Nieuwsberichten uit de binnenstad

Klik op een link om naar het betreffende bericht te gaan.

Concerten in de Mannenzaal

Tell Me Your Story in Kunsthal KAdE

Spakenburgse Diva's in het Mondriaanhuis

Franz Hazelzet exposeert bij GGZ Centraal

To Give The Mundaine Its Beautiful Due! - De Vensterbank van Bob Negryn

SCC-activiteiten in de maand februari 2020

Nieuwe collegereeks Museum Jeugd Universiteit

Tentoonstelling Kunst uit Noord-Nederland

Pubquizstrijd033 komt ook met junior editie in het Eemhuis

Lezing en proeverij over de Hongerwinter in het Eemhuis

Nieuwe voorstelling Tejaterthuis

Schilderwedstrijd Mondriaan

Tentoonstelling ter gelegenheid van Mondriaanhuis 25 jaar

Buurtkamer Binnenstad, Appelmarkt 9 achter

Activiteiten in Zorgresidence Het Seminarie, Muurhuizen 102

Overlast van graffiti in de binnenstad

Concerten in de Mannenzaal

Concert 14 februari - Duo Rendez-Vous
Het duo noemt zich ook wel 'de chansonniers uit Amersfoort'. Zij vertolken prachtige Franse chansons door zanger Freek Pril onder bezielende pianobegeleiding van Peter Mohr. Duo Rendez-Vous geeft een eigen kleur aan de Franse chansons die het publiek niet onberoerd laten.

Speciaal voor Valentijnsdag spelen zij een programma vol tijdloze chansons over 'L'Amour' in alle aspecten. Voor het zingen van chansons heb je levenservaring nodig zodat je in je zang de emoties kunt overbrengen. Veel Franse chansons roepen herkenning op bij Nederlands publiek. Kom genieten en voel de liefde.

Het aantal plaatsen in de Kapel is beperkt, dus reserveren is gewenst.
Kaarten voorverkoop 10,00 te reserveren via email info@mannenzaal.nl.
Kaarten aan de zaal 12,50.

Freek groeide als kind van Nederlandse expats op in Tunesi waar hij met zijn jongenssopraan de sterren van de hemel zong tijdens optredens in de kerk. Dankzij zijn jeugd in Tunesi is Frans zijn tweede taal. Toen hij de baard in zijn keel kreeg, gaf zijn zangjuffrouw hem een belangrijk advies: stop met zingen en wacht tot je volwassen stem volledig is ontwikkeld. Freek: "In 2009 ben ik naar een klassiek zangdocent gestapt, zij beschouwde mijn stem als een ruwe diamant. Dat was voor mij voldoende. Het duurde een jaar voor ik over mijn gne heen was om voor publiek te zingen. Vanaf het begin heb ik mij gericht op het zingen van chansons. Daar ligt mijn hart. Voor mijn werk ben ik wekelijks in Parijs waar ik in het 17e arrondissement in de kerk Saint-Ferdinand mijn zang mag oefenen, maar als ik niet in de buurt van deze kerk ben oefen ik net zo graag in een parkeerkelder. Uiteindelijk ben ik in Nederland in contact gekomen met pianist Peter Mohr en hebben we als duo Rendez-vous een speellijst opgebouwd met chansons die voor veel herkenning zorgen bij ons publiek. Peter Mohr is naast pianist ook dirigent en producer. We spelen graag in een huiselijke sfeer zoals in de Mannenzaal. Het samen laten smelten van de klanken van zang en piano, de zuiverheid daarvan laten horen aan het publiek. Dat is ons doel. Het mooie van zingen voor publiek is dat ik luisteraars raak. Mensen zitten soms met tranen in de ogen te luisteren. Ik merk dat Nederlands publiek de sfeer van de Franse chansons makkelijk oppikt. Ze staan er voor open."

Concert 16 februari - accordeonist Vincent van Amsterdam
De historische kapel van de Mannenzaal op de Westsingel zal wederom het decor zijn van een klassiek concert. Op zondag 16 februari om 15.30 uur treedt hier de inmiddels vermaarde klassiek accordeonist Vincent van Amsterdam op.

Op het programma staan de Goldberg variaties van J.S. Bach. Vincent werpt met zijn veelzijdige spel een geheel nieuw licht op dit vermaarde thema met 30 variaties, BWV 988 van Bach. In oktober vorig jaar gaf Vincent een CD uit met dit werk en deze werd zeer goed ontvangen.

Vincent van Amsterdam behaalde zijn Bachelor (2012) en Master of Music (2014) beide cum laude aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg, waar hij studeerde bij Ronald van Overbruggen en Gerie Daanen. In zijn tweejarige Masteropleiding volgde Vincent lessen aan de Hochschule fr Musik in Wrzburg en aan de Gnessin Staatsacademie voor Muziek in Moskou.

Diverse componisten schreven muziek voor hem. Hij kreeg talloze onderscheidingen voor zijn unieke accordeonspel. Zo won hij onder meer in 2014 de vakjuryprijs van het Grachtenfestival Conservatorium Concours in Amsterdam en in 2016 de Dutch Classical Talent Award.

Sinds 2004 vormt Vincent samen met zijn zus Jeanine van Amsterdam (viool) het Van Amsterdam Duo. Ook met haar viel hij in de prijzen, zoals bij het Prinses Christina Concours (2009), het Nationaal Accordeonconcours (2009), Coupe Mondiale in Kroati (2010) en het prestigieuze internationale Akkordeonwettbewerb Klingenthal (2012).

Het aantal plaatsen is beperkt, dus reserveren is gewenst via email: info@mannenzaal.nl
Meer info is te vinden op de website: www.mannenzaal.nl

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 7 februari 2020


Tell Me Your Story in Kunsthal KAdE

8 februari t/m 17 mei 2020

Voor het eerst in Europa: 100 jaar Afrikaans-Amerikaanse kunst gebaseerd op storytelling. Vanaf 8 februari tonen bijna 50 kunstenaars de visueel overweldigende rijkdom van de zwarte cultuur. Rond de 140 bruiklenen, voornamelijk uit Amerika, komen naar Amersfoort. Het werk van een groot deel van de kunstenaars was niet eerder in Nederland te zien. Maak kennis met de kernfiguren van de Afrikaans-Amerikaanse kunst en ontdek hun verhaal.

Tell Me Your Story start bij de Harlem Renaissance. In de jaren twintig maakten Afrikaans-Amerikaanse schrijvers, muzikanten en theatermakers furore in Harlem, wat zich vertaalde in de beeldende kunst. Vandaag beleeft de rijkdom van de zwarte cultuur opnieuw een renaissance. In de Verenigde Staten zijn Afrikaans-Amerikaanse kunstenaars zichtbaarder dan ooit. De tentoonstelling plaatst de hedendaagse kunstenaars in de context van hun voorgangers.

De tentoonstelling is chronologisch ingedeeld in vijf tijdvakken: Harlem Renaissance, Post Harlem Renaissance, Civil Rights, Black Renaissance en Bloom Generation. De gemeenschappelijke deler van de verschillende kunstenaars is de noodzaak om zich uit te drukken en daarmee een belangrijke Afrikaanse traditie in leven houden: Storytelling.

Storytelling
De slavernij heeft de orale traditie van storytelling versterkt in plaats van vernietigd. Tot slaaf gemaakten werd bewust educatie onthouden, omdat het hen mondig en opstandig zou maken. Dat verbod stimuleerde het vertellen van verhalen en het daarmee behouden van de Afrikaanse geschiedenis. De verhalen werden van generatie op generatie doorverteld.

Harlem Renaissance
Vanuit de zuidelijke staten trokken zwarte Amerikanen naar het noorden en verzamelden zich mede in de New Yorkse wijk Harlem. Honderd jaar geleden, in de jazz age, bloeide daar de zwarte cultuur op en ontstond de Harlem Renaissance. Dichtbundels, romans, artikelen, kunstwerken, muziekstukken en theatervoorstellingen zijn daar het bewijs van. In de tentoonstelling zijn onder andere eerste edities van belangrijke boeken die de beweging aandreven te zien. De covers zijn geïllustreerd door kunstenaars als Aaron Douglas en Winold Reiss.

Post Harlem Renaissance
De generatie die tijdens of na de Harlem Renaissance werd geboren maakte de vertaling naar de beeldende kunst. Jacob Lawrence, Romare Bearden, Charles White en Betye Saar verbeeldden in hun werk het dagelijks leven van de zwarte Amerikaan. De gedichten, verhalen en teksten van hun voorgangers wisten zij op een indringende manier van beelden te voorzien.

Civil Rights
De Civil Rights Act van 1964 leek de oplossing voor de, ondanks eerder beschreven perioden, aanhoudende discriminatie en segregatie. Maar de raciale ongelijkheid ging door. Er ontstonden bewegingen als de Civil Rights Movement, Black Power en de Black Panthers. Zwarte kunstenaars moesten en wilden zich ook tot het probleem verhouden. De AfriCOBRA-groep, onder meer opgericht door Wadsworth Jarrell, zocht naar een toegankelijke beeldtaal om haar ideologie over te brengen. Emory Douglas, als Minister van Cultuur van de Black Panthers, koos een meer activistische aanpak.

Black Renaissance
In de jaren negentig kwam er, vergelijkbaar met de Harlem Renaissance, een opleving van de zwarte cultuur. Het succes was te verklaren vanuit de opkomst van een zwarte middenklasse. Eind jaren tachtig stortte de Amerikaanse kunstmarkt in en gretige, jonge Afrikaans-Amerikaanse kunstenaars werden interessant. De toegenomen belangstelling voor geëngageerde kunst maakte ze bovendien inhoudelijk aantrekkelijk. Kara Walker brak in 1994 door met haar silhouet-installatie in The Drawing Center in Soho en Kerry James Marshall kreeg in dat jaar zijn eerste grote museale solotentoonstelling in het moCa Cleveland.

Bloom Generation
Vandaag staat de rijkdom van de zwarte cultuur opnieuw volop in de schijnwerpers. In Amerika zijn Afrikaans-Amerikaanse kunstenaars zichtbaarder dan ooit. Kunstenaars als Kehinde Wiley, Hank Willis Thomas en Devan Shimoyama krijgen veel belangstelling. De directeur van het MoMA, Glenn Lowry, noemt Afrikaans-Amerikaanse kunstenaars de interessantste kunstenaars van het moment. Maar die belangstelling blijft in Nederland vooralsnog uit. De tentoonstelling in Kunsthal KAdE brengt daar verandering in.

Tell Me Your Story laat ons niet alleen kennismaken met de kernfiguren van de Afrikaans-Amerikaanse kunst, het leert ons ook hoe we verhalen vertellen en levend houden. Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus met daarin een kenschets van iedere deelnemende kunstenaar.

Amerikajaar 2020
De tentoonstelling past in een drieluik over de Verenigde Staten in Kunsthal KAdE in 2020. Aanleiding is de presidentsverkiezing op 3 november, een belangrijk moment in een politiek en sociaal gepolariseerd land. Tijdens de verkiezingen, in het najaar, maakt KAdE een presentatie met als centrale vraag hoe het is om in deze tijd kunstenaar in de VS te zijn. In de zomer komt er een tentoonstelling over Art Activism in New York in de jaren 80.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de rijksoverheid: de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft namens de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een indemniteitsgarantie toegekend.

Eemplein 77
3812 EA Amersfoort
T 033 422 50 30

Toegang: 12,50
Museumkaart: gratis
CJP: 6,-
studenten: 6,- (op vertoon van geldige legitimatie)
Tot 18 jaar gratis

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 7 februari 2020


Spakenburgse Diva's in het Mondriaanhuis

Spakenburgse Diva's in het Mondriaanhuis Onder het motto "kijk wild en denk lenig" hebben Hans Lemmerman en Inge van Run (Het Wilde Oog) de afgelopen twintig jaar laten zien hoe de wereld van de kunst en die van elkaar kunnen versterken. Sinds 2000 portretteert het duo vrouwen in traditionele Spakenburgse klederdracht naast werk van diverse Nederlandse kunstenaars. Dit levert verrassende, vervreemdende en grappige beelden op. Het langlopende project wordt nu afgesloten met een tentoonstelling in het Mondriaanhuis, waarbij de Spakenburgse Diva's de dialoog aangaan met de grootmeester van de abstracte kunst.

Corrie, Mengsje en Wijmpje Koelewijn en Hendrikje Kuis vormen sinds het begin van deze eeuw De Spakenburgse Diva's en zijn de muzes van Het Wilde Oog. Het viertal heeft de voorbije twintig jaar een knappe maatschappelijke en culturele prestatie geleverd. Zij laten met hun dracht trots zien dat ze in een traditie staan en ze hebben de moed om zich open te stellen voor (hedendaagse) kunst. Kenmerkend aan de werkwijze van Het Wilde Oog is dat ze visuele vrijheid en speelruimte biedt aan de vrouwen op de gefotografeerde locaties. De kunstenaars voegen lagen toe die ontleend zijn aan uiteenlopende werelden: van sprookjes, stripverhalen tot aan surrealisme.

Streng en speels
Hans en Inge, tot theatermakers opgeleide kunstenaars, zijn in hun regie tegelijkertijd streng en speels. De strengheid wordt bepaald door het kadreren, het formalistisch een compositie maken, zoals Piet Mondriaan dat ook deed. De vrijheid zit in het toestaan van uiteenlopende beeldingrepen. Het Wilde Oog vindt het de kunst om beelden voorbij het verstand te laten glippen. Een spel te spelen met werelden die naast elkaar bestaan. Die op elkaar ingrijpen en met elkaar botsen. De kenmerkende Spakenburgse dracht past bovendien in de Nederlandse kunsttraditie van geometrische helderheid van bijvoorbeeld Bob Bonies, Marijke de Goey, Ronald de Bloeme en hun meester Piet Mondriaan. Zoals Mondriaan bezig was in zijn kunstonderzoek om de ideale verhoudingen van kleur en lijn te veroveren, zo zoekt Het Wilde Oog in haar regie met klederdrachtvrouwen en architectuur/kunst naar die ideale relatie. In de afgelopen jaren was Het Wilde Oog diverse keren te gast in het Mondriaanhuis om er een fotoreeks te maken met de Spakenburgse Diva's.

Nieuw perspectief
Het Wilde Oog springt met het oeuvre van Mondriaan vrij om, als jazz-muzikanten. Opeens duikt 'Piet' op aan een kade in Middelburg of voor het huis van architect Hans van Heeswijk op IJburg. Dan weer wordt Piet's werk letterlijk ontkoppeld in landschappen te Soest en Culemborg. Het Wilde Oog creëert met de foto's en video's zuurstof voor nieuwe betekenisgeving. Deze tentoonstelling laat zien dat de beelden niet alleen een nieuw perspectief bieden op vrouwen in klederdracht, maar dat ook Piet Mondriaan van een nieuw vergezicht voorzien wordt.

Over het Mondriaanhuis
Het Mondriaanhuis in Amersfoort is het geboortehuis van Piet Mondriaan. De pionier van de abstracte kunst werd hier in 1872 geboren als zoon van een hoofdonderwijzer. In het Mondriaanhuis reizen bezoekers door het leven van Piet Mondriaan en maken zij kennis met zijn iconische werk, zijn spirituele vorming, zijn interesses en vrienden. Het Mondriaanhuis maakt daarbij gebruik van diverse audiovisuele technieken, waardoor je wordt meegenomen in de artistieke zoektocht van de kunstenaar. De video-installatie New York won diverse internationale prijzen.

Spakenburgse Diva’s in het Mondriaanhuis is te zien van 15 maart t/m 13 september 2020.

Mondriaanhuis
Kortegracht 11
3811 KG Amersfoort

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 7 februari 2020


Franz Hazelzet exposeert bij GGZ Centraal

Franz Hazelzet, schilder van Galerie Absoluut, exposeert met zijn schilderijen bij GGZ Centraal. Dit is geen standaard expositie locatie voor een expositie. Juist daardoor is Franz enthousiast om zijn werk hier te exposeren. Veel bezoekers uit alle lagen van de bevolking en het vele personeel van GGZ hebben de kans in de aankomsthal en wachtruimte van de GGZ zijn werk te zien. Bezoekers die alleen komen om de schilderijen van Franz te zien zijn ook welkom. Wel graag even bij de balie aanmelden. In overleg zal Franz aanwezig zijn om geïnteresseerden over zijn werk te vertellen. Ook kan een afspraak met hem worden gemaakt via 06-16775231.

De expositie is te zien van 3 t/m 26 februari 2020 bij GGZ Centraal, Westsingel 41, Amersfoort. Openingstijden: maandag t/m vrijdag, 9:00-17:00 uur.

De expositie van Franz is de eerste van een volle agenda van Galerie Absoluut zonder vaste locatie in 2020. We zijn er zelf van geschrokken, de snelheid waarmee onze agenda aan het vollopen is. Natuurlijk zijn we daar heel blij mee. Op dit moment staan er voor 2020 al 7 exposities zeker gepland en we hebben plannen voor meer.

Expositie agenda
3 - 28 februari, Franz Hazelzet bij GGZ Centraal in Amersfoort
1 april - 28 juni, Susan Koopman, Mieke Elzinga en Marian Reintjes bij Stark in Amersfoort
25 - 31 mei, Carolien Magnus, Leonore Dorigo, Ton van der Pal in Monnickendam

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 7 februari 2020


To Give The Mundaine Its Beautiful Due! - De Vensterbank van Bob Negryn

Bergstraat 32
3811 NJ Amersfoort

Een wereld zo gewoon en zo bijzonder, vanaf 9 februari 2020 is De Vensterbank het domein van beeldend kunstenaar Bob Negryn. Werken uit de serie To Give The Mundaine Its Beautiful Due! zijn tot en met 5 juli 2020 te bezichtigen op de stoep van Bergstraat 32 te Amersfoort.

Bob Negryn (1961) is een veelzijdig kunstenaar, afwisselend woonachtig in Nederland en Ierland. In deze serie fotografeert Negryn alledaagse voorwerpen en toont ons de schoonheid van plastic flesjes en overrijpe tulpen. Negryn ziet ze en viert met hen het leven.

Zelf zegt hij hierover:
"The objects often feel neglected
bought, used, hanging around
I give the objects attention
The attention they deserve
The provocative beauty of tulips and plastic bottles Takes us out of our daily drudgery Allowing us to celebrate life."

To Give The Mundaine Its Beautiful Due! De Vensterbank van Bob Negryn: 9 februari t/m 5 juli 2020

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 7 februari 2020


SCC-activiteiten in de maand februari 2020

Download hier het document met de activiteiten van het Spiritueel Cultureel Centrum Amersfoort in februari.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 30 januari 2020


Nieuwe collegereeks Museum Jeugd Universiteit

Meer weten dan de meester of juf?! MuseumJeugdUniversiteit in Amersfoort Meer weten dan de meester of juf?! MuseumJeugdUniversiteit organiseert kindercolleges met meer dan 50 musea in Nederland. In de komende collegereeks die Museum Flehite, Kunsthal KAdE en het Mondriaanhuis samen organiseren staat: "de kunst van verhalen" centraal. Inschrijven via de website van Museum Flehite.

Verhalen zijn overal om ons heen en ieder verhaal is anders. Tijdens drie verschillende colleges kijken de kinderen door de ogen van een filosoof, verhalen-verteller en dichter om de verhalen in de kunst te ontdekken. Door goed te kijken, te filosoferen en te leren hoe gedichten worden maakt, worden deelnemers zelf ook een beetje een verhalen-expert en halen het MJU-diploma.

Colleges:

Hoe weet je of een verhaal waar is?
Locatie: Mondriaanhuis
Type: hoorcollege
Datum: 16 februari 2020, 13:00
Soms lees je een artikel en dan vraag je jezelf af: Klopt dat verhaal wel? Hoe weet je nou wat wel of niet waar is? In de schilderijen van Piet Mondriaan zijn bijzondere verhalen te vinden. Maar zijn die wel waar? Of is de waarheid nog veel leuker? Filosofen hebben veel en lang nagedacht over wat waarheid is. Samen met filosofe Esther Didden ga je tijdens dit interactieve hoorcollege op speurtocht naar de waarheid.
Expert: Esther Didden

Hoe schrijf je een kunstgedicht?
Locatie: Museum Flehite
Type: werkcollege
Datum: 15 maart 2020, 13:00
Museum Flehite is van de kelder tot de nok gevuld met verhalen, over schilderijen, kunstenaars en objecten. Waarin zie jij een verhaal? En hoe maak jij van jouw verhaal een gedicht? Iedereen kan dichten zegt de stadsdichter. Tijdens dit werkcollege vertelt de Amersfoortse stadsdichter Jacques de Waart hoe je dat doet en helpt hij je om je eerste stappen als dichter te zetten.
Expert: Jacques de Waart

Welke verhalen zijn er te ontdekken in zwarte kunst?
Locatie: Kunsthal KAdE
Type: werkcollege
Datum: 19 april 2020, 13:00
De tentoonstelling 'Tell Me Your Story' die vanaf februari bij Kunsthal KAdE te zien is gaat over het vertellen van verhalen door zwarte, Amerikaanse kunstenaars. Je ziet schilderijen, tekeningen en foto’s van het begin van de vorige eeuw tot nu. Het vertellen van verhalen is één van de kenmerken van de zwarte cultuur. Waarom is dat zo? Waar komt dat vandaan? Waar gaan die verhalen over? Hoe kun je een schilderij een verhaal laten vertellen? Denk je dat Nederlandse kunstenaars dat ook kunnen? Stel dat je zelf een verhaal zou moeten vertellen, welk verhaal zou dat zijn? Samen met verhalenverteller Rob Perrée ga je op zoek naar antwoorden op deze vragen! Expert: Rob Perrée

Museum Flehite Westsingel 50 3811 BC Amersfoort

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 30 januari 2020


Tentoonstelling Kunst uit Noord-Nederland

Kunstenaar Hendrik Werkman (1882- 1945) werd in de Tweede Wereldoorlog, drie dagen voor de bevrijding van Groningen, gefusilleerd door de Duitsers. In het jaar dat Nederland 75 jaar vrijheid viert, herdenkt Museum Flehite hem met een expositie waarin o.a. zijn kleurrijke "druksels" worden getoond. Daarnaast is er werk te zien van diverse andere Noord-Nederlandse kunstenaars. Bijna alle werken in de expositie zijn afkomstig uit de collectie Niemeijer - Hidding. Voor het eerst wordt deze privéverzameling museaal getoond.

Het echtpaar Niemeijer - Hidding uit Noordhorn heeft in de afgelopen decennia een waardevolle collectie kunst bijeengebracht van kunstenaars uit Noord-Nederland, veelal aangesloten bij het bekende kunstenaarscollectief De Ploeg. In de collectie zijn werken opgenomen van o.a. Johan Dijkstra (1896-1978), Jan Altink (1885-1971), Abe Kuipers (1918-2016) en Jan Wiegers (1893-1959). Maar ook hedendaags realisme van kunstenaars als Douwe Elias en Siemen Dijkstra maakt onderdeel uit van de collectie, evenals het bij keramiekverzamelaars gewilde aardewerk van het Groningse merk Adco. Als telg uit een drukkersfamilie heeft verzamelaar Piet Niemeijer veel belangstelling voor grafisch werk. Dit is af te lezen aan de collectie, die veel houtsnedes en enkele etsen omvat. Belangrijk in de verzameling zijn ook de unieke druksels van Hendrik Werkman.

H.N. Werkman
Hendrik Nicolaas Werkman begon zijn carriere als drukker. Hij had in eerste instantie een grote drukkerij, maar door zakelijke tegenvallers moest hij die verkopen. Hij begon opnieuw, met een kleine drukpers op de zolder van een pakhuis aan het Lage der A in Groningen. Vanaf 1917, na het overlijden van zijn eerste vrouw, begon Werkman met schilderen en werd hij lid van de Groninger kunstenaarsvereniging De Ploeg. Hij nam niet alleen deel aan activiteiten en exposities van De Ploeg, maar verzorgde ook het drukwerk voor de vereniging, waaronder affiches, uitnodigingen en catalogi. Op de zolder van het pakhuis ontdekte Werkman de mogelijkheden van de drukpers als artistiek uitdrukkingsmiddel. Daar ontstonden de voor hem zo kenmerkende "druksels", eenvoudige, kleurrijke verbeeldingen met een grote zeggingskracht. Museum Flehite toont er bijna veertig uit de collectie van Piet en Janny Niemeijer - Hidding. Door bemiddeling van Willem Sandberg, in die tijd conservator en later directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam, kreeg Werkman vlak voor de oorlog landelijke erkenning met een solotentoonstelling in het Stedelijk Museum. Op 10 april 1945, drie dagen voor de bevrijding van Groningen, werd Werkman doodgeschoten door de Duitsers. In de herfst van datzelfde jaar bracht Sandberg met de tentoonstelling 'H. N. Werkman drukker-schilder', een indrukwekkende hommage aan de vermoorde kunstenaar. Het was tevens het begin van een reeks tentoonstellingen over Werkman in het buitenland.

Kunst in privébezit
De tentoonstelling Kunst uit Noord-Nederland collectie Niemeijer - Hidding, past in de lijn van presentaties van kunst in privébezit, die Museum Flehite sinds 2007 heeft ingezet. Het museum toonde in het afgelopen decennium selecties uit de collecties van de echtparen Kamerbeek, Van Vliet, Van de Haterd, Verhage, Van Schaik, Roetgering en van Ger Fransen en Wim van der Meer.

Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamige publicatie van de hand van Onno Maurer, directeur van Museum Flehite. Het boek is vanaf 9 februari verkrijgbaar in de winkel van het museum en kost 14,90.

De tentoonstelling is te zien van 9 februari t/m 5 mei 2020

Museum Flehite Westsingel 50 3811 BC Amersfoort

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 30 januari 2020


Pubquizstrijd033 komt ook met junior editie in het Eemhuis

Wie is de slimste familie of vriendenclub van de stad? Vanwege het succes van de Pubquizstrijd033 komt de Bibliotheek het Eemhuis nu met een junioreditie. Voor de Pubquizstrijd Junior wordt de grote hal van het Eemhuis op zondag 29 maart omgetoverd tot de grootste jeugdquiz van Amersfoort! De kaartverkoop voor de Pubquizstrijd Junior is 23 januari begonnen. De quiz is geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar.

Wie weet het meest? Gezinnen, vriendjes en vriendinnetjes worden uitgedaagd om de strijd aan te gaan. Beantwoord vragen over onder andere dieren, sport, geschiedenis, muziek, film en games. En omdat het in de bibliotheek is, kunnen deelnemers zeker ook een boekenvraag verwachten! Natuurlijk is er ook een mooie hoofdprijs te winnen. Wat? Dat houden we nog even een verrassing!

De eerste editie vindt plaats op zondag 29 maart. De deur is open vanaf 9.30 uur. Om klokslag 10.00 uur start de quizmaster met de eerste vraag. Teams van maximaal 5 deelnemers kunnen zich aanmelden voor 25,- per team (inclusief eerste fris). In een team moet in elk geval n volwassene zitten en maximaal twee. De vragen voor kinderen zijn geschikt voor de leeftijd van 9 tot 14 jaar. Ouders krijgen tussendoor ook vragen, zodat het een echte familiequiz wordt. Aanmelden kan via www.bibliotheekeemland.nl.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 24 januari 2020


Lezing en proeverij over de Hongerwinter in het Eemhuis

De strenge en koude winter van 1944-1945 staat bekend als de Hongerwinter. 'Van mensen die zelf de hongerwinter hebben moeten doorstaan, heb ik vaak schrijnende verhalen gehoord. Het is een onderwerp dat nog steeds heel erg leeft', vertelt dr. Ingrid de Zwarte die diepgravend historisch onderzoek deed naar de Hongerwinter en in 2018 op dit onderwerp promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam en het NIOD. Zondag 1 maart geeft De Zwarte een lezing over dit onderwerp in het Eemhuis.

De historicus staat in deze lezing stil bij n van de meest beruchte periodes uit de Nederlandse geschiedenis. Als represaille voor de algemene spoorwegstaking op 17 september 1944, blokkeerde de Duitse bezetter alle voedseltransporten naar West-Nederland. Alsof dat nog niet erg genoeg was, was er ook een groot tekort aan brandstof. En dat, terwijl de temperatuur ver onder nul daalde. Als gevolg van de ontberingen tijdens de hongerwinter stierven meer dan 20.000 mensen.

Proeverij
Na afloop van de lezing laat Willemien Schipper, kookdocent bij Van Het Koken, u proeven van wat er in de oorlog zoal gegeten en gedronken werd: koffie op basis van cichorei en lindebloesemthee met koekjes zoals men ze in het begin van de oorlog maakte. Ook zijn er verschillende kleine gerechtjes zoals 'Krachtrondjes', 'Hatoma' en balletjes van 'schijngehakt'. Uit de hooikist komt een moderne variant op de bloembollensoep met een stukje Zweeds wittebrood.

Deze lezing maakt deel uit van 75 jaar bevrijding Amersfoort en wordt georganiseerd door Bibliotheek Eemland en Archief Eemland.

Tickets en aanmelden
De lezing is zondag 1 maart 2020 van 14.00 tot ca. 15.30 uur in het Eemhuis, Eemplein 73. 3812 EA in Amersfoort. Tickets voor de lezing kosten 5 p.p. Meld u aan via de website van Bibliotheek Eemland www.bibliotheekeemland.nl

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 24 januari 2020


Nieuwe voorstelling Tejaterthuis

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 24 januari 2020


Schilderwedstrijd Mondriaan

Voor de tweede keer organiseert het Mondriaanhuis in Amersfoort de schilderwedstrijd "Geinspireerd door Mondriaan". Vanaf vrijdag 3 januari kan iedereen die van schilderen houdt een wedstrijdformulier en een (gratis) schilderdoek van 25 x 25 cm bij het Mondriaanhuis ophalen en zelf aan de slag gaan. De prijsuitreiking is op zaterdag 7 maart 2020, de 148e geboortedag van Piet Mondriaan.

De opdracht van de schilderwedstrijd is: laat je inspireren door Mondriaan. Piet Mondriaan schilderde gedurende zijn artistieke loopbaan diverse onderwerpen in uiteenlopende stijlen, van figuratieve landschappen, bloemen en portretten tot de bekende abstracte composities met primaire kleuren. Deelnemers aan de Mondriaanwedstrijd kunnen zelf bepalen door welke stijl of welk aspect van Mondriaan zij zich geinspireerd voelen en dit in hun eigen creatie naar voren brengen.

Vanaf 3 januari t/m 24 februari is een gratis schilderdoek (zolang de voorraad strekt) en wedstrijdformulier op te halen bij de balie van het Mondriaanhuis. Het is ook mogelijk om zelf een doek aan te schaffen, mits de maat 25 x 25 centimeter is. Deelnemers kunnen t/m vrijdag 28 februari 2020 hun werk inleveren bij het Mondriaanhuis. Alle inzendingen zullen tijdelijk worden geëxposeerd in het Doe-het-zelf-atelier van het museum.

Een deskundige jury zal de winnaars selecteren, die op zaterdagmiddag 7 maart bekend worden gemaakt. De schilderwedstrijd is zowel voor volwassenen als voor de jeugd van 4 t/m 11 en van 12 t/m 18 jaar. In alle drie de categorieën worden twee winnaars geselecteerd (1e en 2e prijs). De 1e prijs is een overnachting plus ontbijt bijHein.

Het Mondriaanhuis is het geboortehuis van Piet Mondriaan. De pionier van de abstracte kunst werd hier op 7 maart 1872 geboren als zoon van een hoofdonderwijzer. Sinds 1994 is in het oude woonhuis/annex school van de familie Mondriaan een museum gevestigd. In 2017 heeft het Mondriaanhuis een herinrichting ondergaan waarmee diverse internationale prijzen zijn gewonnen. Het Mondriaanhuis ontvangt jaarlijks circa 35.000 bezoekers uit binnen- en buitenland en organiseert een gevarieerd palet aan educatie-activiteiten waarmee een breed publiek bereikt wordt.

De schilderwedstrijd "Geinspireerd door Mondriaan" wordt elke twee jaar georganiseerd. In 2018 vond de wedstrijd voor het eerst plaats en waren er meer dan 100 inzendingen uit heel het land.

Meer informatie over de wedstijd is te vinden op www.mondriaanhuis.nl

Mondriaanhuis
Kortegracht 11
3811 KG Amersfoort

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 6 januari 2020


Tentoonstelling ter gelegenheid van Mondriaanhuis 25 jaar

Op 1 oktober 2019 bestaat het Mondriaanhuis 25 jaar. In dat kader organiseert het museum de tentoonstelling 25 x 25 x 25. Vijfentwintig leden van landelijke kunstenaarsvereniging De Ploegh maken speciaal voor deze expositie een werk van 25 x 25 centimeter. De tentoonstelling is te zien van 25 september 2019 t/m 8 maart 2020.

Vijfentwintig kunstenaars zijn uitgenodigd om een werk te maken dat genspireerd is op Piet Mondriaan. Mondriaan heeft in zijn loopbaan een grote artistieke ontwikkeling doorgemaakt: van realistische landschappen, naar luministische taferelen tot aan totale abstractie. Het is aan de deelnemende kunstenaars om te kiezen door welke periode of stijl, of door welk gedachtegoed van Mondriaan zij zich willen laten inspireren.

Aan de tentoonstelling doen 23 leden van de Ploegh mee. Daarnaast zijn twee aanstormende talenten uitgenodigd om een werk te maken. Deelnemers zijn: Gerard Akerboom, Jacqueline Bohlmeijer, Monika Buch, Henritte Coppes, Michiel Deylius, MarieLouis Dooijes, Harry Dukker, Janine Eshuis, Famke Hajonindes, Birgitte Janssen, Annemiek van Kollenburg, Ria van Krieken, Suzan van Lieshout, Frits Nolte, Marit Otto, Rian Peeperkorn, Ruben van der Scheer, Cecile van Spronsen, Peter van Tilburg, Linda Verkaaik, Jos van Waarde, Erica Welling, Niek Wittebrood, Anja Radakovic (jong talent) en Jimi Kleinbruinink (jong talent).

Over De Ploegh
De Ploegh is een Landelijk Kunstenaars Genootschap. De vereniging, ontstaan in Amersfoort in 1934, had jarenlang haar galerie in Museum Flehite. Na een periode in Soest is de vereniging sinds 2015 gevestigd in het Cultuurhuis naast theater Flint in Amersfoort. De kunstenaarsvereniging telt op dit moment zon kleine honderd leden en groeit nog steeds. De meeste artistieke disciplines zijn vertegenwoordigd. Bekende leden waren/zijn o.a. Jaap Hillenius, Jaap Ploos van Amstel, Jan Meefout, Gea Karhof, Jeroen Hermkens en Marcel Schellekens.

Vijfentwintig jaar Mondriaanhuis
Het Mondriaanhuis is het geboortehuis van Piet Mondriaan. De pionier van de abstracte kunst werd hier in 1872 geboren als zoon van een hoofdonderwijzer. Na het vertrek van het gezin Mondriaan in 1880 naar Winterswijk, heeft het pand uiteenlopende bestemmingen en eigenaren gekend. In 1902 bijvoorbeeld kocht fabrikant Hubers het gebouw en richtte er een sigaren- en tabaksfabriek in. Van 1939 tot 1955 huisvestte Kortegracht 11 drukkerij S.D. Zwart. Sinds 1994 is op deze historische plek het Mondriaanhuis als museum gevestigd. Het waren architect Leo Heijdenrijk en zijn vrouw Cis Heijdenrijk die het initiatief namen om het destijds in verval geraakte pand te renoveren en het Mondriaanhuis op te richten. In 2017 heeft het museum een herinrichting ondergaan waarmee diverse internationale prijzen zijn gewonnen. Het Mondriaanhuis ontvangt jaarlijks circa 35.000 bezoekers uit binnen- en buitenland en organiseert een breed palet aan educatie-activiteiten waarmee een breed publiek bereikt wordt. Vanaf 25 september t/m 31 oktober a.s. zullen diverse activiteiten plaatsvinden om het jubileum te vieren. De tentoonstelling 25 x 25 x 25 is te zien vanaf 25 september t/m 8 maart 2020

Mondriaanhuis
Kortegracht 11
3811 KG Amersfoort

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 11 juli 2019


Buurtkamer Binnenstad, Appelmarkt 9 achter

De buurtkamer is te bereiken via de steeg tussen de Appelmarkt nr. 9 en 10, open elke woensdag van 10.00 tot 15.00 uur. Het poortje staat dab open. De buurtkamer Binnenstad wordt gerund door vrijwilligers en is mede mogelijk gemaakt door Zorgresidence Het Seminarie en Indebuurt033. De buurtkamer is opgezet voor bewoners (senioren) in de oude stadskern van Amersfoort. Welkom voor kopje koffie, thee, een kop soep, een babbeltje of een spelletje of wat dan ook. Telefoon: 033 33 202 33.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 12 november 2018


Activiteiten in Zorgresidence Het Seminarie, Muurhuizen 102

Buurtkamer: Iedere donderdagmiddag van 14.00-17.00 uur
Senioren die gezelligheid buitenshuis zoeken, kunnen terecht in de De Buurtkamer. Voor oudere binnenstadbewoners met een klein netwerk, mensen met lichte geheugenproblemen en voor mensen met een beperkte mobiliteit is er iedere donderdagmiddag plek in De Buurtkamer in de Muurhuizen. Toegang, koffie en thee zijn gratis. U kunt zich aanmelden door te mailen naar kantoor@hetseminarie.nl

Buurtdiner: Iedere donderdagavond vanaf 17.30 uur
Elke donderdagavond verzorgt de kok van Het Seminarie een warme maaltijd voor senioren uit de buurt. Een leuk moment om elkaar te ontmoeten en gezellig bij te praten onder genot van een hapje en een drankje.
Kosten 7,50 per persoon, consumpties en wijn 1,50 per glas. U kunt zich aanmelden door te mailen naar kantoor@hetseminarie.nl

Thee-Matinee: Iedere vierde zondag van de maand, van 15.00 tot 16.30 uur
Iedere vierde zondag van de maand kunt u genieten van een muzikaal optreden in de kapel van Het Seminarie onder het genot van zelfgemaakte lekkernijen en verse thee.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 19 maart 2018


Overlast van graffiti in de binnenstad

De graffiti-overlast in de binnenstad is gelukkig beperkt. Dat is wel eens anders geweest. Een aantal jaren geleden heeft de gemeente Amersfoort de graffiti in de binnenstad nauwkeurig laten vaststellen. Het gaat dan om het gebied wat begrensd wordt door de Stadsring, Singelbeek en Plantsoen Noord.
Op 210 panden van de 1150 panden zat toen ruim 500 m graffiti. De gemeente heeft destijds een grote schoonmaakactie uitgevoerd. De pandeigenaren van de 210 panden zijn benaderd en de meeste eigenaren hebben de gemeente toestemming gegeven graffiti van hun panden te verwijderen. Deze service van de gemeente is begonnen in de jaren tachtig. Zo wordt het beschermde stadsgezicht van de binnenstad zo schoon mogelijk gehouden in het belang van bewoners en ondernemers en ter bevordering van het toerisme.

Werkwijze verwijderen graffiti
Elke maandagochtend rijdt de schoonmaakbus van Eemfors de binnenstad in om te reinigen. Eerst gaan zij aan de slag in de winkelstraten en de pleinen. Vervolgens worden de klachten afgehandeld van de meldingen die bij het Meldpunt Woonomgeving zijn binnengekomen. Alleen de panden waarvan de gemeente toestemming van de eigenaar heeft, worden schoongemaakt. Niet alle (huidige) pandeigenaren zijn bekend met deze service van de gemeente en daarom is het goed dit weer eens onder de aandacht te brengen.

Meld graffiti bij de gemeente!
Het gebied waarbinnen de gemeente Amersfoort de graffiti verwijdert ligt binnen de 1ste grachtengordel: Weversingel,`t Zand, Westsingel en Zuidsingel. Ook de toegangsstraten naar dit gebied toe worden meegenomen, bijvoorbeeld: de Kamp, Bloemendalsestraat, Andriesstraat, Molenstraat, Grote en Kleine Spui, Kleine Haag, Arnhemsestraat en Utrechtsestraat.

Is er op uw pand binnen dit gebied graffiti aangebracht? Dan verwijdert de gemeente Amersfoort dit kosteloos voor u. U kunt dit melden bij het Meldpunt Woonomgeving van de gemeente Amersfoort. Is het de eerste keer dat u graffiti meldt, dan zal u gevraagd worden een verklaring te ondertekeningen waarin u de gemeente toestemming verleent om te verwijderen en de gemeente vrijwaart van eventuele gevolgschade. Is de verklaring eenmaal getekend, dan wordt u pand, als dit op de route ligt, automatisch meegenomen. Als dit niet het geval is, kunt u de bekladding doorgeven bij het Meldpunt Woonomgeving.
U kunt het Meldpunt Woonomgeving bereiken via telefoonnummer 14 033. Ook kunt u online uw melding doorgeven op www.amersfoort.nl/meldpunt.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 21 december 2012, laatste wijziging 17 april 2015


Klik hier om terug te gaan naar de startpagina.