Nieuwsberichten uit de binnenstad

Klik op een link om naar het betreffende bericht te gaan.

Hoeveel geluk kan een stad hebben… 65 jaar Rietveldpaviljoen

Van inspiratie uit vroeger naar een kunstwerk van nu: expositie in de Volmolen

Oproep voor jonge Amersfoortse makers!

Muziek na de markt

Gratis boek, unieke kans en veel activiteiten tijdens Heel Nederland Leest in Amersfoort!

Amersfoortse doorbreekt taboe met nieuw boek over intimiteit

De expressionistische wereld Jan de Beus in museum Flehite

Pretty Dark vanaf 21 november in museum Flehite

Naar meer groen in de binnenstad

Tentoonstelling Slaap! in Kunsthal KAdE

Huis op drift in Amersfoort

Nieuwe visualisaties Sam & Sophie (aangepast met nieuwe visualisaties)

Wijkwinkel Kruiskamp (ook voor de binnenstad)

Buurtkamer Binnenstad, Appelmarkt 9 achter

Activiteiten in Zorgresidence Het Seminarie, Muurhuizen 102

Overlast van graffiti in de binnenstad

Hoeveel geluk kan een stad hebben… 65 jaar Rietveldpaviljoen

Jubileumexpositie van 28 november 2024 t/m 19 januari 2025

Het Rietveldpaviljoen viert haar 65-jarig bestaan met een bijzondere jubileumexpositie die twee hoofdrolspelers in de schijnwerpers zet: het Rietveldpaviljoen zelf en het iconische schilderij De Maaltijd der Vrienden van Charley Toorop. De expositie combineert kunst, geschiedenis en toekomstvisies en neemt bezoekers mee op een reis door 65 jaar kunst en cultuur in Amersfoort.

Het Rietveldpaviljoen centraal
De rijke geschiedenis van het Rietveldpaviljoen De Zonnehof wordt op inspirerende wijze tot leven gebracht met een tijdlijn vol hoogtepunten. Een unieke audiotour laat bezoekers de verhalen en geheimen van de kunsthal ontdekken. En ter ere van het jubileum verschijnt een schitterend boek dat 65 jaar kunst, ontmoetingen en inspiratie in het paviljoen samenbrengt.

Het iconische schilderij van Charley Toorop
In deze expositie wordt De Maaltijd der Vrienden levensgroot gepresenteerd, omlijst door werken van Toorops geportretteerde vrienden, beschikbaar gesteld door musea en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Daarnaast reflecteren hedendaagse fotografen op de kunstenaars die Toorop portretteerde.

Vijf veelbelovende jonge kunstenaars hebben zich laten inspireren door het schilderij om een nieuw Gesamtkunstwerk te creëren

Tijdens de expositie werken aan een toekomstvisie: hoe zou een Maaltijd der Vrienden eruitzien in 2059? En hoe zou het Rietveldpaviljoen er dan uitzien?

De expositie wordt 30 november officieel en feestelijk geopend.

Een feestelijk programma
De expositie wordt omlijst door een divers programma vol kunst en ontmoetingen. Enkele hoogtepunten:
28 november: Rietveld Live - Jubileumeditie. De maandelijkse talkshow Rietveld Live staat volledig in het teken van het jubileum, met gesprekken over kunst, geschiedenis en muziek. Historica Erika Prins vertelt over haar boek Het Indische licht met aangrijpende kampportretten van Bep Rietveld, dochter van Gerrit Rietveld. Fotograaf Jolanda van Rijssen licht haar werk uit het fotografenproject De Maaltijd der Vrienden toe. Salihanur Akpinar bespreekt haar bijdrage aan het Gesamtkunstwerk. Columnist Inge Wannet deelt haar kijk op de expositie. De avond wordt muzikaal omlijst door huisband Struikelgras.
4 december: Serata Italiana. In het pop-up restaurant van het Rietveldpaviljoen kunnen vrienden(groepen) genieten van een unieke avond met een authentiek Italiaans driegangenmenu, verzorgd door La Scala uit Amersfoort. Met live muziek van Fabiana Dammers en een rondleiding door de expositie belooft dit een onvergetelijke ervaring te worden. In december en januari worden meer van deze inspirerende vriendenmaaltijden georganiseerd in samenwerking met verschillende Amersfoortse restaurants en cateraars.

Vier mee en kijk vooruit
De jubileumexpositie is een ode aan de rijke geschiedenis van het Rietveldpaviljoen én een blik op de toekomst. Beleef verhalen, ontmoet kunstenaars en geniet van een inspirerend programma.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 22 november 2024


Van inspiratie uit vroeger naar een kunstwerk van nu: expositie in de Volmolen

Voor deze bijzondere expositie lieten tien kunstenaars zich inspireren door de rijke geschiedenis van textiel en de katoendruk in Amersfoort, om tot een hedendaags kunstwerk te komen.

De diversiteit van de werken weerspiegelt niet alleen de verschillende stijlen en technieken van de kunstenaars, maar ook hun persoonlijke interpretatie van de historische setting van De Katoendrukkerij in de Volmolen.

De tentoonstelling is een must-see voor liefhebbers van hedendaagse kunst, geschiedenis en ambacht.

Kunstenaars: Anne Marijke Spijkerboer, Erna Platel, Godelieve Spee, Janneke Tel-Janssen, Joke Visser, Liesbeth Olthof, Marij Staal-Hendrickx, Martine Lemmens, Monica van Leent-Bergkamp, Wiea van der Zwan-Oosting. Begeleiding masterclass: Erna van Sambeek

Periode: 23 november t/m vrijdag 20 december 2024
Locatie: De Katoendrukkerij in de Volmolen, Plantsoen Noord 2, 3811 GH Amersfoort
Open: Vrijdag-zaterdag-zondag van 10-17 uur
Entree: € 3,00

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 14 november 2024


Oproep voor jonge Amersfoortse makers!

Lijkt het je leuk om je werk tegen de kerstdagen te presenteren op de Kunstkerstmarkt? Om jonge Amersfoortse makers te stimuleren, stelt de organisatie van de Kunstkerstmarkt 2 kramen gratis ter beschikking voor deelname tijdens de komende editie van de Kunstkerstmarkt in de Mannenzaal EN de Aegtenkapel op 21-22 december.

De Kunstkerstmarkt
Het thema van de markt is kunst, ambacht, handgemaakt, lokaal en duurzaam. Deelgebied het Museumkwartier in Amersfoort organiseert inmiddels voor de 3e keer de Kunstkerstmarkt. Dit keer in de Aegtenkapel EN de Mannenzaal op zaterdag 21 december en zondag 22 december 2024 van 12:00-18:00 uur.

Locatie
De locatie van de Kunstkerstmarkt is dit jaar dus Aegtenkapel en de Mannenzaal. De eerste editie vond in 2022 plaats in de Mannenzaal en trok ongeveer 2500 bezoekers. Vorig jaar was de markt in de Elleboogkerk, en trok circa 4500 bezoekers. Dit jaar zijn het dus twee kleinere historische locaties met weer een heel eigen en intieme sfeer. Deelnemers zijn onder meer keramisten, sieradenontwerpers, tassenmakers, schilders, tufters en grafisch ontwerpers.

Deelname
Als je wel mee zou willen doen, stuur dan een of twee foto's van je werk met je motivatie en contactgegevens naar info@dekatoendrukkerij.nl. Er is 1 kraam in de Mannenzaal en 1 kraam in de Aegtenkapel gratis ter beschikking. De organisatie selecteert daarvoor deelnemers uit de inzendingen.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 14 november 2024


Muziek na de markt

Muziek na de Markt, elke derde zaterdag van de maand
- 21 december Scholen in de Kunst, talentklassen- kerstconcert
- 18 januari ‘25 Anouk Platenkamp (harp) & Patrick Lieffers (didgeridoo)
- 15 februari’ Anastacia Frieva (dwarsfluit en piccolo) + begeleider op piano
- 15 maart Lars en Jeanette (zang, piano en gitar)- folkmuziek

Alle activiteiten van de Amersfoortse Zwaan zijn gratis toegankelijk. U kunt zelf uw bijdrage bepalen bij de collecte aan de uitgang, we denken aan €5,- p.p., als het kan meer, als het niet kan minder.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 31 oktober 2024


Gratis boek, unieke kans en veel activiteiten tijdens Heel Nederland Leest in Amersfoort!

Bibliotheek Eemland organiseert de hele maand november verschillende activiteiten tijdens Heel Nederland Leest in Amersfoort. Met onder andere lezingen Cobi van Baars (Hoogland), Books on Tour met Alex Boogers en Koen Caris (Fluor), filmavond Adios Amigos (Vathorst), Silent Bookclub (Eemhuis), open leesclubs over Joe Speedboot (Eemhuis en Vathorst) en een unieke kans om papieren vliegtuigjes te laten zweven door het Eemhuis bij de vliegtuigjeswedstrijd. Meer informatie en kaartjes: www.bibliotheekeemland.nl/hnl

Heel Nederland Leest is een jaarlijkse campagne van de Bibliotheken waarin heel Nederland hetzelfde boek leest. Dit jaar is dat Joe Speedboot, van Tommy Wieringa. Lezers krijgen het boek in november cadeau van de Bibliotheek bij deelname aan één van de activiteiten of bij de balie. Ook voor mensen die (nog) geen lid zijn van de Bibliotheek. Op=op.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 31 oktober 2024


Amersfoortse doorbreekt taboe met nieuw boek over intimiteit

De Kunst van Intimiteit, het nieuwe boek van Amersfoortse psychosynthese-therapeut Rowena Wijnands belicht een onderbelicht thema: de kloof in intieme relaties. Gebaseerd op haar jarenlange ervaring als therapeut en haar medische achtergrond, biedt zij praktische oplossingen voor een probleem waar 2 op de 3 relaties mee worstelt: een gemis aan emotionele en fysieke intimiteit.

Relatieproblemen en scheidingen zijn helaas aan de orde van de dag, maar wat als het gebrek aan echte verbinding de kern van het probleem is? Dit boek is geschreven voor iedereen – of je nu zelf kampt met een moeizame relatie, of als zorgprofessional cliënten helpt met hun persoonlijke uitdagingen.

‘De Kunst van Intimiteit’ biedt toegankelijke en wetenschappelijk onderbouwde adviezen voor iedereen die dieper wil verbinden. Het boek verschijnt 16 oktober in Nederland en België, zowel online als in fysieke winkels, en is een aanrader voor zowel particulieren als behandelaren zoals bijvoorbeeld huisartsen of hulpverleners.

De Kunst van Intimiteit is vanaf 16 oktober verkrijgbaar.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 17 oktober 2024


De expressionistische wereld Jan de Beus in museum Flehite

Dwaal door de wereld van het twintigste-eeuwse expressionisme van Jan de Beus. Van 23 november 2024 tot 2 maart 2025 presenteert Museum Flehite de tentoonstelling Jan de Beus schilder - verzamelaar. Appel, Armando, Baselitz e.v.a.. Ontdek de avontuurlijke – pasteuze - schilderkunst van Jan de Beus en een ruime selectie uit zijn privékunstverzameling die bestaat uit werken van kunstenaars die hem inspireren, zoals Georg Baselitz, Oskar Kokoschka, Theo Wolvencamp en Karel Appel. Dit, tezamen met de tentoongestelde werken van artistiek geestverwant Armando, geeft een inzicht in de creatieve wereld van Jan de Beus.

Wie is Jan de Beus?
Jan de Beus, geboren als boerenzoon in Muiderberg in 1958, is meer dan alleen een schilder. Hij is, naast een veelzijdig kunstenaar, ook verzamelaar, muziekliefhebber, tentoonstellingsmaker en wereldreiziger. Ondanks zijn sterke banden met zijn geboortegrond, heeft hij zijn leven gewijd aan zijn kunst en is erop uit getrokken om kunst te maken en te verzamelen. Na vele omzwervingen vestigde de kunstenaar zich in 2005 weer in zijn ouderlijk huis, waar hij in het naastgelegen atelier zijn dik met verf beschilderde doeken vervaardigt.

Typerend voor het werk van Jan de Beus is de expressieve verbeelding van cultuurhistorische inspiratiebronnen, zoals literaire verhalen, beroemde muziekstukken, klassieke mythen en Bijbelse scènes. De schilderijen van De Beus worden veelal gekenmerkt door een rijke textuur en grove, spontane schildergebaren.

De Beus’ liefde voor de poëzie en muziek komt in de tentoonstelling tot uitdrukking in tien gedichten die de Vlaamse dichter Etienne Delbaere speciaal voor specifieke schilderijen schreef. Daarnaast is de muziek te horen waarop de schilder diverse werken inspireerde. Zo is bijvoorbeeld Anton Brückner een door hem bewonderde componist.

Appel, Armando, Baselitz e.v.a.
De artistieke bevlogenheid en kennis van Jan de Beus komen tot uiting door zijn eigen schilderijen te kunnen zien naast zijn uitgebreide collectie veelal expressionistische kunst. De Beus verzamelt het liefst werk van voorgangers en stijlgenoten die hij bewondert en met wie hij zich stilistisch verwant weet, zoals Adolphe Monticelli, Emil Nolde, Oskar Kokoschka, Eugène Leroy, Leon Kossoff, Frank Auerbach; de Cobra-schilders Appel, Sierhuis en Wolvecamp; en niet in de laatste plaats: Armando. De Beus ambieert van elke bewonderde schilder een werk te bezitten. Van sommige inspiratiekunstenaars zijn schilderijen zo kostbaar, dat De Beus van hen een belangwekkend grafisch werk heeft verworven.

De Beus en Armando Een bijzonder aspect van de expositie is de samenkomst van de artistieke werelden van Jan de Beus en Armando. Tijdens de roerige jaren tachtig bracht De Beus veel tijd door in Berlijn, waar hij voorloper en geestverwant Armando ontmoette. Ondanks hun verschillende stijlen, belicht de tentoonstelling hun gezamenlijke fascinatie voor de natuur en menselijke emoties die tot uiting komt in hun gemeenschappelijke expressionistische en pasteuze schilderstijl.

Monografie: Jan de Beus – schilderijen 1978-2024
Mede ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt het boek “Jan de Beus, schilderijen 1978 – 2024”. Het bevat een overzicht van het oeuvre van Jan de Beus vanaf 1974, begeleid door gedichten van Etienne Delbaere en met teksten van Frits Scholten en Onno Maurer. Het is te koop in de museumwinkel voor € 29,90

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 17 oktober 2024


Pretty Dark vanaf 21 november in museum Flehite

Pretty Dark, Elisa, door Annabel Oosteweeghel
Een filmische fotoserie over het mentale welzijn van jongeren van 21 nov 2024 t/m 4 mei 2025.

Jongeren van nu groeien op in een wereld waar sociale druk en prestaties een grote rol spelen. Annabel Oosteweeghel en Museum Flehite Amersfoort maken dit tastbaar in de tentoonstelling Pretty Dark. De fotoserie van Annabel Oosteweeghel (1969) onthult op filmische wijze het mentale welzijn van jongeren. De beelden worden begeleid door indringende en persoonlijke interviews met de geportretteerden.

Een volmaakte bubbel
Voortdurend worden jongeren geconfronteerd met foto’s en filmpjes van mensen die er perfect uitzien en alleen maar leuke dingen doen. Opgroeien in deze bubbel van irreëel beeld maakt jongeren kwetsbaar. De druk om op sociale media een perfecte online persoonlijkheid te creëren, kan leiden tot onrealistische verwachtingen en een constante zoektocht naar validatie. Daarnaast blijkt dat de lockdowns nog steeds een grote impact hebben op de jeugd. Eén op de drie jongeren heeft last van psychische klachten zoals faalangst, depressie, angst, stress, suïcidale gedachten en eenzaamheid.

Kracht
Annabel Oosteweeghel portretteerde 10 jongeren, deels uit Amersfoort, deels uit de rest van Nederland in de leeftijd van 15-25 jaar, ieder met hun eigen unieke verhaal. De setting van de fotoserie is veelal schilderachtig. Zo werkte ze dit keer samen met kunstenaar en modestylist Frank Visser.

Fotografe Annabel Oosteweeghel: “We wilden in deze serie de jongeren vooral in hun kracht laten zien. Ze zitten namelijk beter in hun vel nu. Een positieve boodschap voor iedereen die de expositie gaat bekijken. Er is licht aan het einde van de tunnel”.

De foto’s zijn zorgvuldig geënsceneerd en esthetisch in beeld gebracht. Het zijn verstilde momenten waar de geportretteerden zich in bevinden, bevroren in de tijd waarin ze zich al te zelfbewust een identiteit proberen aan te meten. Elk portret wordt aangevuld met een persoonlijk interview over hoe het is om op te groeien in een steeds veranderende wereld.

Verhalende fotografie van Annabel Oosteweeghel
Annabel Oosteweeghel (Bussum, 1969) studeerde audio-visuele vormgeving aan Academie St Joost in Breda. Ze noemt haar verhalende fotografie ‘Imaginary documentary’, omdat de beelden die ze maakt een maatschappelijk vraagstuk als uitgangspunt nemen, maar door haar minutieus worden geënsceneerd en gestileerd. In 2015 publiceerde ze haar eerste boek: Oblivious. Het leverde haar een plaats op als finalist bij de Lens Culture Exposure Awards en een nominatie voor de Dutch Photography So Award 2015. In 2016 had ze een solotentoonstelling bij Museum Hilversum met haar serie Old Love. Met haar serie Insomnia had ze in 2020 een tentoonstelling in Museum de Fundatie. Hiermee oogstte ze veel succes en lovende recensies.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 19 september 2024


Naar meer groen in de binnenstad

Binnensteden staan voor grote veranderingen als gevolg van uiteenlopende factoren. Je ziet dat terug in het denken over de rol van binnensteden. En je ziet het in concrete veranderingen in tal van binnensteden als Alkmaar, Breda, Enschede, Utrecht en Tilburg.

Voorop staat steeds dat binnensteden plezierige plekken moeten worden om er te komen en te verblijven. Dat vraagt om een goede inrichting van de stad en een zorgvuldig onderhoud. Mensen komen er immers niet alleen om even iets te kopen. Ze komen vanwege de sfeer, het karakter en om anderen te ontmoeten. Ze willen gastvrij ontvangen worden in een aantrekkelijke omgeving. Het is een grote uitdaging om dat waar te maken.

Aan de inrichting van onze binnenstad valt veel te verbeteren. Groen - bomen, planten en bloemen - kunnen daar een grote rol in spelen. Meer groen is noodzakelijk gelet op langere periodes met hoge temperaturen, periodes van droogte maar ook van intense regenbuien en wateroverlast. Bewoners in de zijstraten van de winkelstraten hebben zich al volop ingezet met groene geveltuinen. Maar in de winkelstraten is nog niets gebeurd. Wat is daar mogelijk?

We hebben de Wetenschapswinkel van de Universiteit van Wageningen gevraagd om mee te denken over de mogelijkheden van vergroening. De aandacht wordt gericht op het gebied tussen De Stier en de Krommestraat. Diverse groepen studenten, in de eindfase van hun studie, bezoeken de binnenstad en zoeken uit wat de mogelijkheden zijn en welke uitdagingen om een oplossing vragen. Ze worden begeleid door medewerkers van de Universiteit, krijgen advies van medewerkers van de gemeente en betrokken inwoners van de stad. Ze kijken ook naar ontwikkelingen in andere steden om te zien wart we daar van kunnen leren. Dit is een initiatief van Vrienden van de Kamp en de OBA.

De eerste rapportages zijn binnen. Contactpersoon: Theo Miltenburg

Klik hier voor de rapportages.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 4 juni 2024


Tentoonstelling Slaap! in Kunsthal KAdE

“Heb je goed geslapen?” is een vraag die veel aan elkaar gesteld wordt. Een basisvraag waarin de reactie van de ondervraagde meteen een inkijk geeft in de alertheid, het humeur en relativeringsvermogen van de persoon in kwestie. Slapen is net als eten en drinken een eerste levensbehoefte. Magazines staan wekelijks vol met tips & tricks voor een goede nachtrust: met de gouden regel van rust reinheid en regelmaat terugkerend als ideale vorm van slaaphygiëne. De mens brengt een derde deel door in slaap: een situatie waarin we een verlaging van het bewustzijn hebben waardoor contact met de buitenwereld ontbreekt. Ons lichaam en geest komen tot rust. We geven ons eraan over, kwetsbaar en op onszelf teruggeworpen.

Waarom we slapen is nog steeds een onopgelost mysterie. Herstelproces van cellen, energiebesparing, leren en vastleggen van herinneringen zijn drie belangrijke pijlers in huidige theorieën.

De familietentoonstelling Slaap! neemt je mee in een kleine verkenning naar het grote domein van de slaap en de droom, door de ogen van een vijftigtal beeldend kunstenaars en ontwerpers. Hier heerst even een andere tijd, dus acclimatiseren bij het begin is dan noodzakelijk. Je doorloopt de vier slaapfasen van sluimerslaap naar lichte slaap, gaat door naar de diepe slaap en (slaap)wandelt via de droom naar de grote zaal waar het bed centraal staat. Of je maakt de omweg via Slaap/Waak want lang niet iedereen heeft een ideale slaapcyclus. Stress en angst leiden vaak tot slapeloosheid en slaapproblemen. Maak desgewenst een tweede rondgang naar een tweede slaapcyclus, net zo lang tot je hopelijk geheel verkwikt de tentoonstelling verlaat!

Te zien: 24 augustus t/m 5 januari in Kunsthal KAdE Amersfoort

Extra locatie Mannenzaal
De monumentale Mannenzaal van het St. Pieters en Bloklands Gasthuis gebouwd in 1531, heeft nog 22 originele bedstedes, waardoor bezoekers een uniek beeld kunnen krijgen hoe de gastelingen hier gewoond hebben. Deze mannenzaal vormt gedurende een maand een extra locatie bij de tentoonstelling Slaap! Er zijn kunstwerken te zien en er is een uitgebreid publieksprogramma.

Op verschillende momenten wordt de - speciaal voor de tentoonstelling gemaakte - voorstelling Voulez-vous coucher opgevoerd die is ontwikkeld door theatermaker Carolien Arnold en het MAAT Saxophone Quartet, in opdracht van September Me en Kunsthal KAdE.

De Mannenzaal vind je aan de Westsingel 47 in Amersfoort.

KAdE, Kunsthal in Amersfoort
Eemplein 77 (Eemhuis)

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 4 juni 2024


Huis op drift in Amersfoort

Geen paniek! Het is kunst.
Deze zomer zie je nog nét het dak van een zinkend huis boven het wateroppervlak van de Westsingel uitsteken. Amersfoort staat nog niet onder water gelukkig. Wèl vraagt kunstenaar Willem de Haan met zijn werk ‘Motor Home’ met humor aandacht voor de verwoestende kracht die water kan hebben. Motor Home is onderdeel van de tentoonstelling ‘De Stad en het Water’, te zien van 6 juli t/m 10 november. Water is nuttig, van levensbelang zelfs, maar in ons laaggelegen land soms ook gevaarlijk en levensbedreigend. We kennen in Nederland een lange historie waarin we bezig zijn met het controleren, beheersen en benutten van water en waarin we tegelijkertijd ook moeten omgaan met de gevaren en de kracht ervan. In het licht van de huidige klimaatverandering, met periodes van hevige regenval en overstromingen, maar ook met langere periodes van droogte en vermindering van de waterkwaliteit, is het ook een actueel en urgent thema. Museum Flehite laat de relatie zien van mensen met water in het verleden, het nu én in de toekomst. Een mix van oude en nieuwe kunst, foto's en kaarten brengen de waterverhalen van Amersfoort tot leven. Jong en oud nemen een duik en ontdekken de strijdige rollen die het element in ieders leven speelt.

Amersfoort en het water
Amersfoort heeft, net als de rest van Nederland, van oudsher een nauwe band met water. De stad, gunstig gelegen aan de rivier de Eem, kent een veelzijdige geschiedenis waarin de Zuiderzee en de rivier, beken en bronnen, grondwater en grachten, een belangrijke plek innemen. In de tentoonstelling ‘De Stad en het Water’ is te zien hoe onlosmakelijk het water en de stad met elkaar verbonden zijn en hoe verschillend de rollen zijn die het water ook nu nog in ons leven speelt. Van de rol van het water bij het ontstaan van de stad, tot water als bron van rust, verkoeling, inspiratie en waterpret. In de Stad en het Water verdiepen bezoekers zich in de verhalen over water als oorsprong voor de bruisende lakenhandel en bierbrouwerijen, water als bedreiging ten tijde van de Zuiderzeevloed in 1916, water als bondgenoot tegen oorlogsgeweld in de vorm van de Grebbelinie. Architectuurcentrum FASadE brengt in de tentoonstelling het aspect wonen en water in beeld en gaat daarbij ook in op de actuele wateropgaven. Met foto's van Rufus de Vries en Gerhard Oude Vrielink en interviews door Erik van Marissing.

Verstilde landschappen en leidingwerk
Water is een bron van inspiratie. Kunstenaars van vroeger en nu reflecteren in hun werk op de band tussen mens en water. Door de schaalmodellen van leidingwerk door Frank Halmans realiseer je je bijvoorbeeld hoe bijzonder het is dat er water uit de kraan komt. Bij de Dreamscapes, van Rob Sweere, vraag je je af of de verstilde landschappen verwijzen naar het verleden, heden of toekomst. En in ‘To water is to Be’ van Nanno Simonis is het water gevangen in een transparante kubus waarin het straalt, druppelt, stroomt en vloeit waarbij het allerlei contrasterende verschijningsvormen aanneemt.

Er is ook hedendaags werk te zien van Claudy Jongstra, Saskia Boelsums, Peter Bes, Udo Prinsen, Everdien Breken, Anna Khodorovich, JinZiao Zhou, Juane Xue, Jolanda Meulendijks, Noortje Haegens, Ans Bakker en Cees Wouda.

Spelend leren met Waterwiel van de Spullenmannen en WaterbingoM
Buiten bij de gracht beïnvloeden kinderen en volwassenen spelenderwijs de loop van het water met het 4 meter hoge Waterwiel van kunstenaarsduo De Spullenmannen. Kinderen doen in de tentoonstelling samen met hun ouders of grootouders een potje ‘Waterbingo’, waardoor ze verschillende aspecten van water ontdekken. In Depot Junior kunnen bezoekers van alle leeftijden zelf beeldend aan de slag door met afvalmateriaal een stad te bouwen op het water, te tekenen met waterwoorden of een golven-collage te maken.

Scholen werken in de tentoonstelling met lesmateriaal van Centrum voor Natuur en Milieu Educatie, Waterschap Vallei en Veluwe en Vitens. Met FASadE, NEOS, AIR Rotterdam en Podium Architectuur zijn de handen ineengeslagen voor het Educatieproject Leren in de Metropl(ol)der. Via dit project worden jongeren bewust gemaakt van de kansen op en aan het water en krijgen zij aan de hand van Design Thinking een actieve rol in het vormgeven van hun eigen ruimtelijke toekomst.

Heel Amersfoort in het teken van Water
In de zomer van 2024 staat heel Amersfoort in het teken van water. Museum Flehite en partners uit de culturele- en de watersector organiseren een activiteitenprogramma. Te denken valt aan expert-meetings, leerzame en creatieve workshops met Vitens, Themavaarten van de Waterlijn, een bezoek aan de Volmolen, een waterexpositie in de Joriskerk, Fiets- en vaartocht met de Eemlijn, een bierproeverij bij de stadsbrouwerij de Drie Ringen, een stadswandeling met het Gilde.

De Stad en het Water wordt mogelijk gemaakt door: Boellaardfonds, Waterschap Vallei en Veluwe, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en K.F. Hein Fonds.

Museum Flehite, huis voor kunst en geschiedenis in Amersfoort.
Westsingel 50
3811 BC Amersfoort

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 27 mei 2024


Nieuwe visualisaties Sam & Sophie

Om de oppositie/petitie tegen deze ontwikkelingen kracht bij te zetten zijn nieuwe volgende visualisaties gemaakt: Impressies zichtbaarheid 'Sam' en 'Sophie' vanuit de Amersfoortse binnenstad door Vincent Veneman.

Omdat er onduidelijkheid ontstond door de gemaakte 'impressies' zijn een 5 tal nieuwe visualisaties gemaakt. Sommigen dachten blijkbaar echt dat er een wit volume met rode randen werd voorgesteld, maar in de nieuwe visualisaties zijn deze vervangen door het laatste ontwerp van de architect i.p.v. slechts een impressie van de volumes.

In de laatste presentatie van het desbetreffende bureau voor de raad is geen enkele impressie vanuit de binnenstad te zien, behalve in vogelvlucht. Wat echter telt is wat je op straatniveau ziet.

Verder zijn een viertal visualiseringen gemaakt om het argument voor 'Sam' als 'baken' te kunnen weerleggen. Alles is berekend m.b.v. een 3D-model van de stad, inclusief hoogteverschillen in straatniveau's.

Vincent Veneman is werkzaam als ontwerper in de (steden)bouw en werkt voornamelijk samen met architectenbureau Scala uit Den Haag.














Hieronder het viertal nieuwe visualiseringen die gemaakt zijn om het argument voor 'Sam' als 'baken' te kunnen weerleggen.





Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 27 juni 2023, aangepast op 4 juli 2023


Wijkwinkel Kruiskamp (ook voor de binnenstad)


Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 27 april 2020


Buurtkamer Binnenstad, Appelmarkt 9 achter

De buurtkamer is te bereiken via de steeg tussen de Appelmarkt nr. 9 en 10, open elke woensdag van 10.00 tot 15.00 uur. Het poortje staat dan open. De buurtkamer Binnenstad wordt gerund door vrijwilligers en is mede mogelijk gemaakt door Zorgresidence Het Seminarie en Indebuurt033. De buurtkamer is opgezet voor bewoners (senioren) in de oude stadskern van Amersfoort. Welkom voor kopje koffie, thee, een kop soep, een babbeltje of een spelletje of wat dan ook. Telefoon: 033 33 202 33.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 12 november 2018


Activiteiten in Zorgresidence Het Seminarie, Muurhuizen 102

Buurtkamer: Iedere donderdagmiddag van 14.00-17.00 uur
Senioren die gezelligheid buitenshuis zoeken, kunnen terecht in de “De Buurtkamer”. Voor oudere binnenstadbewoners met een klein netwerk, mensen met lichte geheugenproblemen en voor mensen met een beperkte mobiliteit is er iedere donderdagmiddag plek in De Buurtkamer in de Muurhuizen. Toegang, koffie en thee zijn gratis. U kunt zich aanmelden door te mailen naar kantoor@hetseminarie.nl

Buurtdiner: Iedere donderdagavond vanaf 17.30 uur
Elke donderdagavond verzorgt de kok van Het Seminarie een warme maaltijd voor senioren uit de buurt. Een leuk moment om elkaar te ontmoeten en gezellig bij te praten onder genot van een hapje en een drankje.
Kosten € 7,50 per persoon, consumpties en wijn € 1,50 per glas. U kunt zich aanmelden door te mailen naar kantoor@hetseminarie.nl

Thee-Matinee: Iedere vierde zondag van de maand, van 15.00 tot 16.30 uur
Iedere vierde zondag van de maand kunt u genieten van een muzikaal optreden in de kapel van Het Seminarie onder het genot van zelfgemaakte lekkernijen en verse thee.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 19 maart 2018


Overlast van graffiti in de binnenstad

De graffiti-overlast in de binnenstad is gelukkig beperkt. Dat is wel eens anders geweest. Een aantal jaren geleden heeft de gemeente Amersfoort de graffiti in de binnenstad nauwkeurig laten vaststellen. Het gaat dan om het gebied wat begrensd wordt door de Stadsring, Singelbeek en Plantsoen Noord.
Op 210 panden van de 1150 panden zat toen ruim 500 m² graffiti. De gemeente heeft destijds een grote schoonmaakactie uitgevoerd. De pandeigenaren van de 210 panden zijn benaderd en de meeste eigenaren hebben de gemeente toestemming gegeven graffiti van hun panden te verwijderen. Deze service van de gemeente is begonnen in de jaren tachtig. Zo wordt het beschermde stadsgezicht van de binnenstad zo schoon mogelijk gehouden in het belang van bewoners en ondernemers en ter bevordering van het toerisme.

Werkwijze verwijderen graffiti
Elke maandagochtend rijdt de schoonmaakbus van Eemfors de binnenstad in om te reinigen. Eerst gaan zij aan de slag in de winkelstraten en de pleinen. Vervolgens worden de klachten afgehandeld van de meldingen die bij het Meldpunt Woonomgeving zijn binnengekomen. Alleen de panden waarvan de gemeente toestemming van de eigenaar heeft, worden schoongemaakt. Niet alle (huidige) pandeigenaren zijn bekend met deze service van de gemeente en daarom is het goed dit weer eens onder de aandacht te brengen.

Meld graffiti bij de gemeente!
Het gebied waarbinnen de gemeente Amersfoort de graffiti verwijdert ligt binnen de 1ste grachtengordel: Weversingel,`t Zand, Westsingel en Zuidsingel. Ook de toegangsstraten naar dit gebied toe worden meegenomen, bijvoorbeeld: de Kamp, Bloemendalsestraat, Andriesstraat, Molenstraat, Grote en Kleine Spui, Kleine Haag, Arnhemsestraat en Utrechtsestraat.

Is er op uw pand binnen dit gebied graffiti aangebracht? Dan verwijdert de gemeente Amersfoort dit kosteloos voor u. U kunt dit melden bij het Meldpunt Woonomgeving van de gemeente Amersfoort. Is het de eerste keer dat u graffiti meldt, dan zal u gevraagd worden een verklaring te ondertekeningen waarin u de gemeente toestemming verleent om te verwijderen en de gemeente vrijwaart van eventuele gevolgschade. Is de verklaring eenmaal getekend, dan wordt u pand, als dit op de route ligt, automatisch meegenomen. Als dit niet het geval is, kunt u de bekladding doorgeven bij het Meldpunt Woonomgeving.
U kunt het Meldpunt Woonomgeving bereiken via telefoonnummer 14 033. Ook kunt u online uw melding doorgeven op www.amersfoort.nl/meldpunt.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 21 december 2012, laatste wijziging 17 april 2015


Klik hier om terug te gaan naar de startpagina.