Nieuwsberichten uit de binnenstad

Klik op een link om naar het betreffende bericht te gaan.

Rebels en Onbegrensd in het Rietveldpaviljoen

Muziek na de markt 16 september 2023: wereld-folk door Faerydae

Withoos en Van Wittel terug in Museum Flehite

Dat raadt je de Koekkoek

Expositie Far Beyond 2.0 in de Elleboog

Herstel en Veerkracht: Positieve Gezondheid Binnenstad

Nieuwe visualisaties Sam & Sophie (aangepast met nieuwe visualisaties)

Africa Supernova - Hedendaagse Afrikaanse schilderkunst

‘Pissende IJsbeer’ bij museum Flehite

Kunst & Zoo in Museum Flehite

Gekant tegen bouwplan Sam en Sophie

Wijkwinkel Kruiskamp (ook voor de binnenstad)

Buurtkamer Binnenstad, Appelmarkt 9 achter

Activiteiten in Zorgresidence Het Seminarie, Muurhuizen 102

Overlast van graffiti in de binnenstad

Rebels en Onbegrensd in het Rietveldpaviljoen

Een overzichtsexpositie over Henrik Barends, grafisch ontwerper
De expositie 'Rebels en Onbegrensd' bestrijkt ruim zestig jaar grafisch ontwerp van Henrik Barends (Amsterdam 1945); een tijdsbeeld vanaf de jaren '60 en '70 tot heden. En Henrik ontwerpt nog elke dag. Ook deze expositie heeft hij zelf vormgegeven, samen met zijn zakelijke en levenspartner Anneke Pijnappel (Amsterdam 1949) en curator Lex van de Haterd.

Thematisch en deels chronologisch laat de expositie kwaliteit en originaliteit van zijn werk zien in boekomslagen, affiches, uitnodigingen, logo's en postzegels. Soms controversieel, zo werd de omslag van de novelle 'De palingvijver' van Koos Dalstar als afstotend ervaren.

De film Groeten uit Ontwerpen (2014) van Evelyn Jansen, tijdens de tentoonstelling te zien, geeft een boeiend beeld van Henrik Barends en zijn partner Anneke Pijnappel in al hun activiteiten, waaronder Uitgeverij Voetnoot en Galerie Baudelaire). Ook is er een (foto)boekenmarkt met boeken van uitgeverij Voetnoot die door Henrik zijn vormgegeven en zijn er bewegende filmtitels uit films van Paul&Menno de Nooijer te zien.

Er worden regelmatig rondleidingen georganiseerd.
Alle informatie: https://www.033fotostad.com/exposities/#rebelsenonbegrensd


T/m zondag 8 oktober
Rietveldpaviljoen
Zonnehof 8
Geopend donderdag t/m zondag van 12 - 17 uur.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 14 september 2023


Muziek na de markt in de Amersfoortse Zwaan 16 september 2023: wereld-folk door Faerydae

Faerydae speelt wereld-folk: traditionele volksmuziek uit (met name) Europa, maar dan wel met een eigen twist. Ze houden er van om het net even anders te doen: maat wisselingen en inzet van verschillende instrumenten maken een echt eigen stijl.

Faerydae bestaat sinds 2008, maar is in de huidige bezetting zo'n 1,5 jaar bezig:
- Olaf Borsboom: viool en zang
- Inge Ijpelaar: fluiten
- Anouk Platenkamp: harp
- Patrick Lieffers, didgeridoo en percussie.

Het programma dat ze 16 september spelen is een mix van muziek uit Ierland, Schotland, de Balkan en Zweden. Alle arrangementen zijn door Faerydae zelf gemaakt

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 14 september 2023


Withoos en Van Wittel terug in Museum Flehite

Amersfoortse grootmeesters fraai gerestaureerd
Het werk van de 17de eeuwse Amersfoortse meester Mathias Withoos hangt in Museum Flehite weer zij aan zij met de onlangs gerestaureerde schilderijen van zijn leerling Caspar van Wittel.

Withoos en Van Wittel
Mathias Withoos (1627-1703) onderwees Caspar van Wittel (1653-1736) in Amersfoort in het schildersvak en het maken van stadsgezichten in het bijzonder. Het is niet ondenkbaar dat beiden werkten aan Gezicht op Amersfoort, met ruim twee bij vier meter een van de grootste stadsgezichten van Nederland, dat onlangs fraai werd gerestaureerd en nu weer te zien is in Museum Flehite.

Grondlegger vedutisme
Leerling Van Wittel trok naar Italië en ontpopte zich onder de naam Vanvitelli tot de grondlegger van het vedutisme, gedetailleerde schilderijen van een stadsgezicht of ander vergezicht. In 2022 lukte het Museum Flehite twee Italiaanse stadsgezichten van Van Wittel te verwerven. Zicht op de Tiber in Rome met de Engelenburcht en Zicht op de Darsena in Napels verlieten onlangs het restauratieatelier en zijn nu weer in volle pracht te bewonderen in de vaste presentatie van Museum Flehite.

Hedendaagse stadsgezichten
De schilderijen van de Amersfoortse meesterschilders worden in Museum Flehite geflankeerd door het werk van hedendaags fotograaf en vedutist Hans Wilschut (1966). Hij liet zich door Caspar Van Wittel inspireren en vertrok ook naar Napels. Daar legde hij vanuit het standpunt van Van Wittel de Darsena vast in al haar schoonheid. De karakteristieke wolkenluchten blijken door de eeuwen heen onveranderd gebleven.

Beide werken van Caspar van Wittels zijn aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Stichting Het 'Meyjes-Fonds', haar Themafonds 18de-eeuwse schilderkunst en haar VriendenLoterij Aankoopfonds), het Mondriaan Fonds, de Turing Foundation, de Oudheidkundige Vereniging Flehite/Fonds Bos, de Vrienden van Van Wittel en het Sociaal Cultureel Fonds De Amersfoortse.

De restauratie van 'Gezicht op Amersfoort' van Mathias Withoos is mogelijk gemaakt door de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar VriendenLoterij Restauratiefonds), Fonds Bos/OVF, het K.F. Hein Fonds, Sociaal Cultureel Fonds van De Amersfoortse Verzekeringen en de gemeente Amersfoort.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 23 augustus 2023


Dat raadt je de Koekkoek

Deze zomer besteden drie Nederlandse musea, waaronder Museum Flehite, en een kunsthandel aandacht aan een belangrijk hoofdstuk uit de Nederlandse kunstgeschiedenis: die van de familie Koekkoek. Vanaf het eind van de 18e eeuw is deze familie met zestien schilders over vier generaties het grootste schildersgeslacht ter wereld.

Koekkoeks door heel Nederland
De stamboom van de Koekkoeks is door middel van een royale bruikleen van het B.C. Koekkoek Haus in Kleef visueel gemaakt in Museum Flehite. Daar kun je t/m 1 oktober naar expositie Dat raadt de Koekkoek. Het Noord-Veluws Museum in Nunspeet besteedt aandacht aan drie leden van de familie die schilderden rond de Zuiderzee (in expositie De familie Koekkoek langs de Zuiderzee, t/m 24 september) en bij Museum STAAL in Almen maken topstukken van B.C. Koekkoek t/m 24 maart 2024 deel uit van de tentoonstelling Bomen over Bomen. En kunsthandel Simonis & Buunk uit Ede exposeert t/m 1 november in vier kabinetten werken van bijna alle schilders van het geslacht Koekkoek in een groot overzicht met bijna honderd werken.

Over de Koekkoeks
De verschillende generaties Koekkoek vormen een buitengewoon getalenteerd schildersgeslacht. Stamvader Johannes Hermanus Koekkoek (1778-1851) gaf zijn artistieke talent door aan vele begaafde nazaten: vier van zijn kinderen, zeven kleinkinderen en vier achterkleinkinderen werden bekend, enkelen internationaal beroemd, als schilder.

Barend Cornelis Koekkoek (1803-1862) vergrootte door zijn steile carrière en grote aanzien, dat hij in heel Europa wist te verwerven, de faam van de schilderende familie. Vanuit Middelburg ging hij voor zijn studie naar Amsterdam en vandaar naar Het Gooi. In het midden van de dertiger jaren, na reizen langs de Maas, de Rijn, de Moezel en de Ahr, en naar het Harz-gebergte, vestigde Koekkoek zich met zijn jonge gezin in Kleef in Duitsland. Hier verwierf hij een onaantastbare status, zowel door zijn grote succes op de Europese schildersalons in Parijs, Brussel, Amsterdam en Londen, als door zijn rijkdom, die het hem mogelijk maakte als een waar schildervorst te leven in een paleisachtig neoclassisitisch woonhuis in Kleef.

Achter het schilderpaleis lag een indrukwekkende atelier-toren, de Belvedère, met Minerva, de godin van de kunst in top, temidden van de prachtige oerbossen van het heuvellandschap net over de grens bij Nijmegen en de nabijgelegen Rijn. De Tsaar van Rusland, Koning Willem II, de Grootvorst van Luxemburg en vooraanstaande verzamelaars bezochten de ‘Prins der landschapsschilders’ in Kleef en staken elkaar naar de kroon om zijn werk te kopen. Koekkoek had tijdens zijn leven een Tekenakademie in Kleef gesticht, zodat na zijn vroege dood in 1862 zijn stijl door leerlingen als J.B. Klombeck werd voortgezet. Zijn familieleden, zoals zijn broers Hermanus en Marinus Adrianus en zijn neven Willem en Jan H.B. Koekkoek, bleven in Nederland werken en hielden zo de naam van de familie Koekkoek in ere.

Museum Flehite: Dat raadt je de Koekkoek
In Museum Flehite wordt nu de gehele Koekkoek-stamboom getoond. Anders gezegd: er zijn van elk van de zestien schilders Koekkoek één of meer werken geëxposeerd. Tezamen levert dat een representatief beeld op van de verschillende stijlen en genres binnen de romantische schilderkunst van vier generaties Koekkoek. Expositie 'Dat raadt je de Koekkoek' is te zien t/m zondag 1 oktober.

B.C. Koekkoek Haus
De musea konden gebruik maken van diverse werken uit de collectie van het tot 2024 gesloten B.C. Koekkoek Haus in het Duitse Kleef. Daarnaast stelde kunsthandel Simonis & Buunk in Ede, onder meer gespecialiseerd in de schilderkunst van de Romantiek, een groot aantal Koekkoeks ter beschikking voor dit gevarieerde museale drieluik.

Westsingel 50
3811 BC Amersfoort
T: 033-247 11 00

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 24 juli 2023


Expositie Far Beyond 2.0 in de Elleboog

In september 2021 hadden we een 10-daagse bijzondere expositie Far Beyond in de Elleboog. De opening werd verricht door ambassadeur Madonsela van ZA en onze toenmalige wethouder van Cultuur mevrouw Koser Kaya.

Wij zijn nu druk met de voorbereiding voor Far Beyond 2.0 die voor een periode van zes weken, van 2 september t/m 15 oktober, in de Elleboogkerk zal plaatsvinden. De opzet van de expositie krijgt een sterk museaal en informatief karakter om de bezoekers een goed beeld te geven van de Zuid-Afrikaanse kunstwereld, ‘onze’ kunstenaars en hun achtergrond. Zo’n tiental kunstenaars krijgen hun eigen plek in de Elleboog. De gelaagdheid in hun leven zie je terug in de gelaagdheid van hun werk want de meeste kunstenaars in onze portfolio zijn opgegroeid in diepe armoede, meestal in de townships in de grote steden. En dat heeft hen gevormd en is vaak de basis voor hun creatieve commentaar op de Zuid-Afrikaanse samenleving. Het hergebruik van materialen zoals kranten, tijdschriften, oude planken, vaak uit nood geboren, is een ander kenmerkend en terugkerend element voor veel van de kunstwerken die wij zullen exposeren.


Op het thema NL meets SA proberen we interactie te creëren tussen de kunstenaars en de (Amersfoortse) bezoekers. Met Alma Thomas die zes grote wandkleden heeft ontworpen op dit thema waarin de link tussen SA en NL op een eigentijdse manier wordt weergegeven. Met een bijzondere tweeluik waarin Amersfoort in NL en het kleine onbekende Amersfoort in Zuid-Afrika centraal staan. Kunstenaar Baba Tjeko, de 'Zuid-Afrikaanse Mondriaan’ maakt in zijn studio in Parys, ZA speciaal voor Far Beyond 2.0 een schilderij ‘Amersfoort through my eyes’ van de skyline van Amersfoort. Hierin komen de belangrijkste landmarks van Amersfoort terug zoals de OLV-toren, de Koppelpoort maar ook het Mondriaanhuis en moderne gebouwen als KADE en de Stad van Cahen. Daarnaast zullen we een exclusieve editie van tien gesigneerde silk prints (A2 formaat) van de skyline laten maken. En er komt een speciale app om een wandeling te maken langs de landmarks die gestileerd maar herkenbaar op zijn schilderij voorkomen. Hiermee leggen we de verbinding met zowel Gezicht op Amersfoort van Withoos als met het abstract geometrische werk van Mondriaan. Directeur en Hoofdconservator Onno Maurer van museum Flehite zal hier tijdens de officiële opening op 1 september dieper op in gaan. Om (school)kinderen extra bij dit werk te betrekken maken we ook een kleurplaat in outline versie zodat zij hun eigen Gezicht op Amersfoort kunnen creëren.

Interactie door Dario Manjate, een collage kunstenaar over te laten komen die als Artist in Residence een groot kunstwerk zal maken in de Elleboogkerk op basis van ingezamelde knipsels uit tijdschriften, kalenders en andere publicaties waar foto’s van Amersfoort in voorkomen. Hiervoor willen we een ‘knipsel crowdfunding' organiseren, in de hoop dat Amersfoorters hun zolder, boekenkast en lectuurbak nog eens goed doorzoeken op voor ons bruikbare materialen. Leuk om dan jouw knipsels in een typisch Zuid-Afrikaans werk terug te vinden! En verder Andrew Ntshabele, bekend van schilderijen van mensen uit het dagelijks leven op een achtergrond van kranten, muziekbladen, oude documenten e.d., zal op een door ons gemaakte selectie van overwegend positief Amersfoorts nieuws uit het AD/AC en De Stad Amersfoort een fietsend kind uit de arme wijk Doornfontein in Johannesburg schilderen.

We hebben nu contact met een koepel van basisscholen in Amersfoort die met een aantal groepen de expositie zullen bezoeken om kinderen kennis te laten maken met kunst uit dit voor de meeste kinderen onbekende continent. Daarbij zullen we, net als twee jaar geleden, accent leggen op het hergebruik van materialen die we hier meestal weggooien. Dat bleek in 2021 voor veel kinderen heel inspirerend te zijn om zelf mee aan de slag te gaan.

Onze expositie is sowieso gratis te bezoeken en valt samen met Open Monumentendag in het weekend van 9 en 10 september. Het thema van dit jaar ‘Levend erfgoed’ sluit goed aan bij onze expositie en ons thema 'NL meets SA’ want op de officiële site staat het volgende: “We kunnen immaterieel erfgoed - oftewel levend erfgoed - omschrijven als de culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden die mensen van huis uit hebben meegekregen, die zij zich eigen hebben gemaakt en die zij op hun beurt weer willen doorgeven. Dit immateriële erfgoed is - anders dan de stenen van een monument - voortdurend in beweging en verandert mee met de tijd én van beoefenaar tot beoefenaar."

Onze expositie valt ook ten dele samen met de expositie Africa Supernova in KADE waar de privé collectie van het echtpaar Schulting centraal zal staan. Zij hebben een grote collectie schilderijen verworven uit verschillende landen in Afrika waaronder Zuid-Afrika. We zijn ook in overleg met verschillende bedrijven om private views voor klanten te organiseren. Maar ook kleinschalige wijnproeverijen georganiseerd door een lokale wijnwinkel met uiteraard alleen maar wijn uit ZA zitten in de planning.

Een mooie mix tussen culturele en commerciële activiteiten. En dat laatste is voor ons van belang maar vooral ook voor de kunstenaars want als wij werk verkopen kopen we weer nieuw werk in. Dat betekent niet dat het accent te zichtbaar op verkoop zal liggen want wij willen de expositie echt museaal van opzet maken passend bij de prachtige locatie.

Expositie hedendaagse kunst uit Zuid-Afrika
Far Beyond 2.0 in De Elleboog
Langegracht 36, 3811 BW Amersfoort
Geopend op woensdag en donderdag van 12:00 tot 17:00 uur
Vrijdag t/m zondag van 11:00 tot 17:30 uur
Check voor het volledige programma, (speciale) openingstijden etc. www.artchemistry.nl of bel 06 533 77 275
Gratis toegang

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 26 juli 2023


Herstel en Veerkracht: Positieve Gezondheid Binnenstad

Bij het Diaconaal AandachtsCentrum organiseren wij verschillende activiteiten op het gebied van positieve gezondheid. In de basisworkshop maak je kennis met het begrip positieve gezondheid. Je gaat aan de slag met je eigen Positieve Gezondheid. Je krijgt uitleg over wat dit inhoudt en hoe je dit kunt toepassen in de dagelijkse praktijk. We praten door over wat 'ontmoeting' met gezondheid te maken heeft. Ontdek hoe je je veerkracht kunt vergroten en waar je invloed kunt uitoefenen om beter om te gaan met uitdagingen in je leven. Wat vind jij belangrijk? Waar word jij blij van?

Naast workshops organiseren we organiseren wij in 2023 samen met netwerkpartners enkele themabijeenkomsten over verschillende dimensies van Positieve gezondheid.

Wanneer:
- Donderdag 20 juli 19.30u: workshop onderzoekend luisteren (Theo Schutte)
- Dinsdag 12 September 16.00-17.30u: Basisworkshop positieve gezondheid
- Dinsdag 26 september 16.00-17:00u: zingeving en gezondheid (Alke Liebich)
- Woensdag 18 oktober 16.00-17.00u: Basisworkshop positieve gezondheid
- Donderdag 16 november 19.30u -21.00u: Basisworkshop positieve gezondheid
- Woensdag 6 december 16:00-17.30u: Basisworkshop positieve gezondheid
Kosten: gratis

Voor wie?
Voor iedereen die kennis wil maken met het gedachtegoed van Positieve Gezondheid en die in meer in contact wil komen met zijn/haar eigen veerkracht. Praktisch: maximaal 8 deelnemers (de activiteiten gaat door bij 4 deelnemers). De activiteiten worden georganiseerd in het Diaconaal Aandachts Centrum (Zuidsingel 5)

Aanmelden:
Stuur een mail naar: coordinator@daczuidsingel.nl

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 11 juli 2023


Nieuwe visualisaties Sam & Sophie

Om de oppositie/petitie tegen deze ontwikkelingen kracht bij te zetten zijn nieuwe volgende visualisaties gemaakt: Impressies zichtbaarheid 'Sam' en 'Sophie' vanuit de Amersfoortse binnenstad door Vincent Veneman.

Omdat er onduidelijkheid ontstond door de gemaakte 'impressies' zijn een 5 tal nieuwe visualisaties gemaakt. Sommigen dachten blijkbaar echt dat er een wit volume met rode randen werd voorgesteld, maar in de nieuwe visualisaties zijn deze vervangen door het laatste ontwerp van de architect i.p.v. slechts een impressie van de volumes.

In de laatste presentatie van het desbetreffende bureau voor de raad is geen enkele impressie vanuit de binnenstad te zien, behalve in vogelvlucht. Wat echter telt is wat je op straatniveau ziet.

Verder zijn een viertal visualiseringen gemaakt om het argument voor 'Sam' als 'baken' te kunnen weerleggen. Alles is berekend m.b.v. een 3D-model van de stad, inclusief hoogteverschillen in straatniveau's.

Vincent Veneman is werkzaam als ontwerper in de (steden)bouw en werkt voornamelijk samen met architectenbureau Scala uit Den Haag.














Hieronder het viertal nieuwe visualiseringen die gemaakt zijn om het argument voor 'Sam' als 'baken' te kunnen weerleggen.





Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 27 juni 2023, aangepast op 4 juli 2023


Africa Supernova - Hedendaagse Afrikaanse schilderkunst

De Afrikaanse schilderkunst heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Ze weerspiegelt het zelfbewustzijn waarmee de kunstenaars op het continent naar zichzelf en hun positie in de wereld kijken.

Verzamelaars Carla & Pieter Schulting hebben in deze periode een grote collectie schilderijen – aangevuld met enkele sculpturen en foto’s – verworven uit delen van Afrika, waarmee ze een inzicht geven in waar de Afrikaanse schilderkunst op dit moment voor staat. Veel kunstenaars in de collectie hebben zichzelf of hun directe omgeving als onderwerp gekozen met portretten, figuurstukken en genretaferelen.

Er worden werken getoond van ruim 100 kunstenaars. Kernen worden gevormd door kunstenaars uit Zuid-Afrika, Ghana, Nigeria, Ivoorkust, Kameroen, Oost-Afrika (Kenia, Oeganda, Ethiopië) en Noord-Afrika. Daarnaast is er aandacht voor kunstenaars uit de ‘diaspora’ – Verenigde Staten, Brazilië, Caraïben - met een link naar het Afrikaanse continent. Hoewel nooit compleet, geeft de verzameling een gelaagd beeld van de manier waarop kunstenaars verbonden met Afrika reflecteren op hun zelfbeeld en hoe hun verbeeldingskracht uitstraalt naar de hele wereld.

Bij de tentoonstelling zal een catalogus (EN/NL) verschijnen met teksten van Azu Nwagbogu en Raphael Dapaah.

Africa Supernova. Hedendaagse Afrikaanse schilderkunst collectie van Carla & Pieter Schulting is van 24 september t/m 7 januari te zien bij Kunsthal KAdE in Amersfoort.

KAdE, Kunsthal in Amersfoort
Eemplein 77 (Eemhuis)
3812 EA Amersfoort

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 27 juni 2023


‘Pissende IJsbeer’ bij museum Flehite

Florentijn Hofmans Pissende IJsbeer komt aan wal bij Museum Flehite in Amerfoort Wie binnenkort het centrum van Amersfoort binnenkomt zal verrast worden door een vervreemdend tafereel. Vanaf 3 juli staat een gigantische ijsbeer vanaf de kade bij Museum Flehite ongegeneerd zijn blaas te legen in de gracht. Deze ‘Pissende IJsbeer’ is het nieuwste werk van Florentijn Hofman, onder andere bekend van de badeenden die wereldwijd over zeeën dobberen. De reusachtige sculptuur is onderdeel van de familietentoonstelling Kunst & Zoo. Deze is van 8 juli t/m 19 november te zien om te vieren dat DierenPark Amersfoort 75 jaar bestaat.

Met dit sculptuur maakt Hofman korte metten met het aaibare imago van dit machtige en brute dier. Die bruutheid matcht perfect met het onderwerp waar het kunstwerk uiteindelijk om draait, namelijk de opwarming van de aarde. Het ijs smelt, de leefomgeving van de ijsbeer wordt kleiner en kleiner. Deze ijsbeer heeft zijn natuurlijke omgeving verlaten en is aan wal gestapt op de kade van Museum Flehite in Amersfoort aan zee. Het beest gedraagt zich net zo asociaal in de mensenwereld als de mensen omgaan met de leefomgeving van de dieren.

Kunst & Zoo is een familietentoonstelling over de fascinatie van de mens voor het dier. Grappige, ontroerende en aangrijpende verhalen van medewerkers en bezoekers van DierenPark Amersfoort laten zien hoe de kijk van de mens op het dier in de afgelopen 75 jaar is veranderd. Hun liefde en respect voor de natuur wordt gedeeld door de exposerende kunstenaars. Zij onderzoeken de actuele kwetsbare balans tussen mens en dier.

Zo lijkt de installatie van kunstenaarsduo A+B op het eerste gezicht op de klassieke Wunderkammers, die in de 16e t/m de 18e eeuw populair waren. Maar als je goed kijkt zie je dat dit wonderkabinet vol staat met plastic dieren die de afgelopen 10 jaar werden verzameld. Het werk gaat over behoud en duurzaamheid, maar ook de achteloosheid waarmee we met de natuur omgaan. De kleurige vlinders van Idiots zijn gevouwen tot papieren vliegtuigen. Samen met het wegwerpgebaar dat je maakt bij zo'n vliegtuig roept dat allerlei vragen en associaties op.

In de expositie Kunst & Zoo is ook werk te zien van Peter Vos, Adriana van Zoest, Mattijn Franssen, Marjan Jaspers, Emile van der Kruk, Leontine Sies, Anna Skubisz, Wendela van Lynden en anderen. De bruiklenen komen van DierenPark Amersfoort, Eye Filmmuseum en uit particuliere collecties.

De tentoonstelling Kunst & Zoo is leuk voor jong en oud. Tijdens de expositie worden er ook extra kinderactiviteiten georganiseerd. Er ligt bij de receptie altijd een Kijk-en-DoeBoekje klaar. In Depot Junior maken bezoekers met klei en takkenspul een spannend dierenverblijf of tekenen zo precies mogelijk een das of ander dier na! In de vakanties zijn er creatieve workshops met kunstenaars.

Vanwege het feestelijke jubileum van DierenPark Amersfoort worden in de Amersfoortse musea en in de hele stad leuke activiteiten georganiseerd.

Museum Flehite
Westsingel 50
3811 BC Amersfoort

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 15 juni 2023


Kunst & Zoo in Museum Flehite

Het is feest in Amersfoort. In 2023 bestaat DierenPark Amersfoort 75 jaar. Voor Museum Flehite een goede reden om een familietentoonstelling te maken over de fascinatie van de mens voor het dier. Grappige, ontroerende en aangrijpende verhalen van medewerkers en bezoekers van het dierenpark laten zien hoe de kijk van de mens op het dier in de afgelopen 75 jaar is veranderd. Hun liefde en respect voor de natuur wordt gedeeld door de exposerende kunstenaars. Zij onderzoeken de actuele kwetsbare balans tussen mens en dier. Zo maakt Florentijn Hofman -bekend van de reusachtige Badeend –speciaal voor Museum Flehite de metershoge ‘Pissende IJsbeer’ die verwijst naar het veranderende klimaat en de bedreigde leefomgeving van het dier. Kunst & Zoo is te zien van 8 juli t/m 19 november.

Naar de dierentuin
Er is geen uitje dat zoveel mensen aanspreekt, als een dagje dieren kijken. De interesse voor dieren is van alle leeftijden en van alle tijden. In familietentoonstelling Kunst & Zoo krijg je via verhalen uit de geschiedenis van DierenPark Amersfoort een beeld van de fascinatie van mensen voor dieren in de afgelopen 75 jaar en ook wat daarin veranderde. Wat in 1948 begon met een kameel, een kraagbeer en een handvol boerderijdieren groeide uit tot een park dat jaarlijks een miljoen bezoekers ontvangt. Via tien persoonlijke verhalen passeert de geschiedenis van de dierentuin: het ontstaan van het park, de passie van de oprichters en medewerkers, de herinneringen van bezoekers en de gebeurtenissen en ontwikkelingen die er de afgelopen decennia plaatsvonden. De verhalen zijn opvallend, grappig of aangrijpend en laten zien hoe het dierenpark in de afgelopen 75 jaar is ontwikkeld van plek voor puur vermaak, naar een instelling die wil bijdragen aan natuurbescherming en soortbehoud en die het publiek iets wil meegeven over de schoonheid en kwetsbaarheid van de natuur.

Pissende ijsbeer, hedendaagse Wunderkammer en meer Kunstenaars worden al eeuwenlang geïnspireerd door de dierenwereld: we herkennen ons in dieren, spiegelen ons eraan. Dieren lijken menselijke trekjes te hebben of andersom. We lijken als mensen zoekend naar een nieuwe balans. Hoe kunnen of moeten mens en dier zich tot elkaar verhouden? En ook: hoe gaan wij om met de natuur en welke verantwoordelijkheid nemen we daarin? De kunstenaars in de expositie onderzoeken deze vragen.

Speciaal voor de tentoonstelling Kunst & Zoo maakt kunstenaar Florentijn Hofman een nieuw werk op het terras van Museum Flehite. Hofman werd wereldwijd bekend door zijn reusachtige badeend, die onder meer te zien was in de havens van Sydney, Hong Kong, Pittsburg, Peking en Osaka. Voor Museum Flehite ontwierp de kunstenaar de ‘Pissende IJsbeer.’ Deze metershoge sculptuur toont de kracht en schoonheid van het imposante dier, maar ook de kwetsbaarheid: je kunt het associëren met het veranderende klimaat en de bedreigde leefomgeving van de beer.

De installatie van kunstenaarsduo A+B lijkt op het eerste gezicht op de klassieke Wunderkammers, die in de 16e t/m de 18e eeuw populair waren. Maar als je goed kijkt zie je dat het wonderkabinet van A+B staat vol met plastic dieren die de afgelopen 10 jaar werden verzameld. Het werk gaat over behoud en duurzaamheid, maar ook de achteloosheid waarmee we met de natuur omgaan.

In de expositie Kunst & Zoo is ook werk te zien van Peter Vos, Adriana van Zoest, Mattijn Franssen, kunstenaarsduo Idiots, Marjan Jaspers, Emile van der Kruk, Leontine Sies, Anna Skubisz en anderen.

De tentoonstelling Kunst & Zoo werd mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de Gemeente Amersfoort en het KF Hein Fonds.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 5 mei 2023


Gekant tegen bouwplan Sam en Sophie

Tekst en afbeeldingen: Forum Flehite

Waarom zijn wij als Forum Flehite zo gekant tegen de huidige ontwikkeling van het bouwplan Sam en Sophie? Een aantal jaren geleden is voor Amersfoort de zg. hoogbouwvisie door de gemeenteraad vastgesteld. Dit om te voorkomen dat er ongewenste ontwikkelingen plaatsvinden die niet passen in het beeld van de unieke historische stad. De hoogbouwvisie omschrijft gedetailleerd waar en hoe hoogbouw binnen de stad gerealiseerd kan worden.

In de visie wordt vrij nauwkeurig aangegeven dat de te realiseren hoogbouw niet de belangrijke zichtassen op de Lieve Vrouwetoren mag verstoren. Een tweede eis is dat hoogbouw vanuit de binnenstad het historische beeld niet mag aantasten. Een derde voorwaarde is dat het plan aansluiting heeft met de belendingen, dus de naastgelegen panden. Verder wordt gesteld dat hoogbouw als bijkomend voordeel heeft dat er veel ruimte overblijft voor groen, hetgeen goed is voor de hittestress van de binnenstad en dus goed voor het klimaat en de beleving van de inwoners. Alleen maar winst zou je denken.

Sam en Sophie voldoen niet aan eisen
Als we nu de ontwerpen van Sam en Sophie toetsen aan deze uitgangspunten dan voldoen deze op geen enkele wijze aan deze eisen. Komend vanaf de Utrechtseweg bij de Ponlijn, blokkeert de nieuwbouw volledig het zicht op de OLV Toren. Lopend over de Langestraat richting Varkensmarkt staan we oog in oog met een torenhoog lomp volume dat boven de panden aan dit historische plein uittorent. Voor wat betreft de aansluiting aan de historische villa's van de Stadsring kan iedereen zelf beoordelen of dit geslaagd is. Op begane grondniveau ontstaat een versteend onherbergzaam gebied vol schaduw en wind. Het verhaal van al het extra groen dat door hoogbouw nu ontstaat, moeten we zoeken in het gras tussen de bestrating van het parkeerveld achter het gebouw. Of de architectonische uitwerking geslaagd is moet ieder voor zich uitmaken. In elk geval kun je, komend vanaf het station, dit groteske gebouw haast niet missen. En dat was het doel van deze architectonische opgave.

Opgave 'wonen' schuift visie terzijde
Maar waarom dan eigenlijk de hoogbouwvisie? Is dit dan slechts een wassen neus om de Amersfoortse bewoners gerust te stellen? Het lijkt er op dat de opgave 'wonen' zo hoog op de agenda staat, dat alle destijds gestelde eisen op een terloopse manier terzijde worden geschoven. Je zou bijna denken dat de projectontwikkelaars in Amersfoort de macht hebben overgenomen en dat de gemeenteraad er lijdzaam bij zit en denkt: het zal mijn tijd wel duren. Wij hebben toch een hoogbouwvisie?

Gemiste kans
We hebben geprobeerd om met de raadscommissie in gesprek te komen, maar het werd tijdens de inspreeksessie overduidelijk dat dit geen issue meer was. Als in een vroeg stadium alle ontwikkelaars in dat gebied samen met de gemeente om tafel waren gaan zitten, had er een plan uit kunnen rollen met evenveel woningen en in een veel lager volume en wel met extra groen. Er had een goede aansluiting gerealiseerd kunnen worden met de historische omgeving. Dat heeft het onderzoek van de stedenbouwkundige Aad Trompert overduidelijk aangetoond. Jammer, gemiste kans!


Sam gezien vanuit de Langestraat


Sam blokkeert het zicht op de O.L.V.-toren vanaf het Ponlijntje


Huidig zicht op de O.L.V.-toren vanaf het Ponlijntje

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 1 mei 2023


Wijkwinkel Kruiskamp (ook voor de binnenstad)


Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 27 april 2020


Buurtkamer Binnenstad, Appelmarkt 9 achter

De buurtkamer is te bereiken via de steeg tussen de Appelmarkt nr. 9 en 10, open elke woensdag van 10.00 tot 15.00 uur. Het poortje staat dan open. De buurtkamer Binnenstad wordt gerund door vrijwilligers en is mede mogelijk gemaakt door Zorgresidence Het Seminarie en Indebuurt033. De buurtkamer is opgezet voor bewoners (senioren) in de oude stadskern van Amersfoort. Welkom voor kopje koffie, thee, een kop soep, een babbeltje of een spelletje of wat dan ook. Telefoon: 033 33 202 33.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 12 november 2018


Activiteiten in Zorgresidence Het Seminarie, Muurhuizen 102

Buurtkamer: Iedere donderdagmiddag van 14.00-17.00 uur
Senioren die gezelligheid buitenshuis zoeken, kunnen terecht in de “De Buurtkamer”. Voor oudere binnenstadbewoners met een klein netwerk, mensen met lichte geheugenproblemen en voor mensen met een beperkte mobiliteit is er iedere donderdagmiddag plek in De Buurtkamer in de Muurhuizen. Toegang, koffie en thee zijn gratis. U kunt zich aanmelden door te mailen naar kantoor@hetseminarie.nl

Buurtdiner: Iedere donderdagavond vanaf 17.30 uur
Elke donderdagavond verzorgt de kok van Het Seminarie een warme maaltijd voor senioren uit de buurt. Een leuk moment om elkaar te ontmoeten en gezellig bij te praten onder genot van een hapje en een drankje.
Kosten € 7,50 per persoon, consumpties en wijn € 1,50 per glas. U kunt zich aanmelden door te mailen naar kantoor@hetseminarie.nl

Thee-Matinee: Iedere vierde zondag van de maand, van 15.00 tot 16.30 uur
Iedere vierde zondag van de maand kunt u genieten van een muzikaal optreden in de kapel van Het Seminarie onder het genot van zelfgemaakte lekkernijen en verse thee.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 19 maart 2018


Overlast van graffiti in de binnenstad

De graffiti-overlast in de binnenstad is gelukkig beperkt. Dat is wel eens anders geweest. Een aantal jaren geleden heeft de gemeente Amersfoort de graffiti in de binnenstad nauwkeurig laten vaststellen. Het gaat dan om het gebied wat begrensd wordt door de Stadsring, Singelbeek en Plantsoen Noord.
Op 210 panden van de 1150 panden zat toen ruim 500 m² graffiti. De gemeente heeft destijds een grote schoonmaakactie uitgevoerd. De pandeigenaren van de 210 panden zijn benaderd en de meeste eigenaren hebben de gemeente toestemming gegeven graffiti van hun panden te verwijderen. Deze service van de gemeente is begonnen in de jaren tachtig. Zo wordt het beschermde stadsgezicht van de binnenstad zo schoon mogelijk gehouden in het belang van bewoners en ondernemers en ter bevordering van het toerisme.

Werkwijze verwijderen graffiti
Elke maandagochtend rijdt de schoonmaakbus van Eemfors de binnenstad in om te reinigen. Eerst gaan zij aan de slag in de winkelstraten en de pleinen. Vervolgens worden de klachten afgehandeld van de meldingen die bij het Meldpunt Woonomgeving zijn binnengekomen. Alleen de panden waarvan de gemeente toestemming van de eigenaar heeft, worden schoongemaakt. Niet alle (huidige) pandeigenaren zijn bekend met deze service van de gemeente en daarom is het goed dit weer eens onder de aandacht te brengen.

Meld graffiti bij de gemeente!
Het gebied waarbinnen de gemeente Amersfoort de graffiti verwijdert ligt binnen de 1ste grachtengordel: Weversingel,`t Zand, Westsingel en Zuidsingel. Ook de toegangsstraten naar dit gebied toe worden meegenomen, bijvoorbeeld: de Kamp, Bloemendalsestraat, Andriesstraat, Molenstraat, Grote en Kleine Spui, Kleine Haag, Arnhemsestraat en Utrechtsestraat.

Is er op uw pand binnen dit gebied graffiti aangebracht? Dan verwijdert de gemeente Amersfoort dit kosteloos voor u. U kunt dit melden bij het Meldpunt Woonomgeving van de gemeente Amersfoort. Is het de eerste keer dat u graffiti meldt, dan zal u gevraagd worden een verklaring te ondertekeningen waarin u de gemeente toestemming verleent om te verwijderen en de gemeente vrijwaart van eventuele gevolgschade. Is de verklaring eenmaal getekend, dan wordt u pand, als dit op de route ligt, automatisch meegenomen. Als dit niet het geval is, kunt u de bekladding doorgeven bij het Meldpunt Woonomgeving.
U kunt het Meldpunt Woonomgeving bereiken via telefoonnummer 14 033. Ook kunt u online uw melding doorgeven op www.amersfoort.nl/meldpunt.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 21 december 2012, laatste wijziging 17 april 2015


Klik hier om terug te gaan naar de startpagina.