Nieuwsberichten uit de binnenstad

Klik op een link om naar het betreffende bericht te gaan.

Gluren bij de Buren zomereditie 2023

Sofie aan Tafel zoekt Sofietjes!

Activiteiten Spiritueel Cultureel Centrum februari/maart

40 jaar Prints & Multiples - grafiek, fotografie, objecten

Tentoonstelling Vogels en Vissen - De kunst van het weglaten

Folkert de Jong - Ministry of Fear/Foam

Wijkwinkel Kruiskamp (ook voor de binnenstad)

Buurtkamer Binnenstad, Appelmarkt 9 achter

Activiteiten in Zorgresidence Het Seminarie, Muurhuizen 102

Overlast van graffiti in de binnenstad

Gluren bij de Buren zomereditie 2023

Gluren bij de Buren, het amateurkunstfestival met optredens in tuinen verspreid over de stad, komt deze zomer voor het 15e jaar naar Amersfoort. Op zondag 2 juli veranderen gazons en veranda’s voor één dag in podia, en de loungesets in tribunes. De organisatie zoekt vanaf nu naar hosts en acts, aanmelden kan tot en met zondag 14 mei via glurenbijdeburen.nl.

Acts van alle disciplines zijn welkom: jazz-trio’s, balletdansers, rappers of cabaretiers kunnen meedoen. Alle acts krijgen een passend podium toegewezen. De optredens duren maximaal 30 minuten en worden drie keer opgevoerd. Aanmelden kan via glurenbijdeburen.nl/aanmelden/act.

Tuinen komen ook in alle soorten en maten: van postzegeltuintjes tot historische hofjes, en van Franse balkonnetjes tot royale dakterrassen. Hosts nodigen hun buren uit voor een culturele middag in hun tuin. Koekje erbij? Hosts melden zich aan via glurenbijdeburen.nl/aanmelden/locatie.

Gluren bij de Buren is een initiatief van Stichting de Bühne en wordt georganiseerd in samenwerking met van Hell Makelaars.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 20 maart 2023


Sofie aan Tafel zoekt Sofietjes!

Stichting Sofie aan Tafel viert feest, want ze dekt voor de 15e keer de tafel. Het is een feest van verbinding dat 'onbekende bekenden' bij elkaar aan tafel brengt. Op 24, 25 en 26 maart ofwel het 4e weekend van maart, vindt het in Amersfoort plaats. Gastvrouwen en -heren kunnen zich aanmelden tot het laatste moment. Dit jubileumjaar is de stichting ook op zoek naar vrouwen van jong tot oud genaamd Sofie of Sophie. Deze worden door Helma van Schendel en Marco Gelens van Sofie aan Tafel zelf uitgenodigd. Ze dekken zelf 25 maart ook een tafel in hun Home of S.M.I.L.E. in Hoogland-West. Hun inspiratieplek waar vergadert, gewerkt, gegeten en geslapen kan worden is ook thuisbasis van Sofie aan Tafel. Van 9 tot 12 uur zendt Golfbreker Radio live uit vanuit deze locatie en worden er gasten ontvangen, die een link hebben met Sofie aan Tafel of de visie achter het evenement. Van 12 tot half 2 gaan we lunchen met groen(t)e soep, groen(t)e taart (zoet en hartig), groene thee en groene cocktails uit Marco's kitchen. Voor deze lunch worden alle Sofietjes van Amersfoort en alle mensen, die zich actief voor de stichting Sofie aan Tafel hebben ingezet uitgenodigd. Na de lunch maakt Klaas van Huizen een mooie groepsfoto van de Sofietjes.

Sofie als vrouwelijk symbool verscheen in 2000 voor het eerst in voetgangerslichten bij het gemeentehuis in Amersfoort. Sofie aan Tafel is in 2007 ontstaan in aanloop naar het 750-jarige bestaan van Amersfoort. Op initiatief van Connie Messier hebben toen aan bijna 750 tafels zo'n 10.000 inwoners met elkaar gegeten.

Sofie aan Tafel werd eind 2009 een stichting om een jaarlijks vervolg te waarborgen. Toen december 2012 de stichting zou worden opgeheven bij gebrek aan opvolgers, hebben Marco en Helma deze overgenomen. Op de 2 coronajaren na, heeft het evenement jaarlijks plaatsgevonden. Zij vonden en vinden het zo'n mooi en verbindend evenement, dat onze samenleving nog steeds goed kan gebruiken.

Hoe werkt Sofie aan Tafel? Via de website https://sofieaantafel.nl kun je je als gastvrouw of -heer aanmelden. Je ontvangt dan een goodiebag met uitnodigingskaarten. Je geeft deze kaarten aan mensen die je gewoonlijk niet uitnodigt. Als gastvrouw of -heer kan je zelf kiezen wat je serveert: een ontbijt, lunch, kopje thee of koffie, borrel of diner. Het gaat om de ontmoeting. Je kan het thuis organiseren of bijvoorbeeld in een clubhuis, (zorg)instelling of (eigen) bedrijf.

Voor vragen kunt u bellen met Helma van Schendel (06 - 27 23 09 17).

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 20 maart 2023


Activiteiten Spiritueel Cultureel Centrum februari/maart

Lezing over Desmond Tutu (gestorven 26 december 2021), een man van historische betekenis, aartsbisschop van de Anglicaanse Kerk in Zuid-Afrika, die zijn leven lang streed tegen rassendiscriminatie en onrechtvaardigheid.
Organisatie: Spiritueel Cultureel Centrum Amersfoort. Tijdstip: zaterdag, 25 februari, 10.30 - 12.30 uur. Plaats: Franciscus Xaveriuskerk, 't Zand 29 Amersfoort
Inleider: Jan-Bart Gewald, historicus, hoogleraar Afrikaanse Geschiedenis aan de Universiteit Leiden en voormalig directeur van het African Studies Centre Leiden. Groeide op in Afrika en woonde in meer dan acht Afrikaanse landen.
Bijdrage: 5 euro
Informatie en aanmelding: secretariaatscc@gmail.com

Etty Hillesum, een muzikaal theaterstuk
"Men zou een pleister op vele wonden willen zijn", luiden de laatste woorden die Etty Hillesum op 13 oktober 1942 schrijft in haar wereldberoemd geworden dagboek. De uitspraak is typerend voor Etty's levenshouding, hoe zij andere mensen wilde bijstaan. Haar dagboek is de inspiratie voor het muzikaal theaterstuk dat het Spiritueel Cultureel Centrum Amersfoort gaat opvoeren met de Protestantse wijkgemeente de Brug en het Brug combo. Een echt oecumenisch samenwerkingsproject. Via Etty's dagboekteksten en haar brieven uit Westerbork volgt het theaterstuk de ontwikkeling van deze jonge Joodse vrouw die in Auschwitz is vermoord. Ze laveert tussen wanhoop en aanvaarding en ontdekt dat er in ieder mens iets onverwoestbaars zit. Ze is vastbesloten om dit kostbare, dat ze 'God' noemt, door lijden en dood te bewaren. De teksten worden voorgedragen door een actrice en vertellers, en worden afgewisseld door songs van Bløf, Stef Bos, Herman van Veen e.a., vertolkt door het Brug combo.
Uitvoeringen vinden plaats op:
-zondagmiddag 12 maart 2023 om 16.00 uur in de Brugkerk, Schuilenburgerweg 2, Amersfoort
-zaterdag 25 maart 2023 om 15.00 uur in de St. Franciscus Xaveriuskerk, 't Zand 29, Amersfoort
Toegang is vrij (vrijwillige bijdrage)
Voor meer info: www.sccamersfoort.nl/programma of kijk op facebook: Etty Hillesum/muzikaal theaterstuk

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 8 februari 2023


40 jaar Prints & Multiples - grafiek, fotografie, objecten

Galerie de Ploegh - 2 maart t/m 16 april
Galerie de Ploegh presenteert Prints & Multiples. Het is de 40e expositie van wat bekend staat als Grafiekmanifestatie. Op deze jubileumexpositie laten 55 professionele kunstenaars meerdere werken zien. Alle kunstenaars bieden één werk aan voor de Kunst-met-Korting-prijs van € 155,-.

Prints & Multiples is een expositie waar zowel ervaren kunstkopers als beginnende geïnteresseerden hun weg vinden. Of je nu een verzamelaar bent, of een mooi kunstwerk zoekt dat je raakt. De tentoonstelling toont grafiek, fotografie en objecten van onder meer keramiek, glas, metaal en steen. Voor aankopen en reserveringen is Prints & Multiples ook online beschikbaar vanaf donderdag 23 februari om 11.00 uur.

40 jaar Grafiekmanifestatie
De Grafiekmanifestatie is sinds 40 jaar het paradepaardje van Galerie de Ploegh. In 1983 was grafiek een populaire kunstvorm, zowel voor kunstenaars als voor het publiek. Want grafiek wordt in oplage gemaakt en is daarmee betaalbaar. Onder de titel 'Grafiek voor 95 piek' bood elke deelnemende kunstenaar één van zijn werken aan voor de kleine prijs van 95 gulden. Het was begonnen met een kleine groep grafici maar al snel sloten zich ook edelsmeden, keramisten, vormgevers en beeldhouwers aan. Zij zijn de kunstenaars met de ruimtelijke disciplines die ook kunst in oplage kunnen maken. Hun bijdrage leidde tot de ondertitel 'en Multiples'. Maar de formule waarbij elke deelnemer een prent of object maakt voor een speciale, aantrekkelijke prijs, bleef altijd dezelfde. Anno 2023 is deze prijs € 155 en viert de Grafiekmanifestatie - nu Prints & Multiples - met een prachtige nieuwe collectie betaalbare kunst, haar 40-jarig jubileum.

Landelijk kunstenaarsgenootschap de Ploegh
Coninckstraat 58
3811 WK Amersfoort

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 6 februari 2023


Tentoonstelling Vogels en Vissen - De kunst van het weglaten

In 2023 bestaat DierenPark Amersfoort 75 jaar. Naar aanleiding van dit feestelijke jubileum haken drie musea in Amersfoort aan met een tentoonstelling waarin het dier centraal staat. Het Mondriaanhuis bijt 10 maart het spits af met de expositie Vogels en Vissen – De kunst van het weglaten.

Het Mondriaanhuis, geboortehuis van Piet Mondriaan, maakte voor de tentoonstelling een selectie van hedendaagse kunstenaars en ontwerpers die via abstraheren zochten naar de essentie van hun onderwerp.

Mondriaan ging in zijn artistieke ontwikkeling zover, dat een schilderij uiteindelijk naar niets anders verwees dan naar zichzelf. De geselecteerde kunstenaars van Vogels & Vissen zijn een andere weg gegaan. Hun werk refereert aan de werkelijkheid. Zij onderzochten hoever je kunt gaan met abstraheren, zonder de herkenbaarheid van het onderwerp te verliezen. Zij brengen met de geselecteerde werken een ode aan de natuur.

Blocbirds
Vanaf 10 maart 2023 toont het Mondriaanhuis Blocbirds van Paul & Albert (voorheen bekend als Studio 212 Fahrenheit), een duo dat zich beweegt op het snijvlak van kunst en design. Blocbirds is een prijswinnende serie waarbij 25 vogels zijn teruggebracht tot abstracte grafische composities. Het fascinerende is dat in deze grafische verschijningsvorm de vogels nog steeds te herkennen zijn. Het Mondriaanhuis selecteerde daarnaast werken van Albert van Loon. De uit Zeist afkomstige kunstenaar onderzocht een tijdlang onder de titel Go with the flow het wezen van een school vissen. Hélène Min ten slotte, gebruikte voor haar abstracte sculpturen de reële huid van vissen. In het verwerken van de natte vissenhuiden ervaart zij het directe contact met het element waarin de vissen leven, de onmetelijke zeeën, in een volmaakt evenwicht.

Dierenpark 75 jaar
De musea van Amersfoort in C (Kunsthal KAdE, Museum Flehite en het Mondriaanhuis) vieren het jubileum van DierenPark Amersfoort mee met drie exposities waarin het dier centraal staat. Daarbij wordt ook samengewerkt met het dierenpark. De dierenexpositie in Kunsthal KAdE is te zien vanaf 2 juni 2023. In Museum Flehite is vanaf 8 juli een familietentoonstelling over dit onderwerp. Ook het Dierenpark zal diverse jubileumactiviteiten organiseren.

Mondriaanhuis
Kortegracht 11
3811 KG Amersfoort

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 24 januari 2023


Folkert de Jong - Ministry of Fear/Foam

Kunsthal KAdE komt begin 2023 met het oeuvre-overzicht ‘Ministry of Fear/Foam’ van Folkert de Jong (Alkmaar 1972) dat de gehele kunsthal gaat beslaan. Het is voor het eerst sinds 2009 dat de kunstenaar zo’n grote museale solotentoonstelling in Nederland krijgt. Levensgrote beeldengroepen gemaakt van Styrofoam en polyurethaan-schuim vormen de kern van het 25-jarige oeuvre van de nu 50-jarige Folkert de Jong. Het is materiaal dat normaal gesproken wordt gebruikt in de bouw, de architectuur en de decorbouw. Met deze middelen schept De Jong complexe tableaux vivants van groteske werelden, die macht, geweld, rampspoed en de ongemakkelijke kanten van de menselijke conditie tot onderwerp hebben. Geïntrigeerd door de krochten van de ziel, sleurt de kunstenaar de kijker mee in zijn persoonlijke wereld, waarin het bizarre en het kwetsbare samenkomen.

In de kabinetten en achterzalen van Kunsthal KAdE wordt een ruime selectie uit het hele oeuvre van Folkert de Jong in een ‘open opstelling’ getoond. Hier zitten diverse werken tussen die nog nooit in Nederland te zien zijn geweest. In de grote zaal komt een steigerconstructie, waar de bezoeker van bovenaf op stapt om vervolgens via verschillende platforms af te dalen naar de vloer. Op deze platforms - en tussen de steigerconstructie – zal nieuw werk te zien zijn, dat speciaal voor de tentoonstelling is gemaakt. Het is voor het eerst dat de grote zaal van Kunsthal KAdE op deze manier wordt gebruikt.

Folkert de Jong maakt in zijn werk veelvuldig referenties naar de (kunst)historie en brengt deze samen met hedendaagse sociale en politieke kwesties, waarbij hij ook de cinematografische belevingswereld van underground films betrekt. Tezamen zorgt dit voor een post-apocalyptisch toekomstperspectief. Door het gebruik van afwisselend lichtblauw en lichtroze Styrofoam en lichtgeel purschuim hebben de sculpturen van De Jong een heel specifiek kleurkarakter. Later is de kunstenaar het foam ook gaan beschilderen met andere kleuren, maar het kenmerkende blauw en roze blijft de toon zetten. De beelden ogen op het eerste gezicht ruw en onafgewerkt, maar zitten bij een tweede blik vol details, die - hoe schetsmatig ook - een enorme precisie hebben. De Jong zet hierbij maximaal in op de kracht van suggestie. Doordat de figuren meestal levensgroot zijn, niet zelden met de kunstenaar zelf als model, kan de kijker zich er als mens toe verhouden en opgezogen worden in de scènes die zich voor zijn of haar oog ontrollen.

Bij de tentoonstelling ‘Ministry of Fear/Foam’ verschijnt een boek dat het 25-jarige oeuvre van De Jong samenvat door te kijken naar het ontstaansproces en de context van de sculpturen, met veel materiaal uit het privé-archief. Als kunstenaarsboek geeft het een inzicht in het ‘hoofd’ van de kunstenaar. Het laatste oeuvreboek dateert van 13 jaar geleden en verscheen bij de overzichtstentoonstelling ‘Circle of Trust’ in het Groninger Museum.

In het interview met Melchior Jaspers voor het boek zegt De Jong: “Ik voel een fysieke urgentie om iets te maken, iets dat uit mijn lichaam en geest komt en wat ik vervolgens aan het publiek wil geven. Die worsteling is een conflict. Ik heb een idee en een gevoel voor een kunstwerk en wil daar uiting aan geven met m’n handen. Ik wil dat die handen zo vrij mogelijk en intuïtief mogelijk kunnen werken, terwijl ik aan de andere kant controle wil houden over waar het kunstwerk over gaat en hoe het eruit komt te zien. Het maken van kunst begint bij mij met een idee of plan. Vervolgens begin ik met maken. In dat maakproces komt een moment waarop ik niet meer weet wat er aan het ontstaan is. Dat is een noodzakelijk moment waar het uiteindelijke kunstwerk beter van wordt. Door de controle te verliezen, kom ik in een soort ‘maak flow’. Het is nog nooit gebeurd dat ik een ontwerp klakkeloos uitwerk.”

In het interview licht De Jong ook een tip van de sluier op van een van de nieuwe werken die hij maakt voor de grote zaal van Kunsthal KAdE: “De titel wordt Vagevuur. Het is een ruimte die volledig is bekleed met roze bouwschuim. Ik heb besloten om de hele ruimte en de twee figuren die erin komen met de hand te snijden, eigenlijk zoals ik aan het begin van mijn carrière begon met sculpturen maken. Ik was die techniek een beetje uit het oog verloren. Ik loop al langer rond met het idee voor dit werk. Zeker nadat ik op bezoek ben geweest in de voormalige zwaarbewaakte gevangenis in Veenhuizen voor mijn tentoonstelling “Court of Justice” bij Galerie Fons Welters in 2015 en de film One Flew over the Cuckoo’s Nest, uit 1975 gebaseerd op het boek van Ken Kesey, heb gezien. Ik ben gefascineerd door het idee dat onze geest als het ware gevangen zit in ons lichaam, als een soort van levenslange opsluiting van het intellect in een fysiek omhulsel. De titel ‘Vagevuur’ heb ik gekozen als een referentie naar het purgatorium in het tweede deel van de La Divina Commedia (de goddelijke komedie) van Dante Alighieri (14e eeuw). Het vagevuur als ruimte waar de geesten van overledenen moeten wachten op hun reiniging.”

De solo-tentoonstelling Folkert de Jong: Ministry of Fear/Foam is van 28 januari t/m 7 mei te bezoeken.

KAdE, Kunsthal in Amersfoort
Eemplein 77 (Eemhuis)
3812 EA Amersfoort
033 422 50 30
info@kunsthalkade.nl

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 4 januari 2023


Wijkwinkel Kruiskamp (ook voor de binnenstad)


Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 27 april 2020


Buurtkamer Binnenstad, Appelmarkt 9 achter

De buurtkamer is te bereiken via de steeg tussen de Appelmarkt nr. 9 en 10, open elke woensdag van 10.00 tot 15.00 uur. Het poortje staat dan open. De buurtkamer Binnenstad wordt gerund door vrijwilligers en is mede mogelijk gemaakt door Zorgresidence Het Seminarie en Indebuurt033. De buurtkamer is opgezet voor bewoners (senioren) in de oude stadskern van Amersfoort. Welkom voor kopje koffie, thee, een kop soep, een babbeltje of een spelletje of wat dan ook. Telefoon: 033 33 202 33.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 12 november 2018


Activiteiten in Zorgresidence Het Seminarie, Muurhuizen 102

Buurtkamer: Iedere donderdagmiddag van 14.00-17.00 uur
Senioren die gezelligheid buitenshuis zoeken, kunnen terecht in de “De Buurtkamer”. Voor oudere binnenstadbewoners met een klein netwerk, mensen met lichte geheugenproblemen en voor mensen met een beperkte mobiliteit is er iedere donderdagmiddag plek in De Buurtkamer in de Muurhuizen. Toegang, koffie en thee zijn gratis. U kunt zich aanmelden door te mailen naar kantoor@hetseminarie.nl

Buurtdiner: Iedere donderdagavond vanaf 17.30 uur
Elke donderdagavond verzorgt de kok van Het Seminarie een warme maaltijd voor senioren uit de buurt. Een leuk moment om elkaar te ontmoeten en gezellig bij te praten onder genot van een hapje en een drankje.
Kosten € 7,50 per persoon, consumpties en wijn € 1,50 per glas. U kunt zich aanmelden door te mailen naar kantoor@hetseminarie.nl

Thee-Matinee: Iedere vierde zondag van de maand, van 15.00 tot 16.30 uur
Iedere vierde zondag van de maand kunt u genieten van een muzikaal optreden in de kapel van Het Seminarie onder het genot van zelfgemaakte lekkernijen en verse thee.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 19 maart 2018


Overlast van graffiti in de binnenstad

De graffiti-overlast in de binnenstad is gelukkig beperkt. Dat is wel eens anders geweest. Een aantal jaren geleden heeft de gemeente Amersfoort de graffiti in de binnenstad nauwkeurig laten vaststellen. Het gaat dan om het gebied wat begrensd wordt door de Stadsring, Singelbeek en Plantsoen Noord.
Op 210 panden van de 1150 panden zat toen ruim 500 m² graffiti. De gemeente heeft destijds een grote schoonmaakactie uitgevoerd. De pandeigenaren van de 210 panden zijn benaderd en de meeste eigenaren hebben de gemeente toestemming gegeven graffiti van hun panden te verwijderen. Deze service van de gemeente is begonnen in de jaren tachtig. Zo wordt het beschermde stadsgezicht van de binnenstad zo schoon mogelijk gehouden in het belang van bewoners en ondernemers en ter bevordering van het toerisme.

Werkwijze verwijderen graffiti
Elke maandagochtend rijdt de schoonmaakbus van Eemfors de binnenstad in om te reinigen. Eerst gaan zij aan de slag in de winkelstraten en de pleinen. Vervolgens worden de klachten afgehandeld van de meldingen die bij het Meldpunt Woonomgeving zijn binnengekomen. Alleen de panden waarvan de gemeente toestemming van de eigenaar heeft, worden schoongemaakt. Niet alle (huidige) pandeigenaren zijn bekend met deze service van de gemeente en daarom is het goed dit weer eens onder de aandacht te brengen.

Meld graffiti bij de gemeente!
Het gebied waarbinnen de gemeente Amersfoort de graffiti verwijdert ligt binnen de 1ste grachtengordel: Weversingel,`t Zand, Westsingel en Zuidsingel. Ook de toegangsstraten naar dit gebied toe worden meegenomen, bijvoorbeeld: de Kamp, Bloemendalsestraat, Andriesstraat, Molenstraat, Grote en Kleine Spui, Kleine Haag, Arnhemsestraat en Utrechtsestraat.

Is er op uw pand binnen dit gebied graffiti aangebracht? Dan verwijdert de gemeente Amersfoort dit kosteloos voor u. U kunt dit melden bij het Meldpunt Woonomgeving van de gemeente Amersfoort. Is het de eerste keer dat u graffiti meldt, dan zal u gevraagd worden een verklaring te ondertekeningen waarin u de gemeente toestemming verleent om te verwijderen en de gemeente vrijwaart van eventuele gevolgschade. Is de verklaring eenmaal getekend, dan wordt u pand, als dit op de route ligt, automatisch meegenomen. Als dit niet het geval is, kunt u de bekladding doorgeven bij het Meldpunt Woonomgeving.
U kunt het Meldpunt Woonomgeving bereiken via telefoonnummer 14 033. Ook kunt u online uw melding doorgeven op www.amersfoort.nl/meldpunt.

Terug naar boven, datum plaatsing bericht: 21 december 2012, laatste wijziging 17 april 2015


Klik hier om terug te gaan naar de startpagina.