Nieuwsberichten uit de binnenstad

Klik op een link om naar het betreffende bericht te gaan.

Tejaterthuis: De verassing

Nieuwe expositie in Galerie Absoluut: PUUR NATUUR

Leeskringenservice de Bibliotheek Eemland bestaat 10 jaar

Wegens succes herhaald: spectaculair theatercollege over buitenaards leven van Govert Schilling in het Eemhuis

Kerstlichtjestocht 2019

SCC-activiteiten in de maand september 2019

Kidsmarkt maakt cursussen en muzieklessen mogelijk

De Vensterbank van Pim Palsgraaf

Vijfde Nacht van de Literatuur met Manon Uphoff en Peter Buwalda

Tentoonstelling ter gelegenheid van Mondriaanhuis 25 jaar

One way ticket to Mars

Museum Flehite eert Armando met bijzondere tentoonstelling op drie locaties

Gezocht: nieuwe werkgroep-leden voor Vreemde Gasten Amersfoort

Tentoonstelling Max Keuris Meesterverteller in Museum Flehite

Buurtkamer Binnenstad, Appelmarkt 9 achter

Activiteiten in Zorgresidence Het Seminarie, Muurhuizen 102

Overlast van graffiti in de binnenstad

Tejaterthuis: De verassing

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 16 september 2019


Nieuwe expositie in Galerie Absoluut: PUUR NATUUR

In de natuur vinden wij vormen, structuren en kleuren. Ook als mens zijn wij onderdeel van deze vormwereld. De natuurvormen zijn universeel en spreken ons aan in herkenbare beelden.

Bomen, koralen, zaden en bloemknoppen, Susan Koopman laat zich door deze natuurlijke, organische vormen inspireren. In haar beeldhouwkunst zet zij de steen naar haar hand, zoekend naar helderheid en puurheid in haar beelden. Het materiaal wordt in het begin hard en krachtig hakkend benaderd. Naarmate de gewenste vorm nadert, wordt de bewerking raspend, schurend en polijstend, zachter en bijna koesterend. Vormen worden geabstraheerd, maar herkenbaarheid en zichtbaarheid van de essentie zijn bepalend voor het eindresultaat.

Na veelal digitaal bewerkte portretten te hebben gemaakt, gaat Mieke Elzinga terug naar haar basis en gebruikt zij olie- en acrylverf, potlood en houtskool om dichter bij de natuur van de mens te komen. Al spelend en experimenterend met het materiaal, zoekt zij naar herkenbaarheid en essentie met behoud van de pure vorm. Wat kan worden weggelaten en wat heeft juist extra detaillering nodig, om een portret een verhaal te laten vertellen. Haar portretten komen voort uit haar eigen herinnering of emotie, maar laten ook ruimte voor de fantasie en invulling door de kijker.

PUUR NATUUR is te zien: van 13 september-20 oktober, Galerie Absoluut, Weverssingel 37, Amersfoort.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 31 augustus 2019


Leeskringenservice de Bibliotheek Eemland bestaat 10 jaar

Het nieuwe seizoen start met 70 leeskringen

Hoewel de leeskringenservice nog niet bij iedereen bekend is, zijn de leeskringen en leeskringkoffers van de Bibliotheek Eemland (in samenwerking met Senia) nog altijd ongekend populair. Al 10 jaar lang kunnen leesclubs bij de Bibliotheek Eemland leeskringkoffers lenen. In september starten er 70 leeskringen die gebruik gaan maken van de leeskringenservice.

Naast de leeskringkoffers organiseert de Bibliotheek Eemland samen met stichting Senia regelmatig informatiebijeenkomsten om nieuwe leeskringen op te richten. Ondertussen maken in de regio Eemland al 70 leeskringen gebruik van deze service. 30 hiervan zijn aangesloten bij de Bibliotheek het Eemhuis, 16 bij de Bibliotheek Leusden en de rest zit verspreid over de andere vestigingen.

Leeskringen bestaan uit zes tot acht personen die vijf tot zeven boeken per jaar lezen. Elk seizoen kunnen zij kiezen uit een uitgebreide literatuurlijst. Op de lijst staat eigentijdse literatuur die goed toegankelijk is voor een breed publiek. Het afgelopen seizoen waren bij de Bibliotheek Eemland onder andere 'De heilige Rita' van Tommy Wieringa, 'Wees onzichtbaar' van Murat Isik en 'Oranje tegen de Zonnekoning' van Luc Panhuysen erg populair. Voor het komende seizoen is een aantal nieuwe titels toegevoegd aan de lijst, zoals 'Otmars zonen' van Peter Buwalda en 'Blindganger' van Michael Ondaatje.

De Bibliotheek Eemland faciliteert de leeskringen door hen zogeheten leeskringkoffers aan te bieden. In de leeskringkoffers zitten acht dezelfde boeken met achtergrondinformatie over het boek en de auteur. Daarnaast zitten er vragen en gespreksthema's in waardoor de besprekingen zinvol kunnen zijn. Door lid te zijn van een leeskring verdiepen en verbreden leden niet alleen hun kennis, maar lidmaatschap leidt vaak ook tot langdurige vriendschappen.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 27 augustus 2019


Wegens succes herhaald: spectaculair theatercollege over buitenaards leven van Govert Schilling in het Eemhuis

Vorig jaar zat de Bibliotheek het Eemhuis twee keer volledig vol vanwege het uitverkochte theatercollege Buitenaards. Daarom komt wetenschapsjournalist en sterrenkundige Govert Schilling op uitnodiging van de Bibliotheek Eemland en Kunsthal KAdE 27 oktober gewoon nog een keer. Er is een voorstelling om 15.30 uur, een voorstelling om 18.30 uur en eentje om 21.00 uur. Schilling neemt het publiek mee op een fascinerende speurtocht naar buitenaards leven. De kaartverkoop start op maandag 2 september.

Wat weten we eigenlijk van het heelal? Kunnen we op een dag bezoek van aliens verwachten? Ufo's, ruimtereizen, buitenaardse beschavingen - alles komt voorbij in dit kosmische spektakel over de vraag hoe uniek het leven op aarde is. Samen met het publiek en aan de hand van verschillende proefjes probeert Schilling de geheimen van het heelal te ontrafelen. Bestaat er zoiets als een wiskundige formule om te bepalen hoe groot de kans is dat we niet alleen zijn in dit immens grote heelal?

De Bibliotheek en Kunsthal KAdE pakken groot uit voor het theatercollege. Geďnspireerd door de populairwetenschappelijke theatercolleges van het tv-programma DWDD University, wordt de grote hal van het Eemhuis omgetoverd tot een multimediaal planetarium met grote planeten aan het plafond. Tijdens de voorstelling is er live muziek onder leiding van Thijs Borsten.

Op maandag 2 september start de kaartverkoop voor Buitenaards. Tickets gaan vanaf € 12,50 in de verkoop en zijn te koop op www.bibliotheekeemland.nl of bij de balie in de Bibliotheek het Eemhuis.

Over de tentoonstelling One Way Ticket to Mars
Kunsthal KAdE heeft vanaf 21 september tot 12 januari de tentoonstelling One Way Ticket to Mars die qua thema aansluit bij het theatercollege van Schilling. One Way Ticket to Mars laat de bezoeker verschillende aspecten van de reis en het verblijf op Mars ervaren. Hoe weerbarstig zijn de condities van de nieuw te ontdekken planeet? Is wonen op Mars een angstaanjagend idee of juist een prikkelende gedachte? Wetenschapsjournalist Govert Schilling stelt voor de tentoonstelling een tijdlijn samen met de belangrijkste hoogtepunten en unieke objecten uit de ruimtevaartgeschiedenis van Mars. Daarnaast laat hij de schoonheid van de planeet zien met foto's van NASA en ESA.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 27 augustus 2019


Kerstlichtjestocht 2019

Een sfeervol begin van de kerstdagen, voor jong en oud - Tweede editie!

Als je er vorig jaar bij was, heb je iets feeërieks meegemaakt: een lichtjestocht langs scenes van het kerstverhaal, op straat in onze fraaie binnenstad. Komende winter wordt de Kerstlichtjestocht weer georganiseerd, met opnieuw als eindpunt een levende kerstgroep onderin de Onze Lieve Vrouwetoren.
Sluit je aan en beleef samen de tocht langs meer dan duizend waxinelichtjes, scenes uit het kerstverhaal, live gezongen kerstliederen, dansende engeltjes, musicerende orkesten, en ga op kraamvisite bij het kindje in de stal. Met na het bezoek lekkere chocolademelk en glühwein. Een heerlijk begin van de kerstdagen, voor jong en oud, uit Amersfoort en omstreken.

Wat: Kerstlichtjestocht

Wanneer: Zaterdag 21 december 2019 vanaf 17.00 uur

Startpunt: Franciscus Xaveriuskerk, 't Zand.

Tijd: starten tussen 17.00 en 18.30 uur

Duur: ongeveer een uur naar het eindpunt op het Lieve Vrouwekerkhof

Kosten: gratis, een gift aan de Knikengel, de Tikengel of de Chipengel is welkom

Organisatie: de kerken in de binnenstad

Meer info: klik hier om naar de facebookpagina van de Kerstlichtjestocht te gaan

Vragen? Mail dan naar stadsdomineeamersfoort@gmail.com

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 20 augustus 2019


SCC-activiteiten in de maand september 2019

Download hier het document met de activiteiten van het Spiritueel Cultureel Centrum Amersfoort in september.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 19 augustus 2019


Kidsmarkt maakt cursussen en muzieklessen mogelijk

Drie Amersfoortse organisaties slaan de handen ineen om kinderen van 8 tot 18 jaar uit achterstandsgezinnen een kans te geven hun creatieve talenten te ontwikkelen. Stichting Art Gala Amersfoort, Scholen in de Kunst en Stichting Leergeld Amersfoort zetten daartoe samen het programma KidsmArt op. Het doel is zoveel mogelijk kinderen uit de doelgroep van Stichting Leergeld deel te laten nemen aan kunst- en cultuureducatie. Het programma start officieel met een groot Art Gala op 12 oktober 2019 in Flint, bedoeld om zoveel mogelijk geld in te zamelen.

In Amersfoort groeien ongeveer 4.750 kinderen op in gezinnen waar geen geld is voor bijvoorbeeld een schoolreisje, vakantie of sport, laat staan voor een creatieve hobby. De oprichter van Stichting Art Gala Amersfoort (SAGA), Hasse Dekker, vindt het zorgelijk, dat een groeiend aantal kinderen opgroeit zonder de mogelijkheid een ontluikend creatief talent te ontwikkelen. Dat was voor hem de reden om SAGA op te richten en te starten met het werven van sponsoren. "Juist het ontdekken en ontwikkelen van creativiteit kan het zelfvertrouwen van kinderen vergroten en geeft plezier, trots en ontspanning," aldus Dekker.

Doel KidsmArt
Om het doel van SAGA ook daadwerkelijk te kunnen realiseren, werkt SAGA samen met Scholen in de Kunst en Stichting Leergeld Amersfoort. Stichting Leergeld kent een belangrijk deel van de doelgroep en Scholen in de Kunst beschikt over een ruim aanbod aan cursussen en muzieklessen en heeft de benodigde expertise. Het uitgangspunt is zoveel mogelijk Amersfoortse kinderen uit de doelgroep van Leergeld, tussen de 8 en 18 jaar, deel te laten nemen aan een cursus of muziekles.

Tijdpad
De eerste fase van KidsmArt is gericht op het inzamelen van voldoende geld. De officiële start is het Art Gala in Flint op 12 oktober 2019. Amersfoortse bedrijven, ondernemers en burgers hebben inmiddels alle beschikbare tafels gereserveerd, dus dat is een veelbelovend begin. Die avond kan ook worden geboden op kunstwerken die Amersfoortse kunstenaars ter beschikking hebben gesteld. Ondertussen werkt Scholen in de Kunst samen met Stichting Leergeld het programma verder uit, zodat vanaf 2020 de eerste kinderen daadwerkelijk mee kunnen doen aan leuke cursussen en muzieklessen.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 22 juli 2019


De Vensterbank van Pim Palsgraaf

Vanaf 14 juli woekert het werk van beeldend kunstenaar Pim Palsgraaf in De Vensterbank. Kleine zanderige huisjes buitelen over elkaar, en groeien tegen de wanden op. Deze chaotische opeenstapeling is t/m 13 oktober 2019 te bezichtigen op de stoep van Bergstraat 32 te Amersfoort.

Het werk maakt deel uit van de serie 'Mycose City'. Een serie, bestaande uit architectonische structuren die weer gebaseerd zijn op hoe mycose, een verzamelnaam voor schimmels, groeit. Zoals Pim Palsgraaf (Gouda, 1979) rondstruint op zoek naar materialen (van afval, via Marktplaats, of in verlaten panden waar hij werkt), zo groeien en woekeren zijn werken. "Ik struin wat, totdat ik een vorm vind waarmee ik iets kan." En dan die ene belangrijke vraag; wanneer is het werk af, wanneer is het woekeren klaar? "Vaak weet ik dat wel." Maar juist dat woekeren, die twijfel is belangrijk. "Als ik die twijfel niet meer heb, betekent het dat ik op de gebaande weg zit, de ontwikkeling zit juist in die twijfel."

De Vensterbank van Pim Palsgraaf
14 juli t/m 13 oktober 2019
Bergstraat 32
3811NJ Amersfoort

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 16 juli 2019


Vijfde Nacht van de Literatuur met Manon Uphoff en Peter Buwalda

De Nacht van de Literatuur viert zijn eerste jubileum en zorgt ook dit jaar weer voor een onvergetelijke avond uit in Amersfoort op zaterdag 21 september 2019. Het programma raakt rijkelijk gevuld met schrijvers die op dit moment in de belangstelling staan. Manon Uphoff en Peter Buwalda, Rob van Essen, toptalenten Bregje Hofstede en Nińa Weijers en de Amersfoortse rapper Diggy Dex zullen o.a. van de partij zijn. Steeds weer slaagt de organisatie erin schrijvers te boeken die later prijswinnaars bleken of blijk gaven van uitzonderlijk literair talent. Dit jaar is geen uitzondering: Rob van Essen was vlak nadat hij geboekt was de verrassende (en terechte) winnaar van de Libris Literatuurprijs.

In 10 locaties op en rond het Eemplein, het Spui en de Westsingel kunnen de bezoekers een wandeling maken tussen de programma's en de locaties van hun keuze.

De Nacht van de Literatuur trekt ieder jaar een paar duizend boekenliefhebbers en dat zijn zeker niet alleen de hardcore boekenlezers. De organisatoren stellen zich nadrukkelijk ten doel een zo breed mogelijk publiek bereiken. Lezen en luisteren is spannend. Wat beweegt een schrijver tot het maken een verhaal? Dichterbij de antwoorden kun je niet komen! Het programma is gevarieerd: voordrachten, interviews, gedichten, rap en een pubquiz passeren de revue, zodat er voor iedereen wel wat te genieten valt. De Nacht zal geopend en afgesloten worden met een Slotfeest in KAdECafé.

Meer informatie over dit festival valt te lezen op de website van de nacht van de Literatuur 2019: www.nachtvandeliteratuur.nl

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 11 juli 2019


Tentoonstelling ter gelegenheid van Mondriaanhuis 25 jaar

Op 1 oktober 2019 bestaat het Mondriaanhuis 25 jaar. In dat kader organiseert het museum de tentoonstelling 25 x 25 x 25. Vijfentwintig leden van landelijke kunstenaarsvereniging De Ploegh maken speciaal voor deze expositie een werk van 25 x 25 centimeter. De tentoonstelling is te zien van 25 september 2019 t/m 8 maart 2020.

Vijfentwintig kunstenaars zijn uitgenodigd om een werk te maken dat genspireerd is op Piet Mondriaan. Mondriaan heeft in zijn loopbaan een grote artistieke ontwikkeling doorgemaakt: van realistische landschappen, naar luministische taferelen tot aan totale abstractie. Het is aan de deelnemende kunstenaars om te kiezen door welke periode of stijl, of door welk gedachtegoed van Mondriaan zij zich willen laten inspireren.

Aan de tentoonstelling doen 23 leden van de Ploegh mee. Daarnaast zijn twee aanstormende talenten uitgenodigd om een werk te maken. Deelnemers zijn: Gerard Akerboom, Jacqueline Bohlmeijer, Monika Buch, Henritte Coppes, Michiel Deylius, MarieLouis Dooijes, Harry Dukker, Janine Eshuis, Famke Hajonindes, Birgitte Janssen, Annemiek van Kollenburg, Ria van Krieken, Suzan van Lieshout, Frits Nolte, Marit Otto, Rian Peeperkorn, Ruben van der Scheer, Cecile van Spronsen, Peter van Tilburg, Linda Verkaaik, Jos van Waarde, Erica Welling, Niek Wittebrood, Anja Radakovic (jong talent) en Jimi Kleinbruinink (jong talent).

Over De Ploegh
De Ploegh is een Landelijk Kunstenaars Genootschap. De vereniging, ontstaan in Amersfoort in 1934, had jarenlang haar galerie in Museum Flehite. Na een periode in Soest is de vereniging sinds 2015 gevestigd in het Cultuurhuis naast theater Flint in Amersfoort. De kunstenaarsvereniging telt op dit moment zon kleine honderd leden en groeit nog steeds. De meeste artistieke disciplines zijn vertegenwoordigd. Bekende leden waren/zijn o.a. Jaap Hillenius, Jaap Ploos van Amstel, Jan Meefout, Gea Karhof, Jeroen Hermkens en Marcel Schellekens.

Vijfentwintig jaar Mondriaanhuis
Het Mondriaanhuis is het geboortehuis van Piet Mondriaan. De pionier van de abstracte kunst werd hier in 1872 geboren als zoon van een hoofdonderwijzer. Na het vertrek van het gezin Mondriaan in 1880 naar Winterswijk, heeft het pand uiteenlopende bestemmingen en eigenaren gekend. In 1902 bijvoorbeeld kocht fabrikant Hubers het gebouw en richtte er een sigaren- en tabaksfabriek in. Van 1939 tot 1955 huisvestte Kortegracht 11 drukkerij S.D. Zwart. Sinds 1994 is op deze historische plek het Mondriaanhuis als museum gevestigd. Het waren architect Leo Heijdenrijk en zijn vrouw Cis Heijdenrijk die het initiatief namen om het destijds in verval geraakte pand te renoveren en het Mondriaanhuis op te richten. In 2017 heeft het museum een herinrichting ondergaan waarmee diverse internationale prijzen zijn gewonnen. Het Mondriaanhuis ontvangt jaarlijks circa 35.000 bezoekers uit binnen- en buitenland en organiseert een breed palet aan educatie-activiteiten waarmee een breed publiek bereikt wordt. Vanaf 25 september t/m 31 oktober a.s. zullen diverse activiteiten plaatsvinden om het jubileum te vieren. De tentoonstelling 25 x 25 x 25 is te zien vanaf 25 september t/m 8 maart 2020

Mondriaanhuis
Kortegracht 11
3811 KG Amersfoort

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 11 juli 2019


One way ticket to Mars

21 september 2018 - 12 januari 2020
One Way Ticket to Mars laat de bezoeker verschillende aspecten van de reis en het verblijf op Mars ervaren. Hoe weerbarstig zijn de condities van de nieuw te ontdekken planeet? Is wonen op Mars een angstaanjagend idee of juist een prikkelende gedachte? Vanaf 21 september verbeeldt Kunsthal KAdE een voorlopig onmogelijke reis. Een tentoonstelling in vier verhaallijnen: het verlangen, de reis, het verblijf en heimwee. Met nieuwe en bestaande werken van kunstenaars, vormgevers, architecten en wetenschappers uit binnen- en buitenland. Wetenschapsjournalist Govert Schilling stelt voor de tentoonstelling een tijdlijn samen met de belangrijkste hoogtepunten en unieke objecten uit de ruimtevaartgeschiedenis van Mars. Daarnaast laat hij de schoonheid van de planeet zien met foto’s van NASA en ESA.

Leven op Mars
Mars is de planeet die het dichtst bij de aarde staat. Al in 1659 bracht Christiaan Huygens de planeet in kaart. In 2011 maakte de in Amersfoort gevestigde organisatie Mars One plannen bekend om een kolonie op Mars te stichten. Binnen korte tijd tekenden duizend gegadigden voor een enkele reis naar Mars. Elon Musk van SpaceX rekent erop dat het mogelijk zal zijn om vanaf 2024 een Mars-basis te bouwen. NASA vraagt zich af of ze in de toekomst een bemande Mars-missie kan lanceren.

Verbeeldende kunst
Waar komt deze zoektocht naar het onbekende vandaan? Kunst leent zich bij uitstek voor het verbeelden van een reis naar een onontdekte bestemming. Voor de tentoonstelling brengen kunstenaars en ontwerpers mogelijke uitkomsten in beeld. Ze kaarten obstakels aan en stellen oplossingen voor. Het werk van o.a. Jan Fabre, Carel Willink en Tom Claassen wordt getoond naast dat van een jongere generatie kunstenaars en wetenschappers zoals Luke Jerram en Angelo Vermeulen.

Tentoonstelling in vier verhaallijnen
In verhaallijnen ontvouwt zich het verhaal van de reis naar Mars: verlangen, reis, verblijf en heimwee. De nieuwsgierigheid naar het onbekende en het voortdurende verlangen onszelf te overstijgen wordt direct bij binnenkomst aangewakkerd. In de donkere grote zaal, zweeft een lichtgevende, kolossale marsbol met een diameter van 7 meter in de ruimte. Het werk is ontworpen door Luke Jerram in opdracht van Kunsthal KAdE.

De reis naar Mars duurt op dit moment ongeveer acht maanden. Edith Dekyndt visualiseert op poëtische wijze het gevoel van zwaartekracht dat zich onderweg voordoet. In haar video Slow object nr. 4 laat ze een elastiekje op en neer dansen in haar hand. In een volgende ruimte verblijft de bezoeker op Mars. In het werk Timepieces maakt Katie Paterson het verloop van tijd in ons sterrenstelsel inzichtelijk. Op Mars duurt een dag 24 uur, 37 minuten en 22,663 seconden. Ten slotte wordt de bezoeker geconfronteerd met het gevoel van heimwee. Kunsthal KAdE vroeg een aantal mensen, van ruimtevaartspecialist tot filosoof, wat ze mee zouden nemen naar Mars om hun heimwee te verminderen. Henk Stallinga ontwerpt een installatie die symbool staat voor de grote afwezige op Mars: de zee. In zijn werk horen en zien we de branding aan de kust.

Catalogus
Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus met een essay van socioloog en schrijver Ruben Jacobs. Jacobs schrijft over het verlangen naar Mars en stelt daarbij kritische vragen; zo zegt hij: ‘’een biosfeer nabouwen op een zeer mensonvriendelijke planeet als Mars is nog steeds vele malen moeilijker dan onze eigen planeet als woonplaats leefbaar te houden’’.

Deelnemende kunstenaars: Carolien Arnold (NL, 1976); Tom Claassen (NL, 1964); Edith Dekyndt (BE, 1960); Layla van Ellen (NL, 1993); Jan Fabre (BE, 1958); Karl Hans Janke (DE, 1909-1988); Luke Jerram (UK, 1981); Ryoichi Kurokawa (JP, 1978); Lucy McRae (UK, 1979); Bjřrn Melhus (DE, 1966); Constant Nieuwenhuijs (NL ,1920-2005); Olphaert den Otter (NL, 1955); Katie Paterson (UK, 1981); Michiel Pijpe (NL, 1981); Thomas Ruff (DE, 1958); Tomas Schats (NL, 1976); Roland Sips (NL, 1954-2012); Spullenmannen (NL); Henk Stallinga (NL, 1962); Franziska Steingen (DE, 1988); Tobias Tebbe (NL, 1980); Angelo Vermeulen (BE,1971); Carel Willink (NL, 1900-1983)

Bezoekadres
Eemplein 77
3812 EA Amersfoort
T 033 422 50 30

Toegang: € 12,50
Museumkaart: gratis
CJP: € 6,-
Studenten: € 6,- (op vertoon van geldige legitimatie)
Tot 18 jaar gratis

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 11 juli 2019


Museum Flehite eert Armando met bijzondere tentoonstelling op drie locaties

Met een tentoonstelling op drie locaties besteedt Museum Flehite dit najaar aandacht aan de negentigste geboortedag van Armando. In twee zalen toont het museum de gehele kerncollectie met werken van Armando, die in het bezit zijn van de gemeente Amersfoort. In de museumtuin zal een zevental sculpturen van hem te zien zijn, afkomstig uit de collectie van de Armando Stichting. Ten slotte zal in de op steenworp afstand gelegen Elleboogkerk een viertal werken worden geëxposeerd, die herinneren aan de noodlottige brand die in oktober 2007 het in de kerk gehuisveste Armandomuseum verwoestte.

De expositie is een eerbetoon aan Armando, die gedurende zijn leven een rijk en betekenisvol oeuvre heeft opgebouwd. Armando (Amsterdam, 18 september 1929 – Potsdam, 1 juli 2018) bracht een groot deel van zijn jeugd door in Amersfoort. De Leusderheide aan de zuidkant van de stad was aanvankelijk zijn speelterrein, totdat in 1941 door de Duitse bezetter op die plek Kamp Amersfoort werd gebouwd. De gebeurtenissen die zich gedurende de oorlog op deze locatie afspeelden maakten diepe indruk op de jonge Armando en beďnvloedden zijn latere artistieke ontwikkeling sterk. De kerncollectie van de gemeente Amersfoort omvat 22 werken van Armando. Zij zijn in 2007 aangekocht en hebben veelal een relatie met de periode waarin Armando geconfronteerd werd met Kamp Amersfoort. De werken waren tot voor kort in langdurige bruikleen bij Museum Oud-Amelisweerd en zijn nu weer terug in Amersfoort.

Tentoonstelling in de Elleboogkerk
In 1998 werd in de Elleboogkerk in Amersfoort het Armandomuseum geopend. Bij een grote brand in 2007 ging het museum in vlammen op, samen met diverse werken van Armando en andere kunstenaars. Naar aanleiding van deze schokkende gebeurtenis maakte kunstenaar Raffael Rheinsberg (1943-2016) een installatie die bestaat uit de overblijfselen van het verbrande museum. Na de brand verbleef Rheinsberg een week tussen de resten van het museum en verzamelde materiaal voor zijn installatie, getiteld ‘Schwarzes Wasser’. Het werk werd onlangs op een veiling aangekocht door Museum Flehite, samen met nog drie andere werken die herinneren aan de brand. Alle vier de werken zullen vanaf 19 oktober te zien zijn in de inmiddels gerestaureerde Elleboogkerk.

Museum Flehite is verheugd dat de Elleboogkerk voor deze tentoonstelling wordt opengesteld, omdat de locatie en de geschiedenis van deze plek een bijzondere context bieden aan deze specifieke werken.

Armando
Armando wordt gezien als één van de belangrijkste naoorlogse kunstenaars van Europa. Decennia lang werkte hij aan zijn veelzijdige oeuvre. Armando werd naast beeldend kunstenaar en schrijver ook bekend als dichter, violist, acteur, journalist, film-, televisie- en theatermaker.

De tentoonstelling is te zien van 19 oktober t/m 26 januari 2020

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 26 juni 2019


Gezocht: nieuwe werkgroep-leden voor Vreemde Gasten Amersfoort

Voor Vreemde Gasten Amersfoort zijn wij op zoek naar versterking van ons team. We hebben behoefte aan minimaal 2 nieuwe medewerkers met ieder een specifiek aandachtsgebied:
1. PR & Fondsenwerving (m/v)
2. Ballotage & Matching (m/v)

Wat is Vreemde Gasten
Vreemde Gasten is een gratis te bezichtigen tweejaarlijkse expositie van hedendaagse kunst op meerdere locaties in de binnenstad van Amersfoort. Altijd tijdens het eerste weekend van oktober.

Wanneer is Vreemde Gasten
In 2018 vierden we een lustrum. De volgende editie staat gepland op 3 & 4 oktober 2020.

Wat doet de werkgroep Vreemde Gasten
Vreemde Gasten wordt georganiseerd door de Werkgroep Vreemde Gasten (vallend onder Stichting Kunst in Amersfoort); een serieuze groep vrijwilligers met een nauwe band met Amersfoort en/of beeldende kunst. De werkgroep bestaat uit een aantal vaste medewerkers en een aantal externe adviseurs. Achter de schermen is de werkgroep ruim voor de data van het evenement druk met:
- benaderen, selecteren en beoordelen van (werk van) kunstenaars
- benaderen van binnenstadbewoners voor de rol van gastheer/vrouw van de kunstenaar
- beoordelen van aangeboden locaties en expositieruimtes
- matchen van 2D en 3D werk voor de geselecteerde expositieruimtes
- coördineren van de kennismaking van kunstenaars en gastheren/vrouwen
- werven van sponsoren en promoten van het event
- organiseren, inrichten en bemensen van de centrale expositieruimte
- en nog allerlei andere kleine en grote klussen die aandacht vragen . . .

Meer weten?
Voor nog meer informatie over Vreemde Gasten, verwijzen we graag naar onze website: www.vreemdegastenamersfoort.nl .

Reageren!
Spreekt het bovenstaande je aan en heb je een achtergrond in PR, fondsenwerving en/of ben je een logistiek en facilitair wonder, dan komen we graag met jou in contact. Stuur je motivatie en cv naar: info@vreemdegastenamersfoort.nl

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 21 juni 2019


Tentoonstelling Max Keuris Meesterverteller in Museum Flehite

Van 22 juni t/m 13 oktober 2019 organiseert Museum Flehite de tentoonstelling Max Keuris Meesterverteller. De expositie toont de veelzijdigheid van de Amersfoortse kunstenaar Keuris. Hij was niet alleen tekenaar en schilder, maar ontwierp ook boekomslagen en maakte reclamefilms.

Max Keuris (1923-1979) had alles in huis om het ver te schoppen als schilder. Met op het Vlaamse expressionisme geënte voorstellingen toonde hij al op jonge leeftijd zijn kunnen. Maar de Amersfoorter, met onder anderen Toon Tieland en Johan Traarbach oprichter van de naoorlogse kunstenaarsvereniging De Ploegh, was ook een eigenzinnig mens, die weinig van anderen aannam en zijn talent versnipperde. Hij ontwierp platenhoezen, boekomslagen en later ook uithangborden voor de horeca. Dit broodwerk was voor hem, vader van vier kinderen, pure noodzaak. Een belangrijk deel van zijn beroepsleven bracht Keuris door in de reclamewereld - overigens niet zonder succes. De animatiefilms die hij in de jaren 60 regisseerde voor de studio van Joop Geesink zijn fantasievol en geestig.

Max Keuris Meesterverteller toont alle facetten van zijn kunstenaarschap. Op het schilderen stortte Keuris zich pas volledig nadat hij op straat kwam te staan na een faillissement. Net als in zijn andere creatieve uitingen, toont hij zich in de olieverven een volbloed verhalenverteller. Een aantal daarvan is qua thematiek en kleurgebruik schatplichtig aan het magisch realisme van Carel Willink. Hij liet zich ook inspireren door het surrealisme van Salvador Dalí en de droombeelden van Marc Chagall. Door een onstuimige levensstijl, leidend tot zijn vroegtijdige dood, blijft de vraag in welke richting Keuris zich verder zou hebben ontwikkeld onbeantwoord.

Friso Keuris
Veertig jaar na de dood van Max Keuris heeft zoon Friso (1963) een serie foto’s gemaakt van voorwerpen die herinneren aan zijn vader. Een speelgoedeend, een altfluit, een tekenveer en een whiskyglas; portretfotograaf Friso Keuris neemt deze voorwerpen een voor een onder de loep. Bij schemerig daglicht maakte hij negen ‘stillevens’, die op groot formaat in het museum worden getoond. ,,Veel is weggegooid, omdat op dat moment de waarde ervan niet werd ingezien’’, aldus de fotograaf. ,,Maar na jaren kun je aan de ogenschijnlijk onbenullige voorwerpen die wél bewaard zijn gebleven, waarde hechten, behoefte krijgen ze nader te bekijken. De herinnering terughalen. De voorwerpen horen bij waar men vandaan komt.’’

Publicatie
Bij de expositie verschijnt de biografie Max Keuris Meesterverteller (Stichting Regionaal Spitwerk), geschreven door Wichard Maassen, journalist en gastcurator van de tentoonstelling. De publicatie (€ 19,50) is o.a. verkrijgbaar bij de Museumshop van Museum Flehite.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 18 juni 2019


Buurtkamer Binnenstad, Appelmarkt 9 achter

De buurtkamer is te bereiken via de steeg tussen de Appelmarkt nr. 9 en 10, open elke woensdag van 10.00 tot 15.00 uur. Het poortje staat dab open. De buurtkamer Binnenstad wordt gerund door vrijwilligers en is mede mogelijk gemaakt door Zorgresidence Het Seminarie en Indebuurt033. De buurtkamer is opgezet voor bewoners (senioren) in de oude stadskern van Amersfoort. Welkom voor kopje koffie, thee, een kop soep, een babbeltje of een spelletje of wat dan ook. Telefoon: 033 33 202 33.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 12 november 2018


Activiteiten in Zorgresidence Het Seminarie, Muurhuizen 102

Buurtkamer: Iedere donderdagmiddag van 14.00-17.00 uur
Senioren die gezelligheid buitenshuis zoeken, kunnen terecht in de “De Buurtkamer”. Voor oudere binnenstadbewoners met een klein netwerk, mensen met lichte geheugenproblemen en voor mensen met een beperkte mobiliteit is er iedere donderdagmiddag plek in De Buurtkamer in de Muurhuizen. Toegang, koffie en thee zijn gratis. U kunt zich aanmelden door te mailen naar kantoor@hetseminarie.nl

Buurtdiner: Iedere donderdagavond vanaf 17.30 uur
Elke donderdagavond verzorgt de kok van Het Seminarie een warme maaltijd voor senioren uit de buurt. Een leuk moment om elkaar te ontmoeten en gezellig bij te praten onder genot van een hapje en een drankje.
Kosten € 7,50 per persoon, consumpties en wijn € 1,50 per glas. U kunt zich aanmelden door te mailen naar kantoor@hetseminarie.nl

Thee-Matinee: Iedere vierde zondag van de maand, van 15.00 tot 16.30 uur
Iedere vierde zondag van de maand kunt u genieten van een muzikaal optreden in de kapel van Het Seminarie onder het genot van zelfgemaakte lekkernijen en verse thee.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 19 maart 2018


Overlast van graffiti in de binnenstad

De graffiti-overlast in de binnenstad is gelukkig beperkt. Dat is wel eens anders geweest. Een aantal jaren geleden heeft de gemeente Amersfoort de graffiti in de binnenstad nauwkeurig laten vaststellen. Het gaat dan om het gebied wat begrensd wordt door de Stadsring, Singelbeek en Plantsoen Noord.
Op 210 panden van de 1150 panden zat toen ruim 500 m˛ graffiti. De gemeente heeft destijds een grote schoonmaakactie uitgevoerd. De pandeigenaren van de 210 panden zijn benaderd en de meeste eigenaren hebben de gemeente toestemming gegeven graffiti van hun panden te verwijderen. Deze service van de gemeente is begonnen in de jaren tachtig. Zo wordt het beschermde stadsgezicht van de binnenstad zo schoon mogelijk gehouden in het belang van bewoners en ondernemers en ter bevordering van het toerisme.

Werkwijze verwijderen graffiti
Elke maandagochtend rijdt de schoonmaakbus van Eemfors de binnenstad in om te reinigen. Eerst gaan zij aan de slag in de winkelstraten en de pleinen. Vervolgens worden de klachten afgehandeld van de meldingen die bij het Meldpunt Woonomgeving zijn binnengekomen. Alleen de panden waarvan de gemeente toestemming van de eigenaar heeft, worden schoongemaakt. Niet alle (huidige) pandeigenaren zijn bekend met deze service van de gemeente en daarom is het goed dit weer eens onder de aandacht te brengen.

Meld graffiti bij de gemeente!
Het gebied waarbinnen de gemeente Amersfoort de graffiti verwijdert ligt binnen de 1ste grachtengordel: Weversingel,`t Zand, Westsingel en Zuidsingel. Ook de toegangsstraten naar dit gebied toe worden meegenomen, bijvoorbeeld: de Kamp, Bloemendalsestraat, Andriesstraat, Molenstraat, Grote en Kleine Spui, Kleine Haag, Arnhemsestraat en Utrechtsestraat.

Is er op uw pand binnen dit gebied graffiti aangebracht? Dan verwijdert de gemeente Amersfoort dit kosteloos voor u. U kunt dit melden bij het Meldpunt Woonomgeving van de gemeente Amersfoort. Is het de eerste keer dat u graffiti meldt, dan zal u gevraagd worden een verklaring te ondertekeningen waarin u de gemeente toestemming verleent om te verwijderen en de gemeente vrijwaart van eventuele gevolgschade. Is de verklaring eenmaal getekend, dan wordt u pand, als dit op de route ligt, automatisch meegenomen. Als dit niet het geval is, kunt u de bekladding doorgeven bij het Meldpunt Woonomgeving.
U kunt het Meldpunt Woonomgeving bereiken via telefoonnummer 14 033. Ook kunt u online uw melding doorgeven op www.amersfoort.nl/meldpunt.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 21 december 2012, laatste wijziging 17 april 2015


Klik hier om terug te gaan naar de startpagina.