Nieuwsberichten uit de binnenstad

Klik op een link om naar het betreffende bericht te gaan. Alle evenementen onder voorbehoud in verband met de coronacrisis.

Ander Licht op Withoos - Drie generaties Withoos

Huismuziek Amersfoort

Hoe ben ik geworden wie ik ben?

Verhalenpodium Waar Gebeurd zoekt vertellers bij het thema 'over de grens'

Schilderwedstrijd ter ere van Mondriaan 150

Nederland Leest gaat van start

SCC-activiteiten in de maand november

BlOeM! by Bob Negryn

Drie prachtige concerten in de Elleboogkerk

De Vensterbank van Frode Bolhuis

Zoektocht naar vrijwilligers voor Vreemde Gasten

Kunsthal KAdE toont in het najaar van 2021 eerste overzichtstentoonstellingen van de kunstenaars Natasja Kensmil en Sadik Kwaish Alfraji

Brief BBN aan burgemeester en wethouders over plannen rond de Zonnehof

Wijkwinkel Kruiskamp (ook voor de binnenstad)

Buurtkamer Binnenstad, Appelmarkt 9 achter

Activiteiten in Zorgresidence Het Seminarie, Muurhuizen 102

Overlast van graffiti in de binnenstad

Ander Licht op Withoos - Drie generaties Withoos

Eerste grote overzichtstentoonstelling van de Nederlandse 17e-eeuwse meesterschilder Mathias Withoos

Museum Flehite in Amersfoort presenteert van 12 december 2021 tot en met 8 mei 2022 de eerste grote overzichtstentoonstelling van de Nederlandse meesterschilder Mathias Withoos. De 17e-eeuwse schilder geniet internationale bekendheid om het dramatische, caravaggistische licht in zijn weidse stadsgezichten en gedetailleerde stillevens. In de tentoonstelling Ander Licht op Withoos - Drie generaties Withoos, hangen negentig werken van drie generaties Withoos; van vader Mathias, zijn kinderen én van hedendaags fotograaf en nazaat Hans Withoos.

Hans Withoos, beeldend kunstenaar én nazaat van Mathias Withoos, fotografeert en exposeert al ruim dertig jaar. In de serie 'Withoos meets Withoos, The People' herinterpreteert de fotograaf de schilderkunst van zijn verre voorvader Mathias en voegt daar mensen en leven aan toe. Daarbij combineert hij stillevens en stadsgezichten met eigentijdse, surrealistische beelden en wordt de vergankelijkheid in een ander licht geplaatst.

Schilder Mathias Withoos
Mathias Withoos (Amersfoort, 1627 – Hoorn, 1703) volgde een schildersopleiding bij bouwmeester en kunstschilder Jacob van Campen. Voor verdere studie en inspiratie vertrok hij rond zijn twintigste als meesterschilder naar Rome. Na enkele jaren keerde hij terug naar Amersfoort en vluchtte in het Rampjaar 1672 met zijn gezin naar Hoorn. Hij kreeg met zijn echtgenote Wendelina van Hoorn acht kinderen, waarvan er vier door Mathias werden opgeleid om het schildersambacht te leren: Johannes, Pieter, Alida en Frans. Mathias was een zeer gelovig en belezen man met veel kennis over flora, fauna en de symboliek van vergankelijkheid. Tot zijn specialismen als fijnschilder behoren vanitasschilderijen, bosstillevens (sottobosco’s), lusthoven en italianiserende landschappen. De focus op licht en donker hielp hem de verbinding tussen hemel en aarde te illustreren. De verborgen boodschappen in de schilderijen vormen stof tot nadenken.

Historische context
De gelaagde tentoonstelling geeft een representatief overzicht van het indrukwekkende oeuvre van Mathias Withoos en ook een beeld van het werk van zijn schilderende kinderen. De presentatie van de olieverfschilderijen en verfijnde, lichtvoetige gouaches is van een uitgebreide historische context voorzien; met schilderijen van tijdgenoten of inspiratoren en oude boeken, maquettes, cartografie en prenten. De fotowerken van Hans Withoos gaan in dialoog met de schilderijen.

Westsingel 50
3811 BC Amersfoort

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 16 november 2021


Huismuziek Amersfoort

Mogelijk bespeel je al langer een muziekinstrument of heb je een oude hobby weer opgepakt. Dan kan spelen in een muziekensemble misschien een nieuwe inspiratiebron zijn. De manier om met plezier samen muziek te maken. Het kán! We doen niet aan audities; kom gewoon lekker meespelen en de sfeer proeven.

Huismuziek Amersfoort is een vereniging voor amateurmuziek met professionele dirigenten die samen muziek maken wil bevorderen.

Er zijn vijf ensembles:
Eemgaarde - een gemengd orkest met strijkers- en blaasinstrumenten.
Neptunus - een gemengd orkest met eveneens verschillende instrumenten
Syrinx - een dwarsfluitgroep
Houtgreep - een blokfluitgroep
Spiccato - een cellogroep

De ensembles komen 1 x per 2 weken bij elkaar. Het repertoire verschilt per groep en omvat diverse muziekstijlen van klassiek tot eigentijds. De muziek wordt verder op de groep toegesneden.

Ben je geïnteresseerd zie dan voor meer informatie:
http://www.huismuziekamersfoort.nl
www.Facebook.com/HuismuziekAmersfoort

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 16 november 2021


Hoe ben ik geworden wie ik ben?

Expositie Ne Me Quitte Pas van 18 november t/m 19 december in Rietveldpaviljoen Amersfoort

Tijdens de expositie Ne Me Quitte Pas is er werk te zien van fotografen en beeldend kunstenaars die op zoek zijn naar antwoorden op vragen als: Waar kom ik vandaan? Hoe ben ik geworden wie ik ben? Hoe heeft mijn familie(geschiedenis) – van generatie op generatie – invloed op wie ik nu ben? Welke beelden (vaak zonder woorden) uit mijn jeugd werken door in mijn volwassen leven? En hoe blijven ingrijpende gebeurtenissen mij op veel momenten nog steeds raken?

Exposerende kunstenaars
De expositie Ne Me Quitte Pas in het Rietveldpaviljoen toont werk van Christian Arts, Yanina Cesa, Greet van Dam, Femke Doove, Jamie van den Heuvel, Pascale Hustings, Josita van de Kerk, Cara Louwman & Yuen Yee Li, Wies den Ouden, Bianca Pauline, Sten Petersen, Rob Severein, Linda Verkaaik, Mo Verlaan en Hannes Wallrafen. Bij de tentoonstelling hoort een eenvoudig boekje waarin de verhalen van de kunstenaars zijn opgetekend.

Hannes Wallrafen
Wat gebeurt er met iemand als die zijn belangrijkste zintuig moet missen? Internationaal befaamd fotograaf Hannes Wallrafen werd op 53-jarige leeftijd, door een erfelijke aandoening, blind. Een nachtmerrie voor ieder mens, maar zeker voor een fotograaf. De wereld werd een visuele herinnering. Na een periode van grote wanhoop herneemt hij zich en gaat zich verdiepen in de wereld van zintuigen. Hij ontdekt de mogelijkheid beelden via geluid uit te drukken. Zijn nieuwsgierigheid, zijn kunstenaarschap blijken zijn redding.

Christian Arts en Yanina Cesa
Toen de vader van Christian Arts overleed liet hij weinig persoonlijke spullen achter. Alleen enkele foto’s, een horloge, cassettespeler, kruis en zijn trouwring. En – omdat zijn vader een fietsenreparatiewinkel had – tonnen gereedschap, fietswrakken en reserveonderdelen. Omdat deze items hem zo typeerden besloot Arts ze samen te voegen tot een serie stillevens. De afgelopen jaren heeft Yanina Cesa de ziekte en dood van haar vader en de geboorte van haar zoon hier in Nederland moeten beleven, ver weg van haar geboorteland Argentinië. Voor Cesa is fotografie een manier om de familiebanden te behouden die niet meer bestaan, om haar wortels op te nemen in de nieuwe wereld van haar zoon, om nieuwe verbindingen te creëren.

Nevenprogramma
Eveneens is er een nevenprogramma met daarin aandacht voor de thema’s ‘Hoe ben ik geworden wie ik ben?’, ‘Waar kom ik vandaan?’ en ‘Wat is familie?’.

Vrijdag 19 november 19.30-21.00 uur: optreden ‘home’ door Jan Dirk van der Burg. Van der Burg heeft het over ‘de verloren kunst der huisnaamgeving’ en ‘thuis is waar home voor het raam staat’.

Zondag 21 november 11.00-13.00 uur: NRC-journalist Rianne van Dijck interviewt een aantal exposerende fotografen. Gevolgd door een lezing over familieverhoudingen door Else-Marie van den Eerenbeemt. Van den Eerenbeemt is familietherapeut, publicist en onderzoeker op het gebied van ouder-kindrelaties. De proloog in de catalogus is geschreven door Van den Eerenbeemt, waarin ze zegt: “Ne me quitte pas, verlaat me niet. De foto-expositie werpt licht op het diep menselijk universeel verlangen om van betekenis te zijn en te blijven. Er wordt een indringend en beeldend teken gegeven van verbondenheid en trouw tussen de generaties. Erven van toekomst.”

Zondag 12 december 16.00-17.00 uur: lezing ‘geluid in zicht’ door fotograaf Hannes Wallrafen die op latere leeftijd blind is geworden.

Donderdag 16 t/m 19 december van 12.00-17.00 uur: fotoboekenmarkt. Veel deelnemende kunstenaars hebben eveneens een boek gepubliceerd dat aansluit bij het thema Ne Me Quitte Pas, vergeet mij niet.

Aanmelden voor het optreden en de lezingen via de website 033fotostad.com/evenementen. De lezingen vinden plaats in het Rietveldpaviljoen.

Het Rietveldpaviljoen, Zonnehof 8 te Amersfoort, is geopend op donderdag tot en met zondag van 12.00 uur tot 17.00 uur. De entree bedraagt € 3,50 of € 6,00 inclusief catalogus. Bezoekers kunnen via de website 033fotostad.com vooraf een tijdslot reserveren. Indien er plaats is kan er ter plekke ook een entreebewijs worden gekocht.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 9 november 2021


Verhalenpodium Waar Gebeurd zoekt vertellers bij het thema 'over de grens'

'Waar Gebeurd' is een verhalenpodium waar mensen écht gebeurde verhalen vertellen die ze zelf hebben meegemaakt. Voor de komende edities in Baarn en Amersfoort is de Bibliotheek Eemland op zoek naar vertellers. Deze editie is gekoppeld aan de bibliotheekcampagne Nederland Leest en heeft als thema 'Over de grens'.

'Verhalenpodium Waar Gebeurd' is op zaterdag 27 november 12.00 uur in de Bibliotheek Baarn en op zondag 28 november 17.00 uur in het Eemhuis - KAdECafé. Het thema 'Over de grens' kan breed worden uitgelegd. Zo kun je denken aan fysieke reizen, veraf of dichtbij, of iets onverwachts tijdens een wandeling met de hond. Ook zou het kunnen gaan over 'over je eigen grens gaan'.

Voor de vertellers op het podium gelden de volgende regels
- het gaat om een verhaal wat ze zelf hebben meegemaakt
- het vertellen gaat uit het hoofd (geen spiekbriefjes toegestaan)
- een verhaal mag maximaal zeven minuten duren

Podiumangst is niet nodig. Elke verteller of vertelster wordt begeleidt door een vertelcoach. Daarnaast is er de mogelijkheid om mee te doen aan de 'Workshop Verhalen vertellen' op zaterdag 13 november in de Bibliotheek Baarn of op dinsdag 16 november in de Bibliotheek het Eemhuis.

Geinteresseerden kunnen zich aanmelden door een mail te sturen.
Voor het verhalenpodium in Amersfoort naar Karin Horst: k.horst@Bibliotheekeemland.nl.
Voor het verhalenpodium in Baarn naar Marie-Ellen Jacobs: me.jacobs@Bibliotheekeemland.nl.

Over Nederland Leest
Nederland Leest is een campagne van stichting CPNB ter bevordering van het lezen van boeken met ieder jaar een ander thema. Het afgelopen jaar was voor veel mensen een periode waarin het leven zich voornamelijk tussen vier muren afspeelde. Onder andere om te laten zien dat reizen niet altijd fysiek hoeft te gebeuren is het thema van Nederland Leest 2021: Over de grens. Meer informatie en activiteiten vind je op onze website www.bibliotheekeemland.nl/nederlandleest2021 of via de website van Nederland Leest.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 9 november 2021


Schilderwedstrijd ter ere van Mondriaan 150

Piet Mondriaan was een schilder met lef. Tegen de stroom in durfde hij zijn geheel eigen stijl te ontwikkelen en ontketende hij een ware revolutie in de schilderkunst. In 2022 is het 150 jaar geleden dat de kunstenaar in Amersfoort werd geboren. Ter ere van dit jubileum nodigt het Mondriaanhuis iedereen die van schilderen houdt uit om mee te doen aan schilderwedstrijd Lef! De prijsuitreiking zal plaatsvinden op 6 maart 2022.

Vanaf heden kan iedereen het wedstrijdformulier en – zo lang de voorraad strekt- een (gratis) schilderdoek van 24 x 30 cm ophalen bij het Mondriaanhuis om zelf aan de slag gaan. Het is niet verplicht om met verf te werken. Deelnemers mogen ook andere materialen of technieken gebruiken voor hun kunstwerk. Werk bijvoorbeeld met collagetechnieken, met krijt of textiel, of maak een digitaal schilderij. Alles is mogelijk, zolang het formaat 24 x 30 cm maar wordt aangehouden.

Inleveren tot 6 februari 2022
Deelnemers kunnen t/m zondag 6 februari 2022 hun werk inleveren. Een deskundige jury zal een selectie maken van inzendingen die tijdelijk geëxposeerd zullen worden in het Mondriaanhuis. Uit deze selectie kiest de jury de uiteindelijke winnaars.

Mondriaan 150
Schilderwedstrijd Lef! is onderdeel van een breder programma aan jubileumactiviteiten rond Mondriaan in 2022. Amersfoort wil volgend jaar Mondriaan eren met een manifestatie die de vernieuwingsdrang en verbeeldingskracht van de kunstenaar centraal stelt. Onder de titel 'Feest van Verbeelding' zijn (culturele) organisaties en instellingen uitgenodigd om mee te werken aan een innovatief, inspirerend en inclusief programma.

Mondriaanhuis
Kortegracht 11
3811 KG Amersfoort

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 9 november 2021


Nederland Leest gaat van start

Het is bijna november en dat betekent dat alle bibliotheken van Nederland meedoen aan de jaarlijks terugkerende campagne Nederland Leest waarin heel Nederland hetzelfde boek leest dat gratis is op te halen in de bibliotheek. De campagne duurt heel de maand november. Ook de Bibliotheek Eemland doet dit jaar weer mee.

Nederland Leest: Eén boek, duizend gesprekken
In november leest heel Nederland tijdens de campagne Nederland Leest hetzelfde boek. Dit jaar is dat De wandelaar van Adriaan van Dis. In dit boek krijgt een Nederlander in Parijs bij een brand een hond in zijn schoot geworpen. Een hond die een andere wereld voor hem opent: die van vluchtelingen, illegalen en zwervers. Het verandert Parijs, het verandert de man: hij wil helpen, goed doen. Maar alles wat hij doet pakt anders uit. Het boek wordt gebruikt om gesprekken op gang te brengen en lezers met elkaar te verbinden in de bibliotheek.

Activiteiten in de Bibliotheek Eemland
Dit jaar staat Nederland Leest in het teken van het thema Over de grens. De Bibliotheek Eemland organiseert daarom de hele maand november verschillende activiteiten rondom reizen, over grenzen gaan en het boek De wandelaar. Kijk voor het volledige activiteitenoverzicht op onze website www.bibliotheekeemland.nl/nederlandleest2021.

Meer informatie?
Nederland Leest is een campagne van stichting CPNB ter bevordering van het lezen van boeken met ieder jaar een ander thema. Meer informatie en activiteiten vind je op onze website www.bibliotheekeemland.nl/nederlandleest2021 of via de website van Nederland Leest.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 9 november 2021


SCC-activiteiten in de maand november

In de serie Bezield en Bezielend

Thomas Merton, de beroemdste monnik van de 20e eeuw
zaterdag 20 november 10.30 tot 12.30
inleider: Kick Bras

Thomas Merton (1915-1968) was de beroemdste monnik van de 20ste eeuw. Een dichter, spiritueel schrijver, profeet en sociaal activist. In zijn inleiding - met foto's en teksten - zal Kick Bras vier aspecten van Mertons levensvisie toelichten: zijn visie op de waarde van stilte en meditatie; zijn visie op de verhouding van contemplatie en maatschappelijke inzet; zijn visie op de interreligieuze dialoog, en tenslotte zijn natuurmystiek. Thomas Merton is nog steeds een inspiratiebron voor mensen die zoeken naar zin. Zijn boeken worden nog steeds veel gelezen. Zijn dagboeken en brieven die dertig jaar na zijn dood verschenen, wierpen nieuw licht op zijn persoon en zijn denken.

Over de inleider: dr. Kick Bras is emeritus-predikant van de Protestantse Kerk in Nederland, actief betrokken bij Vacare, platform voor meditatief leven. Hij is als onderzoeker gelieerd aan het Titus Brandsma Instituut te Nijmegen en schreef diverse boeken over meditatie en mystiek. Onder meer: Leven met Thomas Merton (uitgever Meinema), en in 2021 Onuitsprekelijk paradijs. De groene spiritualiteit van Thomas Merton (uitgever BerneMedia). Van dit boek zal hij enkele exemplaren ter verkoop meenemen. Lees meer op zijn website www.kickbras.nl
Dag/tijd: zaterdag 20 november 10.30 tot 12.30
Plaats: Franciscus Xaveriuskerk, 't Zand 29/31
Aanmelding: secretariaatscc@gmail.com
Bijdrage: € 5

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 9 november 2021


BlOeM! by Bob Negryn

Bob Negryn benadert de wereld om hem heen als een samenspel van kleuren en vormen, die hij op eigenzinnige wijze vangt in afgewogen composities. Vanaf 6 november toont het Mondriaanhuis een selectie van Negryns fascinerende en krachtige bloemencomposities.

In zijn foto’s zet Negryn de traditie voort die begon in de 17e eeuwse Nederlandse schilderkunst om schoonheid te vinden in het gewone, het alledaagse. Het Mondriaanhuis selecteerde een aantal werken uit Negryns bloemenserie. Al ruim tien jaar is Bob Negryn gefascineerd door bloemen. In alle stadia van groei, bloei en verval. Hij speelt in zijn foto's heel bewust met licht waardoor de schoonheid van de bloem nadrukkelijk naar voren komt.

Bloemenpracht in plastic flesjes
Wat opvalt is dat de bloemen in plastic flesjes zijn gezet. Het geeft het geheel een ietwat surrealistische sfeer. ''De provocerende schoonheid van tulpen en plastic flesjes haalt ons uit onze dagelijkse sleur. Zodat we het leven kunnen vieren”, zei Negryn daar zelf eens over. De kunstenaar maakt de voorwerpen in zijn foto's bewust groter en belangrijker dan ze zijn om onze afhankelijkheid van hen, zowel praktisch als esthetisch te benadrukken. Praktisch vanwege het dagelijks gebruik en esthetisch vanwege hun vorm en kleur. Alledaags en bijzonder tegelijkertijd.

Mondriaan
De hedendaagse composities van Negryn vertonen overeenkomst met de bloemstillevens van Piet Mondriaan, die in zijn vroegere werken ook sterk kon focussen op het verbeelden van één enkele bloem. Denk aan de amaryllis en chrysant die Mondriaan regelmatig heeft vastgelegd. Voor Bob Negryn is het vastleggen van de bloemen een manier om de kwetsbaarheid van ons bestaan te aanvaarden.

Over Bob Negryn
Bob Negryn (Delft, 1961) studeerde in 1984 af aan de Academie voor Beeldende Kunst en Vormgeving ArtEZ in Arnhem met als specialisatie schilderkunst en fotografie. Hij maakte zich diverse fotografische genres eigen: landschappen, portretten en stillevens. Hij koppelt daarbij zijn blik van beeldend kunstenaar aan de technische bagage van een professioneel fotograaf. In de loop der jaren is het werk van Negryn, die afwisselend woont in Nederland en aan de Ierse westkust, getoond in tal van solo- en groepstentoonstellingen. Buiten Nederland ook in België, Duitsland, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Nieuw Zeeland.

Tentoonstelling ‘BlOeM! by Bob Negryn’ is vanaf 6 november t/m 20 februari 2022 te zien in het Mondrianahuis Amersfoort.

Mondriaanhuis
Kortegracht 11
3811 KG Amersfoort

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 9 november 2021


Drie prachtige concerten in de Elleboogkerk

Wat later in het jaar dan u van ons gewend bent, maar zoals gewoonlijk weer bijzonder en van hoog niveau! En weliswaar op een andere locatie, maar deze belevenis in de fraaie Elleboogkerk mag u zeker niet missen! Hoe zat het ook alweer? In het voorjaar was het programma van de Havikconcerten helemaal rond. We hoopten dat het zou lukken, maar helaas bleef het te lang onduidelijk wat er wel en niet zou kunnen. Dat betekende een te krappe voorbereidingstijd om de concerten volgens de coronaregels te organiseren. Maar nu er weer meer kan, organiseren we alsnog de Havikconcerten. Niet buiten maar binnen. Verspreid over drie avonden zullen de concerten in de Elleboogkerk gehouden worden.

Zaterdag 16 oktober
Cora Burggraaf zingt cabaretliederen van o.a. Weill, Gershwin en Poulenc.
Henry Kelder (piano) speelt stukken van zijn nieuwe CD met muziek die hem inspireerde in coronatijd.

Zaterdag 13 november
Het Matangi Quartet is al 22 jaar een graag geziene gast op Nederlandse en internationale podia. De vier leden Maria-Paula Majoor (viool), Daniel Torrico (viool), Karsten Kleijer (altviool) en Arno van der Vuurst (cello), laten zich deze keer horen met een klassiek programma.

Vrijdag 10 december
Bijzondere duo's: Egbert Jan Louwerse & Manja Smits
Egbert Jan Louwerse (fluit) & Manja Smits (harp). Zij spelen modern klassieke repertoire van o.a. Piazzolla, Bozza, Badings en Lutoslawski.
Bijzondere duo's: Raphaela Danksagmüller & Angelo van den Burg
Raphaela Danksagmüller (duduk en fujara) & Angelo van den Burg (hang en percussie). De Armeense duduk, de Moldavische kaval en de Slovaakse boventoonfluit de fujara vormen samen met percussie, de balafon en handpans een betoverende combinatie. Naast eigen composities staan traditionele liederen uit Armenië, Azerbeidzjaan en Turkije op het programma.

Voor tijden, kaarten bestellen en informatie over parkeren (Amersfoort is een autoluwe stad) ga je naar www.havikconcerten.nl. Om de Havikconcerten te kunnen bijwonen is een coronatoegangsbewijs verplicht.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 28 september 2021


De Vensterbank van Frode Bolhuis

De Vensterbank wordt van 5 september 2021 t/m 2 januari 2022 bewoond door twee mystiek ogende figuren van kunstenaar Frode Bolhuis (1979), The Prophet en The Astronaut. Ze zweven tussen gekleurde velden, in een sferisch witte ruimte, die overdag zo helder is, dat verlichting niet nodig is.

In De Vensterbank experimenteert Bolhuis met kleurvlakken en sfeer, rondom de kleine mensfiguurtjes, die hij al associÃ"rend inbedde in raadselachtigheid. Geboetseerde mensfiguren, bescheiden en vriendelijk ogend, maar opvallend kleurrijk. Bolhuis zegt hierover: "Mijn idee van beelden was altijd dat ze zwart zijn, of wit, of grijs, of bruin. Maar de toevoeging van kleur is een hele rijkdom. Hoe meer je ziet, hoe dieper je gaat. Ik realiseerde me; in kleur zelf zit ook emotie." Bolhuis boetseert met polymeerklei; sinds hij een jaar of drie geleden deze synthetische hobbyklei ontdekte, heeft niet alleen de kleur zijn beelden getransformeerd, maar ook zijn kunstpraktijk is drastisch veranderd. "Dit materiaal is echt heerlijk. Ik hoef niet meer te gieten, niet meer met giftige materialen te werken."

De Vensterbank van Frode Bolhuis te zien t/m 2 januari 2022 op de stoep van Bergstraat 32, Amersfoort zeven dagen per week; om 23 uur dooft het licht.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 3 september 2021


Zoektocht naar vrijwilligers voor Vreemde Gasten

Door de turbulente tijden van Corona heeft de werkgroep Vreemde Gasten haar editie 2020 van het gelijknamige evenement moeten afgelasten. We hopen van harte dat we in 2022 weer een expositie van werken van kunstenaars in huizen van onze mooie binnenstad kunnen laten plaatsvinden.

Naast het afblazen van onze 2020 editie hebben we met pijn in het hart afscheid moeten nemen van 2 dierbare werkgroepleden: Yvonne Servaas (sponsoring, administratie & subsidie) en Anneke Reitsma (toewijzingscommissie & matching). Privé omstandigheden maakten dat er spijtig genoeg geen tijd en ruimte meer was voor deze vrijwilligerstaken. Gelukkig hebben we een nieuw werkgroeplid mogen verwelkomen die zich met onze marketing & sponsoring bezig gaat houden: Wendy Sieverts.

Maar desondanks zijn we nog steeds naarstig op zoek naar nieuwe (vrijwillige) collega's. We hopen dat er binnenstad bewoners zijn die ons willen komen versterken om het evenement mogelijk te maken. Lijkt het je wat om de 2022 editie mee te helpen organiseren? We kunnen je ondersteuning vanaf september 2021 heel goed gebruiken!

Behalve de reguliere hand- en spandiensten tijdens de 2 kunstdagen zelf (1 & 2 oktober 2022) hebben we enorm behoefte aan mensen die:
- Onze kosten en inkomsten bewaken en beheren (laten we zeggen 'penningmeester')
- De organisatie van de adviescommissie op zich neemt (zeg maar 'baas ballotage')
- Het matchen van huizen en kunstenaars wil coördineren (om tot een spannende maar toegankelijk mix van huizen + kunstenaars te komen)
- Mee willen denken over de inhoud van onze catalogus
- Nuttige tips en suggesties hebben voor het toekomstbestendig houden van VreemdeGasten (denk dan aan 'Corona-proof' maar ook 'inclusief' en 'verjongend' - belangrijke voorwaarden voor onze subsidie)
- Computervaardig zijn en bedreven zijn in Word, Exel en Zoom.

Als één of meerdere bovenstaande taken je aanspreken maken we heel graag nader kennis! Heb je nog vragen? Mail ons gerust of neem rechtstreeks contact op met onze voorzitten: Anton Van Kolfschoten (zie mailadres hieronder).

Help je ons VreemdeGasten te laten voortbestaan!? We horen het graag: info@vreemdegastenamersfoort.nl

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 14 juli 2021


Kunsthal KAdE toont in het najaar van 2021 eerste overzichtstentoonstellingen van de kunstenaars Natasja Kensmil en Sadik Kwaish Alfraji

za 25 sep 2021 t/m zo 9 jan 2022

Kunsthal KAdE toont in het najaar van 2021 eerste overzichtstentoonstellingen van de kunstenaars Natasja Kensmil en Sadik Kwaish Alfraji. Kunsthal KAdE besteedt geregeld aandacht aan bijzondere oeuvres. In het najaar van 2021 wordt het werk van Sadik Kwaish Alfraji en Natasja Kensmil in parallelle solotentoonstellingen getoond. Kensmil was in Nederland al vaker te zien, maar nog niet met een dwarsdoorsnede uit haar gehele oeuvre. Alfraji heeft aan diverse internationale projecten meegedaan, maar had na 2010 in Nederland geen solotentoonstelling meer. Hij tekent in een expressieve stijl zijn herinneringen en associaties aan Irak en reflecteert hiermee ook op zijn eigen migratie. Kensmil schildert eigentijdse ‘'historieschilderijen' met (beladen) motieven die verdichte beeldverhalen vormen.

In Museum Flehite is gelijktijdig met de tentoonstelling in Kunsthal KAdE grafisch werk van Alfraji te zien. Het gaat om ongeveer 100 etsen, houtsneden, tekeningen en schilderijen uit de jaren 80 die gaan over de oorlog tussen Irak en Iran, maar ook over thema's als liefde en vrijheid.

Drieluik migratiegeschiedenis
In Kunsthal KAdE worden videowerken en werken op papier uit de laatste vijf jaar getoond. Alfraji werkt voor de tentoonstelling aan het tweede luik uit een drieluik over de migratiegeschiedenis van zijn familie en hemzelf. Dit tweede deel, waarin de verhuizing binnen Bagdad centraal staat, is straks in Kunsthal KAdE voor het eerst te zien. Het eerste luik was in 2020 in het Stedelijk Museum in Amsterdam te zien en ging over de migratie van de familie uit het zuiden van Irak naar Bagdad. Het nog te ontwikkelen derde luik gaat over de eigen migratie van Alfraji naar Nederland. In de grote zaal van de kunsthal staat het monumentale, negendelige videowerk "Once Upon A Time, Hadiqat Al Umma" centraal. Op de negen schermen zijn fragmenten van kunstwerken in een park in Bagdad te zien, tezamen met een jeugdfoto van de kunstenaar, waar associatieve beeldelementen vehikels van herinnering omheen dwarrelen.

Museum Flehite toont de etsen en tekeningen die Alfraji in de jaren tachtig in Irak maakte, waarin hij het gewelddadige conflict met buurland Iran blootlegt. De figuratieve stijl die de kunstenaar hanteert was destijds, in het Irak van Saddam Hoessein, te confronterend om te tonen. Het werk van Alfraji is onder meer te zien geweest in de Asia Pacific Triannale in het Australische Brisbane, in het paviljoen van Irak in de "Biennale van Venetie" van 2017, in een tentoonstelling over Irak in het Moma PS1 en in Videobrasil in Sao Paulo. Bij de expositie verschijnt een catalogus in het Nederlands en Engels.

Het is voor het eerst dat zo'n uitgebreide dwarsdoorsnede uit het oeuvre van Natasja Kensmil in Nederland wordt getoond. Eerdere presentaties zoomden vooral in op individuele series. De verhalen die Kensmil met veel details en op grote doeken vertelt, grijpen terug op de collectieve en haar persoonlijke geschiedenis. Tegenstellingen als macht en onmacht, het aardse en het spirituele en geweld en opoffering lopen als een rode lijn door deze vertellingen heen.

Vroege werken tot recente series In Kunsthal KAdE is werk van Kensmil in de zalen van de bovenverdieping te zien, van de vroegste werken eind jaren negentig tot recente series. Een van die series is "Martyrs Mirror", een serie zeefdrukken op zijde over de Wederdopers, een radicaal Christelijke beweging. Het werk is gebaseerd op een boek met dezelfde titel uit de zeventiende eeuw van Thieleman van Braght, over het martelaarschap binnen deze religieuze groepering. Een andere serie is "Sleeping Beauty" waarvoor Kensmil zich baseerde op victoriaanse doodsportretten van kinderen. Ze schildert ze in hun verinnerlijkte rust. In een catalogus van de Zuid-Afrikaanse galerie Stevenson zegt Kensmil hierover: "Ik geloof dat de ziel voortleeft in de portretten van doden. De geesten van de kinderen dwalen; ze proberen te ontsnappen aan hun gefaalde levens en te ontvluchten aan hun eenzaamheid. Ik verken het domein van de levenden dat overlapt met de geesten, de onderwereld...".

Natasja Kensmil heeft in ruim twintig jaar een oeuvre opgebouwd, waarin ze de geschiedenis als onlosmakelijk onderdeel van het heden presenteert. Motieven vaak met een concrete historische of kunsthistorische bron als basis liggen over elkaar heen of doemen op uit dikke lagen verf. Ogenschijnlijk in zwart-wit, maar eerder in blauwzwart of groenzwart met eindeloze grijstinten. Wat oogt als monochromie zit vol detail en nuance.

De tentoonstellingen zijn samengesteld door Robbert Roos, directeur van Kunsthal KAdE en Lara Stolwerk, projectmedewerker bij Kunsthal KAdE, in samenwerking met de kunstenaars.

KAdE, Kunsthal in Amersfoort
Eemplein 77 (Eemhuis)
3812 EA Amersfoort
033 422 50 30

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 14 juli 2021


Brief BBN aan burgemeester en wethouders over plannen rond de Zonnehof

Een kongsi van projectontwikkelaars willen hun braakliggende grond dan wel leeglopende kantoorkolossen herontwikkelen: Boeddha-terrein, Suncourt (Runmolen), voormalig SNS gebouw, Life City. Zie AD-Amersfoortse Courant dd. 13 mei 2020. Het BBN heeft over deze plannen een notite gemaakt die ook naar burgemeester en wethouders van Amersfoort gestuurd wordt met het verzoek om tot overleg te komen om te zien hoe bewoners van de binnenstad bij de ontwikkeling van deze plannen betrokken kunnen worden.

Download hier de brief van het BBN aan de burgemeester en wethouders.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 23 november 2020


Wijkwinkel Kruiskamp (ook voor de binnenstad)


Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 27 april 2020


Buurtkamer Binnenstad, Appelmarkt 9 achter

De buurtkamer is te bereiken via de steeg tussen de Appelmarkt nr. 9 en 10, open elke woensdag van 10.00 tot 15.00 uur. Het poortje staat dan open. De buurtkamer Binnenstad wordt gerund door vrijwilligers en is mede mogelijk gemaakt door Zorgresidence Het Seminarie en Indebuurt033. De buurtkamer is opgezet voor bewoners (senioren) in de oude stadskern van Amersfoort. Welkom voor kopje koffie, thee, een kop soep, een babbeltje of een spelletje of wat dan ook. Telefoon: 033 33 202 33.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 12 november 2018


Activiteiten in Zorgresidence Het Seminarie, Muurhuizen 102

Buurtkamer: Iedere donderdagmiddag van 14.00-17.00 uur
Senioren die gezelligheid buitenshuis zoeken, kunnen terecht in de “De Buurtkamer”. Voor oudere binnenstadbewoners met een klein netwerk, mensen met lichte geheugenproblemen en voor mensen met een beperkte mobiliteit is er iedere donderdagmiddag plek in De Buurtkamer in de Muurhuizen. Toegang, koffie en thee zijn gratis. U kunt zich aanmelden door te mailen naar kantoor@hetseminarie.nl

Buurtdiner: Iedere donderdagavond vanaf 17.30 uur
Elke donderdagavond verzorgt de kok van Het Seminarie een warme maaltijd voor senioren uit de buurt. Een leuk moment om elkaar te ontmoeten en gezellig bij te praten onder genot van een hapje en een drankje.
Kosten € 7,50 per persoon, consumpties en wijn € 1,50 per glas. U kunt zich aanmelden door te mailen naar kantoor@hetseminarie.nl

Thee-Matinee: Iedere vierde zondag van de maand, van 15.00 tot 16.30 uur
Iedere vierde zondag van de maand kunt u genieten van een muzikaal optreden in de kapel van Het Seminarie onder het genot van zelfgemaakte lekkernijen en verse thee.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 19 maart 2018


Overlast van graffiti in de binnenstad

De graffiti-overlast in de binnenstad is gelukkig beperkt. Dat is wel eens anders geweest. Een aantal jaren geleden heeft de gemeente Amersfoort de graffiti in de binnenstad nauwkeurig laten vaststellen. Het gaat dan om het gebied wat begrensd wordt door de Stadsring, Singelbeek en Plantsoen Noord.
Op 210 panden van de 1150 panden zat toen ruim 500 m² graffiti. De gemeente heeft destijds een grote schoonmaakactie uitgevoerd. De pandeigenaren van de 210 panden zijn benaderd en de meeste eigenaren hebben de gemeente toestemming gegeven graffiti van hun panden te verwijderen. Deze service van de gemeente is begonnen in de jaren tachtig. Zo wordt het beschermde stadsgezicht van de binnenstad zo schoon mogelijk gehouden in het belang van bewoners en ondernemers en ter bevordering van het toerisme.

Werkwijze verwijderen graffiti
Elke maandagochtend rijdt de schoonmaakbus van Eemfors de binnenstad in om te reinigen. Eerst gaan zij aan de slag in de winkelstraten en de pleinen. Vervolgens worden de klachten afgehandeld van de meldingen die bij het Meldpunt Woonomgeving zijn binnengekomen. Alleen de panden waarvan de gemeente toestemming van de eigenaar heeft, worden schoongemaakt. Niet alle (huidige) pandeigenaren zijn bekend met deze service van de gemeente en daarom is het goed dit weer eens onder de aandacht te brengen.

Meld graffiti bij de gemeente!
Het gebied waarbinnen de gemeente Amersfoort de graffiti verwijdert ligt binnen de 1ste grachtengordel: Weversingel,`t Zand, Westsingel en Zuidsingel. Ook de toegangsstraten naar dit gebied toe worden meegenomen, bijvoorbeeld: de Kamp, Bloemendalsestraat, Andriesstraat, Molenstraat, Grote en Kleine Spui, Kleine Haag, Arnhemsestraat en Utrechtsestraat.

Is er op uw pand binnen dit gebied graffiti aangebracht? Dan verwijdert de gemeente Amersfoort dit kosteloos voor u. U kunt dit melden bij het Meldpunt Woonomgeving van de gemeente Amersfoort. Is het de eerste keer dat u graffiti meldt, dan zal u gevraagd worden een verklaring te ondertekeningen waarin u de gemeente toestemming verleent om te verwijderen en de gemeente vrijwaart van eventuele gevolgschade. Is de verklaring eenmaal getekend, dan wordt u pand, als dit op de route ligt, automatisch meegenomen. Als dit niet het geval is, kunt u de bekladding doorgeven bij het Meldpunt Woonomgeving.
U kunt het Meldpunt Woonomgeving bereiken via telefoonnummer 14 033. Ook kunt u online uw melding doorgeven op www.amersfoort.nl/meldpunt.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 21 december 2012, laatste wijziging 17 april 2015


Klik hier om terug te gaan naar de startpagina.