Nieuwsberichten uit de binnenstad

Klik op een link om naar het betreffende bericht te gaan.

KunstKerstMarkt in de Elleboogkerk

Duurzaamheid in de kunst | Sustainable Galerie de Ploegh

Tentoonstelling over Albert Fiks in het Mondriaanhuis

Wolter & Water: expositie over de levenslange fascinatie voor water van een kunstenaar

Nieuwe visualisaties Sam & Sophie (aangepast met nieuwe visualisaties)

Africa Supernova - Hedendaagse Afrikaanse schilderkunst

‘Pissende IJsbeer’ bij museum Flehite

Gekant tegen bouwplan Sam en Sophie

Wijkwinkel Kruiskamp (ook voor de binnenstad)

Buurtkamer Binnenstad, Appelmarkt 9 achter

Activiteiten in Zorgresidence Het Seminarie, Muurhuizen 102

Overlast van graffiti in de binnenstad

KunstKerstMarkt in de Elleboogkerk


Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 28 november 2023


Duurzaamheid in de kunst | Sustainable

16 november t/m 7 januari 2024 Galerie de Ploegh

Duurzame kunst heeft geen vaste regels, maar is eerder een evoluerende en aanpasbare manier van denken over de betekenis van kunst maken. Het maakt gebruik van gerecyclede en hergebruikte materialen, bijeengeraapte of herwonnen materialen, duurzame materialen en processen, en het werken vanuit een missie van duurzaamheid.

Landelijk kunstenaarsgenootschap de Ploegh
Coninckstraat 58
3811 WK Amersfoort

Openingstijden galerie:
Donderdag en vrijdag van 11 tot 17 uur
Zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 28 november 2023


Tentoonstelling over Albert Fiks in het Mondriaanhuis

Zoektocht van Amersfoortse schilder in beeld
Albert Fiks is, naast Piet Mondriaan, één van de weinige modernisten die Amersfoort heeft voorgebracht. Gastcurator Onno Maurer heeft de artistieke zoektocht van de jonggestorven schilder in beeld gebracht. De expositie Fiks' zoektocht naar abstractie is zien t/m 21 januari 2024.

De Amersfoortse schilder Albert Fiks (1908-1945) bereikte in de periode 1930-1940 zijn artistieke hoogtepunt met zijn kubistische en abstracte stillevens. De schilder is helaas niet oud geworden. Hij overleed al op zevenendertigjarige leeftijd aan een bloedvergiftiging. Toch heeft Fiks een veelzijdig oeuvre achtergelaten. Hieruit selecteerde gastconservator en Fiks-kenner Onno Maurer werken die de zoektocht van de schilder naar zijn eigen stijl, in beeld brengen. Maurer publiceerde in 2007 samen met Renske van der Linde – Beins de monografie Albert Fiks – De herontdekking van een veelzijdig talent.

Schilder in Amersfoort
Albert Fiks werd op 14 mei 1908 in Elberfeld (Duitsland) geboren als zoon van een Nederlandse vader en een Duits moeder. Op tweejarige leeftijd kwam hij, na het overlijden van zijn vader, in een pleeggezin in Amersfoort terecht. Al vroeg bleek zijn teken- en schildertalent. Op zijn achttiende werd Albert Fiks lid van de Amersfoortse Kunstkring en leerde hij onder meer de schilders Jacob Nieweg, Willem van Dam en Jo Koster kennen. Zij stimuleerden hem om zijn talent verder te ontwikkelen. Ook stelde de Kunstkring hem in de gelegenheid te exposeren. Fiks trok vanuit Amersfoort naar ’t Gooi (Blaricum en Laren). In Laren kwam de schilder in aanraking met het modernisme, wat grote invloed had op de stilistische ontwikkeling van zijn werk. Hij kwam o.a. in contact met Bart van der Leck en werd hij gewezen op het werk van Vilmos Huszár en Piet Mondriaan. Hij was diep onder de indruk van de moderne schilderkunstige innovaties van deze kunstenaars en ging zelf nu ook op zoek naar vereenvoudiging van zijn onderwerpen. Volkomen abstract is het werk van Albert Fiks nooit geworden, maar stilering en abstrahering zijn zijn schilder- en tekenkunst gaan karakteriseren.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 25 oktober 2023


Wolter & Water: expositie over de levenslange fascinatie voor water van een kunstenaar

Ter gelegenheid van de 150e geboortejaar van Hendrik Jan Wolter organiseert Museum Flehite samen met de stichting Vrienden van de schilder H.J. Wolter de expositie ‘Wolter & Water'.

De bijna honderd tentoongestelde schilderijen en werken op papier van de naturalist/impressionist Wolter tonen zijn permanente fascinatie aan met water. Zijn aandacht werd gevangen door de voortdurende verandering van lichtval en reflectie op allerlei soorten wateroppervlaktes – van stadsgrachten tot tegen rotskusten uiteen spattende golven. In de tentoonstelling is goed te zien hoe Hendrik Jan Wolter zich ontwikkelde van naturalist in zijn vroege werk van de Amersfoortse grachten, tot neo-impressionist en luminist in zijn latere vermaarde Amstelgezichten en zeegezichten in Engeland en het mediterrane gebied. 'Wolter & Water' is te zien van 2 december 2023 t/m 2 april 2024 in Museum Flehite in Amersfoort.

Wolter & Water
Hendrik Jan Wolter was sterk gefascineerd door de weergave van uiteenlopende soorten water. Zijn werk is doordrenkt met een onweerstaanbare aantrekkingskracht tot de beweging, tinten en weerkaatsing van water. Wolters schilderijen, variërend van spiegelende grachten, tot kabbelende beekjes, glinsterende rivieren en onstuimige golven, getuigen van zijn verlangen om de ziel van water vast te leggen. Hij besteedde zijn carričre aan het verkennen van de subtiele nuances van licht en kleur die water te bieden heeft. Zijn meesterlijke penseelstreken brachten het schitterende en hypnotiserende karakter van water in al zijn facetten tot leven.

Wolter volgende het licht van Amsterdam naar Amersfoort tot Rome
Hendrik Jan Wolter (1873 – 1952) werd geboren in Amsterdam en vestigde zich in 1885 met zijn ouders in Amersfoort. In 1900 werd ook het bedrijf van Wolter senior naar Amersfoort overgeplaatst, waar het uitgroeide tot het Installatiebureau voor Centrale Verwarmingen Wolter & Dros. Nog steeds is dit bedrijf in Amersfoort gevestigd; inmiddels actief als croonwolter & Dros. Hoewel een artistieke carričre in zijn kringen geen vanzelfsprekendheid was, markeerde zijn aankomst in Amersfoort het begin van een periode van artistieke groei en ontwikkeling. De stad en de omliggende natuurlijke schoonheid van het Gooi en het landschap rondom de Zuiderzee werden een voortdurende bron van inspiratie voor Wolter.

Door zijn vader aangespoord startte Hendrik Jan in 1892 aan de Militaire School in Haarlem. Nadat al snel bleek dat dit geen onverdeeld succes was, vervolgde hij zijn opleiding aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Hier maakte hij kennis met het impressionistische werk van Monet, Sisley en de Belgische neo-impressionisten Theo van Rijsselberghe en Emile Claus. In zijn latere leven doet hij graag inspiratie op in het buitenland en leidt een reislustig bestaan. In Cornwall, Londen, Treboul, Douarnenez, Honfleur en kustplaatsen aan de Franse Rivičra, maar ook aan de Noord-Italiaanse kust en in Rome kon hij zich overvloedig laten inspireren door het spel van licht en water in de zee, Tiber, maar ook bijvoorbeeld in de Trevifontein.

Catalogus Wolter & Water
Op 2 december verschijnt de catalogus 'Wolter & Water' over het leven en werk van Hendrik Jan Wolter. De 128 pagina's tellende uitgave van Boiten Boekprojecten werd geschreven door Jop Ubbens, Maarten Jager en Onno Maurer, prijs €24,95.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 25 oktober 2023


Nieuwe visualisaties Sam & Sophie

Om de oppositie/petitie tegen deze ontwikkelingen kracht bij te zetten zijn nieuwe volgende visualisaties gemaakt: Impressies zichtbaarheid 'Sam' en 'Sophie' vanuit de Amersfoortse binnenstad door Vincent Veneman.

Omdat er onduidelijkheid ontstond door de gemaakte 'impressies' zijn een 5 tal nieuwe visualisaties gemaakt. Sommigen dachten blijkbaar echt dat er een wit volume met rode randen werd voorgesteld, maar in de nieuwe visualisaties zijn deze vervangen door het laatste ontwerp van de architect i.p.v. slechts een impressie van de volumes.

In de laatste presentatie van het desbetreffende bureau voor de raad is geen enkele impressie vanuit de binnenstad te zien, behalve in vogelvlucht. Wat echter telt is wat je op straatniveau ziet.

Verder zijn een viertal visualiseringen gemaakt om het argument voor 'Sam' als 'baken' te kunnen weerleggen. Alles is berekend m.b.v. een 3D-model van de stad, inclusief hoogteverschillen in straatniveau's.

Vincent Veneman is werkzaam als ontwerper in de (steden)bouw en werkt voornamelijk samen met architectenbureau Scala uit Den Haag.














Hieronder het viertal nieuwe visualiseringen die gemaakt zijn om het argument voor 'Sam' als 'baken' te kunnen weerleggen.





Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 27 juni 2023, aangepast op 4 juli 2023


Africa Supernova - Hedendaagse Afrikaanse schilderkunst

De Afrikaanse schilderkunst heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Ze weerspiegelt het zelfbewustzijn waarmee de kunstenaars op het continent naar zichzelf en hun positie in de wereld kijken.

Verzamelaars Carla & Pieter Schulting hebben in deze periode een grote collectie schilderijen – aangevuld met enkele sculpturen en foto’s – verworven uit delen van Afrika, waarmee ze een inzicht geven in waar de Afrikaanse schilderkunst op dit moment voor staat. Veel kunstenaars in de collectie hebben zichzelf of hun directe omgeving als onderwerp gekozen met portretten, figuurstukken en genretaferelen.

Er worden werken getoond van ruim 100 kunstenaars. Kernen worden gevormd door kunstenaars uit Zuid-Afrika, Ghana, Nigeria, Ivoorkust, Kameroen, Oost-Afrika (Kenia, Oeganda, Ethiopië) en Noord-Afrika. Daarnaast is er aandacht voor kunstenaars uit de ‘diaspora’ – Verenigde Staten, Brazilië, Caraďben - met een link naar het Afrikaanse continent. Hoewel nooit compleet, geeft de verzameling een gelaagd beeld van de manier waarop kunstenaars verbonden met Afrika reflecteren op hun zelfbeeld en hoe hun verbeeldingskracht uitstraalt naar de hele wereld.

Bij de tentoonstelling zal een catalogus (EN/NL) verschijnen met teksten van Azu Nwagbogu en Raphael Dapaah.

Africa Supernova. Hedendaagse Afrikaanse schilderkunst collectie van Carla & Pieter Schulting is van 24 september t/m 7 januari te zien bij Kunsthal KAdE in Amersfoort.

KAdE, Kunsthal in Amersfoort
Eemplein 77 (Eemhuis)
3812 EA Amersfoort

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 27 juni 2023


‘Pissende IJsbeer’ bij museum Flehite

Florentijn Hofmans Pissende IJsbeer komt aan wal bij Museum Flehite in Amerfoort Wie binnenkort het centrum van Amersfoort binnenkomt zal verrast worden door een vervreemdend tafereel. Vanaf 3 juli staat een gigantische ijsbeer vanaf de kade bij Museum Flehite ongegeneerd zijn blaas te legen in de gracht. Deze ‘Pissende IJsbeer’ is het nieuwste werk van Florentijn Hofman, onder andere bekend van de badeenden die wereldwijd over zeeën dobberen. De reusachtige sculptuur is onderdeel van de familietentoonstelling Kunst & Zoo. Deze was van 8 juli t/m 19 november te zien om te vieren dat DierenPark Amersfoort 75 jaar bestaat.

Met dit sculptuur maakt Hofman korte metten met het aaibare imago van dit machtige en brute dier. Die bruutheid matcht perfect met het onderwerp waar het kunstwerk uiteindelijk om draait, namelijk de opwarming van de aarde. Het ijs smelt, de leefomgeving van de ijsbeer wordt kleiner en kleiner. Deze ijsbeer heeft zijn natuurlijke omgeving verlaten en is aan wal gestapt op de kade van Museum Flehite in Amersfoort aan zee. Het beest gedraagt zich net zo asociaal in de mensenwereld als de mensen omgaan met de leefomgeving van de dieren.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 15 juni 2023


Gekant tegen bouwplan Sam en Sophie

Tekst en afbeeldingen: Forum Flehite

Waarom zijn wij als Forum Flehite zo gekant tegen de huidige ontwikkeling van het bouwplan Sam en Sophie? Een aantal jaren geleden is voor Amersfoort de zg. hoogbouwvisie door de gemeenteraad vastgesteld. Dit om te voorkomen dat er ongewenste ontwikkelingen plaatsvinden die niet passen in het beeld van de unieke historische stad. De hoogbouwvisie omschrijft gedetailleerd waar en hoe hoogbouw binnen de stad gerealiseerd kan worden.

In de visie wordt vrij nauwkeurig aangegeven dat de te realiseren hoogbouw niet de belangrijke zichtassen op de Lieve Vrouwetoren mag verstoren. Een tweede eis is dat hoogbouw vanuit de binnenstad het historische beeld niet mag aantasten. Een derde voorwaarde is dat het plan aansluiting heeft met de belendingen, dus de naastgelegen panden. Verder wordt gesteld dat hoogbouw als bijkomend voordeel heeft dat er veel ruimte overblijft voor groen, hetgeen goed is voor de hittestress van de binnenstad en dus goed voor het klimaat en de beleving van de inwoners. Alleen maar winst zou je denken.

Sam en Sophie voldoen niet aan eisen
Als we nu de ontwerpen van Sam en Sophie toetsen aan deze uitgangspunten dan voldoen deze op geen enkele wijze aan deze eisen. Komend vanaf de Utrechtseweg bij de Ponlijn, blokkeert de nieuwbouw volledig het zicht op de OLV Toren. Lopend over de Langestraat richting Varkensmarkt staan we oog in oog met een torenhoog lomp volume dat boven de panden aan dit historische plein uittorent. Voor wat betreft de aansluiting aan de historische villa's van de Stadsring kan iedereen zelf beoordelen of dit geslaagd is. Op begane grondniveau ontstaat een versteend onherbergzaam gebied vol schaduw en wind. Het verhaal van al het extra groen dat door hoogbouw nu ontstaat, moeten we zoeken in het gras tussen de bestrating van het parkeerveld achter het gebouw. Of de architectonische uitwerking geslaagd is moet ieder voor zich uitmaken. In elk geval kun je, komend vanaf het station, dit groteske gebouw haast niet missen. En dat was het doel van deze architectonische opgave.

Opgave 'wonen' schuift visie terzijde
Maar waarom dan eigenlijk de hoogbouwvisie? Is dit dan slechts een wassen neus om de Amersfoortse bewoners gerust te stellen? Het lijkt er op dat de opgave 'wonen' zo hoog op de agenda staat, dat alle destijds gestelde eisen op een terloopse manier terzijde worden geschoven. Je zou bijna denken dat de projectontwikkelaars in Amersfoort de macht hebben overgenomen en dat de gemeenteraad er lijdzaam bij zit en denkt: het zal mijn tijd wel duren. Wij hebben toch een hoogbouwvisie?

Gemiste kans
We hebben geprobeerd om met de raadscommissie in gesprek te komen, maar het werd tijdens de inspreeksessie overduidelijk dat dit geen issue meer was. Als in een vroeg stadium alle ontwikkelaars in dat gebied samen met de gemeente om tafel waren gaan zitten, had er een plan uit kunnen rollen met evenveel woningen en in een veel lager volume en wel met extra groen. Er had een goede aansluiting gerealiseerd kunnen worden met de historische omgeving. Dat heeft het onderzoek van de stedenbouwkundige Aad Trompert overduidelijk aangetoond. Jammer, gemiste kans!


Sam gezien vanuit de Langestraat


Sam blokkeert het zicht op de O.L.V.-toren vanaf het Ponlijntje


Huidig zicht op de O.L.V.-toren vanaf het Ponlijntje

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 1 mei 2023


Wijkwinkel Kruiskamp (ook voor de binnenstad)


Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 27 april 2020


Buurtkamer Binnenstad, Appelmarkt 9 achter

De buurtkamer is te bereiken via de steeg tussen de Appelmarkt nr. 9 en 10, open elke woensdag van 10.00 tot 15.00 uur. Het poortje staat dan open. De buurtkamer Binnenstad wordt gerund door vrijwilligers en is mede mogelijk gemaakt door Zorgresidence Het Seminarie en Indebuurt033. De buurtkamer is opgezet voor bewoners (senioren) in de oude stadskern van Amersfoort. Welkom voor kopje koffie, thee, een kop soep, een babbeltje of een spelletje of wat dan ook. Telefoon: 033 33 202 33.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 12 november 2018


Activiteiten in Zorgresidence Het Seminarie, Muurhuizen 102

Buurtkamer: Iedere donderdagmiddag van 14.00-17.00 uur
Senioren die gezelligheid buitenshuis zoeken, kunnen terecht in de “De Buurtkamer”. Voor oudere binnenstadbewoners met een klein netwerk, mensen met lichte geheugenproblemen en voor mensen met een beperkte mobiliteit is er iedere donderdagmiddag plek in De Buurtkamer in de Muurhuizen. Toegang, koffie en thee zijn gratis. U kunt zich aanmelden door te mailen naar kantoor@hetseminarie.nl

Buurtdiner: Iedere donderdagavond vanaf 17.30 uur
Elke donderdagavond verzorgt de kok van Het Seminarie een warme maaltijd voor senioren uit de buurt. Een leuk moment om elkaar te ontmoeten en gezellig bij te praten onder genot van een hapje en een drankje.
Kosten € 7,50 per persoon, consumpties en wijn € 1,50 per glas. U kunt zich aanmelden door te mailen naar kantoor@hetseminarie.nl

Thee-Matinee: Iedere vierde zondag van de maand, van 15.00 tot 16.30 uur
Iedere vierde zondag van de maand kunt u genieten van een muzikaal optreden in de kapel van Het Seminarie onder het genot van zelfgemaakte lekkernijen en verse thee.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 19 maart 2018


Overlast van graffiti in de binnenstad

De graffiti-overlast in de binnenstad is gelukkig beperkt. Dat is wel eens anders geweest. Een aantal jaren geleden heeft de gemeente Amersfoort de graffiti in de binnenstad nauwkeurig laten vaststellen. Het gaat dan om het gebied wat begrensd wordt door de Stadsring, Singelbeek en Plantsoen Noord.
Op 210 panden van de 1150 panden zat toen ruim 500 m˛ graffiti. De gemeente heeft destijds een grote schoonmaakactie uitgevoerd. De pandeigenaren van de 210 panden zijn benaderd en de meeste eigenaren hebben de gemeente toestemming gegeven graffiti van hun panden te verwijderen. Deze service van de gemeente is begonnen in de jaren tachtig. Zo wordt het beschermde stadsgezicht van de binnenstad zo schoon mogelijk gehouden in het belang van bewoners en ondernemers en ter bevordering van het toerisme.

Werkwijze verwijderen graffiti
Elke maandagochtend rijdt de schoonmaakbus van Eemfors de binnenstad in om te reinigen. Eerst gaan zij aan de slag in de winkelstraten en de pleinen. Vervolgens worden de klachten afgehandeld van de meldingen die bij het Meldpunt Woonomgeving zijn binnengekomen. Alleen de panden waarvan de gemeente toestemming van de eigenaar heeft, worden schoongemaakt. Niet alle (huidige) pandeigenaren zijn bekend met deze service van de gemeente en daarom is het goed dit weer eens onder de aandacht te brengen.

Meld graffiti bij de gemeente!
Het gebied waarbinnen de gemeente Amersfoort de graffiti verwijdert ligt binnen de 1ste grachtengordel: Weversingel,`t Zand, Westsingel en Zuidsingel. Ook de toegangsstraten naar dit gebied toe worden meegenomen, bijvoorbeeld: de Kamp, Bloemendalsestraat, Andriesstraat, Molenstraat, Grote en Kleine Spui, Kleine Haag, Arnhemsestraat en Utrechtsestraat.

Is er op uw pand binnen dit gebied graffiti aangebracht? Dan verwijdert de gemeente Amersfoort dit kosteloos voor u. U kunt dit melden bij het Meldpunt Woonomgeving van de gemeente Amersfoort. Is het de eerste keer dat u graffiti meldt, dan zal u gevraagd worden een verklaring te ondertekeningen waarin u de gemeente toestemming verleent om te verwijderen en de gemeente vrijwaart van eventuele gevolgschade. Is de verklaring eenmaal getekend, dan wordt u pand, als dit op de route ligt, automatisch meegenomen. Als dit niet het geval is, kunt u de bekladding doorgeven bij het Meldpunt Woonomgeving.
U kunt het Meldpunt Woonomgeving bereiken via telefoonnummer 14 033. Ook kunt u online uw melding doorgeven op www.amersfoort.nl/meldpunt.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 21 december 2012, laatste wijziging 17 april 2015


Klik hier om terug te gaan naar de startpagina.