Nieuwsberichten uit de binnenstad

Klik op een link om naar het betreffende bericht te gaan. Alle evenementen onder voorbehoud in verband met de coronacrisis.

SCC-activiteiten in de maand september

Architectuurtentoonstelling "Structuralisme in Amersfoort, Leusden en Hoevelaken"

De Vensterbank van Frode Bolhuis

Textiel Talks and Walks in De Katoendrukkerij in de Volmolen in Amersfoort

Far Beyond In De Elleboog

Beiaardconcerten OLV toren

KunstKijkRoute

Zoektocht naar vrijwilligers voor Vreemde Gasten

Nacht van de literatuur

Kunsthal KAdE toont in het najaar van 2021 eerste overzichtstentoonstellingen van de kunstenaars Natasja Kensmil en Sadik Kwaish Alfraji

Ode aan het landschap in het Mondriaanhuis

Over velden en wegen

Brief BBN aan burgemeester en wethouders over plannen rond de Zonnehof

Wijkwinkel Kruiskamp (ook voor de binnenstad)

Buurtkamer Binnenstad, Appelmarkt 9 achter

Activiteiten in Zorgresidence Het Seminarie, Muurhuizen 102

Overlast van graffiti in de binnenstad

SCC-activiteiten in de maand september

Kleuren van de ziel

Een tweede lezing over de schilderkunst van Marc Chagall aan de hand van afbeeldingen van zijn werk door Ruud Bartlema. Zondag 19 september 15.00-17.00 uur

Marc Chagall is een fenomeen geweest. Geboren in de Wit-Russische provinciestad Vitebsk aan van het einde van de 19e eeuw (1887) groeide hij op in een typisch joods gezin dat de sfeer ademde van de mystiek van het Chassidisme. Tot aan zijn dood heeft hij geschilderd vanuit de diepe indruk die de verhalen en ervaringen van zijn kindertijd op hem maakten.

Ook in deze tweede lezing maken we, net als in de eerste (februari 2020), aan de hand van afbeeldingen van Chagall's schilderijen een tocht door het werk en leven van deze kunstenaar tussen 1917 en 1985. Chagall werd bijna 98 jaar oud en werkte tot op de dag van zijn dood op 28 maart 1985 in Saint Paul de Vence in de Franse Provence. Deze tweede lezing is ook uitstekend te volgen voor wie de eerste lezing niet meemaakte

Ruud Bartlema (1944) studeerde theologie aan de Universiteit van Amsterdam, met speciale belangstelling voor mystieke stromingen uit het Jodendom. Daarnaast bekwaamde hij zich als beeldend kunstenaar aan een Vrije Akademie in dezelfde stad. Al bijna een halve eeuw is hij gefascineerd door het werk van Marc Chagall en geeft daar zeer regelmatig cursussen en lezingen over. Ook maakt hij als reisleider reizen naar het werk van Chagall in Frankrijk. Op dit moment woont en werkt hij als beeldend kunstenaar en leraar joodse mystiek in Amsterdam.

plaats: Franciscus Xaveriuskerk, 't Zand 29
bijdrage: € 5
informatie en opgave: secretariaatscc@gmail.com

De hemelladder

inleiding zondag 26 september 14.30 tot 16.30 uur door Magda van der Ende.

'De hemelladder' is het thema van de beeldententoonstelling van kunstenaarsvereniging De Ploegh in de Frans en Hilderhof (achter de Xaveriuskerk). De hemelladder is in spirituele tradities een beeld voor de verbinding tussen hemel en aarde (zoals ook de boom, het kruis, de toren, de berg). De ladder naar de hemel is in de joodse mystiek van de kabbala een centraal symbool geworden voor de verbinding tussen hemel en aarde.

Begeleiding: Magda van der Ende. Ze studeerde theologie in Utrecht en Roemenië, ze geeft les en lezingen op het gebied van kabbala en begeleidt mensen individueel op hun geestelijke weg. Ze schreef een boek over bijbelse vrouwen en de levensboom: 'Zeg me, wie ben je...' Ze woont en werkt vanuit De Expeditie, en legde in theetuin De Heyligen Berg een tuin aan in de vorm van de levensboom.

tijd: zondag 26 september 14.30 tot 16.30 uur
plaats: pastorie Franciscus Xaverius, 't Zand 31
bijdrage: € 5
informatie en opgave: secretariaatscc@gmail.com

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 3 september 2021


Architectuurtentoonstelling "Structuralisme in Amersfoort, Leusden en Hoevelaken", met foto's van architectuurfotograaf Dirk Verwoerd

Het bijzondere van structuralistische architectuur laat zich niet altijd meteen aflezen aan de gevels. De manier waarop architectuurfotograaf Dirk Verwoerd projecten in beeld brengt laat echter geen ruimte voor twijfel: in Amersfoort, Leusden en Hoevelaken zijn unieke projecten gerealiseerd in een architectuurperiode die wordt samengevat met de term "Structuralisme". FASadE gaf de opdracht om woningen, scholen en kantoorgebouwen te fotograferen en dit deed Verwoerd niet alleen vanaf ooghoogte, maar ook vanuit de lucht met behulp van drone-fotografie. Van 2 t/m 19 september 2021 zijn de foto's te zien op de tentoonstelling "Structuralisme in Amersfoort, Leusden en Hoevelaken" in het Rietveldpaviljoen.

Tentoonstelling
De tentoonstelling toont de prachtige foto's van Verwoerd en illustreert het brede spectrum dat het structuralisme omvat: van zakelijk kantoor tot romantisch paleisje. Daarnaast plaatst de tentoonstelling de lokale projecten in een breder perspectief. Het Rietveldpaviljoen ademt voor de duur van de tentoonstelling de sfeer van de jaren '70. FASadE organiseert de tentoonstelling in samenwerking met 033fotostad. In het Rietveldpaviljoen aan de Zonnehof 8 in Amersfoort, ben je tussen 2 en 19 september van donderdag tot en met zondag vanaf 12.00 uur van harte welkom. Vooralsnog wel van tevoren te reserveren via 'Boek je bezoek' op de website 033fotostad.com. Indien er plaats is kun je ook ter plekke registreren. Bij de tentoonstelling is een magazine verkrijgbaar. De getoonde fotowerken zijn bovendien te koop. Als u kunt aantonen dat u bewoner bent van een gefotografeerde woning krijgt u 15% korting op de aanschafprijs.

Jong Erfgoed
Hoewel de interesse voor de architectuur en stedenbouw uit de zeventiger jaren toeneemt, is er nog te weinig oog voor de kwaliteit. Juist door de achterliggende ideeën te vertellen kan voorbij de 'lelijkheid' worden gekeken. De huidige woonopgave vertoont veel gelijkenis met de opgave uit de jaren 60 en 70. De vraag om andere woonvormen, de aandacht voor de menselijke maat, de nadruk op burgerparticipatie, verdichting en intensiever grondgebruik en het hergebruik van bijzondere gebouwen en monumenten: het zijn enkele herkenbare paralellen met de huidige woonopgave.

Magazine
Speciaal voor de tentoonstelling heeft FASadE een magazine samengesteld met artikelen en interviews en veel fotobeelden van Dirk Verwoerd. Het magazine is voor â‚7,50 verkrijgbaar bij het Rietveldpaviljoen en na de tentoonstelling ook bij FASadE.

Architectuurcafé
In het verlengde van de tentoonstelling wordt een architectuurcafé georganiseerd op woensdagavond 8 september, waarin architecten Herman Hertzberger en Abel Blom over de toekomst van dit jonge erfgoed zullen spreken. Reserveren om hierbij live aanwezig te zijn, kan via de website van FASadE. Het aantal bezoekers van deze avond is vanwege de Corona-maatregelen waarschijnlijk beperkt. Daarom wordt het architectuurcafé live gestreamd. Gespreksleider is Patrick van der Klooster, leider van BPD Studio.

Fietstochten
FASadE maakte eerder dit jaar al een architectuurroutekaart, waarop een selectie foto's van Verwoerd te zien is. In het weekend van de Open Monumentendagen op 11 en 12 september organiseert FASadE fietstochten onder begeleiding langs structuralistische architectuur op de routekaart. Aanmelding via de website van FASadE.

Lezing Volksuniversiteit
Op donderdag 16 september verzorgt stedenbouwkundige Johan Galjaard een lezing over het Structuralisme voor de Volksuniversiteit. Aanmelding voor deze lezing in het Rietveldpaviljoen kan via www.vuamersfoort.nl. . Hierna volgt het laatste weekend dat de tentoonstelling te zien is. Kort maar krachtig!

Het Rietveldpaviljoen, Zonnehof 8 te Amersfoort, is geopend op donderdag tot en met zondag van 12.00 uur tot 17.00 uur. De entree bedraagt â‚ 3,50. In verband met de corona-maatregelen moeten bezoekers via de website 033fotostad.com vooraf een tijdslot reserveren. Indien er plaats is kan er ter plekke ook een entreebewijs worden gekocht. Galerie Rietveldpaviljoen is kosteloos te bezoeken.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 3 september 2021


De Vensterbank van Frode Bolhuis

De Vensterbank wordt van 5 september 2021 t/m 2 januari 2022 bewoond door twee mystiek ogende figuren van kunstenaar Frode Bolhuis (1979), The Prophet en The Astronaut. Ze zweven tussen gekleurde velden, in een sferisch witte ruimte, die overdag zo helder is, dat verlichting niet nodig is.

In De Vensterbank experimenteert Bolhuis met kleurvlakken en sfeer, rondom de kleine mensfiguurtjes, die hij al associÃ"rend inbedde in raadselachtigheid. Geboetseerde mensfiguren, bescheiden en vriendelijk ogend, maar opvallend kleurrijk. Bolhuis zegt hierover: "Mijn idee van beelden was altijd dat ze zwart zijn, of wit, of grijs, of bruin. Maar de toevoeging van kleur is een hele rijkdom. Hoe meer je ziet, hoe dieper je gaat. Ik realiseerde me; in kleur zelf zit ook emotie." Bolhuis boetseert met polymeerklei; sinds hij een jaar of drie geleden deze synthetische hobbyklei ontdekte, heeft niet alleen de kleur zijn beelden getransformeerd, maar ook zijn kunstpraktijk is drastisch veranderd. "Dit materiaal is echt heerlijk. Ik hoef niet meer te gieten, niet meer met giftige materialen te werken."

De Vensterbank van Frode Bolhuis te zien t/m 2 januari 2022 op de stoep van Bergstraat 32, Amersfoort zeven dagen per week; om 23 uur dooft het licht.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 3 september 2021


Textiel Talks and Walks in De Katoendrukkerij in de Volmolen in Amersfoort

De textielnijverheid in Amersfoort was, naast bier en tabak, eeuwenlang van groot belang voor de werkgelegenheid in de stad. De eerste katoendrukkerij van Europa vestigde zich in de 17e eeuw in Amersfoort. Ook had de stad verschillende volmolens, waarvan de huidige Volmolen uit 1645 naast de Koppelpoort nog is overgebleven. De waterkracht dreef stampers aan die de geweven wol vervilte tot laken, dé kledingstof voor de gegoede burgerij van die tijd.

Deze textielhistorie is aanleiding genoeg om in de huidige Katoendrukkerij behalve cursusdagen katoendrukken, ook textielexposities en gespecialiseerde lezingen over textiel te organiseren. Najaar 2020 stond er al een interessante lezing door kostuumontwerper Rien Bekkers op het programma.

De eerste lezing op 18 augustus a.s. gaat over 300 jaar lakennijverheid in Amersfoort. In de zestiende eeuw verdrong de lakennijverheid het veel geroemde Amersfoortse bier van zijn eerste plaats in het economische leven van de stad. Bij de lakenproductie waren per wollen laken zestien beroepsgroepen betrokken. Hoe leefden en werkten deze mensen?

Op 27 augustus 2021 is er een textielwandeling o.l.v. een Amersfoortse gids als kennismaking met deze geschiedenis in de stad, gecombineerd met een korte kennismakingsworkshop katoendrukken in de Katoendrukkerij.

Dan is er op vrijdag 10 september 2021 een lezing over historische natuurlijke verfrecepten-boekjes door Jantiene van Elk, Textielmuseum Tilburg.

En als laatste in de serie is op 13 oktober 2021 een lezing over het rijksmonument De Volmolen zelf door Sandra Hovens, restauratie-architect van de afdeling Monumentenzorg Amersfoort.

Voor meer informatie en inschrijven, kijkt u op de website in het programma van de Katoendrukkerij: www.dekatoendrukkerij.nl/programma

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 2 augustus 2021


Far Beyond In De Elleboog

Dit jaar zijn onder de noemer ‘In De Elleboog’ een aantal evenementen gepland waarvoor (culturele) organisaties zich in konden schrijven. De gallery ArtChemistry zal van 27 augustus t/m 5 september a.s. de expositie 'Far Beyond In De Elleboog’ verzorgen met South African Contemporary Art in de hoofdrol.

Opening door de Ambassadeur van Zuid-Afrika
Op vrijdag 27 augustus zal rond 16:00 uur de officiële opening verricht worden door de heer Madonsela, Ambassadeur van Zuid-Afrika in Nederland en Wethouder van Cultuur mevrouw Kaya uit Amersfoort. Zangeres Ntjam Rosie uit Kameroen zal de opening een extra Afrikaanse touch geven.

Achtergrondinformatie ArtChemistry
Wim van Ginkel is een gepassioneerd kunstliefhebber en eigenaar van gallery ArtChemistry te Amersfoort. Tijdens een vakantie in Zuid-Afrika zijn zijn vrouw en hij in aanraking gekomen met South African Contemporary Art en dat bracht hen op het idee om dit prachtige werk naar Nederland/Europa te halen. Sinds 1 januari 2019 zijn zij officieel actief met name door deelname aan (inter)nationale kunstbeurzen. Het werk dat zij hierheen laten komen kopen zij zodat de kunstenaars direct omzet maken zonder enig risico te lopen. Dat doen zij omdat zij keer op keer geraakt worden door de kwaliteit en eigenheid van het werk én de creativiteit, gedrevenheid en passie van de kunstenaars die zij vertegenwoordigen.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 2 augustus 2021


Beiaardconcerten OLV toren

De beiaardconcerten op de OLV toren vinden elke donderdagavond plaats van 20:00 tot 21:00, en zijn uitstekend te beluisteren in de tuin van de oude kuiperij aan de Hellestraat 7. Hiervoor graag van te voren opgeven via email bij info@beiaardcentrum.com, vanwege de Coronamaatregelen is er plaats voor maximaal 12 personen.

Download hier het programmaboekje met de beiaardconcerten.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 27 juli 2021


KunstKijkRoute

In September (23 tot en met 26) organiseert De KunstKijkRoute opnieuw de KunstKijkDagen in het Amersfoortse Rietveldpaviljoen. Vorig jaar is gekozen voor deze overzichtstentoonstelling toen de reguliere kunstkijkroute door corona niet haalbaar was. De expositie in het Rietveld paviljoen wat echter zo'n succes dat besloten is hier een jaarlijks terugkerende expositie van de maken.

Daarnaast zal de KunstKijkRoute in oktober en november weer als vanouds plaatsvinden op de 3e zondag van de maand.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 27 juli 2021


Zoektocht naar vrijwilligers voor Vreemde Gasten

Door de turbulente tijden van Corona heeft de werkgroep Vreemde Gasten haar editie 2020 van het gelijknamige evenement moeten afgelasten. We hopen van harte dat we in 2022 weer een expositie van werken van kunstenaars in huizen van onze mooie binnenstad kunnen laten plaatsvinden.

Naast het afblazen van onze 2020 editie hebben we met pijn in het hart afscheid moeten nemen van 2 dierbare werkgroepleden: Yvonne Servaas (sponsoring, administratie & subsidie) en Anneke Reitsma (toewijzingscommissie & matching). Privé omstandigheden maakten dat er spijtig genoeg geen tijd en ruimte meer was voor deze vrijwilligerstaken. Gelukkig hebben we een nieuw werkgroeplid mogen verwelkomen die zich met onze marketing & sponsoring bezig gaat houden: Wendy Sieverts.

Maar desondanks zijn we nog steeds naarstig op zoek naar nieuwe (vrijwillige) collega's. We hopen dat er binnenstad bewoners zijn die ons willen komen versterken om het evenement mogelijk te maken. Lijkt het je wat om de 2022 editie mee te helpen organiseren? We kunnen je ondersteuning vanaf september 2021 heel goed gebruiken!

Behalve de reguliere hand- en spandiensten tijdens de 2 kunstdagen zelf (1 & 2 oktober 2022) hebben we enorm behoefte aan mensen die:
- Onze kosten en inkomsten bewaken en beheren (laten we zeggen 'penningmeester')
- De organisatie van de adviescommissie op zich neemt (zeg maar 'baas ballotage')
- Het matchen van huizen en kunstenaars wil coördineren (om tot een spannende maar toegankelijk mix van huizen + kunstenaars te komen)
- Mee willen denken over de inhoud van onze catalogus
- Nuttige tips en suggesties hebben voor het toekomstbestendig houden van VreemdeGasten (denk dan aan 'Corona-proof' maar ook 'inclusief' en 'verjongend' - belangrijke voorwaarden voor onze subsidie)
- Computervaardig zijn en bedreven zijn in Word, Exel en Zoom.

Als één of meerdere bovenstaande taken je aanspreken maken we heel graag nader kennis! Heb je nog vragen? Mail ons gerust of neem rechtstreeks contact op met onze voorzitten: Anton Van Kolfschoten (zie mailadres hieronder).

Help je ons VreemdeGasten te laten voortbestaan!? We horen het graag: info@vreemdegastenamersfoort.nl

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 14 juli 2021


Nacht van de literatuur

Op 18 september 2021 vanaf 20:00 uur verwelkomt 'De Nacht van de Literatuur' drie schrijvers in de Bibliotheek Eemland: Tommy Wieringa, Sofie Lakmaker en Auke Hulst. Zij lezen voor uit eigen werk en zullen geïnterviewd worden over hun schrijverschap, hun recente werk en alles wat nog meer ter sprake komt. Je kunt deze avond bijwonen in de bibliotheek of via een online livestream. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van de bibliotheek. De avond zal worden afgesloten met een afterparty in het KAdECafé.

Op de website www.nachtvandeliteratuur is meer informatie te vinden over deze Nacht. Waar in eerdere edities het festival verspreid werd over meerdere locaties rondom het Spui en het Eemplein, heeft de organisatie besloten i.v.m. Covid-19 perikelen dit jaar het festival te organiseren op maar 1 locatie en met 3 schrijvers. Het aantal toegestane bezoekers in het Eemhuis zal aangepast worden naar de dan geldende Corona-regels. We hopen volgend jaar op zaterdag 12 maart 2022, als afsluiting van de Boekenweek, weer een volledig festival neer te kunnen zetten met meer auteurs en dichters en meerdere locaties.

Meer informatie over de schrijvers:
Tommy Wieringa (1967) is schrijver, columnist en scenarist. Wieringa schreef onder andere de romans Alles over Tristan (Halewijnprijs, 2002), Joe Speedboot (F. Bordewijkprijs 2006), Caesarion (shortlist IMPAC Dublin Literary Award 2013) en De heilige Rita (Bookspot Lezers- en Literatuurprijs, publieksprijs Gouden Boekenuil en Inktaap 2017). Pieter Steinz schaarde Wieringa in NRC Handelsblad onder 'de Grote Tien van de Nederlandse literatuur.'

Sofie Lakmaker (1995) debuteerde in 2021 met het alom geprezen De geschiedenis van mijn seksualiteit, waarin ze haar liefdesleven en de eenzame worsteling met haar gender beschrijft. 'De geschiedenis van mijn seksualiteit luidt: dat ik altijd op zoek ben geweest naar iemand die de deuren en ramen zou sluiten, zou zeggen: en nu is het goed.' NRC Handelsblad schreef: 'De debuutroman van Sofie Lakmaker heeft het in zich om een hit te worden - omdat het een vurig verhaal is, nietsontziend en grappig, zo smeuïg geschreven dat je erdoorheen vliegt.' De Standaard voegde daar aan toe 'Een veelbelovende literaire aankondiging: hier is Sofie Lakmaker. Wen er maar aan.'

Auke Hulst (1975) is schrijver, literatuurcriticus, journalist en muzikant. Sinds zijn debuut in 2006 publiceerde hij vele romans, essaybundels en reisboeken. Zijn succesvolle derde roman Kinderen van het Ruige Land (2012) werd genomineerd voor de BNG Literatuurprijs en bekroond met de Cutting Edge Award 2013, de prijs voor het Beste Groninger Boek, en de Langs de Leeuw Literatuurprijs van het gelijknamige tv-programma. Slaap zacht, Johnny Idaho (2015), een dystopische roman over thema's als economische apartheid en surveillance, werd genomineerd voor de Halewijnprijs, de Boekhandelsprijs en bekroond met de Harland Awards Romanprijs en de Reinaert-trofee. In het najaar van 2021 verschijnt een nieuw boek van zijn hand De Mitsukoshi Troostbaby Company, waar reikhalzend naar uitgekeken wordt.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 14 juli 2021


Kunsthal KAdE toont in het najaar van 2021 eerste overzichtstentoonstellingen van de kunstenaars Natasja Kensmil en Sadik Kwaish Alfraji

za 25 sep 2021 t/m zo 9 jan 2022

Kunsthal KAdE toont in het najaar van 2021 eerste overzichtstentoonstellingen van de kunstenaars Natasja Kensmil en Sadik Kwaish Alfraji. Kunsthal KAdE besteedt geregeld aandacht aan bijzondere oeuvres. In het najaar van 2021 wordt het werk van Sadik Kwaish Alfraji en Natasja Kensmil in parallelle solotentoonstellingen getoond. Kensmil was in Nederland al vaker te zien, maar nog niet met een dwarsdoorsnede uit haar gehele oeuvre. Alfraji heeft aan diverse internationale projecten meegedaan, maar had na 2010 in Nederland geen solotentoonstelling meer. Hij tekent in een expressieve stijl zijn herinneringen en associaties aan Irak en reflecteert hiermee ook op zijn eigen migratie. Kensmil schildert eigentijdse ‘'historieschilderijen' met (beladen) motieven die verdichte beeldverhalen vormen.

In Museum Flehite is gelijktijdig met de tentoonstelling in Kunsthal KAdE grafisch werk van Alfraji te zien. Het gaat om ongeveer 100 etsen, houtsneden, tekeningen en schilderijen uit de jaren 80 die gaan over de oorlog tussen Irak en Iran, maar ook over thema's als liefde en vrijheid.

Drieluik migratiegeschiedenis
In Kunsthal KAdE worden videowerken en werken op papier uit de laatste vijf jaar getoond. Alfraji werkt voor de tentoonstelling aan het tweede luik uit een drieluik over de migratiegeschiedenis van zijn familie en hemzelf. Dit tweede deel, waarin de verhuizing binnen Bagdad centraal staat, is straks in Kunsthal KAdE voor het eerst te zien. Het eerste luik was in 2020 in het Stedelijk Museum in Amsterdam te zien en ging over de migratie van de familie uit het zuiden van Irak naar Bagdad. Het nog te ontwikkelen derde luik gaat over de eigen migratie van Alfraji naar Nederland. In de grote zaal van de kunsthal staat het monumentale, negendelige videowerk "Once Upon A Time, Hadiqat Al Umma" centraal. Op de negen schermen zijn fragmenten van kunstwerken in een park in Bagdad te zien, tezamen met een jeugdfoto van de kunstenaar, waar associatieve beeldelementen vehikels van herinnering omheen dwarrelen.

Museum Flehite toont de etsen en tekeningen die Alfraji in de jaren tachtig in Irak maakte, waarin hij het gewelddadige conflict met buurland Iran blootlegt. De figuratieve stijl die de kunstenaar hanteert was destijds, in het Irak van Saddam Hoessein, te confronterend om te tonen. Het werk van Alfraji is onder meer te zien geweest in de Asia Pacific Triannale in het Australische Brisbane, in het paviljoen van Irak in de "Biennale van Venetie" van 2017, in een tentoonstelling over Irak in het Moma PS1 en in Videobrasil in Sao Paulo. Bij de expositie verschijnt een catalogus in het Nederlands en Engels.

Het is voor het eerst dat zo'n uitgebreide dwarsdoorsnede uit het oeuvre van Natasja Kensmil in Nederland wordt getoond. Eerdere presentaties zoomden vooral in op individuele series. De verhalen die Kensmil met veel details en op grote doeken vertelt, grijpen terug op de collectieve en haar persoonlijke geschiedenis. Tegenstellingen als macht en onmacht, het aardse en het spirituele en geweld en opoffering lopen als een rode lijn door deze vertellingen heen.

Vroege werken tot recente series In Kunsthal KAdE is werk van Kensmil in de zalen van de bovenverdieping te zien, van de vroegste werken eind jaren negentig tot recente series. Een van die series is "Martyrs Mirror", een serie zeefdrukken op zijde over de Wederdopers, een radicaal Christelijke beweging. Het werk is gebaseerd op een boek met dezelfde titel uit de zeventiende eeuw van Thieleman van Braght, over het martelaarschap binnen deze religieuze groepering. Een andere serie is "Sleeping Beauty" waarvoor Kensmil zich baseerde op victoriaanse doodsportretten van kinderen. Ze schildert ze in hun verinnerlijkte rust. In een catalogus van de Zuid-Afrikaanse galerie Stevenson zegt Kensmil hierover: "Ik geloof dat de ziel voortleeft in de portretten van doden. De geesten van de kinderen dwalen; ze proberen te ontsnappen aan hun gefaalde levens en te ontvluchten aan hun eenzaamheid. Ik verken het domein van de levenden dat overlapt met de geesten, de onderwereld...".

Natasja Kensmil heeft in ruim twintig jaar een oeuvre opgebouwd, waarin ze de geschiedenis als onlosmakelijk onderdeel van het heden presenteert. Motieven vaak met een concrete historische of kunsthistorische bron als basis liggen over elkaar heen of doemen op uit dikke lagen verf. Ogenschijnlijk in zwart-wit, maar eerder in blauwzwart of groenzwart met eindeloze grijstinten. Wat oogt als monochromie zit vol detail en nuance.

De tentoonstellingen zijn samengesteld door Robbert Roos, directeur van Kunsthal KAdE en Lara Stolwerk, projectmedewerker bij Kunsthal KAdE, in samenwerking met de kunstenaars.

KAdE, Kunsthal in Amersfoort
Eemplein 77 (Eemhuis)
3812 EA Amersfoort
033 422 50 30

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 14 juli 2021


Ode aan het landschap in het Mondriaanhuis

Het Nederlandse landschap is al eeuwenlang een bron van inspiratie voor kunstenaars. Ook Piet Mondriaan had veel oog voor de natuur om zich heen. Hoewel hij vooral bekend is geworden met zijn abstracte composities, schilderde hij aan het begin van zijn loopbaan veel landschappen. Een aantal van deze vroege werken is nu te zien in het Mondriaanhuis. Ze zijn samengebracht met het werk van drie hedendaagse kunstenaars, die ieder op hun eigen manier het landschap hebben vastgelegd: Frans Kanters, Suus Kooijman en John Konijn.

Mondriaan fietste aan het begin van de vorige eeuw regelmatig zijn woonplaats Amsterdam uit om buiten de stad en plein air het landschap vast te leggen op doek. Het riviertje 't Gein heeft hij talloze malen geschilderd. John Konijn en Suus Kooijman, beiden afkomstig uit de regio Amersfoort, zochten hun onderwerpen ook dicht bij huis. Zij werden o.a. geïnspireerd door de Eem, de rivier die door Amersfoort stroomt. Fotograaf Frans Kanters trok wat verder het land in en legde het weidse Hollandse landschap vast in zwart wit.

Suus Kooijman (1960) woont en werkt in Achterveld. Zij maakt voor haar werk gebruik van een eeuwenoude techniek met was en pigmenten (encaustic). De landschappen die onder haar handen ontstaan zijn intrigerend omdat ze tegelijkertijd onthullend en verhullend zijn. Veel wordt aan de blik van de kijker overgelaten.

Het landschap is een belangrijk thema voor John Konijn (1979). De werken in deze tentoonstelling zijn alle drie geschilderd naar de directe omgeving van Amersfoort. De schilder maakte Avond over de Eem geïnspireerd op het uitzicht dat hij had in zijn vorige atelier.

Frans Kanters (1964) woont en werkt vanuit Amersfoort. Hij heeft het Hollandse landschap talloze malen vastgelegd in zwart wit. Zonder kleur is er meer vrijheid voor de kijker, zo is zijn overtuiging. De fotograaf is altijd zoekende naar de stilte in een beeld. Leegte en lijnenspel kenmerken zijn werk.

Meet & greet met kunstenaars
Op zaterdag 12 juni is Suus Kooijman vanaf 14.30 uur aanwezig in het museum om vragen van bezoekers over haar werk te beantwoorden. Op zondag 27 juni is John Konijn in het Mondriaanhuis voor een ontmoeting met bezoekers. Ook vanaf 14.30 uur.

Ode aan het landschap is te zien t/m 31 oktober.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 7 juni 2021


Over velden en wegen

Museum Flehite opent op zaterdag 5 juni haar deuren met tentoonstelling Over velden en wegen. In het landelijke themajaar ‘Ode aan het landschap’ richt het museum de aandacht op de diversiteit van het landschap in Nederland in het algemeen, en rond Amersfoort in het bijzonder. Met een veelzijdige tentoonstelling van landschapschilder- en -tekenkunst toont het museum de prachtige natuur die Nederland rijk is.

Over velden en wegen toont een kleurrijk ensemble aan landschappen in diverse artistieke stijlen, zoals een pointillistisch bosgezicht van Jakob Nieweg, een realistisch weidelandschap van Piet Mondriaan, een modernistisch geschilderd Fries polderlandschap van Gerrit Benner, een dromerig kwelderlandschap van Hendrik Jan Wolter en een coloristisch Noord Hollands polderland van Dirk Breed.

1750 tot nu
De focus van de tentoonstelling ligt op de periode 1750 tot heden. Er is een selectie gemaakt uit de eigen collectie en die van de gemeente Amersfoort die recent (gedeeltelijk) in beheer is gegeven aan het museum. Daaronder bevindt zich ook de zogenaamde kerncollectie Armando. Uit deze collectie is onder andere een "Schuldig Landschaft" aan de tentoonstelling toegevoegd. Ook zijn enkele werken uit privécollecties te zien.

Jordanus Hoorn
In de tentoonstelling is speciale aandacht voor de landschapstekeningen van Jordanus Hoorn (1753-1833). Hoorn volgde een kunstopleiding in Haarlem, maar Amersfoort was het grootste gedeelte van zijn leven zijn standplaats; hij werd er geboren en overleed er. In 2014 schonken de nazaten van deze Amersfoortse kunstenaar een omvangrijke collectie tekeningen aan Museum Flehite. Hoorn, destijds ‘tekenmeester’ van Amersfoort, trok vanuit de stad ‘over velden en wegen’ met zijn tekengerei in de aanslag. Hij maakte topografisch kloppend werk in een natuurgetrouwe tekenstijl. Soms noteerde hij op de achterzijde van het blad waar de scene zich bevond: Groot Zandbrink, Leusden, ‘Langs een beek bij Amersfoort', Voorthuizen, Nijkerk, enzovoort. Hoorn maakte tevens de nodige Amersfoortse stadsgezichten in olieverf. Museum Flehite bezit daarvan een aantal fraaie exemplaren, die te zien zijn in de vaste opstelling van het museum.

Hedendaagse landschappen
In de tentoonstelling is ook werk van diverse hedendaagse kunstenaars samengebracht: potloodtekeningen van Peter Tekelenburg, landschappen in olieverf van John Konijn, schilderijen in gemengde techniek van Edith Meijering en fotografie van Hans Withoos. Er zijn monumentale tekeningen van het Wad van Annemieke Harkema en verstilde landschappen in het Noorden van Friesland en Groningen van de hand van fotograaf Frans Kanters. Samen met de oude meesters bieden ze een bijzondere en gevarieerde kijk op het Nederlandse landschap door de eeuwen heen.

Over velden en wegen is te zien vanaf zaterdag 5 juni t/m 26 september 2021

Veilig museumbezoek
Museum Flehite is open dinsdag t/m zondag van 10-17 uur. Voor een veilig bezoek worden de geldende coronamaatregelen gehanteerd. Bezoekers (ook Museumkaarthouders) dienen vooraf een ticket te reserveren reserveren via de website.

Museum Flehite
Westsingel 50
3811 BC Amersfoort

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 7 juni 2021


Brief BBN aan burgemeester en wethouders over plannen rond de Zonnehof

Een kongsi van projectontwikkelaars willen hun braakliggende grond dan wel leeglopende kantoorkolossen herontwikkelen: Boeddha-terrein, Suncourt (Runmolen), voormalig SNS gebouw, Life City. Zie AD-Amersfoortse Courant dd. 13 mei 2020. Het BBN heeft over deze plannen een notite gemaakt die ook naar burgemeester en wethouders van Amersfoort gestuurd wordt met het verzoek om tot overleg te komen om te zien hoe bewoners van de binnenstad bij de ontwikkeling van deze plannen betrokken kunnen worden.

Download hier de brief van het BBN aan de burgemeester en wethouders.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 23 november 2020


Wijkwinkel Kruiskamp (ook voor de binnenstad)


Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 27 april 2020


Buurtkamer Binnenstad, Appelmarkt 9 achter

De buurtkamer is te bereiken via de steeg tussen de Appelmarkt nr. 9 en 10, open elke woensdag van 10.00 tot 15.00 uur. Het poortje staat dan open. De buurtkamer Binnenstad wordt gerund door vrijwilligers en is mede mogelijk gemaakt door Zorgresidence Het Seminarie en Indebuurt033. De buurtkamer is opgezet voor bewoners (senioren) in de oude stadskern van Amersfoort. Welkom voor kopje koffie, thee, een kop soep, een babbeltje of een spelletje of wat dan ook. Telefoon: 033 33 202 33.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 12 november 2018


Activiteiten in Zorgresidence Het Seminarie, Muurhuizen 102

Buurtkamer: Iedere donderdagmiddag van 14.00-17.00 uur
Senioren die gezelligheid buitenshuis zoeken, kunnen terecht in de “De Buurtkamer”. Voor oudere binnenstadbewoners met een klein netwerk, mensen met lichte geheugenproblemen en voor mensen met een beperkte mobiliteit is er iedere donderdagmiddag plek in De Buurtkamer in de Muurhuizen. Toegang, koffie en thee zijn gratis. U kunt zich aanmelden door te mailen naar kantoor@hetseminarie.nl

Buurtdiner: Iedere donderdagavond vanaf 17.30 uur
Elke donderdagavond verzorgt de kok van Het Seminarie een warme maaltijd voor senioren uit de buurt. Een leuk moment om elkaar te ontmoeten en gezellig bij te praten onder genot van een hapje en een drankje.
Kosten € 7,50 per persoon, consumpties en wijn € 1,50 per glas. U kunt zich aanmelden door te mailen naar kantoor@hetseminarie.nl

Thee-Matinee: Iedere vierde zondag van de maand, van 15.00 tot 16.30 uur
Iedere vierde zondag van de maand kunt u genieten van een muzikaal optreden in de kapel van Het Seminarie onder het genot van zelfgemaakte lekkernijen en verse thee.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 19 maart 2018


Overlast van graffiti in de binnenstad

De graffiti-overlast in de binnenstad is gelukkig beperkt. Dat is wel eens anders geweest. Een aantal jaren geleden heeft de gemeente Amersfoort de graffiti in de binnenstad nauwkeurig laten vaststellen. Het gaat dan om het gebied wat begrensd wordt door de Stadsring, Singelbeek en Plantsoen Noord.
Op 210 panden van de 1150 panden zat toen ruim 500 m² graffiti. De gemeente heeft destijds een grote schoonmaakactie uitgevoerd. De pandeigenaren van de 210 panden zijn benaderd en de meeste eigenaren hebben de gemeente toestemming gegeven graffiti van hun panden te verwijderen. Deze service van de gemeente is begonnen in de jaren tachtig. Zo wordt het beschermde stadsgezicht van de binnenstad zo schoon mogelijk gehouden in het belang van bewoners en ondernemers en ter bevordering van het toerisme.

Werkwijze verwijderen graffiti
Elke maandagochtend rijdt de schoonmaakbus van Eemfors de binnenstad in om te reinigen. Eerst gaan zij aan de slag in de winkelstraten en de pleinen. Vervolgens worden de klachten afgehandeld van de meldingen die bij het Meldpunt Woonomgeving zijn binnengekomen. Alleen de panden waarvan de gemeente toestemming van de eigenaar heeft, worden schoongemaakt. Niet alle (huidige) pandeigenaren zijn bekend met deze service van de gemeente en daarom is het goed dit weer eens onder de aandacht te brengen.

Meld graffiti bij de gemeente!
Het gebied waarbinnen de gemeente Amersfoort de graffiti verwijdert ligt binnen de 1ste grachtengordel: Weversingel,`t Zand, Westsingel en Zuidsingel. Ook de toegangsstraten naar dit gebied toe worden meegenomen, bijvoorbeeld: de Kamp, Bloemendalsestraat, Andriesstraat, Molenstraat, Grote en Kleine Spui, Kleine Haag, Arnhemsestraat en Utrechtsestraat.

Is er op uw pand binnen dit gebied graffiti aangebracht? Dan verwijdert de gemeente Amersfoort dit kosteloos voor u. U kunt dit melden bij het Meldpunt Woonomgeving van de gemeente Amersfoort. Is het de eerste keer dat u graffiti meldt, dan zal u gevraagd worden een verklaring te ondertekeningen waarin u de gemeente toestemming verleent om te verwijderen en de gemeente vrijwaart van eventuele gevolgschade. Is de verklaring eenmaal getekend, dan wordt u pand, als dit op de route ligt, automatisch meegenomen. Als dit niet het geval is, kunt u de bekladding doorgeven bij het Meldpunt Woonomgeving.
U kunt het Meldpunt Woonomgeving bereiken via telefoonnummer 14 033. Ook kunt u online uw melding doorgeven op www.amersfoort.nl/meldpunt.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 21 december 2012, laatste wijziging 17 april 2015


Klik hier om terug te gaan naar de startpagina.