren met sculpturen en tekeningen op de cryptische omschrijvingen zoals: ‘Men zegt dat in Byzantium de egels kunnen onderscheiden wanneer de geest uit het noorden en uit het zuiden waait, en prompt hun holen veranderen; wanneer de zuidenwind waait […]’.

Verzonnen verbeelding: prenten uit de collectie van het Rijksmuseum
Vanaf de 15de eeuw werden veel tekeningen gemaakt van toen nog onbekende dieren die ontdekkingsreizigers en de eerste kolonisten in andere delen van de wereld tegenkwamen. Maar allemaal ‘van horen zeggen’. Er werd verteld over wonderbaarlijke ‘wilde’ dieren met slagtanden, een grote hoorn op de neus, vervaarlijke klauwen of een ontzettend lange nek. Een compleet nieuwe wereld die enorm tot de verbeelding sprak en tot tekeningen leidde die soms best dichtbij komen, maar vaak ook vol rare fantasieën zitten. In een van de kabinetten van de tentoonstelling is uit de collectie van het Rijksmuseum een selectie oude prenten te zien van deze verbeeldingen.

Historiae animalium
De Zwitser Conrad Gessner (1516-1565) wordt vanwege zijn werk Historiae animalium gezien als een van de grondleggers van de zoölogie. Meer dan tweehonderd jaar bepaalde dit het beeld dat mensen hadden van de voor hen vreemde dieren. De houtsnedes variëren van behoorlijk natuurgetrouw tot interpretaties van dieren, inclusief fantasiedieren zoals de eenhoorn.

Dierentuinen, rariteitenkabinetten en diorama’s
Diorama's: Daniel Dmyszewicz, Jacco Olivier en Mette Sterre
Rond de 16e en 17e eeuw werden daadwerkelijk dieren uit andere continenten naar Europa gehaald. In menagerieën hielden vorsten en rijke particulieren exotische diersoorten in de tuinen van hun paleizen. Sommige kunstenaars kregen daar de mogelijkheid naar waarneming te tekenen. Aan het einde van de 18e eeuw leefde het wetenschappelijk onderzoek naar dieren weer op en ontstonden in Europa de eerste openbare dierentuinen. Deze dierentuinen waren, net als de menagerieën, rariteitenkabinetten en vorstelijke collecties het resultaat van de expansiedrift van de Europese mens. Het ‘vreemde’ kwam steeds dichterbij. En daarbij de nieuwsgierigheid naar het onbekende, het wonderlijke en de behoefte om dieren te leren kennen en bezitten. In natuurhistorische musea wordt middels diorama’s geprobeerd het dier in haar eigen biotoop te tonen. Voor de tentoonstelling maken kunstenaars Daniel Dmyszewicz, Jacco Olivier en Mette Sterre hun eigen versie van een hedendaags diorama.

Relatie mens en dier
Annabelle Binnerts, Tuomas A. Laitinen, Philip Emde, Amalia Pica, Philip Ullman en Greta Alfaro
Sinds de 20ste eeuw kan iedereen bijna elk dier tot in detail bekijken in dierentuinen, waar inmiddels gelukkig ook steeds meer aandacht is voor het welzijn van dieren. We ontdekken steeds meer: hoe de dieren leven en communiceren, waarin ze op ons lijken en waarin juist niet. Zijn de oude hiërarchieën, waarbinnen de mens dominant is, nog wel houdbaar? Hoe kijkt een dier eigenlijk naar een mens en hoe communiceren ze onderling en met ons? Tegen welke beperkingen lopen we als menselijke dieren aan in onze pogingen ons tot andere wezens te verhouden en ze te kunnen begrijpen?

In een van de zalen onderzoeken kunstenaars de relatie tussen mens en dier: Greta Alfaro toont een stilleven met natuurlijke krachten die onze menselijke kaders overstijgen, Annabelle Binnerts onderzoekt de beeldvorming van dieren in verhalen, Philip Emde maakt werkt over de knuffeldieren uit onze kindertijd, Amalia Pica doet onderzoek naar de communicatie met en tussen mensapen, Philip Ullman maakt 3D animaties met hybride wezens en Tuomas A. Laitinen onderzoekt de mogelijkheden in de communicatie tussen mens en octopus in zijn sculpturen en video's.

In het filmkabinet is een film te zien van Mircea Cantor, waarin een verhoogde staat van paraatheid te zien is bij een ontmoeting tussen twee natuurlijke vijanden. Wat zegt de spanning, die voelbaar is in de ruimte, over onze rol ten opzichte van de dieren?

Digitale werelden
Sofia Crespo en Katja Novitskova
We worden overspoeld met online afbeeldingen en video’s van dieren, we kunnen door nieuwe technologieën dieren van dichterbij bestuderen dan ooit en door de computer gegenereerde beelden worden steeds realistischer. Tegelijkertijd dreigt de realiteit van het verlies van dieren en hun inheemse omgeving aan onze vluchtige blik te ontsnappen. Op welke wijze kunnen we bewustzijn voor en betrokkenheid bij dieren creëren? Waarin schuilt de verwondering vandaag de dag? Maar ook: welke verantwoordelijkheden hebben we als mens tegenover dieren? In de Grote Zaal besteedt Sofia Crespo in een ruimtevullende video-installatie met digitaal gegenereerde visualisaties aandacht aan diersoorten die met uitsterven worden bedreigd door middel van digitaal gegenereerde visualisaties. Katja Novitskova toont een selectie levensgrote cut-outs uit haar serie Approximations, waarin ze reflecteert op de impact van de overvloed aan digitale beelden om ons heen en de algoritmes die daar onder schuilgaan en onze waarneming kleuren.

Kunstwerken in DierenPark Amersfoort
Gijs Assmann, Tom Claassen, Sander van Noort, Sharon Van Overmeiren, Pip Passchier, Henk Visch en Müge Yilmaz
Naast de tentoonstelling in Kunsthal KAdE is een aantal kunstenaars uitgenodigd om nieuwe werken te maken voor in de dierenverblijven van DierenPark Amersfoort. Dat kan een werk zijn dat bezoekers uitdaagt om met een nieuwe blik naar de omgeving van de dierentuin te kijken, maar ook werken die een toevoeging voor de dieren zelf zijn waarmee zij de interactie kunnen aangaan zoals een speelobject of voederplek. Gijs Assmann, Sander van Noort, Sharon Van Overmeiren, Pip Passchier en Müge Yilmaz maken een werk bij de tijgers, giraffen, schildpadden, uilen, ringstaartmaki’s en gieren. Van Tom Claassen en Henk Visch worden bestaande sculpturen getoond bij de prairiehonden en olifanten.

‘Wonderbaarlijke Wezens’ is van 3 juni t/m 3 september te zien bij Kunsthal KAdE in Amersfoort.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 5 mei 2023


Kunst & Zoo in Museum Flehite

Het is feest in Amersfoort. In 2023 bestaat DierenPark Amersfoort 75 jaar. Voor Museum Flehite een goede reden om een familietentoonstelling te maken over de fascinatie van de mens voor het dier. Grappige, ontroerende en aangrijpende verhalen van medewerkers en bezoekers van het dierenpark laten zien hoe de kijk van de mens op het dier in de afgelopen 75 jaar is veranderd. Hun liefde en respect voor de natuur wordt gedeeld door de exposerende kunstenaars. Zij onderzoeken de actuele kwetsbare balans tussen mens en dier. Zo maakt Florentijn Hofman -bekend van de reusachtige Badeend –speciaal voor Museum Flehite de metershoge ‘Pissende IJsbeer’ die verwijst naar het veranderende klimaat en de bedreigde leefomgeving van het dier. Kunst & Zoo is te zien van 8 juli t/m 19 november.

Naar de dierentuin
Er is geen uitje dat zoveel mensen aanspreekt, als een dagje dieren kijken. De interesse voor dieren is van alle leeftijden en van alle tijden. In familietentoonstelling Kunst & Zoo krijg je via verhalen uit de geschiedenis van DierenPark Amersfoort een beeld van de fascinatie van mensen voor dieren in de afgelopen 75 jaar en ook wat daarin veranderde. Wat in 1948 begon met een kameel, een kraagbeer en een handvol boerderijdieren groeide uit tot een park dat jaarlijks een miljoen bezoekers ontvangt. Via tien persoonlijke verhalen passeert de geschiedenis van de dierentuin: het ontstaan van het park, de passie van de oprichters en medewerkers, de herinneringen van bezoekers en de gebeurtenissen en ontwikkelingen die er de afgelopen decennia plaatsvonden. De verhalen zijn opvallend, grappig of aangrijpend en laten zien hoe het dierenpark in de afgelopen 75 jaar is ontwikkeld van plek voor puur vermaak, naar een instelling die wil bijdragen aan natuurbescherming en soortbehoud en die het publiek iets wil meegeven over de schoonheid en kwetsbaarheid van de natuur.

Pissende ijsbeer, hedendaagse Wunderkammer en meer Kunstenaars worden al eeuwenlang geïnspireerd door de dierenwereld: we herkennen ons in dieren, spiegelen ons eraan. Dieren lijken menselijke trekjes te hebben of andersom. We lijken als mensen zoekend naar een nieuwe balans. Hoe kunnen of moeten mens en dier zich tot elkaar verhouden? En ook: hoe gaan wij om met de natuur en welke verantwoordelijkheid nemen we daarin? De kunstenaars in de expositie onderzoeken deze vragen.

Speciaal voor de tentoonstelling Kunst & Zoo maakt kunstenaar Florentijn Hofman een nieuw werk op het terras van Museum Flehite. Hofman werd wereldwijd bekend door zijn reusachtige badeend, die onder meer te zien was in de havens van Sydney, Hong Kong, Pittsburg, Peking en Osaka. Voor Museum Flehite ontwierp de kunstenaar de ‘Pissende IJsbeer.’ Deze metershoge sculptuur toont de kracht en schoonheid van het imposante dier, maar ook de kwetsbaarheid: je kunt het associëren met het veranderende klimaat en de bedreigde leefomgeving van de beer.

De installatie van kunstenaarsduo A+B lijkt op het eerste gezicht op de klassieke Wunderkammers, die in de 16e t/m de 18e eeuw populair waren. Maar als je goed kijkt zie je dat het wonderkabinet van A+B staat vol met plastic dieren die de afgelopen 10 jaar werden verzameld. Het werk gaat over behoud en duurzaamheid, maar ook de achteloosheid waarmee we met de natuur omgaan.

In de expositie Kunst & Zoo is ook werk te zien van Peter Vos, Adriana van Zoest, Mattijn Franssen, kunstenaarsduo Idiots, Marjan Jaspers, Emile van der Kruk, Leontine Sies, Anna Skubisz en anderen.

De tentoonstelling Kunst & Zoo werd mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de Gemeente Amersfoort en het KF Hein Fonds.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 5 mei 2023


Gekant tegen bouwplan Sam en Sophie

Tekst en afbeeldingen: Forum Flehite

Waarom zijn wij als Forum Flehite zo gekant tegen de huidige ontwikkeling van het bouwplan Sam en Sophie? Een aantal jaren geleden is voor Amersfoort de zg. hoogbouwvisie door de gemeenteraad vastgesteld. Dit om te voorkomen dat er ongewenste ontwikkelingen plaatsvinden die niet passen in het beeld van de unieke historische stad. De hoogbouwvisie omschrijft gedetailleerd waar en hoe hoogbouw binnen de stad gerealiseerd kan worden.

In de visie wordt vrij nauwkeurig aangegeven dat de te realiseren hoogbouw niet de belangrijke zichtassen op de Lieve Vrouwetoren mag verstoren. Een tweede eis is dat hoogbouw vanuit de binnenstad het historische beeld niet mag aantasten. Een derde voorwaarde is dat het plan aansluiting heeft met de belendingen, dus de naastgelegen panden. Verder wordt gesteld dat hoogbouw als bijkomend voordeel heeft dat er veel ruimte overblijft voor groen, hetgeen goed is voor de hittestress van de binnenstad en dus goed voor het klimaat en de beleving van de inwoners. Alleen maar winst zou je denken.

Sam en Sophie voldoen niet aan eisen
Als we nu de ontwerpen van Sam en Sophie toetsen aan deze uitgangspunten dan voldoen deze op geen enkele wijze aan deze eisen. Komend vanaf de Utrechtseweg bij de Ponlijn, blokkeert de nieuwbouw volledig het zicht op de OLV Toren. Lopend over de Langestraat richting Varkensmarkt staan we oog in oog met een torenhoog lomp volume dat boven de panden aan dit historische plein uittorent. Voor wat betreft de aansluiting aan de historische villa's van de Stadsring kan iedereen zelf beoordelen of dit geslaagd is. Op begane grondniveau ontstaat een versteend onherbergzaam gebied vol schaduw en wind. Het verhaal van al het extra groen dat door hoogbouw nu ontstaat, moeten we zoeken in het gras tussen de bestrating van het parkeerveld achter het gebouw. Of de architectonische uitwerking geslaagd is moet ieder voor zich uitmaken. In elk geval kun je, komend vanaf het station, dit groteske gebouw haast niet missen. En dat was het doel van deze architectonische opgave.

Opgave 'wonen' schuift visie terzijde
Maar waarom dan eigenlijk de hoogbouwvisie? Is dit dan slechts een wassen neus om de Amersfoortse bewoners gerust te stellen? Het lijkt er op dat de opgave 'wonen' zo hoog op de agenda staat, dat alle destijds gestelde eisen op een terloopse manier terzijde worden geschoven. Je zou bijna denken dat de projectontwikkelaars in Amersfoort de macht hebben overgenomen en dat de gemeenteraad er lijdzaam bij zit en denkt: het zal mijn tijd wel duren. Wij hebben toch een hoogbouwvisie?

Gemiste kans
We hebben geprobeerd om met de raadscommissie in gesprek te komen, maar het werd tijdens de inspreeksessie overduidelijk dat dit geen issue meer was. Als in een vroeg stadium alle ontwikkelaars in dat gebied samen met de gemeente om tafel waren gaan zitten, had er een plan uit kunnen rollen met evenveel woningen en in een veel lager volume en wel met extra groen. Er had een goede aansluiting gerealiseerd kunnen worden met de historische omgeving. Dat heeft het onderzoek van de stedenbouwkundige Aad Trompert overduidelijk aangetoond. Jammer, gemiste kans!


Sam gezien vanuit de Langestraat


Sam blokkeert het zicht op de O.L.V.-toren vanaf het Ponlijntje


Huidig zicht op de O.L.V.-toren vanaf het Ponlijntje

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 1 mei 2023


Stichting Per Expressie presenteert de culturele kroegentocht "Kultjurloop neemt op" op vrijdag 19 mei

Voor één avond nemen we het Lieve Vrouwekerkhof over en laten we zien wat 033 aan talent te bieden heeft. Met onder andere namen als AEM, Until we meet again, ZOOPHIS en vele anderen zal de avond zich vullen met creativiteit en gekkigheid.

Van innige poëzie tot snoeiharde riffs, op 19 mei krijgt al het talent uit de stad een podium. Tussen 20:00 en 1:00 kun je bar-hoppen tussen vijf podia, ook kun je genieten van exposities en een decor bewonderen wat onze Kroew heeft gebouwd.

Kultjurloop is een bekend concept van de stichting, met een aftrap in 2013 is dit de 12e editie waarin aanstormend lokaal talent een eerste stap kan doen richting een muzikale carrière. Per Expressie biedt een speelplaats voor makers om podiumervaring op te doen, een netwerk op te bouwen en zich te wanen in de mooie wereld van de cultuur. De enthousiaste kroew is druk bezig om een evenement neer te zetten vol goeie muziek en kunst, vette performances, gestoorde activiteiten en een goeie vibe. Lijkt het je leuk om mee te helpen in de organisatie of op te treden? Stuur ons een berichtje via instagram, of mail naar bestuur@perexpressie.nl.

Noteer 19 mei dikgedrukt in je agenda en houdt onze socials in de gaten voor alle informatie!

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 29 april 2023


Rietveldpaviljoen: Ontmoeting of Uitsluiting - Het stadsplein onder de loep

Het Rietveldpaviljoen op de Zonnehof is een markante kunsthal in de stadsbuurt Nederberg. Wij organiseren er maandelijks wisselende exposities. Vanaf donderdag 20 april t/m maandag 29 mei is de expositie "Ontmoeting of Uitsluiting - Het stadsplein onder de loep" te zien.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 29 april 2023


Galerie take-over door kunstenaars van De Ploegh

Tussen 17 april en 28 mei 2023 zullen 6 weektentoonstellingen plaatsvinden in Galerie de Ploegh te Amersfoort. Elke week krijgt een kunstenaar of kunstenaarsgroep de vrije hand in de galerie. Dit betekent dat onderwerp en inrichting geheel naar eigen inzicht en wens vorm krijgen. In de aankondigingen is te lezen dat de galerie omgetoverd zal worden tot een atelier en/of een ruimte waar performances worden opgevoerd. Daarnaast zal de galerie natuurlijk gebruikt worden als ruimte om werk te presenteren. De kunstenaars bepalen hun eigen openingstijden, naast de reguliere openingstijden van Galerie de Ploegh. Kijk voor alle informatie op deploegh.nl.

Agenda

17 april t/m 23 april 2023
Meet Mus en Vos (again): 'An act of art'
Een live-acting performance op drift, te midden van doek, verf en beeld. Zij schilderen, kwasten, rollen, vegen, plakken, schuren, plamuren meter na meter hun 'ziel en zaligheid' op canvas.

24 april t/m 30 april 2023
Ahmad Mallah: 'What a shit show'
Steeds meer jongeren met mentale gezondheidsproblemen wil hij graag in beeld brengen tijdens zijn solo show 'What a shit show'.

1 mei t/m 7 mei 2023
Dineke Groenhof Blaauw
Dineke schildert met inkt op papier. Ze laat zich daarbij leiden door muziek. Ze schildert dat wat ze op hetzelfde moment hoort. Er is geen plan vooraf, geen interpretatie.

8 mei t/m 14 mei 2023
No Rush Collectief: 'Kijk'
Hedendaagse thema's die in beelden worden verpakt, waarvan de schoonheid alleen kan worden doorgeprikt als de kijker bereid is zijn oordeel op te schorten, stil te worden en echt te Kijken.

15 mei t/m 21 mei 2023
'Delftse Vrouwen in de Kunst'
Ieder heeft zich na de studie Bouwkunde gespecialiseerd in een eigen vorm van kunst. Van collages tot beelden in steen, en van schilderijen en tekeningen tot boeken in glas.

22 mei t/m 28 mei 2023
Mouafk Khzaal: 'Een gezicht'
Een gezicht! Een huis! Ik mis het!

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 11 april 2023


Frans en Hilde Hof: labyrintloop op 23 april en workshop betrokken verduurzamen op 9 mei

Vanuit de Frans en Hilde Hof willen we graag aandacht besteden aan onze activiteiten die juist ook voor de binnenstadbewoners interessant kunnen zijn omdat het bij hen om de hoek is. De Frans en Hilde Hof is een tuin achter de Franciscus Xaverius kerk en is te bereiken via de St. Agathastraat. Naast activiteiten kan er iedere dinsdagochtend meegewerkt worden en heeft de tuin openingstijden van donderdag t/m zondag waarop deze vrij te bezoeken is, fijn voor tijdens een wandelingetje in de buurt als binnenstad bewoner.


Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 4 april 2023


Gluren bij de Buren zomereditie 2023

Gluren bij de Buren, het amateurkunstfestival met optredens in tuinen verspreid over de stad, komt deze zomer voor het 15e jaar naar Amersfoort. Op zondag 2 juli veranderen gazons en veranda’s voor één dag in podia, en de loungesets in tribunes. De organisatie zoekt vanaf nu naar hosts en acts, aanmelden kan tot en met zondag 14 mei via glurenbijdeburen.nl.

Acts van alle disciplines zijn welkom: jazz-trio’s, balletdansers, rappers of cabaretiers kunnen meedoen. Alle acts krijgen een passend podium toegewezen. De optredens duren maximaal 30 minuten en worden drie keer opgevoerd. Aanmelden kan via glurenbijdeburen.nl/aanmelden/act.

Tuinen komen ook in alle soorten en maten: van postzegeltuintjes tot historische hofjes, en van Franse balkonnetjes tot royale dakterrassen. Hosts nodigen hun buren uit voor een culturele middag in hun tuin. Koekje erbij? Hosts melden zich aan via glurenbijdeburen.nl/aanmelden/locatie.

Gluren bij de Buren is een initiatief van Stichting de Bühne en wordt georganiseerd in samenwerking met van Hell Makelaars.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 20 maart 2023


Wijkwinkel Kruiskamp (ook voor de binnenstad)


Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 27 april 2020


Buurtkamer Binnenstad, Appelmarkt 9 achter

De buurtkamer is te bereiken via de steeg tussen de Appelmarkt nr. 9 en 10, open elke woensdag van 10.00 tot 15.00 uur. Het poortje staat dan open. De buurtkamer Binnenstad wordt gerund door vrijwilligers en is mede mogelijk gemaakt door Zorgresidence Het Seminarie en Indebuurt033. De buurtkamer is opgezet voor bewoners (senioren) in de oude stadskern van Amersfoort. Welkom voor kopje koffie, thee, een kop soep, een babbeltje of een spelletje of wat dan ook. Telefoon: 033 33 202 33.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 12 november 2018


Activiteiten in Zorgresidence Het Seminarie, Muurhuizen 102

Buurtkamer: Iedere donderdagmiddag van 14.00-17.00 uur
Senioren die gezelligheid buitenshuis zoeken, kunnen terecht in de “De Buurtkamer”. Voor oudere binnenstadbewoners met een klein netwerk, mensen met lichte geheugenproblemen en voor mensen met een beperkte mobiliteit is er iedere donderdagmiddag plek in De Buurtkamer in de Muurhuizen. Toegang, koffie en thee zijn gratis. U kunt zich aanmelden door te mailen naar kantoor@hetseminarie.nl

Buurtdiner: Iedere donderdagavond vanaf 17.30 uur
Elke donderdagavond verzorgt de kok van Het Seminarie een warme maaltijd voor senioren uit de buurt. Een leuk moment om elkaar te ontmoeten en gezellig bij te praten onder genot van een hapje en een drankje.
Kosten € 7,50 per persoon, consumpties en wijn € 1,50 per glas. U kunt zich aanmelden door te mailen naar kantoor@hetseminarie.nl

Thee-Matinee: Iedere vierde zondag van de maand, van 15.00 tot 16.30 uur
Iedere vierde zondag van de maand kunt u genieten van een muzikaal optreden in de kapel van Het Seminarie onder het genot van zelfgemaakte lekkernijen en verse thee.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 19 maart 2018


Overlast van graffiti in de binnenstad

De graffiti-overlast in de binnenstad is gelukkig beperkt. Dat is wel eens anders geweest. Een aantal jaren geleden heeft de gemeente Amersfoort de graffiti in de binnenstad nauwkeurig laten vaststellen. Het gaat dan om het gebied wat begrensd wordt door de Stadsring, Singelbeek en Plantsoen Noord.
Op 210 panden van de 1150 panden zat toen ruim 500 m² graffiti. De gemeente heeft destijds een grote schoonmaakactie uitgevoerd. De pandeigenaren van de 210 panden zijn benaderd en de meeste eigenaren hebben de gemeente toestemming gegeven graffiti van hun panden te verwijderen. Deze service van de gemeente is begonnen in de jaren tachtig. Zo wordt het beschermde stadsgezicht van de binnenstad zo schoon mogelijk gehouden in het belang van bewoners en ondernemers en ter bevordering van het toerisme.

Werkwijze verwijderen graffiti
Elke maandagochtend rijdt de schoonmaakbus van Eemfors de binnenstad in om te reinigen. Eerst gaan zij aan de slag in de winkelstraten en de pleinen. Vervolgens worden de klachten afgehandeld van de meldingen die bij het Meldpunt Woonomgeving zijn binnengekomen. Alleen de panden waarvan de gemeente toestemming van de eigenaar heeft, worden schoongemaakt. Niet alle (huidige) pandeigenaren zijn bekend met deze service van de gemeente en daarom is het goed dit weer eens onder de aandacht te brengen.

Meld graffiti bij de gemeente!
Het gebied waarbinnen de gemeente Amersfoort de graffiti verwijdert ligt binnen de 1ste grachtengordel: Weversingel,`t Zand, Westsingel en Zuidsingel. Ook de toegangsstraten naar dit gebied toe worden meegenomen, bijvoorbeeld: de Kamp, Bloemendalsestraat, Andriesstraat, Molenstraat, Grote en Kleine Spui, Kleine Haag, Arnhemsestraat en Utrechtsestraat.

Is er op uw pand binnen dit gebied graffiti aangebracht? Dan verwijdert de gemeente Amersfoort dit kosteloos voor u. U kunt dit melden bij het Meldpunt Woonomgeving van de gemeente Amersfoort. Is het de eerste keer dat u graffiti meldt, dan zal u gevraagd worden een verklaring te ondertekeningen waarin u de gemeente toestemming verleent om te verwijderen en de gemeente vrijwaart van eventuele gevolgschade. Is de verklaring eenmaal getekend, dan wordt u pand, als dit op de route ligt, automatisch meegenomen. Als dit niet het geval is, kunt u de bekladding doorgeven bij het Meldpunt Woonomgeving.
U kunt het Meldpunt Woonomgeving bereiken via telefoonnummer 14 033. Ook kunt u online uw melding doorgeven op www.amersfoort.nl/meldpunt.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 21 december 2012, laatste wijziging 17 april 2015


Klik hier om terug te gaan naar de startpagina.