Nieuwsberichten uit de binnenstad

Klik op een link om naar het betreffende bericht te gaan.

Informatiebijeenkomst Leesclub Japanse literatuur in de Bibliotheek het Eemhuis

Project 'Meet je stad Amersfoort' komt naar het Eemhuis

SCC-activiteiten in de maand november 2019

Wintersalon

De Zittenblijver - Extra voorstelling Tejaterthuis

Don't Look Now: De Vensterbank van Robin Kolleman

Kerstlichtjestocht 2019

Tentoonstelling ter gelegenheid van Mondriaanhuis 25 jaar

One way ticket to Mars

Museum Flehite eert Armando met bijzondere tentoonstelling op drie locaties

Gezocht: nieuwe werkgroep-leden voor Vreemde Gasten Amersfoort

Buurtkamer Binnenstad, Appelmarkt 9 achter

Activiteiten in Zorgresidence Het Seminarie, Muurhuizen 102

Overlast van graffiti in de binnenstad

Informatiebijeenkomst Leesclub Japanse literatuur in de Bibliotheek het Eemhuis

Vindt u de Japanse cultuur ook intrigerend? Wilt u daar wel eens meer over weten door Japanse literatuur te lezen? De Bibliotheek Eemland richt samen met Senia de leesclubs Japanse Literatuur op. Als u interesse hebt, kunt u 9 december naar de informatiebijeenkomst in de Bibliotheek het Eemhuis komen voor meer informatie.

Senia en de Bibliotheek Eemland organiseren de informatiebijeenkomst in de Bibliotheek het Eemhuis op maandag 9 december, aanvang 19.30 uur. Wij brengen geďnteresseerden voor Japanse literatuur bij elkaar. De leeskring leest de boeken in het Nederlands. Het streven is om leesclubs van 6 tot 8 personen samen te stellen.

Drie boeken
Het gaat om tijdelijke leesgroepen die drie keer bij elkaar komen. Senia heeft opnieuw boeken uitgezocht, nu is het moderne literatuur, ook van vrouwelijke auteurs. De groep leest drie boeken uit de Japanse literatuurlijst. De boeken schaffen de lezen zelf aan, of zij lenen deze bij de bibliotheek. Bij elk boek ontvangen de leeskringen een uitgebreide leeswijzer met een samenvatting van het boek, een analyse van literaire aspecten en een aantal gespreksvragen die een houvast bieden bij de boekbespreking.

Kosten om deel te nemen aan de leesclub Japanse literatuur
De kosten om deel te nemen aan de leesclub bedragen € 18,50 per persoon. Daarvoor brengen we belangstellenden bij elkaar en helpen we om de eerste afspraken te maken. Verder ontvangt de leeskring de leeswijzers die bij de drie boeken horen.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 21 november 2019


Project 'Meet je stad Amersfoort' komt naar het Eemhuis

Er wordt veel gesproken over klimaatverandering en over de gevolgen daarvan voor Nederland. Maar wat betekent het voor Amersfoort? Het project 'Meet je stad' zoekt het uit en kijkt per wijk naar wat er nodig is. Kom zaterdag 23 november langs in het Eemhuis om eens kennis te maken met dit initiatief. Meet je stad komt langs vanwege Nederland Leest.

Begin 2015 is 'Meet je stad!' gestart; een project dat volledig wordt uitgevoerd door een groep betrokken inwoners van Amersfoort. Zij werken samen met de gemeente Amersfoort, waterschap Vallei en Veluwe en De WAR. Inwoners doen metingen in hun eigen leefomgeving en onderzoeken de gevolgen en beleving van klimaatverandering in de stad Amersfoort.

Hoe warm is het in jouw straat? En een paar straten verderop? Hoe kunnen we per wijk bepalen wat er nodig is om in de toekomst zo weinig mogelijk negatieve gevolgen van klimaatverandering te ondervinden? Heb je last van wateroverlast of hitte? Misschien kan je samen met anderen uit de buurt of met de gemeente voor meer groen in jouw wijk zorgen zodat het water wordt opgenomen bij hevige regen, en de straat koeler blijft bij hitte.

Nederland Leest
Deze activiteit wordt in het kader van Nederland Leest georganiseerd. Nederland Leest is de grootste leescampagne van Nederland en heeft dit jaar als thema 'duurzaamheid'. Leden en niet-leden kunnen in november gratis het boek Winterbloei van Jan Wolkers in de bibliotheek ophalen mét de aansporing het te lezen en er met anderen over te praten.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 19 november 2019


SCC-activiteiten in de maand oktober 2019

Download hier het document met de activiteiten van het Spiritueel Cultureel Centrum Amersfoort in november.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 12 november 2019


Wintersalon

Opening zondag 24 november, 15:00 uur

Op zondag 24 november, 15.00 uur, zal de expositie worden geopend door Henk Blokland. Piet van Eeghen, liedzanger, zal daarbij een optreden verzorgen. Voor de 2de keer organiseert Galerie De Ploegh een wintersalon met wederom werk van maar liefst 31 kunstenaars. Net als in de Parijse salon tentoonstellingen van weleer zal de galerie van plint tot plafond worden volgehangen met schilderijen, foto's en grafiek. Daarnaast is er een stoet van beelden te zien die zich als een lint door de ruimte slingert.

Deelnemende kunstenaars:
Gerard Akerboom, Anna Belleforte, Barbara Blesing, Hannah Blom, Carolien Brusse, Henriette Coppes, Michiel Deylius, Marie-Louise Dooijes, Harry Dukker, Jan van Dijk, Lucia Fransen, Irma Frijlink, Famke Hajonides, Anton Havelaar, Marjan Jaspers, Jeannet Klement, Davitha van de Kuilen, Flip Lambalk, Adri Langbroek, Nan Mulder, Heleen van Nieuwland, Justyna Pennards-Sycz, Ruben van der Scheer, Helmi Schellinger, Monique Sleegers, Cecile van Spronsen, Maartje Strik, Joke Struik, Peter van Tilburg, Louise de Vries Lentsch, Jose van Waarde.

Agenda:
Op zaterdag 30 november, 15.00 uur, verzorgt Davitha van der Kuilen een Artist Talk.
Op zondag 15 december, 15.00 uur, geeft Louise de Vries Lentsch een workshop Creatief Boekbinden.
Aanmelden vooraf via: info@deploegh.nl.

Adres:
Galerie De Ploegh
Cultuurhuis bij Flint
Coninckstraat 58
3811 WK Amersfoort
(033) 475 0770

Open:
donderdag/vrijdag 11.00- 17.00 uur
zaterdag/zondag 13.00-17.00 uur

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 12 november 2019


De Zittenblijver - Extra voorstelling Tejaterthuis

Extra voorstelling op 7 en 8 december Tejaterthuis

Howard van Dodemont, regisseur van De Verrassing en medeoprichter van Tejaterthuis heeft een aantal jaren als cover en swing gewerkt bij musicals van Stage-entertainment. Voor The Lion King, Tarzan en De Tweeling bracht hij vele uren door in de kleedkamer. GeĂŻnspireerd door die ervaringen schreef hij samen met Pieter Jongsma, ook speler en regisseur van Tejaterthuis en componist Bas Bons zijn eerste solovoorstelling De Zittenblijver, daarin begeleid en geregisseerd door Alexandra van Marken.

Als musical-acteurs vol verwachting en adrenaline het toneel op gaan, zit er in de kleedkamer nog een aantal acteurs en actrices geduldig te wachten. Tot in de puntjes zijn zij voorbereid om bij een calamiteit, ongeval of ziekte de rol over te nemen van de eerste cast, altijd paraat en zonder te weten of en wanneer ze op mogen. Als zo’n zittenblijver dan opeens op mag, hoopt hij dat het goed gaat natuurlijk. En soms gaat het goed fout…

Luister en kijk mee als een vlieg op de muur bij een reserve-acteur die zijn toevlucht tot de wc in de kleedkamer heeft genomen. Hij vraagt zich hardop af hoe hij hier in hemelsnaam is beland.

Speeldata: 7 december aanvang 20.30 uur, 8 december aanvang 14.30 uur en 20.30 uur
Reserveren: www.tejaterthuis.nl 033-4632134
Entree: 15,00 euro
Spel: Howard van Dodemont
Piano: Bas Bons
Regie: Alexandra van Marken
Dramaturgie: Sara Bergen
Tekst: Pieter Jongsma en Howard van Dodemont
Muziek: Bas Bons
Vormgeving: Timo Arling
Vormgeving Poster/flyer: Martijn Boer

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 4 november 2019


Don't Look Now: De Vensterbank van Robin Kolleman

Vanaf 20 oktober 2019 is De Vensterbank het domein van beeldend kunstenaar Robin Kolleman (1960). Met papier en gips bouwde de Rotterdamse een intrigerende installatie die op niet mis te verstane wijze de kijker ongemakkelijk op de stoep laat staan. Een werk over naastenliefde en leed, ver van ons bed, en zo dichtbij. Don’t Look Now is tot en met 2 februari 2020 te bezichtigen vanaf de stoep van Bergstraat 32 te Amersfoort.

De Vensterbank is veranderd in een witte golvende oase, met twee dodenmaskers, die je met gesloten ogen lijken aan te kijken. Het werk van Robin Kolleman verwart. Want met de neus op de ruiten valt je oog ook op terugkerende teksten: cause of death, region of origin (doodsoorzaak, land van herkomst). En op de lijsten met opsommingen van namen, feiten en plaatsen. De woorden en cijfers verdwijnen achter witte golvende lijnen.

Robin Kolleman maakte Don't Look Now tegen een achtergrond van namen en naamlozen van de vluchtelingen en migranten die naar of in "Fort Europa" stierven. Dat waren in 2018 alleen al 34,361 mensen, geen nummers. Ongeacht opinies, meningen, redeneringen of oorzaken is dit een ongelooflijke hoeveelheid doden. "Al een tijd ben ik diep geraakt door het lot van de vluchtelingen die de oversteek van de Middellandse zee wagen, er is daar meer ellende dan het oog of het hart kan verdragen. Als kunstenaar voel ik me enigszins machteloos maar toch wil ik daar iets aan doen. Als kunstenaar wil ik me mengen in het discours, niet met woorden maar met beeld, want dat is de taal die ik het best beheers."

De Vensterbank bracht een bezoek aan de kunstenaar in Rotterdam. Op de website komt u in woord én beeld meer te weten over haar drijfveren, motieven en manier van werken.

Don't Look Now
De Vensterbank van Robin Kolleman
20 oktober 2019 t/m 2 februari 2020
DeVensterbank.nl

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 28 oktober 2019


Kerstlichtjestocht 2019

Een sfeervol begin van de kerstdagen, voor jong en oud - Tweede editie!

Als je er vorig jaar bij was, heb je iets feeërieks meegemaakt: een lichtjestocht langs scenes van het kerstverhaal, op straat in onze fraaie binnenstad. Komende winter wordt de Kerstlichtjestocht weer georganiseerd, met opnieuw als eindpunt een levende kerstgroep onderin de Onze Lieve Vrouwetoren.
Sluit je aan en beleef samen de tocht langs meer dan duizend waxinelichtjes, scenes uit het kerstverhaal, live gezongen kerstliederen, dansende engeltjes, musicerende orkesten, en ga op kraamvisite bij het kindje in de stal. Met na het bezoek lekkere chocolademelk en glühwein. Een heerlijk begin van de kerstdagen, voor jong en oud, uit Amersfoort en omstreken.

Wat: Kerstlichtjestocht

Wanneer: Zaterdag 21 december 2019 vanaf 17.00 uur

Startpunt: Franciscus Xaveriuskerk, 't Zand.

Tijd: starten tussen 17.00 en 18.30 uur

Duur: ongeveer een uur naar het eindpunt op het Lieve Vrouwekerkhof

Kosten: gratis, een gift aan de Knikengel, de Tikengel of de Chipengel is welkom

Organisatie: de kerken in de binnenstad

Meer info: klik hier om naar de facebookpagina van de Kerstlichtjestocht te gaan

Vragen? Mail dan naar stadsdomineeamersfoort@gmail.com

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 20 augustus 2019


Tentoonstelling ter gelegenheid van Mondriaanhuis 25 jaar

Op 1 oktober 2019 bestaat het Mondriaanhuis 25 jaar. In dat kader organiseert het museum de tentoonstelling 25 x 25 x 25. Vijfentwintig leden van landelijke kunstenaarsvereniging De Ploegh maken speciaal voor deze expositie een werk van 25 x 25 centimeter. De tentoonstelling is te zien van 25 september 2019 t/m 8 maart 2020.

Vijfentwintig kunstenaars zijn uitgenodigd om een werk te maken dat genspireerd is op Piet Mondriaan. Mondriaan heeft in zijn loopbaan een grote artistieke ontwikkeling doorgemaakt: van realistische landschappen, naar luministische taferelen tot aan totale abstractie. Het is aan de deelnemende kunstenaars om te kiezen door welke periode of stijl, of door welk gedachtegoed van Mondriaan zij zich willen laten inspireren.

Aan de tentoonstelling doen 23 leden van de Ploegh mee. Daarnaast zijn twee aanstormende talenten uitgenodigd om een werk te maken. Deelnemers zijn: Gerard Akerboom, Jacqueline Bohlmeijer, Monika Buch, Henritte Coppes, Michiel Deylius, MarieLouis Dooijes, Harry Dukker, Janine Eshuis, Famke Hajonindes, Birgitte Janssen, Annemiek van Kollenburg, Ria van Krieken, Suzan van Lieshout, Frits Nolte, Marit Otto, Rian Peeperkorn, Ruben van der Scheer, Cecile van Spronsen, Peter van Tilburg, Linda Verkaaik, Jos van Waarde, Erica Welling, Niek Wittebrood, Anja Radakovic (jong talent) en Jimi Kleinbruinink (jong talent).

Over De Ploegh
De Ploegh is een Landelijk Kunstenaars Genootschap. De vereniging, ontstaan in Amersfoort in 1934, had jarenlang haar galerie in Museum Flehite. Na een periode in Soest is de vereniging sinds 2015 gevestigd in het Cultuurhuis naast theater Flint in Amersfoort. De kunstenaarsvereniging telt op dit moment zon kleine honderd leden en groeit nog steeds. De meeste artistieke disciplines zijn vertegenwoordigd. Bekende leden waren/zijn o.a. Jaap Hillenius, Jaap Ploos van Amstel, Jan Meefout, Gea Karhof, Jeroen Hermkens en Marcel Schellekens.

Vijfentwintig jaar Mondriaanhuis
Het Mondriaanhuis is het geboortehuis van Piet Mondriaan. De pionier van de abstracte kunst werd hier in 1872 geboren als zoon van een hoofdonderwijzer. Na het vertrek van het gezin Mondriaan in 1880 naar Winterswijk, heeft het pand uiteenlopende bestemmingen en eigenaren gekend. In 1902 bijvoorbeeld kocht fabrikant Hubers het gebouw en richtte er een sigaren- en tabaksfabriek in. Van 1939 tot 1955 huisvestte Kortegracht 11 drukkerij S.D. Zwart. Sinds 1994 is op deze historische plek het Mondriaanhuis als museum gevestigd. Het waren architect Leo Heijdenrijk en zijn vrouw Cis Heijdenrijk die het initiatief namen om het destijds in verval geraakte pand te renoveren en het Mondriaanhuis op te richten. In 2017 heeft het museum een herinrichting ondergaan waarmee diverse internationale prijzen zijn gewonnen. Het Mondriaanhuis ontvangt jaarlijks circa 35.000 bezoekers uit binnen- en buitenland en organiseert een breed palet aan educatie-activiteiten waarmee een breed publiek bereikt wordt. Vanaf 25 september t/m 31 oktober a.s. zullen diverse activiteiten plaatsvinden om het jubileum te vieren. De tentoonstelling 25 x 25 x 25 is te zien vanaf 25 september t/m 8 maart 2020

Mondriaanhuis
Kortegracht 11
3811 KG Amersfoort

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 11 juli 2019


One way ticket to Mars

21 september 2018 - 12 januari 2020
One Way Ticket to Mars laat de bezoeker verschillende aspecten van de reis en het verblijf op Mars ervaren. Hoe weerbarstig zijn de condities van de nieuw te ontdekken planeet? Is wonen op Mars een angstaanjagend idee of juist een prikkelende gedachte? Vanaf 21 september verbeeldt Kunsthal KAdE een voorlopig onmogelijke reis. Een tentoonstelling in vier verhaallijnen: het verlangen, de reis, het verblijf en heimwee. Met nieuwe en bestaande werken van kunstenaars, vormgevers, architecten en wetenschappers uit binnen- en buitenland. Wetenschapsjournalist Govert Schilling stelt voor de tentoonstelling een tijdlijn samen met de belangrijkste hoogtepunten en unieke objecten uit de ruimtevaartgeschiedenis van Mars. Daarnaast laat hij de schoonheid van de planeet zien met foto’s van NASA en ESA.

Leven op Mars
Mars is de planeet die het dichtst bij de aarde staat. Al in 1659 bracht Christiaan Huygens de planeet in kaart. In 2011 maakte de in Amersfoort gevestigde organisatie Mars One plannen bekend om een kolonie op Mars te stichten. Binnen korte tijd tekenden duizend gegadigden voor een enkele reis naar Mars. Elon Musk van SpaceX rekent erop dat het mogelijk zal zijn om vanaf 2024 een Mars-basis te bouwen. NASA vraagt zich af of ze in de toekomst een bemande Mars-missie kan lanceren.

Verbeeldende kunst
Waar komt deze zoektocht naar het onbekende vandaan? Kunst leent zich bij uitstek voor het verbeelden van een reis naar een onontdekte bestemming. Voor de tentoonstelling brengen kunstenaars en ontwerpers mogelijke uitkomsten in beeld. Ze kaarten obstakels aan en stellen oplossingen voor. Het werk van o.a. Jan Fabre, Carel Willink en Tom Claassen wordt getoond naast dat van een jongere generatie kunstenaars en wetenschappers zoals Luke Jerram en Angelo Vermeulen.

Tentoonstelling in vier verhaallijnen
In verhaallijnen ontvouwt zich het verhaal van de reis naar Mars: verlangen, reis, verblijf en heimwee. De nieuwsgierigheid naar het onbekende en het voortdurende verlangen onszelf te overstijgen wordt direct bij binnenkomst aangewakkerd. In de donkere grote zaal, zweeft een lichtgevende, kolossale marsbol met een diameter van 7 meter in de ruimte. Het werk is ontworpen door Luke Jerram in opdracht van Kunsthal KAdE.

De reis naar Mars duurt op dit moment ongeveer acht maanden. Edith Dekyndt visualiseert op poëtische wijze het gevoel van zwaartekracht dat zich onderweg voordoet. In haar video Slow object nr. 4 laat ze een elastiekje op en neer dansen in haar hand. In een volgende ruimte verblijft de bezoeker op Mars. In het werk Timepieces maakt Katie Paterson het verloop van tijd in ons sterrenstelsel inzichtelijk. Op Mars duurt een dag 24 uur, 37 minuten en 22,663 seconden. Ten slotte wordt de bezoeker geconfronteerd met het gevoel van heimwee. Kunsthal KAdE vroeg een aantal mensen, van ruimtevaartspecialist tot filosoof, wat ze mee zouden nemen naar Mars om hun heimwee te verminderen. Henk Stallinga ontwerpt een installatie die symbool staat voor de grote afwezige op Mars: de zee. In zijn werk horen en zien we de branding aan de kust.

Catalogus
Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus met een essay van socioloog en schrijver Ruben Jacobs. Jacobs schrijft over het verlangen naar Mars en stelt daarbij kritische vragen; zo zegt hij: ‘’een biosfeer nabouwen op een zeer mensonvriendelijke planeet als Mars is nog steeds vele malen moeilijker dan onze eigen planeet als woonplaats leefbaar te houden’’.

Deelnemende kunstenaars: Carolien Arnold (NL, 1976); Tom Claassen (NL, 1964); Edith Dekyndt (BE, 1960); Layla van Ellen (NL, 1993); Jan Fabre (BE, 1958); Karl Hans Janke (DE, 1909-1988); Luke Jerram (UK, 1981); Ryoichi Kurokawa (JP, 1978); Lucy McRae (UK, 1979); Bjřrn Melhus (DE, 1966); Constant Nieuwenhuijs (NL ,1920-2005); Olphaert den Otter (NL, 1955); Katie Paterson (UK, 1981); Michiel Pijpe (NL, 1981); Thomas Ruff (DE, 1958); Tomas Schats (NL, 1976); Roland Sips (NL, 1954-2012); Spullenmannen (NL); Henk Stallinga (NL, 1962); Franziska Steingen (DE, 1988); Tobias Tebbe (NL, 1980); Angelo Vermeulen (BE,1971); Carel Willink (NL, 1900-1983)

Bezoekadres
Eemplein 77
3812 EA Amersfoort
T 033 422 50 30

Toegang: € 12,50
Museumkaart: gratis
CJP: € 6,-
Studenten: € 6,- (op vertoon van geldige legitimatie)
Tot 18 jaar gratis

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 11 juli 2019


Museum Flehite eert Armando met bijzondere tentoonstelling op drie locaties

Met een tentoonstelling op drie locaties besteedt Museum Flehite dit najaar aandacht aan de negentigste geboortedag van Armando. In twee zalen toont het museum de gehele kerncollectie met werken van Armando, die in het bezit zijn van de gemeente Amersfoort. In de museumtuin zal een zevental sculpturen van hem te zien zijn, afkomstig uit de collectie van de Armando Stichting. Ten slotte zal in de op steenworp afstand gelegen Elleboogkerk een viertal werken worden geëxposeerd, die herinneren aan de noodlottige brand die in oktober 2007 het in de kerk gehuisveste Armandomuseum verwoestte.

De expositie is een eerbetoon aan Armando, die gedurende zijn leven een rijk en betekenisvol oeuvre heeft opgebouwd. Armando (Amsterdam, 18 september 1929 – Potsdam, 1 juli 2018) bracht een groot deel van zijn jeugd door in Amersfoort. De Leusderheide aan de zuidkant van de stad was aanvankelijk zijn speelterrein, totdat in 1941 door de Duitse bezetter op die plek Kamp Amersfoort werd gebouwd. De gebeurtenissen die zich gedurende de oorlog op deze locatie afspeelden maakten diepe indruk op de jonge Armando en beďnvloedden zijn latere artistieke ontwikkeling sterk. De kerncollectie van de gemeente Amersfoort omvat 22 werken van Armando. Zij zijn in 2007 aangekocht en hebben veelal een relatie met de periode waarin Armando geconfronteerd werd met Kamp Amersfoort. De werken waren tot voor kort in langdurige bruikleen bij Museum Oud-Amelisweerd en zijn nu weer terug in Amersfoort.

Tentoonstelling in de Elleboogkerk
In 1998 werd in de Elleboogkerk in Amersfoort het Armandomuseum geopend. Bij een grote brand in 2007 ging het museum in vlammen op, samen met diverse werken van Armando en andere kunstenaars. Naar aanleiding van deze schokkende gebeurtenis maakte kunstenaar Raffael Rheinsberg (1943-2016) een installatie die bestaat uit de overblijfselen van het verbrande museum. Na de brand verbleef Rheinsberg een week tussen de resten van het museum en verzamelde materiaal voor zijn installatie, getiteld ‘Schwarzes Wasser’. Het werk werd onlangs op een veiling aangekocht door Museum Flehite, samen met nog drie andere werken die herinneren aan de brand. Alle vier de werken zullen vanaf 19 oktober te zien zijn in de inmiddels gerestaureerde Elleboogkerk.

Museum Flehite is verheugd dat de Elleboogkerk voor deze tentoonstelling wordt opengesteld, omdat de locatie en de geschiedenis van deze plek een bijzondere context bieden aan deze specifieke werken.

Armando
Armando wordt gezien als één van de belangrijkste naoorlogse kunstenaars van Europa. Decennia lang werkte hij aan zijn veelzijdige oeuvre. Armando werd naast beeldend kunstenaar en schrijver ook bekend als dichter, violist, acteur, journalist, film-, televisie- en theatermaker.

De tentoonstelling is te zien van 19 oktober t/m 26 januari 2020

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 26 juni 2019


Gezocht: nieuwe werkgroep-leden voor Vreemde Gasten Amersfoort

Voor Vreemde Gasten Amersfoort zijn wij op zoek naar versterking van ons team. We hebben behoefte aan minimaal 2 nieuwe medewerkers met ieder een specifiek aandachtsgebied:
1. PR & Fondsenwerving (m/v)
2. Ballotage & Matching (m/v)

Wat is Vreemde Gasten
Vreemde Gasten is een gratis te bezichtigen tweejaarlijkse expositie van hedendaagse kunst op meerdere locaties in de binnenstad van Amersfoort. Altijd tijdens het eerste weekend van oktober.

Wanneer is Vreemde Gasten
In 2018 vierden we een lustrum. De volgende editie staat gepland op 3 & 4 oktober 2020.

Wat doet de werkgroep Vreemde Gasten
Vreemde Gasten wordt georganiseerd door de Werkgroep Vreemde Gasten (vallend onder Stichting Kunst in Amersfoort); een serieuze groep vrijwilligers met een nauwe band met Amersfoort en/of beeldende kunst. De werkgroep bestaat uit een aantal vaste medewerkers en een aantal externe adviseurs. Achter de schermen is de werkgroep ruim voor de data van het evenement druk met:
- benaderen, selecteren en beoordelen van (werk van) kunstenaars
- benaderen van binnenstadbewoners voor de rol van gastheer/vrouw van de kunstenaar
- beoordelen van aangeboden locaties en expositieruimtes
- matchen van 2D en 3D werk voor de geselecteerde expositieruimtes
- coördineren van de kennismaking van kunstenaars en gastheren/vrouwen
- werven van sponsoren en promoten van het event
- organiseren, inrichten en bemensen van de centrale expositieruimte
- en nog allerlei andere kleine en grote klussen die aandacht vragen . . .

Meer weten?
Voor nog meer informatie over Vreemde Gasten, verwijzen we graag naar onze website: www.vreemdegastenamersfoort.nl .

Reageren!
Spreekt het bovenstaande je aan en heb je een achtergrond in PR, fondsenwerving en/of ben je een logistiek en facilitair wonder, dan komen we graag met jou in contact. Stuur je motivatie en cv naar: info@vreemdegastenamersfoort.nl

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 21 juni 2019


Buurtkamer Binnenstad, Appelmarkt 9 achter

De buurtkamer is te bereiken via de steeg tussen de Appelmarkt nr. 9 en 10, open elke woensdag van 10.00 tot 15.00 uur. Het poortje staat dab open. De buurtkamer Binnenstad wordt gerund door vrijwilligers en is mede mogelijk gemaakt door Zorgresidence Het Seminarie en Indebuurt033. De buurtkamer is opgezet voor bewoners (senioren) in de oude stadskern van Amersfoort. Welkom voor kopje koffie, thee, een kop soep, een babbeltje of een spelletje of wat dan ook. Telefoon: 033 33 202 33.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 12 november 2018


Activiteiten in Zorgresidence Het Seminarie, Muurhuizen 102

Buurtkamer: Iedere donderdagmiddag van 14.00-17.00 uur
Senioren die gezelligheid buitenshuis zoeken, kunnen terecht in de “De Buurtkamer”. Voor oudere binnenstadbewoners met een klein netwerk, mensen met lichte geheugenproblemen en voor mensen met een beperkte mobiliteit is er iedere donderdagmiddag plek in De Buurtkamer in de Muurhuizen. Toegang, koffie en thee zijn gratis. U kunt zich aanmelden door te mailen naar kantoor@hetseminarie.nl

Buurtdiner: Iedere donderdagavond vanaf 17.30 uur
Elke donderdagavond verzorgt de kok van Het Seminarie een warme maaltijd voor senioren uit de buurt. Een leuk moment om elkaar te ontmoeten en gezellig bij te praten onder genot van een hapje en een drankje.
Kosten € 7,50 per persoon, consumpties en wijn € 1,50 per glas. U kunt zich aanmelden door te mailen naar kantoor@hetseminarie.nl

Thee-Matinee: Iedere vierde zondag van de maand, van 15.00 tot 16.30 uur
Iedere vierde zondag van de maand kunt u genieten van een muzikaal optreden in de kapel van Het Seminarie onder het genot van zelfgemaakte lekkernijen en verse thee.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 19 maart 2018


Overlast van graffiti in de binnenstad

De graffiti-overlast in de binnenstad is gelukkig beperkt. Dat is wel eens anders geweest. Een aantal jaren geleden heeft de gemeente Amersfoort de graffiti in de binnenstad nauwkeurig laten vaststellen. Het gaat dan om het gebied wat begrensd wordt door de Stadsring, Singelbeek en Plantsoen Noord.
Op 210 panden van de 1150 panden zat toen ruim 500 m˛ graffiti. De gemeente heeft destijds een grote schoonmaakactie uitgevoerd. De pandeigenaren van de 210 panden zijn benaderd en de meeste eigenaren hebben de gemeente toestemming gegeven graffiti van hun panden te verwijderen. Deze service van de gemeente is begonnen in de jaren tachtig. Zo wordt het beschermde stadsgezicht van de binnenstad zo schoon mogelijk gehouden in het belang van bewoners en ondernemers en ter bevordering van het toerisme.

Werkwijze verwijderen graffiti
Elke maandagochtend rijdt de schoonmaakbus van Eemfors de binnenstad in om te reinigen. Eerst gaan zij aan de slag in de winkelstraten en de pleinen. Vervolgens worden de klachten afgehandeld van de meldingen die bij het Meldpunt Woonomgeving zijn binnengekomen. Alleen de panden waarvan de gemeente toestemming van de eigenaar heeft, worden schoongemaakt. Niet alle (huidige) pandeigenaren zijn bekend met deze service van de gemeente en daarom is het goed dit weer eens onder de aandacht te brengen.

Meld graffiti bij de gemeente!
Het gebied waarbinnen de gemeente Amersfoort de graffiti verwijdert ligt binnen de 1ste grachtengordel: Weversingel,`t Zand, Westsingel en Zuidsingel. Ook de toegangsstraten naar dit gebied toe worden meegenomen, bijvoorbeeld: de Kamp, Bloemendalsestraat, Andriesstraat, Molenstraat, Grote en Kleine Spui, Kleine Haag, Arnhemsestraat en Utrechtsestraat.

Is er op uw pand binnen dit gebied graffiti aangebracht? Dan verwijdert de gemeente Amersfoort dit kosteloos voor u. U kunt dit melden bij het Meldpunt Woonomgeving van de gemeente Amersfoort. Is het de eerste keer dat u graffiti meldt, dan zal u gevraagd worden een verklaring te ondertekeningen waarin u de gemeente toestemming verleent om te verwijderen en de gemeente vrijwaart van eventuele gevolgschade. Is de verklaring eenmaal getekend, dan wordt u pand, als dit op de route ligt, automatisch meegenomen. Als dit niet het geval is, kunt u de bekladding doorgeven bij het Meldpunt Woonomgeving.
U kunt het Meldpunt Woonomgeving bereiken via telefoonnummer 14 033. Ook kunt u online uw melding doorgeven op www.amersfoort.nl/meldpunt.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 21 december 2012, laatste wijziging 17 april 2015


Klik hier om terug te gaan naar de startpagina.